perjantai 1. huhtikuuta 2011

Paketointiperjantai ja huhtikuun haaste

Maaliskuu pakettiin
Olen tykännyt kauheasti siitä, kun bloggaajat paketoivat kuukautensa kasaan listaamalla, mitä tulikaan luettua. Ahkerimmat tekevät sitä viikoittain, mikäs sen mukavampaa. :) Joku lukija jo saattaa tietää, että minä muutenkin rakastan listoja ja tavallaan myös tilastoja, vaikka yliopistossa suoritin viekkaudella ja vääryydellä sen pakollisen, hirveästi ahdistaneen tilastotieteen kurssin (se oli kyllä lopulta turhaa, kun pääainetta vaihdettuani tuo vaatimus putosi pois...). Tosin muistaakseni kvantitatiivisten tutkimusmenetelmien kurssi oli pakko jotenkin rämpiä läpi.
Äidin ensimmäisen bloggauskuukauden aikana Stellakin oppi kuvaamaan kirjojaan - mikä kävi yllätyksenä ilmi kameraa purettaessa. :)


Kävin äsken läpi omia lukemisiani maaliskuulta ja olin tosi yllättynyt. En olevinaan ehtinyt lukea mitään, mutta ehdinpäs sittenkin! Aika tietokirjapainotteisesti, mutta kuitenkin. Ja nyt pilkun viilaajalla on kyllä vähän ongelmia miettiä, mitkä kirjat tähän lasketaan mukaan. Päätin, etten laske niitä, joita en lukenut loppuun tai kokonaan. Haluaisin mukaan lastenkirjat, mutten voi mitenkään listata kaikkia, joita on lasten kanssa kuukauden aikana luettu. Niinpä tässä ovat nyt mukana ne lastenkirjat, jotka olen lukenut ensimmäistä kertaa tämän kuun aikana, ja joista olen blogannut. Ei kauhean selkeää, mutta tällä nyt mennään.


Kirjat (kaikista en ole vielä blogannut):


Lisäksi luin puutarhakirjoja (Puutarhan vihreä vuosi, Värien lumoa puutarhaan, Keittiöpuutarhurin käsikirja) ja keittokirjoja (Lahjoja keittiöstä, Viiden tähden vegaani, Aidon maun juurilla), mutten nyt ihan kokonaan kannesta kanteen. Runojakin selailin kirjoista Vuosi oli kaatuneita puita (Tuomas Timonen) sekä Tämä täyteys, tämä paino (Aila Meriluoto), mutten näitäkään lukenut nyt tai vielä kokonaan.

Ja sitten on ne lasten kuvakirjat sekä maaliskuun aikana osittain luetut kirjat. Aika paljon lukemista on siis kuitenkin kertynyt. Virallisessa listassa kirjoja on kymmenen (10), sivuja yhteensä 2633 (vähensin Eläinten syömisestä -kirjan 51 sivun lähdeluettelon, jota en lukenut). Pari kirjaa viikossa on minusta ihan hyvä tahti, mutta ei tuosta lopulta hirveästi sivuja tule per päivä. Kirjoista kolme on aikuisten romaaneja, yksi lasten romaani, yksi näytelmä, yksi lasten kuvakirja ja neljä tietokirjoja.

Parasta maaliskuun kirjaa on vaikea valita, sillä mukana oli niin erilaisia teoksia. Romaaneista paras oli kai Katriina Ranteen Minä, sisareni, vaikka rakastan kyllä Anne Tyleriakin ihan älyttömästi. Molemmat lasten kirjat olivat kerrassaan ihania! Tietokirjoista paras taisi olla Anu Silfverbergin Luonto pakastimessa, vaikka Jonathan Safran Foerin Eläinten syömisestä oli vaikuttavampi ja ainakin maailmanlaajuisesti tärkeämpi.

No mutta se oli maaliskuu. Tasan kuukausi sittenhän muuten perustin tämän blogin, tajusin juuri. Hauskaa on ollut, lämmin kiitos kaikille lukijoille ja kommentoineille (niin blogissa kuin "oikeassa elämässä")!

Huhtikuun haaste

Huhtikuu alkaa hauskalla haasteella. Sara julkaisi blogissaan P.S. Rakastan kirjoja 30 Days of Books -haasteen, johon moni kirjabloggaaja tarttuikin. Haasteessa on heitetty jokaiselle huhtikuun päivälle kirjoihin ja bloggaajan lukukokemuksiin liittyvä kysymys. Minä ajattelen nyt näin, että vastaan kysymyksiin joka päivä vain lyhyesti, ilman pitkiä selityksiä, mutta en mene vannomaan. Onhan minulle, vanhalle jaarittelijalle, todella vaikeaa muotoilla ajatukseni tiiviisti ja napakasti. :)

Liitän päivän kysymyksen vastauksineen aina sen päivän "pääpostauksen" loppuun, ellen sitten halua kirjoittaa niin pitkästi, että se ansaitsee oman postauksensa.

