perjantai 9. joulukuuta 2011

Poistoperjantain arvonta ja uudet kirjat

Viikko sitten poistoon lähti ihana, 1970-luvun nostalginen Astrid Lindgrenin ja Ilon Wiklandin kuvakirja Osaa Lottakin ajaa (1. painos). Kirjan voitti itselleen...


Mari A. kirjablogistaan!


Onnea voittajalle. :) Toimitan kirjan sinulle ensi viikolla.


Tällä kertaa poistoperjantai on hieman erilainen. Joulukuussa on paljon kiireitä ja ajattelin hieman helpottaa elämääni. Laitan tällä kertaa poistoon kolme kirjaa ja ilmoittautumisaikaa on kolme viikkoa. Postitan kirjat vuodenvaihteen tienoilla ja mietin siihen asti, jatkaako poistoperjantai myös ensi vuonna. Nyt en pohdi sen lopettamista mistään periaatteellisesta syystä, vaan siksi, että hyllyistäni ei tahdo enää irrota kirjoja, jotka kiinnostaisivat lukijoita tarpeeksi. Ja kun niitä taas kertyy, voin pitää arvontoja jollakin toisella mallilla. Mutta katsotaan vielä! Tarkoitus ei ole marttyyrina uhkailla ja kerjätä kehotuksia jatkaa. ;)


Joulukuussa poistan joka tapauksessa hyllystäni taiteilijaelämäkertoja ja -muistelmia. Alla jokainen kirja kustantajansa kuvaamana.


Hannu Mäkelä: Casanova eli Giacomo Casanovan tie naisten miehestä kirjailijaksi


Värikylläinen ja dramaattinen elämäkerta kirjailijasta ja viettelijästä.

Huijari vai näkijä, monilahjakkuus vai peluri, viettelijä vai idealisti – vaiko kaikkia näitä yhdessä?

Giacomo Girolamo Casanova oli italialainen seikkailija ja kirjailija, jonka sukunimestä on tullut naissankarin synonyymi. Aiheesta ja aiheetta: vuonna 1725 Venetsiassa syntynyt ja 1798 Böömissä kuollut Casanova rakasti elämänsä aikana toki lukuisia naisia, mutta tätä todellisempaa eli ansaitsemaansa mainetta kirjailijana hän ei tunnu saaneen vieläkään.

Hannu Mäkelän laaja elämäkerta rakentaa Casanovan tarinan ohella värikkään kulttuurihistoriallisen kuvan 1700-luvun Euroopasta ja etenkin Venetsian, laguunien mutasaarten päälle rakennetun merimahdin, viimeisistä rappion vuosikymmenistä. Mäkelä kuljettaa lukijaa halki lukuisien paikkojen, joissa Casanova elämänsä aikana matkusti ja eli: sekä Venetsian ja muiden Italian kaupunkien että mm. Pariisin, Lontoon, Dresdenin, Pietarin ja Konstantinopolin.

Casanovan muistelmat julkaistiin alkuperäisessä eli väärentämättömässä muodossaan ensimmäisen kerran vasta vuosina 1960–62. Hannu Mäkelän teos pohjautuu tämän postuumin omaelämäkerran eli Histoire de ma vien lisäksi laajaan Casanova-tutkimukseen. Mäkelän teoksen yhdeksi keskeiseksi juonteeksi kasvaa rakkauden luonteen hahmottaminen Casanovan häkellyttävän monien ja intensiivisten naissuhteiden kautta. Onnea tämä poikamiehenä pysytellyt mies näyttää sittenkin kokeneen vain harvoin, vaikka oli rakkauksissaan lähes aina aito ja tosissaan.

Hiljalleen mesenaatit kaikkosivat eivätkä naisetkaan vastanneet hymyyn entiseen tapaan. Kirjalliset harrastukset saattoivat ehkä juuri siksi kasvaa. Hänen viimeiset vuotensa kuluivat Böömissä, Duxin linnassa kreivi Waldsteinin kirjastonhoitajana. Tämän säälivirkansa ohella hän saattoi toteuttaa muistelmiensa kirjoittamisurakan: alkuperäisessä käsikirjoituksessa oli kaikkiaan 3 678 sivua. Ne harvat, jotka oikeat muistelmat ovat lukeneet, pitävät niitä syystä eräänä 1700-luvun keskeisimmistä teoksista.

Hannu Mäkelän värikylläinen ja kuohahtavasti etenevä elämäkerta selvittää etevästi ja monipuolisesti vetovoimaisen seikkailijan mysteeriä. Kirja kulkee eteenpäin dramaattisena ja kuorii Casanovan persoonaa ja myyttiä kuin sipulia. Silti yksi on varmaa: Casanova oli kirjailija, joka osasi kuvata oman elämänsä käänteet vilpittömästi ja puhuttelevasti, tavalla, johon vain harva muistelija on koskaan pystynyt.


Riitta Nelimarkka: Elisen epämuistelmat


Elisen epämuistelmat on taiteilija DA Riitta Nelimarkan vapaapulsatiivinen muistelmateos vuosilta 1948–2007.

Kirjan päähenkilö Elise, Nelimarkan alter ego, on esiintynyt hänen töissään jo kohta kymmenen vuoden ajan, muun muassa yhtenä tutkimusinstrumenttina hänen persoonallisessa väitöskirjassaan
Self Portrait.

Muistelmateoksessa Elise suhtautuu sekä itseensä että kokemukseensa elämästä vapauttavalla huumorilla sekä lempeällä ironialla. Elisen episodimainen teksti liikkuu milloin mielen arvoituksellisissa syvänteissä milloin Namibian meditatatiivisilla aavikoilla ja hänen ajatuksenjuoksunsa on paikoin hyvinkin epäsovinnaista ja yllättävää.

