lauantai 9. huhtikuuta 2011

Päivä 9. Kirja, josta et ajatellut pitäväsi, mutta jota lopulta rakastit

Miellyttäviä yllätyksiä osuu onneksi kirjamaailmassa kohdalle usein. Ottaen huomioon vuorokauden aika sekä se, että ainakin yritän postata tämän jälkeen vielä lastenkirjoista, pidän tämän nyt kuitenkin (yleinen tyylini huomioon ottaen) lyhyenä.


Ensimmäisenä mieleeni tulivat seuraavat teokset: Jo aiemmin mainitsemani Candace Bushnellin Sinkkuelämää (Tammi, 2000), jota suurin osa televisiosarjaakin rakastavista tuntuu inhoavan. Minä kuitenkin pidin yllättävän paljon, kun maltoin olla vertaamatta siihen sarjaan. Ei tämä silti mihinkään suursuosikkien sarjaan päässyt.


Zephyrin Kirjanurkkaus-blogissa jo tässä yhteydessä mainittu Peter Franzénin Tumman veden päällä (Tammi 2010). Tämän kanssa on melkein kaikilla käynyt samoin: on epäilyttänyt, mutta loistavan kirjan edessä on täytynyt nöyrtyä myöntämään, että hemmetin hyvä on. Tämä ei pääse kuitenkaan päivän valinnakseni, sillä ei minulla niin hirveän suuria ennakkoluuloja lopulta ollut. Kokemus on osoittanut, että luovilla ihmisillä on tapana olla lahjakkaita monilla taiteen aloilla. Edes Franzénin komea ulkonäkö ei välttämättä kumoa tätä. ;)


Lopullinen valintani on Juhani Aho, johon ihastuin vastoin kuvitelmiani kouluiässä. Ahon Juha (Otava 1911) saa edustaa yleensä vanhoja, kotimaisia teoksia, joista kukaan itseään kunnioittava teini ei voisi uskoa pitävänsä, sillä muistan erityisen selvästi sen kohdalla, kuinka yläasteella tai lukiossa maristiin sen lukuvaatimuksesta, mutta kuinka Juha lopulta tempaisi minut mukaansa ja osoitti ennakkoluuloni vääriksi. Niin kävi nuorena myös monen muun teoksen kohdalla (nykyisin lähinnä soimaan itseäni, jos en pidä vanhoista klassikoista), mutta Juha on jäänyt selvimmin mieleen. Haluan nostaa Juhani Ahon esiin myös siksi, että pidän hänestä ylipäätään kauheasti (Papin rouva on mahtava!) - ja lisäksi minut ja Teemu vihittiin eräänä kauniina kesäpäivänä Helsingin Eiran Engelin aukiolla, jolla sijaitsee myös Juhani Ahon patsasmuistomerkki. :) Tunnesyyt kunniaan!


ETA: Taidan nyt jättää lastenkirjapostauksen kuitenkin toiselle päivälle, sillä haluan lukea tuon kesken olevan kirjan loppuun ennen kuin nukahdan..

10 kommenttia:

 1. * Tunnesyyt kunniaan* Niinpä ♥ Ne jos mitkä, ovatkin hyviä syitä ;)

  Ihana, kaunis & onnellinen kuva tuoreesta hääparista!

  Minä sitten kuitenkin vielä yömyöhään aloin lukea sitä "Audreyn kirjaa" ja humps, olin jo äkkiä sivulla 40, kun tajusin, että nyt kirja kiinni ja heti nukkumaan ;)

  VastaaPoista
 2. Sulle sopii tosi hyvin myös tummemmat hiukset. :)

  VastaaPoista
 3. Upea kuva teistä, olette todella kaunis pari!

  Franzenin kirja yllätti minutkin positiivisesti, mutta miettiessäni sitä eilisen valinnaksi tähän haasteeseen päädyin samaan kuin sinäkin - ei ennakkoluuloni nyt niin suuret olleet;)

  VastaaPoista
 4. Täytyy liittyä muiden kommentteihin ja sanoa että onpa ihana ja onnellinen kuva!

  Tunnesyyt tottakai. :>

  Minä en, noloa, ole lukenut yhtään Juhani Ahoa. Mutta joku Aho on kyllä osa omaa klassikkoprojektiani.

  Ihanaa sunnuntaita Karoliina!

  VastaaPoista
 5. Ihana kuva! En ole lukenut Juhaa, mutta minäkin hurmaannuin Papin rouvasta.

  VastaaPoista
 6. Susa, kiitos. ♥ Joo, mullakin oli Peter-Peteriä vielä sata sivua jäljellä ja kello oli jo puoli kolme kun sain sen loppuun ja pääsin nukkumaan. :)

  Hanna, kiitos! Olen ollut aika suuren osan elämääni punatukkaisena ja välillä ihan tummanakin. :)

  Sanna, kiitos. ♥ Franzén oli kyllä hyvä - ilman suuria ennakkoluulojakin. :)

  linnea, kiitos. Ja samoin! ♥ Voi, sinulla on vielä edessä ilo "löytää" Aho. Minullakin on kyllä häneltä paljon lukematta. Suosittelen lukemistani juuri Juhaa ja vielä vähän enemmän Papin rouvaa.

  Pienen mökin emäntä, kiitos. ♥ Papin rouva on ihana kirja. En ole lukenut Madame Bovarya, mutta tarina on toki tuttu, ja siksi uskallan yhtyä sanottuun, että Papin rouva on suomalainen Madame Bovary.

  VastaaPoista
 7. Katso: ♥ ♥ ♥! :)

  Papin rouvahan on aivan mainio mutta niin on Papin tytärkin, muistaakseni. Ja ihanat te siellä. ♥!

  VastaaPoista
 8. Ilse, keksitkö sinäkin copy-pasten, vai opitko tekemään sydämen ihan näppäimillä? Miten? Onko sullakin Macci?

  Kiitos joka tapauksessa, toivoo yks ihana. ♥ ;)

  Papin tytärkin on hyvä, muttei mielestäni ihan yhtä hyvä kuin rouva.

  VastaaPoista
 9. Juhani Aho kuuluu klassikkolempparikirjailijoihini ihan täysin. Etenkin Panu on suosikkini!

  VastaaPoista
 10. Hanna M., mulla onkin Panu vielä lukematta. Ihanaa odotettavaa siis!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...