keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Koontikeskiviikko: Lukuvuosi 2011 ja sen parhaat

Olen tänään laskeskellut ja mietiskellyt viime vuoden lukemisiani. Aloitin Kirjavan kammarin maaliskuun alussa, joten ensimmäisiltä kuukausilta minulla ei ole tarkkoja lukutilastoja. Luulen muistavani suunnilleen, mitä tammi- ja helmikuussa luin, mutta ihan varma en ole. Olen saattanut unohtaa jokusen kirjan tai listata luetuihin jonkun, jonka oikeasti luin loppuvuodesta 2010.
Luetut kirjat 2011


Kaiken kaikkiaan olen lukenut noin sata kirjaa viime vuonna, ja niistä suurin osa löytyy Luetut 2011 -alasivultani, eli täältä. Lukuja listaan hieman tarkemmin alla:


Kotimaista aikuisten kaunoa luin yhteensä 15 teosta, joista yksi oli runokokoelma ja loput romaaneja. Romaaneista yhden kuuntelin äänikirjana. Neljä on kai laskettavissa pienoisromaaneiksi. Kymmenen oli naisten kirjoittamia, viisi miesten. Uuutuuksia näistä oli noin puolet, eli seitsemän. Lisäksi luin yksittäisiä novelleja kolmesta kotimaisesta kokoelmasta.


Ulkomaista aikuisten kaunoa luin yhteensä 58 teosta, joista yksi oli novellikokoelma, yksi romaanimainen kertomuskokoelma, kaksi sarjakuvaromaania ja yksi näytelmä. Loput olivat romaaneja, joista kuuntelin äänikirjoina kuusi. Yksi äänikirjaromaaneista oli alkuperäisestä lyhennetty versio. Lisäksi luin yksittäisiä novelleja viidesta käännetystä kokoelmasta.


Naisten kirjoittamia ulkomaisista kaunokirjallisista teoksista oli 38, miesten kirjoittamia 20. Suomeksi käännettyinä luin 33 kirjaa, englanniksi 25. Uutuuksien määrä on vähän vaikeammin laskettavissa (en muista ulkoa kaikkien Suomessa ilmestymättömien kirjojen julkaisuvuosia), mutta karkeasti laskettuna uutuuksia oli noin 35, eli yli puolet.


Lasten- ja nuortenkirjoja olen lukenut ja käsitellyt blogissa viime vuonna yli 30, mutta luettujen lastenkirjojen kokonaismäärä on aika mahdoton laskea, sillä minulla on kaksi lasta, jotka eivät osaa vielä itse lukea, ja joille siis luetaan tosi paljon ääneen. Turhaakin tällaisten kuvakirjojen lukemisen listaaminen minusta olisi, mutta olen ottanut koko lukemisten saldoon mukaan muutaman lastenromaanin, jotka luin erikseen blogia varten.


Tietokirjoja luin viime vuonna 28, mutta erottelen nämä mielelläni narratiivisiin tietoteoksiin (16) sekä harrastekirjoihin (12). Jälkimmäisiä en voi sanoa lukeneeni kokonaan, joten en laske niitä lukemisieni kokonaissaldoon. Kaikki "luetut" harrastekirjat olivat keitto- tai puutarhakirjoja.


Narratiivisista tietokirjoista eli asiaproosasta 12 oli naisten kirjoittamia ja vain neljä miesten. Monet teokset olivat elämäkerrallisia/muistelmia, mutta muitakin aiheita löytyy: lastenkasvatus, vagina, avioliitto, uskottomuus, adoptio, ruokavalio, terveys ja yhteiskunnalliset esseet.


Kesken minulta jäi viime vuonna 16 kirjaa.


