keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Päivä 13. Lempikirjailijasi

Voikohan joku sanoa tähän yhden ehdottomasti parhaimman? En minä ainakaan - ei varmaan tullut yllätyksenä. ;) Varoitus: tämä oli niin vaikeaa, että valinnan alustus paisui kuin pullataikina ja venyi pitkäksi kuin nälkävuosi.


Chimamanda Ngozi Adichie: Olen lukenut häneltä vain yhden teoksen (Puolikas keltaista aurinkoa), ja silti uskallan ottaa hänet mukaan kalkkiviivoille. Jotkut kirjat ovat sellaisia, että niiden perusteella vain tietää, että tulee rakastamaan kirjailijaa ja kaikkea hänen kirjoittamaansa ikuisesti, vaikka olisi lukenut vain sen yhden. Tässä sellainen esimerkki.


Melissa Bank: Käsittelin Bankia ja hänen kahta teostaan (enempää ei ole) täällä. Ihana!


Marianne Fredriksson: Olen lukenut Fredrikssoniltakin vain yhden romaanin (Anna, Hanna ja Johanna), mutta se on yhtä mielettömän hyvä kuin Adichien Puolikas keltaista aurinkoa, ja samoin kuin Adichien kohdalla, monet ovat kehuneet myös Fredrikssonin muut teokset maasta taivaisiin.


Siri Hustvedt: Jälleen yhden teoksen perusteella loppukilpailuun pääsevä. Kaikki mitä rakastin oli niin hieno, etten voi muuta, vaikka olen kuullut, etteivät kaikki teokset yltäisi ihan samalle tasolle. Tämä on myös kompensaatiota siitä, etten pitänyt aviomiehen New York -trilogiasta, vaikka haluaisin tämän pariskunnan adoptoivan minut luokseen Brooklyniin keskustelemaan kirjallisuudesta sivistyneesti New Yorkin älymystön kanssa.


Ian McEwan: McEwanilta olen lukenut "jopa" kaksi romaania (Rannalla ja Sementtipuutarha), mutta ensimmäiseni (Rannalla) jälkeen jo tiesin. Se toinen (Sementtipuutarha) olikin sitten todella erilainen ja minulle hyvin ahdistava, mutta silti olen edelleen varma, että McEwan on kaikkien aikojen suosikkejani ikuisesti.


Aila Meriluoto: Olen lukenut Meriluodolta fiktiivistä tekstiä muutamien runojen lisäksi vain romaanin Peter-Peter (joka sekin on vahva avainromaani), mutta niiden lisäksi ladyn päiväkirjat ja Lauri Viita -elämäkerta ovat osoittaneet, että hän kirjoittaa tyylillisesti ja sisällöllisesti suoraan sydämeeni. Seuraavaksi täytyy hankkia hänen lapsuusmuistelmansa Mekko meni taululle.


Alice Munro: Jälleen kerran - vain yksi teos (Kerjäläistyttö), mutta se riittää. Munro on mestari.


Markku Pääskynen: Kaksi luettua teosta (Vihan päivä ja Enkelten kirja), joiden ansiosta olen löytänyt, harvinaista kyllä, vaikeatajuista proosaa kirjoittavan suomalaisen miehen, johon olen aivan hulluna.


Katriina Ranne: Esikoisen Minä, sisareni pohjalta uskallan veikata, että jos Ranne jatkaa kirjoittamista, hänestä muodostuu yksi kotimaisia suursuosikkejani.


Carol Shields: Kirjoitin hänestä täällä. Jo kahden teoksen perusteella ikisuosikkini.


Lionel Shriver: Kaksi luettua teosta, joista molemmat (Poikani Kevin ja Syntymäpäivän jälkeen) kiilaavat aivan kirkkaimpaan kärkeen parhaiden kirjojen listalla. Pidän Shriverin konstailemattomasta kirjoitustyylistä ihan kauheasti.


John Steinbeck: Olen lukenut lähes koko tuotannon ja arvostan todella paljon. Kiihkein Steinbeck-kauteni tosin ajoittuu menneisyyteen.


Anne Tyler: Niputetaan usein yhteen Alice Munron ja Carol Shieldsin kanssa. Kahden Tylerin (Avioliiton lyhyt oppimäärä ja Elämän tikapuilla) jälkeen sanoisin, että vaikka rakastan, Munro ja Shields ovat ehkä himpun verran parempia. Mutten uskalla antaa lopullista ääntäni näin vähillä lukemisilla (kaikilta). Kaikki kolme ovat mahtavia!


