sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Susipalatsi-sunnuntai eli kaikki kimppalukemaan!

Mietin aiemmin, että haluaisin selättää tänä keväänä jommankumman mieltäni kiehtoneista tiiliskivistä: Hilary Mantelin Susipalatsin tai A.S. Byattin Lasten kirjan. Kimppaluku (read-along) tuntui sopivalta tavalta. Oli kiva ajatus saada muita lukemaan valittu kirja yhtä aikaa, jolloin porukan paine pitäisi ruodussa ja lukemisesta voisi säännöllisesti keskustella.


Järjestin blogissani kyselyn siitä, kumpi mainituista kirjoista kiinnostaisi mahdollisia kimppalukijoita enemmän. Molemmista oltiin kiinnostuneita, mutta pari äänestäjää enemmän ratkaisi asian Susipalatsin hyväksi.


Niinpä aloitin kyseisen kirjan tänään ja luen sen loppuun huhtikuun loppuun mennessä. Toivon monien innostuvan mukaan tähän hankkeeseen, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että luemme kirjan ainakin suunnilleen samaan tahtiin, ja minä kimppaluvun emäntänä alustan säännöllisesti kevään mittaan keskusteluja lukemisesta. Omaan blogiin voi toki myös lukukokemuksesta postata, ja myös muut kuin (kirja)bloggaajat voivat ilman muuta osallistua. Tämähän on käytännössä lukupiiri.


Susipalatsi on kovasti kehuttu ja Booker-palkinnonkin voittanut romaani historiallisesta henkilöstä, Thomas Cromwellista, joka nousee köyhistä oloista Henrik VIII:n hoviin, tämän tärkeimmäksi neuvonantajaksi. Kustantajan esittely kirjasta löytyy täältä, ja lehtiarvioita kirjasta löytää googlaamalla paljon. Bloggaajista kirjan ovat lukeneet ainakin Norkku, Suketus ja Nora exlibris. Jatkoa kirjalle on tulossa ja suomalainen kustantaja on luvannut senkin käännättää.


Susipalatsi on jaettu sisällysluettelon mukaan kuuteen osaan. Kirjassa on yhteensä hieman alle 800 sivua. Laskin, että neljälle kuukaudelle jaettuna lukemista jäisi yhdelle päivälle keskimäärin 6,5 sivua. Kirjaa on siis ainakin minulla tarkoitus lukea muiden lukemisten rinnalla, ei ainoana teoksena. Tuo päivätahti mielessä yritin sitten laskeskella jokaiselle kirjan osalle sopivan lukuajan ja pyöristin sitä vähän eteenpäin saadakseni sopivat päivämäärät Susipalatsi-sunnuntaille, jolloin siis aina herättelen keskustelua vuorossa olleesta kirjan osasta. Suunnittelemani keskusteluaikataulu menisi näin:


Sunnuntai 15.1. Ensimmäinen osa
Sunnuntai 5.2. Toinen osa
Sunnuntai 26.2. Kolmas osa
Sunnuntai 18.3. Neljäs osa
Sunnuntai 8.4. Viides osa
Sunnuntai 29.4. Kuudes osa/Koko teos.


Jos alkaa vaikuttaa siltä, että jään ainoaksi kirjaa tässä tahdissa lukevaksi, pidätän oikeuden lopettaa kimppaluvun julkinen emännöinti, mutta muuten lupaan lukea kirjaa tässä tahdissa ja alustaa keskusteluja yllä ilmoitettuun tahtiin.


Tervetuloa mukaan! Ilmoittakaa mielellään tämän postauksen kommenteissa, jos tiedätte tai harkitsette lähtevänne kimppaan. :)


Mukavaa sunnuntain myöhäisiltaa ja hyvää alkavaa viikkoa kaikille!
24 kommenttia:

 1. Pitäisköhän ottaa uusi yritys, multa jäi nimittäin tämä kesken viime talvena. Kirja ei ole huono ollenkaan, mutta se on piiiiitkä.

  Olen mukana ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitos linkityksestä :) Seurailen innokkaasti, mitä muut Susipalatsista tykkäävät, itse kun pidin erittäin paljon.

  VastaaPoista
 3. Ihan huippua kun järjestät tämän kimppaluvun! :) En itse lähde tällä kertaa mukaan, koska huomasin loppuvuodesta olevani totaalisen surkea näiden kimppalukujen suhteen (punastus). Econ Ruusun nimi jäi kesken alkumetreillä, Anna Karenina jäi TB-haasteen jalkoihin (sen kyllä luen loppuun nyt alkuvuodesta, koska pidän kirjasta kovasti!) ja omasta Proust-haasteestani nyt ei edes puhuta. :D

  Susipalatsi on kylläkin lähiaikojen lukulistallani, varsinkin nyt kun Philippa Gregoryn Valkoinen kuningatar -teos jätti minuun melkoisen Royal Fiction -kuumeen. Taidan vain lukea sen omaan tahtiini. Ja massiivinen mutta upea Lasten kirja on minulla parhaillaan kesken, joten pakko sanoa että hyvät kirjat valitsit äänestykseen! :)

  VastaaPoista
 4. Jos vain saan kirjan kirjastosta (hyvältä näyttäisi), olen mukana!

