perjantai 18. maaliskuuta 2011

Parhaiden (poisto)perjantai - Carol Shields: Pikkuseikkoja; Rakkauden tasavalta

On taas poistoperjantai. TGIP. :) 

Mutta ihan ensimmäiseksi täytyy kertoa, kuka voitti viime perjantaina poistoon ilmoitetun kirjan, joka oli Antti Leikaksen Melominen.

Olin eilisen illan pois kotoa, elokuvissa Sovintoa katsomassa ja sen jälkeen viinilasillisen ääressä sitä puimassa (hui, miten hieno ja ahdistava leffa - ja uskomatonta, miten paljon siitä pidin siitä huolimatta, että olin ensin lukenut kirjan ja pitänyt sitä yhtenä viime vuosien parhaista). Tänään minulla taas on vielä pieni toipilas seuranani, joten en ole ehtinyt näpertää arvontalipukkeita. Höh. Koska nyt Danin päiväunien aikana on tarkoitus saada aikaan paljonkin Hyvin Tärkeitä Asioita, suoritin arpomisen tällä kertaa proosallisesti random.org-sivustolla. 

Sekoti-sekoti-sekoti-PLING! Numero 35! Joka oli...


Onnea voittajalle ja kiitos muillekin osallistuneille! Naakku, laitathan minulle osoitteesi sähköpostilla. :)

Otsikkokin paljastanee, että tänään hyllystä poistuu Carol Shieldsia. Shields on yksi lempikirjailijoitani (vaikka olen lukenut häneltä vasta kaksi romaania), mutta tätä Kaiken keskellä Mary Swann -romaania saapui minulle erehdyksessä kaksin kappalein. Itsekkäästi pidän kovakantisen version itselläni ja laitan jakoon pokkarin. Olen pahoillani, että nyt on pehmeäkantista tarjolla, mutta uutta kuitenkin.

Säännöt ovat vanhat tutut, eli ilmoittautumisaikaa on ensi perjantaihin 24.3. klo 17.00 saakka. Kommentoimalla tätä kirjoitusta saat yhden arvan, olemalla rekisteröitynyt lukijani ansaitset toisen arvan, ja linkittämällä tämän arvonnan omaan blogiisi pääset kokeilemaan onneasi kolmella arvalla.

En ole lukenut tätä Shieldsiä vielä itse, mutta kustantajan kuvaus kirjasta on täällä, ja lukekaa myös arvio Erjan lukupäiväkirjasta. Ai niin, ja Hesaristakin.


---------

Carol Shields: Rakkauden tasavalta (The Republic of Love).
Kustantaja: Otava, 2002.
Suomentanut: Hanna Tarkka.
Sivuja: 433.
Genre: Lukuromaani.
Arvio: 4,5/5

Carol Shields: Pikkuseikkoja (Small Ceremonies).
Kustantaja: Otava, 2011 (alkup. 1976).
Suomentanut: Hanna Tarkka.
Sivuja: 235.
Genre: Lukuromaani.
Arvio: 4,75/5.

Rakkauden tasavalta

Shields on nimi, johon törmäsin usein vuosien varrella. Moni häntä kehui ja kirjailijan tyyli kuulosti minulle sopivalta. Jostain syystä, osin ehkä siksi että työt ohjasivat lukuvalintojani monta vuotta, luin ensimmäisen Shieldsini kuitenkin vasta viime kesänä. Olimme pitkällä viiden viikon lomamatkalla Yhdysvalloissa ja olin ottanut mukaan paljon kirjoja, joita olin suunnitellut lukevani "sitten joskus, kun on aikaa". Odotin kovasti Shieldsiä, mutta en aloitettuani kuitenkaan heti hurmaantunut hänen tekstistään.

Kirjoitin Anne Tylerin yhteydessä siitä, kuinka vässykkäpäähenkilöt saavat minut joskus ärsyyntymään kirjaan. Ensimmäinen Shields-valintani oli Rakkauden tasavalta, ja sen miespäähenkilö, Tom, oli silmissäni aluksi tällainen vässykkä. Tuntumani on, että Shieldsin (tai Tylerin) kirjoissa ylipäätään ei esitellä useinkaan mitään räiskyviä sankareita tai henkeäsalpaavan kauniita ihmisiä. Niin on hyvä, mutta silti joku mitäänsanomattomuus Tomissa ärsytti. Sitten kävin loman pakollisilla kirjaostoksilla ja upposin Kathryn Stockettin uskomattoman hienon The Help (suom. Piiat) -romaanin maailmaan. Rakkauden tasavalta jäi.

