perjantai 27. tammikuuta 2012

Parhaiden perjantai - Dolen Perkins-Valdez: Wench

Dolen Perkins-Valdez: Wench.
Kustantaja: Amistad/HarperCollins.
Sivuja: 290.
Genre: Historiallinen etelävaltiolaisromaani.
Arvio: 4,5/5.
Lue kustantajan esittely täältä.


"This was the second summer at the vacation resort for the six slaves. Three of the Southern men brought their slave women with them, first on ships and then riding in separate train cars after they entered free territory and boarded the Little Miami Railroad in Cincinnati. None of the Southern men brought their wives. Reenie’s master had brought his wife up close to the end of the previous summer, and Sweet’s mistress was dead. Lizzie’s master, Drayle, had never mentioned the possibility of bringing his wife.

It was no secret many of the northern whites who stayed at the resort disliked slavery. Even more, they disapproved of the slave women staying in the cottages with the white men. The resort was set in an area populated by Quakers and Methodists who declared themselves antislavery. East of Columbus, west of Dayton, sixty-four miles north of Cincinnati, the resort cast together an un­likely association of white Southern planters, white northerners, free coloreds, and slaves. So the six slaves stuck close together, even avoiding the free black servants who worked in the hotel."

Dolen Perkins-Valdezin esikoisromaani Wench pohjautuu mielenkiintoiseen historialliseen faktaan: Ennen Yhdysvaltojen sisällissotaa ja orjuuden lakkauttamista pohjoisvaltioihin kuuluvassa Ohiossa toimi kylpylätyyppinen lomanviettopaikka, Tawawa House, jossa etelävaltiolaisilla orjanomistajilla oli tapana vierailla jättäen kotiin vaimonsa ja tuoden mukaansa orjarakastajattarensa. Tawawa Housessa isännät ja rakastajattaret asuvat yhdessä, ja välillä naiset pääsevät jopa hienoille illallisille hotellin tiloihin isäntiensä kanssa.

Romaanin päähenkilö on yksi orjarakastajattarista, Lizzie. Hän on älykäs nuori nainen, joka haluaa olla lojaali isännälleen, jota ainakin kuvittelee rakastavansa, mutta joka vielä enemmän haluaa parasta kahdelle lapselleen, jotka on saanut tuon isäntänsä, Draylen, kanssa. Myös Tawawa Housessa kesiä viettävien orjien väliset siteet ja luottamus ovat Lizzielle tärkeitä.

Lizzie on kotona etelässä isäntänsä ja tämän vaimon kotiorja, ja on ollut 13-vuotiaasta saakka isäntänsä rakastajatar. Isäntäpari ei ole saanut koskaan lapsia, mutta Lizziellä niitä on Draylen kanssa tosiaan kaksi. Tämä luo jännitteitä naisten välille ja tekee kolmiodraamasta monimutkaisen. Kirjan parasta antia on mielestäni noiden kolmen ihmisen välisten suhteiden kuvailu. Mikään siinä ei ole yksiselitteistä eikä mitään ole kuvattu mustavalkoiseksi. Drayle on varmasti orjanomistajaksi inhimillinen, mutta hänen ja Lizzien rakkaussuhde perustuu kuitenkin omistukseen. Myös Lizzien ja Draylen vaimon, Franin, suhde on mielenkiintoinen, ja siitä paljastuu loppua kohden uusia ulottuvuuksia.

Wench on vahvasti myös ystävyysromaani ja kertoo naisten välisestä solidaarisuudesta. Lizzien lisäksi kolmen muuta orjanaista sekä heidän taustansa on kuvattu elävästi ja mielenkiintoisesti. Isännät ovat keskenään erilaisia, osa on hyvin julmia, ja siksi kirjassa on järkyttäviäkin kohtauksia. Mässäilevä se ei kuitenkaan ole.

Kirjan loppu olisi voinut olla parempi, mutta kokonaisuutena Wench oli mielestäni erittäin hyvä romaani, jossa paljon käsiteltyyn aiheeseen oli löydetty tuore lähtökohta ja moderni lähestymistapa. Dolen Perkins-Valdezia on tämän esikoisromaaninsa perusteella kuvattu helpommin avautuvaksi tai nopeammin luettavaksi Toni Morrisoniksi. Romaani ei ole mielestäni liian kevyt, mutta sen lukee sulavasti. Wench kertoo orjuudesta, epätasa-arvosta, ystävyydestä, äitiydestä, lojaliteeteista, unelmista ja paremman tulevaisuuden toivosta. Monista surullisista kohtauksista huolimatta kirja on toiveikas eikä liian traaginen.

"WENCH

(c. 1290): A girl, maid, young woman; a female child.
(1362): A wanton woman; a mistress.

United States:
(1812; 1832): A black or colored female servant; a negress.
(1848) A colored woman of any age; a negress or mulattress, especially one in service."

20 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisen oloinen kirja, olenkin tätä katsellut sivupalkissasi. Täytyy laittaa korvan taakse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tämä(kin) olikin aika kauan tuossa sivupalkissa, mutta vihdoin sain jotakin kirjoitettua. Hyvin kirja on jäänyt mieleen, vaikka lukemisesta on jo useita kuukausia.

