maanantai 21. marraskuuta 2011

Mitä (kimppa)luettais -maanantai

Pieni muutos silloin tällöin maanantaisin esittämääni mitä luettais -kysymykseen: mitä luettaisiin kimpassa ensi keväänä (vai luetaanko mitään)? 


Suomalaisissakin kirjablogeissa on tänä vuonna aloiteltu ns. kimppalukuja, eli seurattu englanninkielisestä blogimaailmasta tuttujen read-along-tempausten jäljillä. Kimppalukujen muoto ja järjestys on vielä vakiintumaton, mutta olen ollut silti iloinen siitä, että lähdin syksyllä mukaan Anna Kareninan kimppalukuun. Pitkään lukulistallani ollut klassikko on tullut luettua mukavasti hiljaisessa tahdissa muiden lukemisten rinnalla. Tai siis onhan minulla siitä aikataulun mukaisesti vielä pari sataa sivua jäljellä.


En ollut erityisesti suunnitellut hankkiutuvani mukaan mihinkään kimppalukuun enää keväälle, mutta ensinnäkin huomasin amerikkalaisten kirjabloggajien aloittavan kimppailun Hilary Mantelin Wolf Hallin (suom. Susipalatsi) kanssa. Kirja on hyllyssäni, mutten ole toistaiseksi uskaltanut tarttua siihen lähes tuhannen sivun kammon tainnuttamana. Harmittelin, että amerikkalaiset lukevat sitä nyt, kun minulla olisi aikaa vasta keväällä. Mutta sitten Mantelin suomalaiskustantaja Teos linkitti tänään uutisen Susipalatsin tulevista jatko-osista ja lupaili niidenkin kääntämistä. Ajattelin, että kyllä kirja pitäisi joka tapauksessa vihdoin lukea.


Nuo lähes tuhat sivua tuntuvat edelleen hurjilta kirja-ahneessa mielessäni ja pohdin, lukisinko Susipalatsin Anna Kareninan tapaan hiljalleen pitkin kevättä, niin ettei sivumäärän suorittaminen alkaisi ahdistaa. Jos lukisin, olisiko kukaan innokas lähtemään Susipalatsin kimppalukuun?


Kirja on julkaistu Teoksen Baabel-sarjassa, jossa ilmestyy ennen kääntämätöntä laatukirjallisuutta maailmalta. Susipalatsi voitti Man Booker -palkinnon, ja suomalainen kustantaja kuvailee sitä seuraavasti:


"Kirjan nimi viittaa lentävään lauseeseen 'Ihminen on ihmiselle susi'. Tarina sijoittuu 1500-luvun alkuun ja kertoo hämmästyttävän tarinan Thomas Cromwellin, köyhän ja juopon sepän pojan, noususta valtaan ja kuninkaan tärkeimmäksi neuvonantajaksi Henrik VIII:n hovissa. Hilary Mantel avaa meille myös toisenlaisen kuvan. Järisyttävän inhimillisen. Hän kertoo tuon 1500-luvulla eläneen ihmisen tarinan modernin kirjallisuuden keinoin. Kerronta on tiivistä, dramaattista, täsmällistä ja tarkkaa.

'Heti alusta alkaen olin koukussa. Luin kirjan miltei yhdeltä istumalta. Kun lopulta laskin kirjan käsistäni, surin että se loppui, suren yhäkin. Se on häikäisevä ja älykäs versio tutusta tarinasta, kerrottuna uudesta näkökulmasta; se saa meidät katsomaan 500 vuotta vanhaa draamaa uusin silmin ja eläytymään siihen täysin.' – The Times

'Suurempi tarina kuin tiedettiinkään. Booker-palkittu Susipalatsi on aateromaani modernin ihmisen ja modernimman kristinuskon synnystä. (…) Kirjallisena universumina Susipalatsi on kiistämätön. Mantel synnytti henkilöt ja loi maailman, teki niistä totta. (…) Suomentaja Kaisa Sivenius tavoittaa hyvin Mantelin tyylin, jossa hovin kinastelu vaihtuu äkkiä luontohurmioon tai filosofointiin.' - Suvi Ahola/Helsingin Sanomat"

Jos Susipalatsi ei kiinnosta kimppailua ajatellen, minulla on myös toinen vaihtoehto. Teoksen tämän syksyn katalogista bongasin A.S. Byattin Lasten kirjan, joka kiinnosti heti. Sekin on kuitenkin paksu (800 sivua) ja ainakin ennakko-oletukseni mukaan melko vaativaa ja ehkä hidaslukuistakin tekstiä. Siksi olen toistaiseksi kieltäytynyt Lasten kirjan houkutuksesta ajatellen, ettei minulla ole aikaa keskittyä yhteen kirjaan loputtoman pitkäksi ajaksi, kun muutenkin luen melko hitaasti. Mutta sitä mukaa kun Lasten kirjasta alkaa putoilla toinen toistaan kiehtovampia arvioita, minun tekisi enemmän ja enemmän mieli lukea se. Tässä olisi siis toinen minulle sopiva kimppalukuteos kevääksi, jos muita innostuneita löytyisi kaveriksi?