Onneksi kuitenkin palasin Shieldsin hellään huomaan. Yhtäkkiä kaikki siellä olikin suloista. Arkisuus ja tavallisuus muuttuivat hyveiksi, ja aloin nähdä Shieldsin tarkkanäköisen kuvailun kautta mielenkiintoisia vivahteita jopa Tomissa. Naispäähenkilö Fay oli ihana, ja etenkin hänen perheensä hurmaava. Rakastan lukea perheistä.

No, sitten kaikkea ikävääkin sattui, mutta lopussa sai kuitenkin olla iloinen ja tyytyväinen. Miten muuten niin paljon ihanaa kirjallisuutta tulee Kanadasta? Ja johtuuko se siitä, että Kanadan kaupungeista ei ole yhtä valmiita mielikuvia kuin yhdysvaltalaisista, kun esimerkiksi nyt Winnipeg tässä Rakkauden tasavallassa kuulosti niin kiehtovalta ja lämpimältä kylmän talven kuvauksesta huolimatta?

Lue kustantajan esittely kirjasta täältä.

Voi apua, huomasin juuri, että tästä on tehty myös leffa! Onko kukaan nähnyt?

Pikkuseikkoja

Rakkauden tasavallan jälkeen Shields-ihastumisesta huolimatta muitakin luettavia oli, ja minulle uudet kirjailijat kiilasivat kanadalaisen ohi. Sitten huomasin, että nyt keväällä ilmestyy suomennos Shieldsin esikoisesta, ja tiesin, että haluan lukea sen heti! Pikkuseikkoja (Otava 2011) oli minulla mukana matkalla, niin kuin Rakkauden tasavaltakin aikanaan. Tällä kertaa olimme Dubaissa.

Pidin kovasti Pikkuseikkojen alusta, ja olin innoissani, kun siinä puhuttiin entisestä kotikaupungistani, Englannin Birminghamista. No, Birmingham jäi tarinassa muistojen sivujuonteeksi, ja kummallista kyllä, vetävän alun jälkeen jatkaminen oli taas kerran minulle jotenkin tahmeaa.

Mutta sitten Shields teki taas taikatemppunsa, ja yhtäkkiä olin niin sisällä Gillin perheen ja ystäväpiirin elämässä kuin vain voi olla. En edes oikein osaa selittää miksi, mutta jäin todella kaipaamaan heitä kirjan loputtua. Kaikki oli niin todellista. Ja tietenkin arkista, niin kuin asiaan kuuluu. Ja vielä ehyttä. Niin paljon niin, että minun on vaikea uskoa tämän olevan Shieldsin esikoinen.

Vaikka täytyy kyllä ihmetellä edelleen sitä yhtä asiaa näistä arjen naissankareista lukiessa: Miksi he ovat, missä ovat? Onko minun elämäni tuollaista 10-15 vuoden päästä? Katsonko minäkin puolisoani kuin vierasta ja ihmettelen, kuka hän on tai miksi oikeastaan olemme naimisissa? Olenko minäkin vieraantunut teini-ikäisistä lapsistani, joiden kanssa ei synny oikein luontevia keskusteluja?

Ehkä. Ymmärrän eri ikävaiheiden mukanaan tuomat identiteettikriisit ja kausivaihtelut pitkissä avioliitoissa, mutta minua kauhistuttaa ajatus olemisesta kuin vieraana omassa kodissaan. Muiden vieraiden keskellä. Voi, muistuttakaa minua tästä sitten kun haluan värjätä hiukseni hennanpunaisiksi ja lähteä vuoristoon muotoilemaan savesta sisimpäni olemusta jonkun gurun ohjauksessa. Ja kun yritän jutustella rennosti teini-ikäisten lasteni kanssa, mutta he vain mulkoilevat minua hiljaa ennen kuin menevät lisäämään finnivoidetta naamaansa. Lukitun oven taakse. Ja lohduttakaa sillä, että kyllä se hämmennys siitä selkenee aina Shieldsin ja Tylerin kirjoissakin.