Haluaisin mainita vielä joitakin, vähän eri kategorioihin kuuluvia tekijöitä:


Amy Tan ja Eeva Tikka ovat kirjailijoita, joihin olen suhtautunut aivan fanaattisesti, joita olen lukenut nuorempana todella paljon, ja jotka ehdottomasti kuuluu mainita tässä. Molempien kanssa vain kävi lopulta niin, että joko kirjailijoiden taso hieman laski tai minä turruin heidän tyyliinsä kaiken sen lukemisen jälkeen. Joka tapauksessa luin viimeisimmät teokset vähän pakkopullana, ja joku jäi jopa kesken. Tan vähän toistaakin itseään, mutta Tikka ei tee edes sitä. Luulenkin, että myös heidän myöhemmät teoksensa ihastuttavat minua, kun joskus tauon jälkeen niihin palaan. Jos mietitään, kenen tuotantoa olen ihastuneena lukenut laajimmin, TOP3:ni muodostuisi näistä kahdesta naisesta sekä John Steinbeckista.


Olen jättänyt kotimaiset klassikot listasta pois jonkin epämääräisen logiikan vuoksi. Siellä voisi ihan hyvin olla Juhani Aho, Minna Canth ja Väinö Linna, mutta ei nyt ole. Tietäkää silti, että he voisivat olla.


Olen jättänyt pois myös lastenkirjailijat (monessa muussakin tämän haasteen kohdassa) oikeastaan siksi, että he valtaisivat muuten melkein kaikki kärkipaikat, ja myös siksi, että heillä on hieman epäreilu etulyöntiasema kaiken sen nostalgian vuoksi. Nämä on mainittu jo monesti, mutta suurimmat lastenkirjailijasuosikkini ovat Astrid Lindgren ja Tove Jansson. Muiden muassa.


Listalta puuttuu myös ja taas epäloogisesti kirjailijoita, joiden ainoita (lukemiani) teoksia olen rakastanut ihan yhtä paljon kuin Adichien, Fredrikssonin, Hustvedtin, Munron tai Ranteen kirjoja. Enemmänkin. Esimerkiksi Susanna Alakoski (Sikalat), Peter Franzén (Tumman veden päällä), Merete Mazzarella (Illalla pelataan Afrikan tähteä), Kathryn Stockett (The Help), Märta Tikkanen (Kaksi - Kohtauksia eräästä taiteilija-avioliitosta), Rebecca Wells (Jumalaiset jajasiskot) ja Richard Yates (Revolutionary Road). On vain on sellainen olo, että muut tai mahdollisesti tulevat teokset eivät yllä samalle tasolle kuin lukemani loistava kirja. Saatan olla väärässä, mutta nojaan nyt fiilikseen.


Sitten on vielä Art Spiegelman, jolta olen lukenut yhden parhaista teoksista ikinä, (sarjakuvaromaani Maus) sekä toisen "ihan hyvän" (täysin erilaisen) sarjakuvateoksen (In the Shadow of No Towers). Ja Anne B. Ragde, jolta olen lukenut kolme aivan loistavaa teosta (Berliininpoppelit-trilogia) ja yhden aika huonon (Satunnaista seuraa). Saattaa olla, että intuitioni on väärässä, ja joku listalle nostamistani putoaa myöhemmän lukemisen ansiosta tähän kappaleeseen, mutta nyt mennään näillä.


Melissa Bank.
Otava/Marion Ettlinger.
Ajattelin, että voisin kaiken tämän pohdinnan jälkeen tulla jonkinlaiseen lopputulokseen lempikirjailijani kruunun voittajasta. Edes kolmen kärkeen. Mutta se tuntuu edelleen mahdottomalta. No, jos leikitään, että täytyy jättää pois ne, joilta on lukenut vain yhden teoksen, niin jäljelle jäisivät Melissa Bank, Ian McEwan, Aila Meriluoto, Markku Pääskynen, Carol Shields, Lionel Shriver, John Steinbeck ja Anne Tyler. Sekä Amy Tan ja Eeva Tikka. 