Kysymyslista on seuraava:

Day 01 – Best book you read last year
Day 02 – A book that you’ve read more than 3 times
Day 03 – Your favourite series
Day 04 – Favourite book of your favourite series
Day 05 – A book that makes you happy
Day 06 – A book that makes you sad
Day 07 – Most underrated book
Day 08 – Most overrated book
Day 09 – A book you thought you wouldn’t like but ended up loving
Day 10 – Favourite classic book
Day 11 – A book you hated
Day 12 – A book you used to love but don’t anymore
Day 13 – Your favourite writer
Day 14 – Favourite book of your favourite writer
Day 15 – Favourite male character
Day 16 – Favourite female character
Day 17 – Favourite quote from your favourite book
Day 18 – A book that disappointed you
Day 19 – Favourite book turned into a movie
Day 20 – Favourite romance book
Day 21 – Favourite book from your childhood
Day 22 – Favourite book you own
Day 23 – A book you wanted to read for a long time but still haven’t
Day 24 – A book that you wish more people would’ve read
Day 25 – A character who you can relate to the most
Day 26 – A book that changed your opinion about something
Day 27 – The most surprising plot twist or ending
Day 28 – Favourite title
Day 29 – A book everyone hated but you liked
Day 30 – Your favourite book of all time

Kirjoitan kysymykset ja vastaukset kyllä suomeksi, mutten ehdi tähän hätään kääntää kerralla koko tuota listaa. Ja nyt siis ensimmäinen kysymys ja vastaus:

Päivä 1. Paras kirja, jonka luit viime vuonna?

Tällaiset kysymykset ovat aina vähän epäreiluja, mutta olen suostunut vastaamaan tähän kuitenkin jo aiemmin. Moni kirja ansaitsisi toki maininnan, mutta kaikkein paras oli:

Kathryn Stockett: The Help (suom. Piiat)

Rakastin kirjassa niin monia asioita: ajankuvaa, alkuperäisteoksen kieltä, henkilöhahmoja, eläväistä kuvausta, sanomaa... Ja kaikki tämä teki sen, etten olisi malttanut laskea kirjaa käsistäni. Näin on tapana kuvata hyviä kirjoja, mutta hektisessä arjessani tapahtuu lopulta harvoin niin, että mielessäni pyörisi vain, kuinka voin varastaa hetken lukemalleni kirjalle. The Helpin kanssa näin tosiaan kävi, ja siksikin se ansaitsee asemansa viime vuoden ykköskirjana. 

Mikä oli paras sinun lukemasi kirja viime vuonna?

12 kommenttia:

 1. Aika komea lista sinullakin ja ennen kaikkea monipuolinen!!

  Minäkin olen lista-ihminen(listahullu ;D)..Jo kauppalistan tekeminen on joskus niin nautinnollista :)

  Minun viime vuoden parhain kirja oli ehdottomasti Pasi I. Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät, enkä vedä kotiinpäin, vaikka kirjassa ihania juttuja Jyväskylästä kuvataankin ;) Vaikka asuisin Nepalissa, rakastaisin kirjaa. Mutta varsinkin loppu vuonna lukemistani kirjoista moni ole todella huikea lukukokemus. Jännittävä nähdä, millainen tästä lukuvuodesta tulee ja mitä saa summata kun vuosi on lopuillaan!

  VastaaPoista
 2. Sinähän olet lukenut maaliskuussa valtavasti!

  Tuo Piiat (The Help) alkoi kiinnostaa nyt ihan hurjasti. Olen suunnittelemassa pientä arvontaa ja taidanpa nostaa siinä Piiat-romaanin esille yhden kysymyksen muodossa. ;)

  Minun on vaikea valita viime vuoden parasta kirjaa, mutta Susan mainitsema Harjukaupungin salakäytävät nousee aika korkealle. Palaan tähän aiheeseen viimeistään sunnuntaina, jolloin aion tehdä muutaman päivän käsittävän rypäsvastauksen tähän huhtikuun haasteeseen.