Mutta siis. Ihana kirja tämä Pikkuseikkoja. Minua paremmin sen ihanuuden salaisuutta avasi Katja Lumiomena-blogissa. Lukekaa ja huokailkaa. (Siis ensin Katjan kirjoitus, sitten itse kirjakin, heh.) Kustantajan esittely kirjasta on täälläOnneksi minulla on vielä monta Shieldsia lukematta. Kirjailija valitettavasti kuoli 2003, mutta hän jätti jälkeensä paljon hyvää.

Vielä tämä: Haluan joskus lukea kokeeksi Shieldsia alkukielellä, mutta sinällään siihen ei olisi tarvetta, koska Hanna Tarkka on suomentanut ainakin nämä kaksi romaania aivan mainiosti. Saattaapa olla, etten edes pitäisi Shieldsin omasta äänestä niin paljon ilman Tarkan tulkintaa välissä.

35 kommenttia:

 1. Enpä ole (jostain syystä) yhtään Shieldsin kirjaa lukenut, eli hyvä syy osallistua arvontaan :)

  VastaaPoista
 2. Shields on ihana! Hassua, en Lumiomenan ketjuun kommentoidessani muistanut, että olen lukenut myös tuon Rakkauden tasavallan -- kuvauksestasi se sitten palautui mieleen. Tuosta Pikkuseikoista innosuin minäkin ja taidan tilata sen verkkokirjakaupasta omaksi.

  Todellista hemmottelua nämä poistoperjantait :). Olen kolmella mukana arvonnassa! Olen Mary Swanin kyllä lukenut, mutta siinä on paljon sellaista (esim. aiheena kirjallisuudentutkimus), että se olisi ihana saada omaan hyllyyn.

  VastaaPoista
 3. Minä en ole lukenut Carol Shieldsiä vieläkään, mutta aikonut kyllä. Nyt löysin viime viikolla kirpparilta Shieldsin novellikokoelman englannin kielisenä, mutta aion kuitenkin aloittaa tutustumisen Shieldsin tuotantoon käännöskirjalla, joka on vielä mietinnän alla, että mikä :)

  Osallistun kolmella!

  VastaaPoista
 4. Oo ihanaa mää voitin! :)) Kiitos, laitan sähköpostia.

  VastaaPoista
 5. Oi sinua onnellista, kun sinulla on vielä monta Shieldsia lukematta. Hän on toisen kanadalaisen, Margaret Atwwoodin ohella suosikkikirjailijani.
  Olen siis lukenut kaikki hänen kirjansa, vain tuo Pikkuseikkoja on lukematta ja siitäkin on jo lähtenyt tilaus Akateemiseen.
  En siis tällä kertaa osallistu arvontaan, piti vain tulla kommentoimaan, kun näin nimen Shields. Tai jospa sittenkin osallistun ja annan mahdollisen voittokirjan tytölleni, jolle Kanada on läheinen maa, kun on siellä joskus opiskellut.
  Muuten, pokkari on monelle kirjaystävälle se parempi vaihtoehto, koska kirjahyllyissä on jo yhdellä ja toisella tilanpuutetta. Älä siis turhia anteeksi pyytele:)

  VastaaPoista
 6. Ihana! Shields ♥ Ja kiitos linkityksestä sekä kauniista sanoistasi. Olet kyllä ihana!

  Mieleni tekisi kommentoida tähän vaikka kuinka, mutta savolaiset saapuivat ja gotta go! Koetan jossain vaiheessa viikonloppua palata tähän.

  Osallistun kolmella.

  (Ja Susa, suosittelen sulle Rakkauden tasavaltaa tai Larryn juhlia ensimmäiseksi Shieldsin kirjaksi.)

  VastaaPoista
 7. Mukana taas kolemlla, vaikuttaa kiinnostavalta kirjalta ja Shieldsiä en ole vielä lukenutkaan:)

  VastaaPoista
 8. Taas sellainen kirjailija, jota olen kauan MEINANNUT lukea. Osallistun kahdella arvalla. Ja taidan varata kirjastosta kanssa.

