tiistai 8. marraskuuta 2011

Tenavatiistai: Finlandia Junior 2011 -ehdokkaat

Postauksen kuvitus on toissa kesältä, eli näin pieniä eivät lapsemme enää ole.
Tänään julkistettiin tämän vuoden Finlandia Junior -palkintoehdokkaat. En tunne laajaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden kenttää tällä hetkellä kovinkaan hyvin, sillä työni ei vaadi sen seuraamista, ja kirjoitin juuri eilen hankaluuksistani nuortenkirjallisuuden lukemisen kanssa. Leikki-ikäisten lasteni kanssa tulee tietenkin luettua kuvakirjoja, joten niiltä osin lastenkirjauutuuksiakin tulee seurattua, vaikka paljon meillä luetaan äidin vanhoja suosikkeja 1980-luvulta ja sitä ennen.


Asiantuntemattomanakin oli hauskaa veikata palkintoehdokkaita tänä aamuna Lumiomena-blogin Katjan kanssa. Keksimme idean noin tuntia ennen ehdokkaiden julkistamista, joten aikaa miettimiseen ei juuri ollut. Pikalistoillamme osuinkin oikeaan vain yhden kirjan kohdalla, Katja kahden. Puolet ehdokkaista olivat sentään harkintalistallani, mutta toinen puolikas oli minulle aika tavalla tuntematon. No, olen siis joka tapauksessa tutustunut vain murto-osaan tämän vuoden kotimaisista lasten- ja nuortenkirjoista, mutta lukemistani olisin nähnyt mielihyvin listalla esimerkiksi Leena Krohnin viehättävän Auringon lapsia tai Leena Parkkisen hullunkurisen Miss Milky Rayn. Lisäksi olin ajatellut, että Lauri Törhösen Kontrapunkti & voittomaali olisi voinut olla vahvoilla, sillä sitä edeltävä Sello & pallo oli minusta erinomainen nuortenromaani.


Valitut ehdokkaat ovat kaikki varmasti hyviä, sillä Suomessa julkaistaan mielestäni uskomaton määrä todella laadukasta lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Meillä ei ole mitään hävettävää kansainvälisessä vertailussa.


Nuo ehdokkaathan ovat seuraavat:

 • Hannu Hirvonen ja Pia Sakki: Rakastunut krokotiili (Tammi)
 • Vilja-Tuulia Huotarinen: Valoa, valoa, valoa (Karisto)
 • Hannele Huovi - Kristiina Louhi: Jättityttö ja Pirhonen (Tammi)
 • Eija Lappalainen ja Anne Leinonen: Routasisarukset (WSOY)
 • Sisko Latvus: Kaukana omalta maalta (WSOY)
 • Marjatta Levanto ja Julia Vuori: Taivaallinen suurperhe (Otava)

Nämä valitsi raati, johon kuuluivat sanataiteen opettaja Pia Niskanen, erikoiskirjastonhoitaja Jani Nieminen ja valokuvaaja Miina Savolainen. Palkinnon (30 000 euroa) voittajan valitsee muusikko Paula Vesala, ja se julkistetaan 23.11. Paljon mielenkiintoista lisätietoa mm. tilaisuudessa pidetystä Pia Niskasen puheesta nostetuista tärpeistä tarjoilee Lastenkirjahylly. Käykää lukemassa!

En ole lukenut ehdokkaista yhtäkään, mutta olen miettinyt, joko tyttäremme olisi sopivassa iässä Rakastuneelle krokotiilille, sillä olen pitänyt kovasti Hannu Hirvosen sarjaan kuuluvista lastenromaaneista sekä niihin kuuluvista Pia Sakin kuvituksista. Hannele Huovi ja Kristiina Louhi ovat varmasti kaikille tuttuja konkareita, joiden työn laatuun voi poikkeuksetta luottaa. Tänään olen kuullut hehkutusta ainakin Taivaallisesta suurperheestä sekä Valoa, valoa, valoa -romaanista, ja Routasisarukset on jäänyt minulle jo aiemmin mieleen puhuttuna ja kehuttuna kirjana.

En tiedä, välittääkö valitsija Vesala tuon taivaallista aiempien vuosien voittajista ja tasapuolisuudesta, mutta koska kahtena edellisenä vuonna kuvitettu kirja on voittanut pääpalkinnon, veikkaan rohkeasti, että tänä vuonna voittaa nuortenromaani. Ehkäpä sitten Routasisarukset tai Valoa, valoa, valoa. Mitä te veikkaatte?

8 kommenttia:

 1. Valoa, valoa, valoa! Siinä on aivan ihana alku. :) Tunnen tosin muita ehdokkaita aika huonosti.

  VastaaPoista
 2. Viime vuosien valintoihin verraten toivoisin tänä vuonna nimenomaan nuortenromaanille voittoa!

  VastaaPoista
 3. Mutta eikö viimeksi voittanut nimenomaan nuortenromaani? Siri Kolun Me Rosvolat?

  VastaaPoista
 4. Hanna, minun käsittääkseni Me Rosvolat on lastenromaani, jossa on kuvitusta. En tiedä, kuinka paljon kuvitusta on, mutta ainakin kirjalle on nimetty kuvittaja, ja kustantajan sivulla kirja on kategoriassa "Lastenkertomukset, yli 7 v.", kun seuraava kategoria on 9-12-vuotiaat.

  Ei siis varsinainen kuvakirja, mutta kuvitettu kirja, eikä ihan nuortenromaani. Ymmärtääkseni. :)

  VastaaPoista
 5. Nuortenkirja voi olla aika vahvoilla tänä vuonna, mutta Hannele Huovin ja Kristiina Louhen kirja vaikuttaa tärkeältä ja kauniilta. Toisaalta mietin myös, että olisiko tietokirjan vuoro? Kuten huomaat, en uskalla/osaa edes veikata mitään.

  Minunkin mielestäni Me Rosvolat on lastenromaani - alakouluikäisten. :)

  VastaaPoista
 6. Spefin nimissä kannatan Routasisaruksia.
  Tosin en itse siitä niin pitänyt juuri sellaisen aavistuksen liiallisen "saarnaavuus"-henkisyyden vuoksi.
  Mutta spefi nuortekirja saa silti ääneni!

  Olen vähän pettynyt, ettei Suomen lasten linnakirja päässyt joukkoon :-/

  VastaaPoista
 7. Moi!
  Hieno blogi!Käy noutamassa tunnustus sivultani!
  -Minna-
  http://joulusivut.blogspot.com

  VastaaPoista
 8. Katja, voisi hyvin olla tietokirjakin. Taivaallinen suurperhe näyttää hauskalta - postaustasi odotellen! :)

  Morre, tosi moni on tuntunut tykkäävän Routasisaruksista hurjasti - saa nähdä. Linnakirja on ollut ainakin blogimaailmassa suosittu, ja sitä minäkin taisin tietokirjapaikalle veikata.

  Minna, tervetuloa Kirjavaan kammariin ja lämmin kiitos tunnustuksesta! Pyrin palaamaan siihen pian. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...