lauantai 31. joulukuuta 2011

Lukutoukan katsaus lauantaina

Susa Järjellä ja tunteella -blogista lanseerasi hauskan haasteen Lukutoukan katsaus vuoteen 2011. Kirjoittelen vuodenvaihteen jälkeen laajemminkin lukuvuodestani, parhaista kirjoista, suoritetuista haasteista jne., mutta aloitan näin vuoden viimeisenä iltana vastaamalla Susan hauskoihin kysymyksiin. Kuvitukseksi valitsin blogini ensimmäisten postausten joukosta, maaliskuulta, otoksen silloisista TBR-pinoistani. Naureskellen katsoin, että olen lukenut noista tähän mennessä ehkä kymmenen. :D No, parempi sekin kuin ei mitään. 


Ja nyt itse haasteeseen, jonka "tehtävänanto" kuului näin:


Vastaa omassa blogissasi alla esitettyihin kysymyksiin aina yhdellä vuonna 2011 lukemallasi kirjalla per kysymys. Kirjan valintaa ei tarvitse perustella mitenkään, riittää vain kun mietit, mikä lukemasi kirja vastaa parhaiten kysymykseen. Yksi ja sama kirja voi luonnollisesti olla vastauksena useammassakin kohdassa.

1. Minkä lukemasi kirjan olisit toivonut löytäväsi juuri joulupaketista tänä vuonna, ellet jo olisi lukenut sitä?

Michael CunninghamIllan tullen.

2. Mitä kirjaa suosittelisit ystävälle, joka ei ole lukenut paljoa, mutta kaipaisi lukuelämyksiä?

Chris Cleave: Little Been tarina.

3. Mikä kirja sinun teki mieli jättää kesken ?

Jätin paljon kirjoja kesken, mutta seuraavien kohdalla harkitsin keskeyttämistä, vaikka jatkoin loppuun asti: Jamie Ford: Hotelli Panama; Merete Mazzarella: Uskottomuuden houkutus; Satu Taskinen: Täydellinen paisti. Toisaalta koska kaikki nämä ovat aivan loppuvuoden lukemisia, valinnat kertovat ehkä enemmän minusta yhä valikoivampana lukijana kuin kirjoista verrattuna koko vuoden lukemisiin.

4. Mikä kirja sai sinut vuodattamaan kyyneleitä?

Jonathan Safran Foer: Eläinten syömisestä.

5. Minkä kirjan lukemista odotit ennakkoon eniten?

Joel Haahtela: Traumbach.

6. Mikä kovasti pitämäsi kirja sai mielestäsi aivan liian vähän näkyvyyttä ja ns. blogisavuja?

Tatiana de Rosnay: Viimeinen kesä.

7. Mikä kirja oli suurin pettymys?

Jamie Ford: Hotelli Panama.

8. Minkä kirjan ottaisit ainoaksi kirjaksi autiolle saarelle uudestaan... ja uudestaan luettavaksi?

Fannie Flagg: Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Café. Jos saisin sen painettuna ja kokonaisena tiiliskivenä (kuuntelin teoksen lyhennettynä äänikirjana), joka antaisi minulle varmasti yhä uudelleen elämäniloa.

9. Mikä kirja herätti sinulla eniten halua keskustella kirjan tapahtumista ja henkilöistä?

Sarah Waters: Vieras kartanossa. (Anna Pihlajaniemi: Adoptiomatka.)

10. Minkä kirjan sulkisit aikakapseliin avattavaksi sadan vuoden päästä täällä Suomessa?

Anu Silfverberg: Luonto pakastimessa.

11. Mistä kirjasta haluaisit nähdä elokuvan, ellei sitä jo ole tehty?

Tähän olisi ainakin kymmenen sopivaa vastausta, mutta valitsen kuuliaisesti yhden, jonka viesti menisi ehkä tehokkaammin perille elokuvana: Simon Lelic: Katkeamispiste.

12. Minkä kirjan ns. jälkimaku oli niin voimakas, että mietit sitä vielä pitkään viimeisen sivun kääntämisen jälkeenkin?

Emma Donoghue: Room.

13. Mikä kirja oli suurin yllättäjä hienon lukukokemuksen myötä?

Joel Haahtela: Naiset katsovat vastavaloon.

14. Mistä kirjasta et muista enää paljoakaan, vain lähinnä tunnelmia ja pätkiä sieltä täältä tapahtumista?

Siri Hustvedt: Amerikkalainen elegia.

15. Mitä kirjaa suosittelisit eniten muille kirjablogisteille?

Eeva Tikka: Aurinkoratsastus (ja moni muu Tikan teos).


Siinäpä se, hauska haaste! Huomenna on ensimmäinen Susipalatsi-sunnuntai, ja ensi viikolla jatkan tosiaan vuoden 2011 koosteiden sekä tietenkin kirja-arvioiden parissa. Nyt lähdemme ulos ampumaan raketteja saunaillan ja koko perheen elokuvan jäljiltä. Sitten syömme herkullisesti - aikuiset muun muassa silliä, mätiä ja kampasimpukoita, lapset taas omasta toiveestaan spgettia vegebolognesekastikkeella.. :)

Hauskaa vuodenvaihdetta ja loistavaa alkavaa vuotta 2012 teille kaikille!

8 kommenttia:

 1. Tulen lukemaan uudestaan myöhemmin. Nyt vain hyvää alkanutta vuotta!!

  VastaaPoista
 2. Ihanaa vuotta vielä täälläkin sinulle, Karoliina!

