maanantai 21. maaliskuuta 2011

Imurin kita hirmuinen nielaisi Muumipeikon sen...

Äskeisessä Muumimaanantai-postauksessa muistelin Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään? -kuvakirjasta (WSOY 1952) lapsena mieleeni jäänyttä kuvaa imurinputkesta. Siitä huolimatta, että luin tätä jonkin aikaa sitten Stellalle joka ilta, muistin väärin: putkessa ei tietenkään sukella Pikku Myy, vaan Muumipeikko. Myy on sen sijaan pelastajan roolissa.
Muistin myös jotakin muuta. Toinen kuvakirja, josta ovat pitäneet meillä erinomaisen paljon niin äiti kuin tytär, esitteli hieman samanlaisen kuvan aukeamallaan. Kyseessä on Mervi Lindmanin kirjoittama ja kuvittama Urhea pikku Memmuli (Tammi 2005), joka on kerrassaan kuvakirjojen parasta valioryhmää. Kaikesta fanittamisestani huolimatta ehdin jopa vähän kyllästyä kirjaan jossakin vaiheessa, kun Stella halusi lukea sitä niin usein niin pitkällä aikavälillä. Mutta yhä vain molemmat pidämme teoksesta.

Sen toinen aukeama avautuu tällaisena Memmulin pelätessä paitsi vessanpöntössä asuvaa krokotiiliä myös sitä, että pönttö imee hänet sisäänsä:
En tiedä, onko Lindman itse ajatellut tätä kunnianosoituksena Tove Janssonille, mutta sellaisena minä olen sitä aina pitänyt.

Ja kunnianosoituksensa ihanalle pikku Memmulille teen hänestä joskus ihan oman postauksensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...