Teos on runsaasti kuvitettu värikkäillä poiminnoilla taiteilijan valokuva-albumeista ja teoskansioista.


Iiro RantalaNyt sen voi jo kertoa


Jazzpianisti Iiro Rantala syntyi armon vuonna 1970. Siitä kiitos. Ja nyt kansainvälisesti kuuluisin jazzmuusikkomme on kirjoittanut musiikillisen elämäkertansa. Mistä kaikki alkoi ja miten kaikki oikein meni. Ja kenen on syy. Nyt sen voi jo kertoa.

Isä Taunolla oli Maunulassa pyöräliike Urheilu-Rantala. Samassa liikkeessä työskenteli myös Iiron äiti. Isäni vei pyöriä korjaajalle ja tykkäsi suhata ympäri kaupunkia. Sama pätee itse asiassa Iiron musiikkiin: yhteen tyyliin ei jäädä lorvimaan.

Myös itse kirja etenee letkeästi Cantores minoresista ja kolmannen luokan musiikkiluokasta New Yorkin savuisille jazzklubeille. Ohjeista nuorelle taiteilijalle Iironin pianokoulun kautta koukaten kansainväliseen menestykseen. Oulunkylän Pop & jazz -opistosta ja Sibelius-Akatemiasta viinaan, läskiin ja kiirefriikkiyteen. Unohtamatta listaa siitä mitkä levyt ainakin pitää kuunnella ennen kuolemaansa ja taiteilijaelämän syväluotaavaa kuvausta. Kovaa on mennyt.

Nyt sen voi jo kertoa on ihan älyttömän hauska ja hyvä kirja ja täysin ainutlaatuinen elämäkertojen ja taiteilijakirjojen joukossa. Aidosti Iiron näköinen, rehellinen, moneen suuntaan aukeava ja informaationtäyteinen.

Arvontaan voi vanhaan malliin osallistua 1-3 arvalla, joita saa yhden kustakin seuraavasta: ilmoittautumalla mukaan kommentoimalla tätä postausta; olemalla rekisteröity lukijani; ja linkittämällä arvonnan omaan blogiinsa. Tällä kertaa ilmoittautumisaikaa on poikkeuksellisen paljon, torstaihin 29.12. klo 17.00 saakka. Ilmoittautuessa tulee kertoa mitä kirjaa tai kirjoja tavoittelee. Jos käytettävissä on yksi arpa, voi valita yhden teoksen. Jos osallistuu kahdella tai kolmella arvalla, ne voi kaikki sijoittaa yhteen kirjaan tai eri opuksiin omavalintaisessa suhteessa. Toisin sanoen arvon kaikki kirjat erikseen. Postitan voittoja vain suomalaisiin osoitteisiin.

Tervetuloa osallistumaan, jos taiteilijuus kiinnostaa, jos haluat lukea tunnustetun suomalaiskirjailjan paneutunutta tutkimusta legendasta, naistaiteilijan pirteän omaleimaisia epämuistelmia tai tunnetun muusikon ja tunnetusti myös hauskan miehen tarinoita matkansa varrelta. Kaikki teokset ovat uusia, kovakantisia ja lukemattomia.

Onnea matkaan, hyvää viikonloppua ja suloista joulun odotusta!

19 kommenttia:

 1. Osallistun kolmella Casanovan arvontaan :). Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Lähden kahden arvan voimalla tavoittelemaan naistaiteilijan pirteän omaleimaisia epämuistelmia:-)
  Tunnelmallista, ei kiireistä joulunalusaikaa♡

  VastaaPoista
 3. Minäkin tavoittelen kolmella Casanovaa! Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Osallistun kolmella arvslls Iiro Rantalan Nyt sen voi jo kertoa-kirjan arvontaan.

  Iloista joulun odotusta! :)

  VastaaPoista
 5. En voi vastustaa - kahdella Casanovan arvonnassa mukana! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. No voi hyvänen, Casanovan suosiota lähden minäkin nyt tavoittelemaan kolmella :D

  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Kun muutkin kerta: kolmella Casanovaa!

  VastaaPoista
 8. Kiinnostavia kirjoja kaikki, mutta ilmoittaudun kahdella arvalla Iiro Rantalan kirjan arvontaan.

  VastaaPoista
 9. Iiro mulle yhdellä. Ja perse kun unohdin osallistua Lotan arvontaan! -Katriina-

  VastaaPoista
 10. Tavoittelen suosikki-Casanovaa kolmella. :-)

  Tunnelmallista joulunalusaikaa!

  VastaaPoista
 11. Casanova on tosiaan ainakin toistaiseksi suosikki, mutta olen iloinen, kun kaikille kirjoille on jo nyt löytynyt kiinnostuneita ottajia. :) Olen itse lukenut vain Elisen epämuistelmat, joka oli minusta aika kiva!

  VastaaPoista
 12. Mukana kolmella arvalla toiveena Nelimarkkan Epämuistelmat. :D

  VastaaPoista
 13. Lähdenpä kolmella arvalla mukaan Elisen epämuistelmien arvontaan :-)

  VastaaPoista
 14. Kahdella mukana arvonnassa ja ne molemmat sijoitan Mäkelän Casanovaan.

  VastaaPoista
 15. Kahdella arvalla mukaan, yksi Iiro R:n ja toinen Nelimarkan teokseen

  VastaaPoista
 16. Kaksi arpaa taidan ansaita ja ne molemmat sijoitan Mäkelän Casanovaan, taitaa olla suosituin....

  VastaaPoista
 17. Kommentoijan ja lukijan arvoilla mukana poistoperjantaissa; molemmat mahdollisuudet sijoitettuna Casanovaan.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...