  VastaaPoista
 9. Kolmella mukana ja Susalle samat terveiset kuin Katjakin lähettää. Rakkauden tasavalta ja Larryn juhlat ovat hyviä Shields-aloituksia. :)

  Ja Karoliina, IHANA juttu. Olen tietysti Mary Swannini lukenut, mutta ottaisin sen mieluusti omaan hyllyyni. Pikkuseikkoja ostan heti kun raaskin.

  Vässyköistä puheen ollen, aion lukea Petri Tammista. :)

  VastaaPoista
 10. Shieldsiä en ole vielä lukenutkaan. Must-read listoilla hän on kyllä keikkunut jo monta vuotta.

  Kahdella arvalla, kiitos!

  VastaaPoista
 11. Ihana, että löysin blogisi ja nämä poistoperjantait. Olen mukana kolmella arvalla. Jee, laitan itsekkäästi peukut pystyyn itselleni. :-) Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 12. Kiitos ilmoittautumisesta ja onnea arvontaan kaikille kommentoineille!

  HannaK, syytä on tosiaan Shieldsiin tutustua :) En tosin tiedä, onko tämä hyvä Shields aloittaa, ei kuulosta ihan tyypilliseltä hänen teokseltaan, vaikke kehuttu onkin.

  Pienen mökin emäntä, joskus sitä tosiaan unohtaa. Minullekin käy usein niin sellaisten kirjailijoiden kanssa, joilta olen lukenut useita teoksia. Ja juu, ihana on!

  Susa, uskomme Katjaa ja Ilseä tässä. Minä saatoin pitää "Pikkuseikoista" ehkä vielä himpun enemmän kuin "Rakkauden tasavallasta", mutta meidän ikäisille jälkimmäinen saattaa olla samastuttavampi. Ja ihana se kyllä kuitenkin on. Minua kiehtoisi tuo novellikokoelma kovasti, vaikka toisaalta pelkään, että olisi surullista luopua Shieldsin luomista maailmoista kunkin novellin jälkeen.

  Naakku, onnea vielä kerran! :)

  Clarissa, onnellinen olen tosiaan, mutta sinulla on vielä "Pikkuseikkoja" edessä - onnea siinäkin kerrakseen. :)

  Katja, ite oot ihana. ♥ Savolaenen viikonloppu sujunee lupsakkaasti. :) Palataan kun ehditään!

  Sanna, kyllä sinunkin ihan täytyy Shields korkata pian!

  Hanna, kirjastosta voi hakea vaikka "Rakkauden tasavallan" tai "Larryn juhlat", joita täällä on suositeltu ensimmäisiksi Shieldseiksi. :)

  Jannina. :)

  Ilse, kiitos, sinäkin ihanuus. ♥ Ja hih, Tamminen lienee itseironisten vässykkämiesten kruunamaton kuningas. Minulla ei riitä rohkeus hänen lukemiseensa. :)

  Sonja, voi kun toivon, että te kaikki Shields-immet luette ja pidätte! Tosin _saattaa_ olla, että niiden hienous aukenee vasta aikaisintaan kolmekymppisenä. Ei voi tietenkään olla varma, sillä ihmiset ovat niin erilaisia. :)

  Absolutely white, lämpimästi tervetuloa ja ihanaa viikonloppua sinullekin! Kävin juuri kurkkaamassa blogiasi ja liityin heti lukijaksi minäkin. :)

  VastaaPoista
 13. Osallistun kolmella (taas), koska mulla jäin kesken tämä kirja. Ihan kaikesta en jaksa maksaa sakkoja...

  VastaaPoista
 14. Tuo Rakkauden tasavalta on ihana. Itse halusin pienet häätkin juuri tuon kirjan takia. Kaikkea se kirjallisuus saakin aikaan!

  Linkitän ja pidän kovasti peukkuja! : ) Olet onnekas, kun sinulle tipahtelee näitä ihanuuksia aina kaksin kappalein.