Carol Shields.
Otava/Neil Graham.
Meriluodon voisi ehkä pudottaa (vaikka sydämeni vuotaa verta), koska en ole lukenut häneltä juuri kaunokirjallisuutta. Eniten luettuja, mutta jo kohdallani vähän unholaan jääneitä ovat Steinbeck, Tan ja Tikka. Taidollisesti arvostan ehkä eniten kolmikkoa McEwan, Pääskynen ja Steinbeck (kappas, kaikki joukon miehet - onko tässä sisäänrakennettuna naisille ominaisen tyylin ja taidon väheksymistä?). Tylerista jo arvelin, että Shields taitaa ohittaa hänet. (Ehkä.) Ja jos mietin, kenen lukemattomaan teokseen tarttuisin näistä innokkaimmin, ne kirjailijat olisivat varmaankin Bank, Shields ja Shriver.


Lionel Shriver.
Avain/Miriam Berkley
Yhteen lempikirjailijaan en pääse millään, mutta täten juhlallisesti ilmoitan pitkällisen pohdinnan jälkeen, että kolme lempikirjailijaani ovat Melissa Bank, Carol Shields ja Lionel Shriver. Piste. (Kaikki muuten pohjoisamerikkalaisia naisia, hmm.) Ja nyt äkkiä lähettämään tämä, ennen kuin alan perua ja katua valintojani!

16 kommenttia:

 1. Ihan teksti sulta. Taas kerran. :-)

  Mulla on ihan sama ongelma. Mitä enemmän tätä mietin, sitä useampi kirjailija tulee mieleen. Jos sallit, seuraan esimerkkiäsi ja kirjoitan heistä kaikista.

  Hyviä lempikirjailijoita sulla. Mulla on muutama sama: Shields ja Tyler ainakin. Adichie ei ihan mulla yllä lempikirjailijan kateogriaan, mutta olen kyllä tykännyt molemmista lukemistani kirjoista (Puolikas keltaista aurinkoa ja Purppuranpunainen hibiskus).

  En ole varma, olenko koskaan lukenut Shriveriä, mutta seuraavalla kirjastokäynnillä pitää napata jokin hänen kirjansa mukaan. Ja hassua, että mulla on ollut yksi Munron kirja jo vaikka miten pitkään kirjahyllyssäni, mutten vain jostain syystä ole sitä lukenut. Se asia pitää korjata pikimmiten.

  VastaaPoista
 2. Minulle on tämä yllättävän helppo. Ylistin täällä jo kerran Sirpa Kähköstä ja nimeän hänet nyt epäröimättä tämän hetkiseksi suosikkikirjailijakseni. Kaikkien aikojen suosikkikirjalijani on Väinö Linna Pohjantähden, ei niinkään Tuntemattoman, vuoksi. Muita suosikkeja ovat Shields ja Tyler. Munroa en ole lukenut, on monta kertaa pitänyt, sillä luultavasti pitäisin hänestä. Toisaalta onhan mukavaa, että on kirjoja, joihin voi tarttua.

  t. Jaana

  VastaaPoista
 3. Voi kiitos, Anna Elina! <3 Seuraa ihmeessä esimerkkiä - on tosi mielenkiintoista lukea toisten suosikeista (tai inhokeista).

  En ole lukenut Shriverin kolmatta suomennettua, Kaksoisvirhe-romaania, mutta monien mielestä se on heikompi kuin Poikani Kevin tai Syntymäpäivän jälkeen. Suosittelen siis aloittamaan jommastakummasta jälkimmäisestä. Minulla on TBR-listalla paitsi tuo Kaksoisvirhe myös Shriverin suomentamattomat teokset.

  Ja Munro sinun täytyy ilman muuta korkata, etenkin jos pidät Shieldsista ja Tylerista. :)

  VastaaPoista
 4. Jaana, Kähkönen on kyllä hyvä ja olisin melkein voinut hänet mainita, mutta en ehkä kuitenkaan ihan (sen yhden romaanin perusteella ainakaan). Minustakin Pohjantähti on parempi kuin Tuntematon.

  Ja samat sanat Munrosta sinulle kuin yllä. Itsehän tutustuin vasta äskettäin paitsi häneen myös Shieldsiin ja Tyleriin, ja olen siitä ihan kauhean onnellinen.

  VastaaPoista
 5. Voi, Karoliina-kulta! Luettelit hengäsyttävän määrän sellaisia kirjailijoita, joista melkein kaikki olisin voinut ottaa itsellekin tänään, mutta päätin yrittää lyhyttä ulostuloa (kerrankin, oli muuten oikeasti vaikeaa, jäi vajavainen olo). Ihanaa, että listasit nämä kaikki.