Tässä kustantajan kuvailu Lasten kirjasta, joka on niin ikään osa laadukasta Baabel-sarjaa:

"A.S. Byattin mestarillinen uusi romaani on nimensä mukaisesti lasten kirja: se kertoo tarinan lapsista, jotka kasvavat nuoriksi ja aikuisiksi edellisen vuosisadan vaihteen kuohuvassa Euroopassa suuren sodan kynnyksellä. 'Englannin puutarhasta' matkustetaan eri puolille Eurooppaa, ja lukijan eteen avautuu värikäs maailma, jota kansoittavat taiteilijat, kirjailijat, anarkistit, naisasianaiset, käsityöläiset, poliitikot ja sotilaat. 

Keskushenkilö, kirjailija Olive Wellwood kirjoittaa kullekin lapselleen oman satukirjan. Jokainen kirja on erivärinen, huolellisesti käsin koristeltu ja kirjoitettu ja sillä on oma paikka kirjahyllyssä. Wellwoodin lapset varttuvat kertomusten ja satujen maailmassa, mutta lapsikatraan sekä heidän serkkujensa ja tovereidensa idylli sisältää myös salaisuuksia. Samaan aikaan vanha Eurooppa natisee liitoksissaan: edessä häämöttävät yhtä konkreettisempina luokkataistelut, haave vapaasta rakkaudesta ja uhkaava maailmanpalo.

Lasten kirja on myös kertomus aikuisista, jotka etsivät paikkaansa ajan haasteiden keskellä. Ja yhtä lailla se on kertomus instituutioiden synnystä, museoista, taidesuunnista, aatteista - Euroopan yhteisestä historiasta ja kulta-ajasta.

Byatt on kerronnan mestari, hän hallitsee suurta henkilömäärää tarujen, satujen ja historian verkostoissa. Hän kuvaa lapsian niin suurella rakkaudella, ettei kirjaa voi laskea kädestään ennen kuin he ovat kasvaneet aikuisiksi."

Olkaa siis ystävällisiä ja ilmoittakaa, jos teiltä löytyisi mielenkiintoa lukea kimpassa jompikumpi näistä teoksista kevään aikana. Ajatuksenani on hyvin lempeä aikataulu - esimerkiksi Susipalatsille viisi tai Lasten kirjalle neljä kuukautta. Kimppalukuemäntänä sitoutuisin alustamaan määräajoin (esim. kuukauden välein) keskustelun siihen mennessä luetuista pätkistä täällä Kirjavassa kammarissa, ja tietenkin osallistujat voisivat kirjoittaa lukemisistaan myös omaan blogiinsa. Mutta tämä vain, jos jommastakummasta teoksesta kiinnostuneita löytyy enemmän kuin pari potentiaalista lukijaa. Jos molemmista ollaan laajasti kiinnostuneita, valitsen toisen, ja ehkä joku toinen emäntä tai isäntä voi alustaa toista kimppalukua.

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille lukijoilleni!

15 kommenttia:

 1. Lasten kirja! Lasten kirja! Varmaan arvaat, kumpi näistä kirjoista löytyy minun lukupinostani. :) Olen pian aloittelemassa Lasten kirjaa ja olisi mahtavaa, jos sitä voisi lukea kimpassa, koska kirja on todella paksu! Se vaikuttaa tosi hyvältä, jo kansi on minusta kiehtova.

  VastaaPoista
 2. Minun mielestäni nuo molemmat kirjat vaikuttavat kiinnostavalta ja Lasten kirjaa toivonkin joululahjaksi, mutta olen tavattoman huono kimppaluvuissa. Innokkaana tulen kyllä lukemisen edistymistä seuraamaan ja mistäs sitä tietää, jos sittenkin innostuisin mukaan ja lukisin muiden tahdissa.

  VastaaPoista
 3. Minuakin kiinnostaa molemmat! Susipalatsi sen vuoksi, että pidän Booker-palkintoa jonkinlaisena itseeni erityisen hyvin kolahtavan kirjallisuuden mittarina. :P Ja Lasten kirja, koska se vain kuulostaa niin loistavalle kirjalle ja koska sen on suomentanut Kersti Juva.
  En osaa valita, mutta jos jommastakummasta kimppaluku järjestyy niin olen ehdottomasti mukana!