  VastaaPoista
 3. Susa, kauppalistaa on tosiaan ihana laatia! Pyrin tekemään sen siinä järjestyksessä kuin tavarat ovat hyllyreitilläni. :D

  Susa ja Katja, minä olen jo aloittanut Harjukaupungin salakäytäviä, ja toki polttelisi lukea se loppuun. Olen jo kuitenkin niin blogiorientoitunut, etten ole malttanut, sillä en välttämättä bloggaisi ainakaan mitään kovin originellia Jääskeläisen kirjasta. Se on jo niin puhkihehkutettu ja olisi varmasti vaikea keksiä jotakin tuoretta sanottavaa. Luulen, että yritän keksiä sen ympärille jonkun teeman tms. ja luen sekä tuon kirjan blogiin vasta sitten. :)

  Katja, tykkäisit kyllä ihan varmasti Piioista! Vaikka vähän minua jännittää suositella sitä suomeksi luettavaksi, kun oma kokemus oli osittain niin järisyttävä juuri sen murteellisen, kauniin englannin vuoksi. En kuitenkaan usko, että kirja on missään nimessä huono suomeksikaan! Lueluelue. :D Ja parane räkätaudistasi yhtä nopeasti kuin minä!

  VastaaPoista
 4. Nimenomaan! Kauppalista tosiaankin niin, että ostettavat ovat siinä järjestyksessä, missä kaupassa kun etenee ;) Ah!

  Piiat kiinnostaa minuakin, mutta tosdennäköisesti luen sen juuri käännöksenä sitten..vaikka toki kaunis englannin murrekin houkuttaisi :)

  VastaaPoista
 5. Help on loistava kirja, kivaa että se pääsi sulla ykköseksi!

  VastaaPoista
 6. Oi, minua odottaa tuo Piiat lukemattomana kirjahyllyssä, joskus sen nappasin sokkona divarista mukaani... Taidankin ottaa sen pikapuoliin lukulistalle :)

  Minulle paras viime vuonna lukemani kirja oli Sara Gruenin Vettä elefanteille, tosin viime vuonna ehdin lukea kaiken kaikkiaan melko vähän. Vettä elefanteille oli vaan aivan ihana, sellainen kirja joka teki mieli ahmia yhdeltä istumalta. Saa nähdä onko siitä tehty elokuva lähellekään yhtä hyvä.

  VastaaPoista
 7. Linda Olssonin laulaisin sinulle lempeitä lauluja miellytti kovasti,vaikka onkin vaikea nostaa sieltä vain yksi kirja mikä olisi jäänyt mieleen.

  Maaliskuun kirjoja:

  Alexandra Salmelan 27 eli kuolema tekee taiteilijan,
  Maija Paavilaisen pieni kirja vanhenemisen kauneudesta,
  Juha Itkosen kohti,
  Sari Vuoriston Loppu hyvin ja Tuomas Kyrön mielensäpahoittaja.

  VastaaPoista
 8. Booksy, kiva kuulla, että sinäkin tykkäsit. Tosin olen tainnut lukea kirjasta noin sata kehuvaa mielipidettä ja ehkä yhden ei-niin-kehuvan. :)

  Mutu, suosittelen! Minusta Vettä elefanteille oli hyvä, muttei _niin_ hyvä. Mutta tiedän, että sitä kirjaa rakastavia on paljon. :)

  may, haluaisin lukea tuon Olssonin. Samoin nyt ainakin Itkosen Kohtin ("ihana" taivutusmuoto). Olen huomannut, että luet paljon. Se onkin ihanaa puuhaa!

  VastaaPoista
 9. voisin myös suositella Olssonin sonaatti Miriamille ja juuri lukemaani rakkauden aikakirja on kanssa tutustumisen arvoinen. Tässä kirjassa kulki limittäin mennyt ja nykyhetki ja tarina kulki silti luontevasti. Erityisesti niille jotka kaipaavat elämäänsä romantiikkaa ja haluavat rikkoa omia rajojaan suosittelen lämpimästi. Nyt lukemistossa Pekka Mannisen peili ja Carrien nuoruusvuodet

  VastaaPoista
 10. Aion kyllä lukea Rakkauden aikakirjan. Sitä on moni muukin kehunut, ja kirjan kuvailu kuulostaa vastustamattomalta.

  VastaaPoista
 11. May, Rakkauden aikakirja on ollut kirjavuoteni kirkkain tähti!

  Karoliina, Piiat on siinä epämääräisesä kasassa, joka vyöryy vuoteeni ja yöpöytäni seutuvilla. Nyt iso teon alla oleva, sitten vähän puutarhaa ja sitten...Piiat. Kiva kuulla, että jotain tasokasta odotettavissa.

  VastaaPoista
 12. Kyllä, Leena, Piiat on todella hyvä. Toivottavasti myös sinusta. <3

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...