maanantai 2. tammikuuta 2012

Joulukuun luetut


Kun yhtä aikaa vaihtuvat niin kuukausi kuin vuosi, kirjablogeissa säpisee. Sallan hienosti ideoima ja toteuttama Kirjablogistanian Finlandia 2011 -äänestys järjestettiin ja voittajat selvisivät tänään (klik-klik). Onnea kaikille kuudelle, jotka ovat varmasti kärkisijansa ansainneet. Minun ehdokkaistani mukaan ylsi Marja-Leena Virtasen väkevä karjalaisromaani Kirjeitä kiven alle.


Tämän lisäksi blogit ovat täynnä ihania vuosikoosteita ja parhaiden listoja, joita minullakin on vielä toivottavasti tällä viikolla vielä tulossa. Mutta koska kuukausikin on taas vaihtunut, täytyy jo tilastoinnin vuoksi listata myös kuukauden, eli joulukuun, luetut. Ne ovat tässä:


Kesken jäivät noin puoleenväliin luetut Karen Viggersin The Lightkeeper's Wife sekä Kevin Wilsonin The Family Fang. Kumpikaan ei tuntunut järkyttävän huonolta, mutta kun tehtäväni oli selvittää, olisiko niissä tarpeeksi ytyä käännettäviksi, niin päädyttyäni kieltävään vastaukseen, en viitsinyt lukea kirjoja loppuun vain huvikseni.

Kuun ja vuoden vaihtuessa minulla oli kesken kuusi kirjaa (Johan Bargum: Syyskesä; Simon van Booy: Everything Beautiful Began After; Alma Katsu: The Taker; Amy Hatvany: Best Kept Secret; Shilpi Somaya Gowda: Secret Daughter; ja Matthew Norman: Domestic Violets), joista kerron sitten joskus myöhemmin.


Joulukuu oli Kirjavassa kammarissa sikäli poikkeuksellinen, etten blogannut yhdestäkään harraste- tai edes lastenkirjasta. Tietokirjakategoriaa sentään edustavat Uskottomuuden houkutus sekä Kamara, jonka tosin luin marraskuun puolella. Poistoperjantaiarvontojakin oli vain kaksi, ja muuten bloggaukset koostuivat esim. uusien kirjahyllyhankintojen esittelyistä, haastepostauksista sekä keväisen kimppaluvun suunnittelusta.


Joulukuu oli minulle sekä määrällisesti että laadullisesti verrattain hyvä lukukuu. Jossain vaiheessa laskin, että luen (aikuisten romaaneja tai narratiivisia tietokirjoja) kuukaudessa keskimäärin kuusi tai seitsemän. Nyt määräksi tuli kahdeksan (2951 sivua), ja niistä neljä tai viisi oli todella hyviä. Todellisia helmiä en ehkä joulukuussa löytänyt, vaikka kolme kirjaa pääsi hyvin, hyvin lähelle. Olen antanut tai antanen niille kuitenkin arvosanaksi "vain" 4,5 enkä 4,75, joka on minulle käytännössä korkein arvosana. Tuo TOP3 on seuraava:

 • Emma Donoghue: Room
 • Joel Haahtela: Traumbach
 • Paul Murray: Skippy Dies

Muita todella hyviä olivat Viimeinen kesä ja Anna Kareninakin, vaikka se runsaudessaan ehti välillä pitkästyttääkin. Uskottomuuden houkutuskaan ei ollut lopulta lainkaan huono tahmeasta alkuosasta huolimatta, mutta Täydellinen paisti ja varsinkin Hotelli Panama olivat lopulta pienoisia pettymyksiä.

Sellainen joulukuu! Huomenna saanen aikaiseksi yhteenvedon Kirjavan kammarin vuoden 2011 haasteista, ja voitte sitten ilmoitella omat suorituksenne ja osallistua arvontoihin. Keskiviikkona ehdin vielä toivottavasti tehdä jonkinlaisen yhteenvedon lukuvuodesta 2011, sillä torstaina lähdemme Teemun kanssa loppuviikon pikapyrähdykselle Kööpenhaminaan (minun joululahjani hänelle), ja bloggaamiseen tulee siten taas pienimuotoinen tauko. Kirja-arvioita on kovasti rästissä, mutta olen sentään saanut luetut arvostelukappaleet purettua, joten en jaksa noista sivupalkin kirjoista niin stressata. Tulossa ne kuitenkin ovat - tiedoksi kiinnostuneille!

Näillä eväillä viikkoa jatkamaan. Voikaa hyvin!

6 kommenttia:

 1. En malta odottaa, että pääsen käsiksi uuteen Haahtelaan (kirjaston varausjonossa) sekä Roomiin. Huonehan olisi jo suomeksikin tulossa, mutta mietin vielä, että josko sen kuitenkin lukisi alkukielellä.

  VastaaPoista
 2. Kiva, että jollain muullakin on nuo kuukausi- ja/tai vuosikoosteet jääneet tämän vuoden puolelle, itse en jaksa niitä vielä edes ajatella kun on ollut tuo BF-kisa ym. :).

  Minäkin luin Huoneen, vaikka olin ajatellut etten lue sitä, ja pidin kirjasta paljon enemmän kuin odotin.

  Mukavaa Kööpenhaminan-reissua!

  VastaaPoista
 3. Riina, molemmissa on kyllä odotettavaa! Varmasti Roomin suomennoskin on hyvä, minun vain "täytyi" lukea kirja englanniksi, kun ostin sen oikein omalla rahalla vuosi sitten, enkä ollut vieläkään saanut luettua. Se ei ollut kyllä yhtään vaikeaa kieltä, joten uskallan suositella alkukielisenäkin!

  Maria, kiitos! Nyt on kyllä ruuhkaksi asti ollut postattavaa, mutta uskon, että joskus "viivyttelykin" on hyvästä, sillä samaan aiheeseen alkaa puutua, kun siitä kirjoittaa samalla hetkellä kaikki. Sinun Huone-arviosi oli hyvä! Mulla jää väkisinkin ensi viikkoon se, luulen.

  VastaaPoista
 4. Skippy dies vaikuttaa mielenkiintoiselta, odotan arviotasi siitä! :)

  Ihanaa Kööpenhaminaa teille, se oli/on mukava kaupunki, ainakin kun siellä kävin pari vuotta sitten!

  VastaaPoista
 5. Kööpenhamina tuntuu olevan in! Meilläkin on sinne matka varattuna helmikuulle, odotan jo kovasti. Hauskaa matkaa teille!

  VastaaPoista
 6. Linnea, minusta tuntuu, että Skippy Dies miellyttäisi sinuakin! P.S.-Sara oli ostanut sen Dublinista - tosi ihanaa, että ainakin yksi toinen bloggajaa aikoo lukea sen. :) Ja kiitos, minäkin uskon että Kööpenhamina on mukava!

  Jaana, ai tekin?! :) Monet tosiaan nyt käyvät siellä, ja mikäs on käydessä, kun lennot ovat todella halpoja (halvemmalla sinne pääsee kuin Joensuuhun, esimerkiksi). :) Kaupunki taitaa olla nyt muutenkin muodissa. Katselin vähän, oltaisiinko käyty maailman parhaimmaksi ravintolaksi äänestetyssä Nomassa, mutta sepä onkin täyteen varattu maaliskuun loppuun asti. Heh. No, olisi se ollut aika tyyristäkin.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...