Kaiken kaikkiaan lasken lukeneeni kokonaan ainakin 92 kirjaa vuonna 2011. Mukana eivät siis ole kuva- tai harrastekirjat. Näistä 63 oli naisten kirjoittamia, 29 miesten. Melkein kaikissa alakategorioissa, niin kuin kokonaisuuttakin katsoen, voi sanoa, että olen lukenut naisten kirjoittamia teoksia noin kaksi kertaa enemmän kuin miesten. Yli puolet luetuista kirjoista oli uutuuksia, suurin osa oli ulkomaisia ja luen enemmän suomeksi kuin englanniksi. Tyypillinen kirjani on siten ulkomainen, naisen kirjoittama, suomeksi käännetty romaaniuutuus. Tämä ei yllättänyt.
Parhaat kirjat 2011


Top3-listoina:


Kauniit

 • Michael Cunningham: Illan tullen
 • Joel Haahtela: Naiset katsovat vastavaloon
 • Colm Tóibín: Brooklyn

Tarkkanäköisen tragikoomiset
 • Jonathan Franzen: Muutoksia
 • Adam Langer: California Avenue
 • Paul Murray: Skippy Dies

Lukuromaanit
 • Chris Cleave: Little Been tarina
 • Fannie Flagg: Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Café
 • David Nicholls: Sinä päivänä

Kotimaiset naiset
 • Aila Meriluoto: Peter-Peter
 • Katriina Ranne: Minä, sisareni
 • Eeva Tikka: Aurinkoratsastus

Ulkomaiset naiset
 • Siri Hustvedt: Kesä ilman miehiä
 • Alice Munro: Kerjäläistyttö
 • Carol Shields: Pikkuseikkoja

Yllätykset
 • Tatiana de Rosnay: Viimeinen kesä
 • Tami Hoag: Secrets to the Grave
 • Simon Lelic: Katkeamispiste

Pettymykset
 • Jamie Ford: Hotelli Panama
 • Anne B. Ragde: Satunnaista seuraa
 • Pamela Schoenewaldt: When We Were Strangers

Lastenkirjat
 • Aavemaiset juhlat
 • Leena Krohn: Auringon lapsia
 • Astrid Lindgren: tuotanto

Tietokirjat
 • Jonathan Safran Foer: Eläinten syömisestä
 • Anu Silfverberg: Luonto pakastimessa
 • Märta Tikkanen: Kaksi - kohtauksia eräästä taiteilija-avioliitosta

Harrastekirjat
 • Elina Innanen: Viiden tähden vegaani
 • Kaskinen et al.: Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville
 • Agneta Ullenius: Keittiöpuutarhurin käsikirja

Sellainen lukuvuosi 2011! Olen hyvin tyytyväinen lukemisiini. Aina voisi lukea enemmän ja monipuolisemmin, mutta ihmeellisempiä tavoitteita parantaa vuonna 2012 minulla ei ole. Pääasia että saan lukea, ja mahdollisimman hyviä kirjoja. Osallistun toki mielelläni haasteisiin, mutta ne ovat minulle huviksi, ei ryppyotsaiseksi sivistymiskeinoksi.

Vaikka merkittävin kirjatapahtuma vuonna 2011 minulle oli kustannussopimuksen saaminen romaanikäsikirjoitukselleni, hyvänä kakkosena tulee Kirjava kammarin avaaminen. Olin aktiivisesti mukana kirjablogimaailmassa jo ennen oman blogin perustamista, mutta oma tontti on tuonut todella paljon lisää syvyyttä ja ihanuuksia harrastukseen. Olen myös tutustunut muihin bloggaajiin entistä paremmin ja saanut rakkaita ystäviä. Olen saanut uusia työtilaisuuksia, kuullut mielenkiintoisia ideoita ja ollut hauskoissa tapahtumissa mukana.

Vuodelle 2012 minulla ei tosiaan ole spesifejä tavoitteita enkä aio tehdä myöskään lupauksia. Suunnitelmissa ei kuitenkaan ole ainakaan vähentää lukemista, bloggaamista tai kirjallisuuden harrastamista muillakaan tavoilla. :)

Kiitos kaikille lukijoille ja kanssabloggaajille vuodesta 2011, nyt kohti uusia haasteita!

16 kommenttia:

 1. Erinomaisia kirjoja listallasi (paitsi tietysti ne pettymykset :))! Onnittelut kustannussopumuksesta sekä hienosta blogistasi, josta ainakin minä olen saanut paljon hyviä lukuvinkkejä!

  VastaaPoista
 2. Siis mitä?? Minulat mennyt ihan ohi tuo romaanin kustannussopimus, aivan mahtavaa! Onnea! Nyt vain odotellaan kirjaa "uunista", niinkö?