   Poista
 2. Kuulostaa kiinnostavalta. Norkun tapaan katselinkin tätä sillä silmällä sivupalkissasi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siellä se tosiaan oli pitkän hetken esillä. :) Olisi kiva kuulla muidenkin mielipiteitä tästä, joten lukekaa, lukekaa. :)

   Poista
 3. Helpompaa Morrisonia. HMMN. Tähän täytyy tutustua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, minusta tuo oli aika kiehtova ja hyvä kuvaus, vaikken ole lukenut Morrisonin "orjaromaaneja". Hänen Jazzinsa oli minusta hyvä, mutta aika haastava varsinkin aluksi, ja ymmärrän hyvin, ettei sellainen kiinnosta kaikkia lukijoita. Ei minuakaan lähellekään aina. :) Morrison sopii yhteen hetkeen, tämä toiseen, ja molemmat ovat hyviä!

   Poista
 4. Kuulostaa kiinnostavalta historialliselta romaanilta teemoiltaan! Tiedätkö Karoliina aiotaanko Wench suomentaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on tosiaan kiehtova alkuasetelma ja myös itse tarina on rakennettu mielenkiintoisesta, siis ei tylsän mustavalkoisesti. En ainakaan tiedä, että Wenchilla olisi vielä suomalaista kustantajaa, mutta katsotaan. :)

   Poista
 5. Historialliset romaanit eivät lähtökohtaisesti ole suosikkejani, mutta tämän lähtökohdat vaikuttavat kiehtovilta ja kuten tiedät, on minulle(kin) kaikki eteläkuvaukset pelkkää plussaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tiedän ja sama täällä: southern fiction uppoaa. :) Minäkään en ole yleistettynä historiallisten romaanien ylin ystävä, mutta tämä on kaukaisesta aikakaudesta huolimatta hyvin moderni romaani.

   Poista
 6. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Pelkän kannen perusteella tuskin tarttuisin tähän, arviosi teki tehtävänsä ja todennäköisesti nappaisin tämän kirjastosta mukaani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kiitos! Minulla taas tuo kovakantisen painoksen kansi (ylempi) herätti mielenkiinnon: miksi tummaihoinen nainen on vanhanaikaisessa, selvästi yläluokkaisessa asussa? Hieman harhaanjohtava tuo kansi on, mutta kohdallani se tosiaan onnistui tehtävässään, eli kiinnosti ja oli kauniskin. :)

   Poista
 7. Tämä oli kiinnostava kirjakuvaus, ystävyyskuvaus ja etelävaltiot :) Pidin paljon The Help -kirjasta, ja vanhempaa southern fictionia osittain edustavasta Lisa Altherin Original sins -kirjasta. Tein Wenchista tilauksen Amazoniin, niin paljon alkoi kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten kiva kuulla, että tilasit Wenchin! Olisi kiva, jos kävisit vielä luettuasi kertomassa, mitä pidit. :)

   The Help oli minulle paras luettu romaani toissa vuonna. Tuo Original Sins on minulle vieras, pitää siis käydä heti googlaamassa!

   Poista
 8. Palaan tänne uudestaan paremmalla ajalla, mutta tähän postaukseen oli pakko tulla kommentoimaan: tämä vaikuttaisi ihan minun(kin) kirjaltani! Rakastan historiaan sijoittuvia romaaneja ja etelävaltioita, ja tämä kirja kuulostaisi ihan melkein täydelliseltä! Pitänee tilata tämä jossain vaiheessa, kiitos kirjan esittelystä! <3

  Voi että toivoisin sinun lanseeraavan joskus sen etelävaltio-lukuhaasteen josta joskus jossain kommenttiosiossa oli puhetta. Sellaisesta haasteesta olisin ihan yhtä innoissani ja onnellinen kuin TB-haasteesta!!! <3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, sinä voisit kyllä hyvinkin pitää tästä. :) Toivottavasti joskus vielä luet! Ja katsotaan, jos ensi viikolla saisin viimeisenkin haasteen ulos... Mikä se sitten onkin. ;)

   Poista
  2. Oih!!! <3 <3 Turha kai sanoakaan että täällä ruudun toisella puolella on nyt yksi erityisen innokas ja iloinen kirjabloggaaja, joka ei ole pysyä nahoissaan! :D Niin mukana (tai siis enhän yhtään tiedä mistä haasteesta on kysymys... ;)!!

   Poista
  3. Se ei ehkä ole ihan sitä mitä odotat, mutta luulen, että saat silti siitä haluamasi irti. ;)

   Poista
 9. Haa, olen lukenut blogiasi vasta vähän aikaa, mutta nyt on pakko sanoa, että jos tänne on tulossa etelävaltioihin liittyvä haaste niin olen mukana! Olen ollut nimittäin vaihto-oppilaana (Hendersonville, NC) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olet löytänyt tiesi tänne. :) Ja niin kuin tuossa yllä Saralle sanoin, katsotaan mitä ensi viikolla tapahtuu. Kannattaa ehkä pysyä kuulolla. ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...