  Melissa Banksista en itse kovin paljon välittänyt enkä ole Lionel Shiveriä lukenut, mutta Shields (kyllä, kyllä, kyllä!!!), Tyler, Markku Pääskynen, Adichie (sen saman yhden kirjan perusteella), McEwan (olen lukenut vain Rannalla), Siri Hustvedt ja Steinbeck ovat kaikki sellaisia, joiden kirjoja olen rakastanut.

  Katriina Ranteen kirjan haluan lukea ja Stockettin Piiat tulenkin lukemaan piakkoin.

  Sinulla on erinomainen kirjamaku. <3

  VastaaPoista
 6. paljon samiksia ja minulla on myös tuo, etten ole niinkään paljon lukenut aina jotain tiettyä yhtä kirjailijaa.
  en tiedä mitä teen tämän(kään) päivän kanssa! mutta oli pakko tulla sanomaan, että tuo Shiver näyttää ihan sinulta (tai olet sinä nätimpi) mutta siis aivan todella erehdyttävän hauskasti =D

  VastaaPoista
 7. Hih, minäkin äkkiä ensin katsoin, että tämän postauksen kuvassa on sinun kuvasi ;) Mutta kun aukaisin postauksen, niin tunnistin heti Shiverin ja totean muuten anni.m:n tavoin, että sinä olet kyllä paljon suloisempi ;)

  Mutta oi, Shriverin Poikani Kevin on yksi vahvimpia teoksia mitä olen lukenut. Se todella tunkeutuu sielun ytimeen, hui.

  Tuo on muuten ihana tunne, että joskus lukee joltain uudelta kirjailijalta kirjan, rakastuu ikiajoiksi ja jotenkin vain tietää, että melkeinpä poikkeuksessa tulee pitämään muistakin hänen kirjoistaan.

  Olisi kyllä vaikea sanoa YKSI kirjailija ylitse muiden..apua! Kun ei oikein osaa sanoa sitä kaikkien aikojen parhainta kirjaakaan, kun se vaihtelee vuosittain. TOP 5 onkin jo helpompi ehkä nimetä.

  VastaaPoista
 8. AI niin...ja Marianne Fredrikssonista piti sanomani, että olen lukenut häneltä Kaksi todellisuutta ja Rakas lapsi, molemmista pidin kovasti!

  VastaaPoista
 9. Anne B Ragdean possu-trilogian tein kokonaan. En olisi uskonut, että sinä sytyt Ragdelle...

  Siis minäkin voisin vielä lisätä vähän lisää suosikkeja...

  (Onko E vaihdettu F:ään? Minä en löydä yhtään E-kirjailijaa...)

  VastaaPoista
 10. Ihana listaus, minullakin paljon samiksia :). Shiver ei yllä minulla suosikkikaartiin, mutta Syntymäpäivän jälkeen oli vaikuttava lukuelämys - tykkäsin juonen ideasta. Kaksoisvirhe ei ollut ihan yhtä hyvä, mutta ihan jees. Poikani Kevin -romaania en pysty aiheen takia lukemaan, kuvottaa liikaa :/

  VastaaPoista
 11. Aika samaa tuskaa sitä on näköjään tunnettu siellä ja täällä :D Ihan sula mahdottomuus valita yksi! Minä olen myös aivan Shriver-fani! Olen lukenut kaikki tähän saakka ilmestyneet. Ja hei, syksyllä tulee uusi!!!JEE!

  VastaaPoista
 12. Katja-darling, kohta vasta pääsen lukemaan sinun postauksesi. Täällä on ollut vähän normaalia kiireisempi päivä, kun kävin iltapäivästä asioilla ja nyt täällä on appiukosta sekä naapureista koostuva kisastudio käynnissä. Ja kiitos, minustakin minulla on erinomainen kirjamaku - ja siten siis sinullakin. ;) <3 (Onko sinullakin muuten nyt Macci, kun et saanut tehtyä oikeaa sydäntä?)

  anni m., meillä(kin) on kyllä tosi samanlainen kirjamaku monilta osin, ja näköjään myös samanlainen lukutyyli (esim. luemme englanniksikin, emme lue kirjoja yleensä uudelleen ja pysähdymme harvoin samaan kirjailijaan monen teoksen ajaksi).