  VastaaPoista
 3. Silti miehet nousevat suurimmiksi suosikeiksi. Tai moni tuntui sinne kipuavan. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Tuulia! Minulla on muuten nyt sellainen inhottava ilmiö Bloggerissa, että tosi moni blogeista, joiden lukija olen, ei ilmesty hallintapaneeliin tai päivity sivupalkkiin. Sinun on yksi niistä. :/ Seuraan blogeja sieltä sivupalkista ja unohdan helposti käydä muuten vierailulla.

  Kirsi, kiitos! Joo, pitäisi ilmestyä alkusyksystä ja Tammi on kustantamo. Vielä on vähän aikaa hioa tekstiä. :)

  Hanna, kiinnitin samaan huomiota. Olen myöskin lukenut miehiä viime aikoina huomattavasti enemmän kuin ennen, ja löytänyt paljon suosikkeja. Uskonkin, että tämän vuoden saldo on jo sukupuolijakaumaltaan tasapuolisempi, mutta ei sekään mikään tavoite ole. Kunhan on edes vähän molempia ja paljon hyviä kirjoja. :)

  VastaaPoista
 5. Komealta se sinunkin lukuvuotesi näyttää!

  VastaaPoista
 6. Vau, onnittelut kustannussopimuksesta! Tuli ihan yllätyksenä minullekin. Muista sitten syksyllä kertoa, koska kannattaa suunnata kirjakauppaan!

  Sekin oli minulle yllätys, että blogisi on ollut olemassa vasta alle vuoden. Tai ehkä huomasin sen jossain vaiheessa, mutta olin jo unohtanut. Olet ehtinyt saada aikaan niin paljon lyhyessä ajassa!

  Minulla on lukematta varmaan kaksi kolmasosaa top3-listojesi sisällöstä, pitääpä merkitä muistiin. :)

  VastaaPoista
 7. Vau, onnea kustannussopimuksesta! Mahtava juttu!

  Tuntuu tosiaan kuin sinun blogisi olisi ollut olemassa aina, täällä on niin paljon mielenkiintoista luettavaa ja viihtyisä kirjavakammarimainen meininki.

  VastaaPoista
 8. Onnea kustannussopimuksesta!

  Tuttua, hyvää kauraa: Illan tullen, Brooklyn, Peter-Peter, Kesä ilman miehiä sekä Pikkuseikkoja.

  Minussa on kuin jokin vajaus, kun en ole lukenut Nichollsin Sinä päivänä.

  Karoliina, minulla on ISO ongelma, kun MONI blogi, jota seuraan ei näy seurattavien listalla, ei vaikka olen kerta kerran jälkeen ne sinne laittanut. Minäkään en voi muistaa kaikkia, en edes kirjablogeja, ellei se blogi satu hallintapaneelissa mun silmääni. Joku on varmaan nytkin pahoillaan, kun en muista, vaikka haluaisin.

  VastaaPoista
 9. Todella paljon onnea Karoliina kustannussopimuksesta, hieno juttu!

  Paljon oli listallasi kirjoja, jotka kiinnostaisivat. Koska tulen aina vähän jälkijunassa, niin ehkä ne joskus minunkin kirjapinooni tupsahtavat.

  VastaaPoista
 10. Kommentoin vähän ohi aiheen, mutta aivan mahtava kirjahylly! Onko sinulla ollut paljon aina paljon kirjoja vai onko kokoelma karttunut merkittävästi vasta viime vuosina?

  VastaaPoista
 11. Minäkin ihailen teidän kirjahyllyänne. :)

  Sinun vuoden 2011 kirjasuosikkiesi joukossa on monia sellaisia kirjoja, joihin itse ihastuin. Pidin kovasti mm. Cunninghamin, Haahtelan, Cleaven, Shieldsin ja Hustvedtinkin kirjoista. Tóibínin sain joululahjaksi ja luen sen varmasti nyt tammi-helmikuun aikana.

  Bloggaamisesta tosiaan saa paljon, niin kirjavinkkejä kuin ihania ystäviäkin. Kiitos sinulle edellisestä blogivuodesta. <3 Ja onnellista tätä nyt alkanutta - niin bloggaajana kuin kirjailijanakin!