  Haahtelaa haluan lukea pian.. Ja tuota Fried Green Tomatoesia on nyt kehuttu muuallakin, se vaikuttaa hyvältä. Ja oi Illan tullen.. :)

  VastaaPoista
 3. Kolmas kohta kiinnitti huomiotani siksi, että olen kovasti viime aikoina miettinyt, että tuleeko tehneeksi vääryyttä jollekin kirjalle, kun sitä vain lukee liikaa ja mielellään lukee 'vahvoja' kirjoja, joilla on pitkä jälkimaku. Sitten ottaa välipalaksi jonkun ja kirjoittaa siitä nuivasti, vaikka yritän olla edes hiukan suopea, kun ajattelen, minkä työn kirjailija on tehnyt, niin aina lukijat huomaavat, että en pidä kirjasta. Ja pitäähän sitä tuntonsa voida kertoa...Sinulle se oli selvästi esim. Hotelli Panama ja minulle se oli joku muu...ehkä haluan jo unohtaa. Kuljemme uusia vahvoja ja heikkoja makuja. Ja uusia pettymyskiä myös. Otin yhden kirjan lukuun, koska olin jossain olosuhteessa pitänyt kirjailijan muusta teoksesta kauan sitten ja nyt ei kolahtanutkaan. Miksi siitä sitten tuntee syyllisyyttä...en tiedä. Mutta eiväthän helmet eroitu ellei mukana ole myös arkisempaa/helpompaa/kevyempää.

  En tiedä todellakaan, jalostuuko tässä lukemisessa, mutta se on varma, että kun kultaa juo, sen tuntee kaikellaan.

  Lumoavaa, elämyksellistä vuotta 2012 sinulle!

  VastaaPoista
 4. Hieno valinta kohtaan 10 :)

  Oikein hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 5. Onnellista uutta vuotta vielä täälläkin, Karoliina ihana! Ja kiitos hienosta kuluneesta kirjablogivuodesta! <3

  Olet lukenut paljon hyviä kirjoja, ja monen vastauksen kohdalla nyökyttelin itsekseni. Vastauksissasi oli kuitenkin myös useita kirjoja, joita en itse ole vielä ehtinyt lukea, mutta haluaisin pian ehtiä niiden pariin (mm. molemmat Haahtelat, Illan tullen, Vieras kartanossa ja jopa Hotelli Panama, vaikka mainitsetkin sen vuoden pettymykseksesi :).

  Listaamistasi minulla ovat tällä hetkellä keskeneräisinä Room (kyllä, edelleenkin! :) ja Fried Green Tomatoes. Samoja kirjoja tulossa siis minunkin blogissani. :)

  VastaaPoista
 6. Ihania kirjoja vastauksissasi.

  Olin unohtanut Illan tullen omalta vuoden suosikkilistaltani. Miten saatoin? Kävin editoimassa omaa kirjoitustani ja lisäsin sen sekä yhden toisen kirjan listalle. :) Mainitsemistasi kirjoista pidin kovasti myös Little Been tarinasta, Traumbachista (postaus tulossa), Fried Green Tomatoesista, Vieraasta kartanossa sekä tietenkin Naiset katsovat vastavaloon-romaanista. Hotelli Panama tökkäsi heti alkuunsa ja Roomin aion lukea nyt alkuvuonna.

  Onnellista alkanutta vuotta! :)

  VastaaPoista
 7. Clarissa, kiitos samoin! <3

  Ja Linnea myös! <3 Fried Green Tomatoes... Sen minäkin haluan lukea kunnolla ja kokonaan vielä. Ihana kirja! Suosittelen kyllä lämpimästi myös kirjailijan lukemaa äänikirjaa, ah!

  Leena, se on ihan totta, että vaikka suurimassa osassa kirjoja on paljon hyvääkin, ne oikeat helmet erottuvat yhä joukosta - meillä paljon lukevillakin. Tai ehkä nimenomaan meillä. :) Minä en enää juuri koe huonoa omaatuntoa kirjan jättämisestä kesken tai nuivan arvostelun kirjoittamisesta, jos se on asiallinen ja rehellinen teksti. Panettelusta en pidä, ja tietty suodatin on minullakin päällä, jos kyseessä on kotimainen kirjailija, etenkin jos hän on vielä nuori ja/tai aloitteleva kirjailija. Ulkomaisista uskaltaa näin suomeksi sanoa vähän värikkäämmin. :) Ja kiitos samoin kaikkea ihania kokemuksia vuodelle 2012!

  Liisa, kiitos samoin! Ja kiitos - meillä taisi olla joku samakin valinta joukossa, mutta ei kymppi. :)

  Sara, kiitos samoin, aivan sydämestäni! Ja joo, meillä on usein samoja kirjoja kierroksessa. :) Tuo Hotelli Panamakin on monelle antanut paljon, joten lue ihmeessä. Syystä tai toisesta se ei vaan nyt täällä kolahtanut. :) Eikä se minullakaan huonoin kirja ollut, mutta kovien odotusten vuoksi suurin pettymys.

  Katja, on kyllä paljon samoja luettuja ja suosikkeja meilläkin! Ja hui, onneksi sain muistutettua sinua Illan tullenista, niin emme joutuneet syyttä aivan riitoihin. No, ei oikeasti, en minä nyt sentään olisi loukkaantunut sen poisjättämisestä. Tai sitten vain ihan vähän. ;D

  VastaaPoista
 8. Miten houkutteleva kirjapino tuossa kuvassa :) Ja mielenkiintoinen lista! Moni mainitsemistasi kirjoilta on luettavien listallani.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...