  VastaaPoista
 15. Olenko sokea vai mitä? Yritin lukea kommentteja Shieldistä, mutta kukaan ei mainitse hänen parasta teostaan Kivipäiväkirjat. Siis minun mielestäni parasta;-)

  Sitten otin lomamatkalle Sveitsiin mukaan Larryn juhlat, joka oli todella hyvä. Ja sen jälkeen luin kirjan, jonka nimi oli...Ellei.

  Karoliina, kirjassa on kaunis KANSI;-)

  VastaaPoista
 16. Hippokampustajalle tervetuloa Kirjavaan kammariin ja onnea arvontaan!

  Joana, onpas ihana tarina! Minäkin halusin pienet häät, mutta ei siinä kai ollut mitään kirjaa taustalla (ellei alitajunnassa). SItä paitsi niistä tuli miehen, tai siis kompromissin takia vähintään keskikokoiset. :P

  Joo, tipahtelee välillä kaksin kappalein, mutta en ole vielä laittanut poistoon sitä kirjaa, jota ihan itse tyhmyyksissäni tilasin (ja maksoin) kaksin kappalein...

  Leena, minä olen kyllä muualla kuullut paljon hyvää myös Kivipäiväkirjoista. Kaikki Shieldsit minun kyllä täytyy lukea. En ole varma, mitä kantta tarkoitit, mutta mielestäni sekä Mary Swannissa että Pikkuseikoissa on aivan upeat kannet, Rakkauden tasavallassa ei niinkään... Vaikka ihan hauskat nekin.

  VastaaPoista
 17. Yhdellä arvalla olen mukana :) Hauska tapa siivota kirjahyllyä!

  VastaaPoista
 18. Minullakin on Shieldsit vielä lukeamatta vaikka Katjan Pikkuseikkoja-arvion jälkeen kiinnostus on kyllä herännyt.

  Uuslukijana osallistun kolmella :)

  VastaaPoista
 19. Kahdella arvalla mukana..
  Liityin juuri kivan blogisi lukijaksi!

  VastaaPoista
 20. linnea, Ellunen ja Kirsikka... onnea arvontaan, ja kahdelle jälkimmäiselle myös tervetuloa kammariin! Kiva kun olette täällä. :)

  VastaaPoista
 21. Yhdellä arvalla mukana! :)
  T: Nodemude

  VastaaPoista
 22. Osallistun kolmella arvalla! Meinasin muuten missata tämän, mutta onneksi muistin ;--)

  VastaaPoista
 23. Hyvä, että muistit, Laura. :) Onnea arvontaan!

  VastaaPoista
 24. Ihanaa !!
  Osallistun yhdellä arvalla !

  Marja-Riitta

  VastaaPoista
 25. Hei! Osallistun yhdellä arvalla.
  - Eveliina -

  VastaaPoista
 26. voi mää osallistun! shields on ihan mahtava kirjailija. yksi arpa.

  VastaaPoista
 27. Tervetuloa Kirjavaan kammariin ja onnea arvontaan Marja-Riitta, Eveliina sekä koria! Kiva, kun olette täällä. :)

  VastaaPoista
 28. Mukana yhdellä arvalla.. hyvä tapa tehdä hyllyyn tilaa uusille kirjoille! :)

  VastaaPoista
 29. Kokeilenpa onneani kolmella arvalla. :) Linkki sivultani sivullesi on jo ollutkin Marja-Leenan kirjahyllyssä jonkin aikaa. :)

  VastaaPoista
 30. Hei Miina ja Marja-Leena, tervetuloa ja onnea arvontaan! Tänäänhän tuo arvonta suoritetaan ja viimeistään huomenna tulos selviää teillekin. :)

  VastaaPoista
 31. Karoliina, nyt vasta pääsen kommentoimaan Shieldsiä teknisten häiriöiden vuoksi - parempi myöhään kuin ei laisinkaan!

  Pikkuseikkoja on ensikosketukseni kirjailijaan ja vaikka kirja ei kolissutkaan ehkä yhtä kovaa kuin sinulla, pidin kovasta. Siitä arkisesta ja kuitenkin samalla vangitsevasta tunnelmasta. Ironiasta, jolla Judith kuvaa myös itseään osana ympärillä olevia ihmisiä.

  Kiinnostuneena odotan seuraava Shieldsiäni :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...