  VastaaPoista
 12. Susa, kirjat komistavat helposti vuotta kuin vuotta. :D

  Pekka, kiitos! Jos vain kehtaan, niin mainostelen kirjaa vaivihkaa sen ilmestyttyä. ;) Ei ole kyllä välttämättä sinun makuusi, on sen verran juonivetoinen. Blogi minun oli tavallaan helppo saada nopeasti vauhtiin, kun olin ennen sen perustamista roikkunut jo kauan mukana kirjablogeissa ja niiden keskusteluissa. Minulle oli siis jo muotoutunut kuva siitä, mistä blogeissa itse pidän ja millaista blogia haluaisin pyörittää. Lisäksi olin jo tuttu konkaribloggaajille ja sain siksi heti lukijoita, mikä tietenkin kannustaa aloittavaa bloggaajaa kovasti. :)

  Luru, kiitos ja kiitos! Hmm, voisinkohan rekisteröidä käsitteen "viihtyisä kirjavakammarimainen meininki".. :D

  Leena, kiitos! Kuule se Sinä päivänä on loistava, mutta ehkä kuitenkin ikäluokkani ns. sukupolviromaani, joten et välttämättä siitä niin nauttisi. Tai sitten tällainen ajatus on ennakkoluuloinen ja typerä. :) Ja hei, minulla on ihan sama ongelma! Tiedän useamman blogin, jotka eivät näy sivupalkissani (jonka kautta blogeja seuraan), vaikka olen niissä lukijana ja yritän asiaa säännöllisesti blogin hallintapaneelissa säätää. :/

  Jaana, kiitos! Ja yksi kirjojen hienoista ominaisuuksista on se, että ne kyllä odottavat. :)

  Tessa, kiitos! Pidän kirjoistani, mutta en enää hirveästi noista hyllyistä, tai siis niiden väristä (siksi väritin kuvan ovelasti seepialla, heh). Kyllä mulla on oikeastaan aina ollut paljon kirjoja, mutta toki määrä tuntuu kasvavan vuosi vuodelta ja vieläpä kiihtyvästi. ;D

  Kiitos, Katja, mutta teidän uudet hyllyt on kyllä paljon nätimmät. :) On aina kivaa, kun muutkin arvostavat omia suosikkikirjoja. Brooklynkin on varmasti "sinun kirjasi", elleivät ennakko-odotukset käänny sitä vastaan. Kiitos itsellesi viime vuodesta, josta teit osaltasi niin ihanan. <3 Ja kiitos, kaikkea hyvää myös sinun alkaneeseen vuoteesi!

  VastaaPoista
 13. Äläs nyt Karoliina, kyllä juonikin on toisinaan ihan hyvä asia. ;)

  Itse olen vasta nyt pääsemässä kunnolla jyvälle kirjablogikuvioista. Joitain kirjablogeja olen kyllä seurannut suunnilleen siitä lähtien, kun perustin omani, mutta vasta viime aikoina on valjennut, kuinka monipuolinen ja inspiroiva tämä yhteisö oikeasti on! On mukavaa olla pieni osa tätä kaikkea.

  VastaaPoista
 14. Onhan se joskus ihan iloista seurata juontakin. ;D

  Kirjablogien lukeminen ja bloggaajaksi ryhtyminen on kyllä tehnyt ennestään hienosta harrastuksesta erityisen monipuolisen ja antoisan. Kivaa, kun sinäkin olet sukeltanut syvemmälle joukkoon. :)

  VastaaPoista
 15. Hieno lista hienosta lukuvuodesta! Kiva kun olet listannut lukemisiasi noin monipuolisesti.

  Minäkään en listaa lapsille luettuja kirjoja, varsinkin kun suurin osa niistä tulee luettua vain osittain, kun lukuvuoro vaihtelee miehen kanssa.

  Täälläkin tuskastellaan Bloggerin lukulistan kanssa, joku tipahtaa listalta itsestään pois ja joku ei päivity vaan näyttää vanhaa tekstiä "uusimpana". Ärsyttävää taistelua joskus...

  VastaaPoista
 16. Villasukka, kiitos! Minä olen monella tavalla tyytyväinen Bloggeriin, mutta nyt tosiaan harmittaa tuo, että osa blogeista jää vahingossa seuraamatta. Seuraan niin monia kymmeniä kirjablogeja, etten oikein voi muistaa käydä erikseen niissä, jotka eivät sivupalkissa näy. :/

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...