  VastaaPoista
 4. Minäkin olen aikonut lukea Susipalatsin, mutta kirjan alussa oleva henkilöluettelo on saanut minut vielä jättämään kirjan hyllyyn. Joten sitä voisin lähteä lukemaan kimpassa, vaikka Anna Kareninan ahmaisinkin jo loppuun aikataulun vastaisesti. :)

  VastaaPoista
 5. Minä olen lukenut Susipalatsin, joten en lähde kimppaan mukaan kertaamaan. Mutta suosittelen sitä, totta puhuen en pitäväni siitä päähenkilön takia, mutta Mantel näytti taitonsa. :)

  VastaaPoista
 6. Minä olen molempia kirjoja vilkuillut, mutta koska kumpaakaan en omista, niin en voi lähteä kimppalukuun mukaan. Seuraan kyllä sitten miten teillä muilla menee :) (Kumman tahansa päätätte porukalla lukea)

  VastaaPoista
 7. Susipalatsi on taidokas ja mielenkiintoinen, suosittelen sitä ehdottomasti ! Kirjan paksuutta ei kannata pelästyä ;-)

  Lasten kirja kuulostaa myös mielenkiintoiselta, pitääkin hiukan tutkia sitä. Uskoisin, että menee omalle tbr-listalleni !

  VastaaPoista
 8. Erityisesti Lasten kirja kiinnostaa, mutta minäkin olen vähän huono kimppalukujen suhteen, niin en ainakaan vielä uskalla lupautua mukaan ;)

  VastaaPoista
 9. Minä voisin hyvinkin olla mukana. Varsinkin, jos aikaa lukemiselle on noin mukavan pitkälti:)

  VastaaPoista
 10. Minä lähtisin mielelläni mukaan kinppalukemiseen, ja näistä kirjoista molemmat kuulostavat kiinnostavilta. Lasten kirja onkin jo päässyt lukulistalleni, eli sen haluaisin lukea joka tapauksessa.

  Mutta voin siis luvata olla mukana ihan kummassa tahansa kirjassa, jos kimppalukuporukka saadaan kasaan.

  VastaaPoista
 11. En ole aikeissa osallistua kimppalukuun, mutta ajattelin silti tarjota mielipiteeni, kun toinen kirja on jo luettu ja toinen puolivälissä. Jos vaikka rohkaisisin teitä tarttumaan kirjoihin.

  Luin Susipalatsin kesälomalla, ja teksti oli niin mielenkiintoista, että 800 sivua meni muutamassa päivässä. Jos tähän tulee jatko-osia suomeksi, luen ilomielin nekin. Mantel oli onnistunut asettumaan tavattoman uskottavasti Thomas Cromwellin nahkoihin.

  Lasten kirja on nyt minulla puolessa välissä. 970 sivua on melkoinen urakka, josta ensimmäiset parisataa sivua meni heittämällä, nyt on tahti hieman hidastunut (kiirettä töissä). Henkilögalleria on laaja, mutta onneksi heidät on listattu kirjan alkuun. Tekstissä on paljon kulttuuriviittauksia, joten on ehkä hieman vaativampaa kuin Susipalatsissa, mutta ei silti mitenkään valtavan vaikeaa. Tekstin seassa ihania pätkiä äidin lapsille kirjoittamista tarinoista. Runsaudensarvi.

  VastaaPoista
 12. Voisin osallistua tähän. Susipalatsia jonotan parhaillaan kirjastosta, ja sitten kun sen saan, aikaa lukemiseen on hyvin rajatusti, mutta tuo Lasten kirja kuulostaa aivan joululahjatoivekirjalta ;) Joten ääneni menee sille!

  VastaaPoista
 13. Toistaiseksi näyttäisi siltä, että Lasten kirja olisi saamassa enemmän ääniä. Pitäisiköhän tästä tehdä ihan "virallinen" gallupkysely tuonne sivupalkkiin? Minullakaan ei kyllä Lasten kirjaa vielä edes ole..

  Lukutoukka - ja muutkin kirjoja jo lukeneet ja niistä kertoneet - kiitos tosi paljon kokemusten jakamisesta, niistä on apua päätöstä tehtäessä!

  VastaaPoista
 14. Molemmat kirjat vaikutti mielenkiintoisilta, mutten nyt lähde mukaan lukemaan :)
  Susipalatsi sen verran kiinnostaa, että taidan kirjastosta käydä sen jossain vaiheessa hakemassa.

  VastaaPoista
 15. Ceacis, en muuten tullut aluksi edes ajatelleeksi, että kirjastosta lainatessa ei ole mahdollisuutta lukea kirjaa neljää tai viittä kuukautta... :/

  Tiedoksi kaikille, jotka eivät ole vielä huomanneet, että lisäsin eilen oikean sivupalkin yläreunaan kyselyn tästä aiheesta. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...