  VastaaPoista
 5. Ooioi! En ehkä ihan 15. pvä ehdi mukaan, mutta otan kyllä kiinni ajoissa! :) Hienoa, ettei tahti ole liian kova.

  VastaaPoista
 6. Tulen mukaan, jos vain saan kirjan käsiini jostain (kirjastosta.... Menen tänään katsomaan.

  VastaaPoista
 7. En uskalla tulla mukaan, mutta aion lukea Susipalatsin muuten. Aloitin nimittäin sitä Byattin Lasten kirjaa (joka oli kimppalukuehdokkaanasi) ja sen kanssa mennee tovi jos toinenkin. :)

  VastaaPoista
 8. Erja, jee! (Kuinka pitkälle pääsit talvella?)

  Suketus, mielipiteesi on kyllä rohkaiseva. :) Tervetuloa seuraamaan!

  Sara, minulle taas kimppaluku- tai muuten aikataulutettu lukeminen tuntuu sopivan. :) Ja minäkin haluan lukea sen Lasten kirjan sitten joskus. Olisikohan tämä kesä sellainen, että olisi oikeasti lukuaikaakin, kun lapset ovat jo sen verran isoja..? :) Täytyykin sinulle heti vinkata, että Philippa Greogryn lisäksi käsittääkseni Michelle Moran on tosi suosittu royal fictionin kirjoittaja.

  Kirsi, Noora ja Minna: jee! En tiedä, onko tuo neljä kuukautta haasteellinen, jos kirjan lainaa kirjastosta, mutta onneksi lainoja saa uusia, ja kirjasta on varmaan useita kappaleita kirjastoissa. Ja voihan sen toki lukea nopeamminkin. :)

  Katja, minäkin tosiaan haluan tuohon Byattiin myös tutustua... Ja kivaa, jos luet joka tapauksessa jossain vaiheessa Susipalatsin, sinäkin. Aloitin vasta ihan vähän, mutta heti kirjoitustyyli tuntuu minulle sopivalta ja vetävältä, joten en usko tämän olevan raskas tiiliskivi. :)

  VastaaPoista
 9. Ostin juuri kirjan Antikasta (koska Helsingin kirjaston tilanne ei vaikuttanut lupaavalta), eli olen mukana kimppaluvussa.

  VastaaPoista
 10. Kirja löytyi, enkä usko, että palauttamisen kanssa tulee ongelmia. Mukana siis!

  VastaaPoista
 11. Hieno juttu, olen mukana kunhan vaan saan tuon kirjan hommattua. (5.2. olen kyllä reissussa, mutta muuten)

  VastaaPoista
 12. Jes, Liisa, Kirsi ja Kata, hienoa! Ja moi Kata, tervetuloa Kirjavaan kammariin. Kävin juuri liittymässä lukijaksesi. :)

  VastaaPoista
 13. Ja Katalle piti vielä sanoa, että ei haittaa mitään, jos olet poissa jonakin Susipalatsi-sunnuntaina, sillä keskustelut säilyvät kyllä avoimina ja niihin voi osallistua myöhemminkin.

  VastaaPoista
 14. Kiitos linkityksestä, minäkin seurailen keskustelua, koska kirja oli sen verran mielenkiintoinen. :)

  Teksti on kyllä vähän omanlaistaan, mutta se ei minusta ollut mikään miinus, pikemmin teki päähenkilöstä vielä elävämmän.

  VastaaPoista
 15. Norkku, toivottavasti osallistut myös keskusteluihin! :)

  VastaaPoista
 16. Tarkoitus olisi, tätä olisi kauhean kiva vatvoa.

  VastaaPoista
 17. Kirjastossa oli sen verran pitkä jono, että täytyy yrittää saada muuten käsiini... palailen, kunhan onnistuu.

  VastaaPoista
 18. Jihuu, testaan Kobon desktop readeria omaa ereaderia odotellessa... eli sain kirjan ja olen mukana !

  VastaaPoista
 19. Karoliina, pääsin viimeksi pitkästi yli puolenvälin ja muistini laatua olen varmaan jo aiemminkin mainostanut, mutta seuraan mielenkiinnolla ja koitan kommentoida alusta asti jos mieleen suinkin jotain palautuu;)Kirjan sain jo varauksista, että aletaan!

  VastaaPoista
 20. Minna ja Erja, tosi hienoa, kun olette mukana - Erja aluksi taustallakin!

  VastaaPoista
 21. Minä sorruin ostamaan Wolf Hallin matkalla, joten voisinkin vaikka osallistua kimppalukuun. Tosin minun kirjani on englanniksi, mutta se ei varmaan haittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole näköjään muistanut vastata tähän, mutta kiva kun olet ollut mukana!

   Poista
 22. Äääää... en enää kestänyt vaan luin koko kirjan. Anteeksi. En ymmärrä miten te pystytte lukemaan tätä pala kerrallaan... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olishan se pitänyt arvata sinun kohdallasi. :D Minulle tuottaa enemmän tuskaa lukea niitä paloja kuin pidätellä...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...