  Ja haa, nyt kun sanoitte, niin ehkä tuossa Shriverissä tosiaan on samaa näköä. :D Voi, kun sitä kautta minuun säteilisi myös lahjakkuutta. *haaveilua*

  Susa. <3 :)

  Leena, minä tosiaan rakastin Ragden "possutrilogiaa". Lisää, lisää sinäkin suosikkeja. Niistä on kiva lukea. Ja niin kuin tuossa yllä sanoin, tänään on ollut ja on vähän hässäkkää, mutta kirjahyllypostaus tulee vielä! Saattaa vain mennä myöhäiseen iltaan, elleivät nuo lapset nyt asetu leikkimään keskenään tai kiusaamaan lätkää katsovia miehiä. :) Sain kirjat kuitenkin kuvattua päivällä!

  Emäntä, minulle Shriver on tosiaan huippu, mutta hänellä on oma tyylinsä, joka ei varmasti kaikkiin niin uppoa. :) Hei, yritin hälyytellä tuolla aiemmassa kommenttikentässä jo, että en ole saanut sinulta sähköpostia vieläkään!

  Kirahvi, kiva päästä pian (?) lukemaan muiden lemppareista! Ihanaa, että sinäkin ymmärrät hyvän päälle. ;) Uusi Shriver on tosiaan ihana asia. <3

  VastaaPoista
 13. Tämä on ihana postaus. Shiverin Poikani Kevin on yksi omista ehdottomista lukukokemuksista ever...niin koskettava, koskettava ja surullinen. Listasi on siitä niin hauska, että minähän ostin juuri Hulluilta Päiviltä useammankin kirjailijan kirjan, jotka olet listannut lempikirjailijoiksesi...odotukset ovat siis korkealla.

  Melissa Bankin kirjoista pidin aikoinaan, kun olin nuorempi. En tiedä, miltä ne "maistuisivat" nyt. Hustvedtiin en ole päässyt vielä sisälle, mutta ostin nyt kaksi hänen kirjaansa, joten yritän vielä...

  McEwan on itselleni tosi kaksipiippuinen juttu, toisaalta pidän, mutta toisaalta en pääse hänen kirjoissaan siihen tunnelmaan, mihin mitä ilmeisimmin jotkut toiset pääsevät. Olen lukenut McEwanilta useamman kirjan ja oikeastaan ainoastaan Rannalla on ollut mielestäni hyvä.

  Aloitin juuri Meriluodon uusimman päiväkirjan ja ostin Peter-Peterin. Pidän todella paljon Meriluodosta. Myös Munron Kerjäläistyttö on minulla odottamassa lukemista. Amy Tan ja Eeva Tikka ovat olleet minun suosikkejani.

  Ai, että minä nautin lukea, mitkä kirjat ja kirjailijat ovat toisille kolahtaneet.

  VastaaPoista
 14. Absolutely white, ihana tietää, että sinäkin olet ollut noin vaikuttunut Kevinistä! Ja tosiaan huomasin, kuinka hienoja valintoja olit tehnyt Hulliksilla. ;)

  Ainakin minulle Bank toimii yhä. Esimerkiksi Janen ja Archien suhdetta ymmärsin paljon paremmin nyt kuin ensimmäisellä kerralla - nuorempana.

  McEwaniltahan minä olen lukenut vain kaksi, jotka olivat vielä keskenään hyvin erilaiset. Luottoni mieheen on kyllä kova. Rannalla oli minustakin ihana.

  Ajatella, että meillä on yhteisiä suosikkeja myös Meriluoto, Tan ja Tikka. Siis jopa Tikka, jota ei yleensä kukaan tiedä! Olet ihana! :) Oletko lukenut Munroa aiemmin? Kerjäläistyttö oli mahtava. Etenkin kun luin sitä helmikuussa auringonpaisteessa uima-altaan reunalla... Ah.

  Kiva, että nautit näiden lukemisesta - niin minäkin teidän lukijoiden kommenteista! <3

  VastaaPoista
 15. Ihana teksti! Lempikirjailijan valinta on kyllä epäreilu tehtävä, kirjailijoita kun on niin moneen hetkeen ja tunteeseen..

  Mutta hyviä valintoja! Monia en ole lukenut vaikka teoksia löytyy minunkin hyllystäni.. Ehkä vielä. :)

  VastaaPoista
 16. linnea, kiitos! Toivottavasti sait sellaisia suosituksia, että pidät niistä luettuasi itsekin. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...