sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Sanoja sunnuntaina

Moni ihana haastepostaus on jäänyt minulla rästiin ja toistaiseksi tekemättä. Tämä, jonka idea on jonkun toisen bloggaajan antamien satunnaisten sanojen purkaminen, taisi pyöriä blogeissa noin kuukausi sitten, ja siitäkin on jo yli kaksi viikkoa, kun pyysin Ilselästä sanoja itselleni. Nyt on vihdoin hyvä hetki istahtaa alas kuumaa viiniä lasissa, käsivarret hellinä päivän haravointiurakasta, ja pohtia, mitä seuraavat sanat minulle merkitsevät.


Sisko. Minulle siskot - siis ne kaksi, joiden kanssa olen kasvanut samassa perheessä - ovat elämän tärkeiden asioiden listalla hyvin korkealla. Tunnen oloni todella onnekkaaksi, kun olen aina saanut elää sisko rinnallani, jopa kaksi. Toivon, että oma tyttärenikin saisi vielä joskus siskon, koska veli ei uskoakseni ole ihan sama asia. Kiitos, Ninni ja Maiju, kun olette olemassa!


Minulla on lisäksi kaksi tärkeää varasiskoa, jotka ovat olleet mukana kasvamassa ihan pienestä saakka ja yhä rinnalla. Kiitos, Johanna ja Soile!


Elämässäni on - tai on käynyt - myös paljon naisia, jotka olen kokenut sielunsiskoikseni. Kaikki eivät sitä edes tiedä, ja tuo yhteys on voinut ilmetä tässä elämässä hyvin monin eri tavoin. Hekin ovat erittäin merkittäviä!


Sanasta sisko tulee mieleen lisäksi naisten välinen solidaarisuus ja yhteistyö, mikä on minulle henkilökohtaisesti tärkeä asia ja arvo.


Luksus. Minulla on yleviä aatteita ihmisten välisestä tasa-arvosta, kestävästä kehityksestä ja vaikka mistä. Tulen vähällä toimeen, eikä rikastuminen ole minulle tärkeää - ei ainakaan lähellekään yhtä tärkeää kuin eläminen "oikein", omia arvoja ja intohimoja seuraten. Mutta myönnetäköön, että rakastan luksusta, ihan sen perinteisimmässä merkityksessä, silloin kun pääsen siitä syystä tai toisesta nauttimaan. Olen joissakin asioissa aikamoinen snobi. Esimerkiksi en ole koskaan, nuorempanakaan ollut reppureissaaja. En edes katso alle neljän tähden hotelleja, jos matka vaatii hotelliyöpymistä. Ja niin edelleen, mutta nämä eivät ole asioita, joista kauhean mielelläni puhun. *nolo*


Onneksi rakastan myös arjen luksusta, kuten pieniä aistinautintoja (ikkunasta näkyvät syksyn värit puutarhassa, ihanalta tuoksuva tee jne.) tai yllättävää yksinäistä arki-iltaa, jolloin voin nauttia hiljaisuudesta (tai hiljaa soivasta Billie Holidaysta), kynttilänvalosta, hyvästä kirjasta ja viinistä.


Tarttuminen. Ensimmäisenä minulle tuli mieleen ihan fyysinen kiinnitarttuminen, mutta hyvässä mielessä. Olen monella tavalla vajavainen äiti, mutta nappaan lapset kainaloon, halaukseen ja pusutteluun monta kertaa päivässä. Miehenkin kanssa onneksi yhä tartumme kiinni, arjessa vähintään lähtöpusujen ajaksi, ja illalla telkkaria katsoessa tai lukiessa, toistemme jalkoja hieroen tai selkää rapsutellen.


Seuraavaksi tuli mieleen hetkeen tarttuminen, carpe diem, ja Kuolleiden runoilijoiden seura. Hetkeen tarttuminen, hetkessä eläminen on tärkeä osa elämänfilosofiaani. Muistelen mielelläni menneitä ja rakastan suunnitella tulevaa, mutta elämä on lopulta tässä hetkessä. Tähän hetkeen saa silti lisää syvyyttä ammentamalla aiemmasta ja luomalla perustaa tulevaisuuteen.


Keinutuoli. Ah-hah-haa. :) Istun rakkaassa keinutuolissani nytkin. Tuoli on esiintynyt blogissakin pari kertaa valokuvassa ja kerännyt kovasti kehuja kanervanpunaisen värityksensä vuoksi. Kun päätimme muuttaa lasten leikkihuoneen työhuoneekseni, ensimmäinen hankintani oli keinutuoli lukupaikaksi, enkä ole tuota hankintaa katunut. Rakastin jo lapsuudenkodissamme istua keinutuolissa, ja monet lukumuistotkin liittyvät tuohon keittiön nurkassa sijainneeseen tuoliin. Niin, kotona keinutuoli oli nurkassa, mutta mummilassa se (tai ne, niitä oli kaksi) oli keskellä tupaa, ja lapsena pelkäsin aina sen keikkaavan kumoon. Nyt huomaan saman pelon omissa lapsissani, kun he istuvat minun tuolissani.


Meillä Itä-Suomessa tosin puhuttiin kiikkutuolista, ja myös pihoilla ja leikkikentillä (niin, sekin sana oli leikkikenttä, ei leikkipuisto) oli kiikut, ei keinut. Tämä on yksi harvoista (?) sanoista, joista olen luontevasti omaksunut länsisuomalaisemman version täällä pääkaupunkiseudulla pian puolet elämästäni asuneena, enkä enää juuri puhu kiikuista, kiikkutuoleista tai kiikkumisesta.


Rakas. Olen monesti miettinyt, ettei rakas - tai rakkaus tai rakastaa - ole sanana kovin kaunis. Samaa mieltä lienee ainakin Ismo Alanko. :) Mutta toisaalta sanan kauneuden määrittää sen merkitys, ja siksi ilman muuta sana rakas herättää hyvin positiivisia tunteita. Perinteisesti suomen kielessä ei ole ollut kovin yleistä tai luontevaa puhua ääneen rakastamisesta, tai ainakaan sanoa suoraan toiselle, että rakastaa. Nykyisin tuo lienee vähän muuttumassa, ja ainakin tietty "arkinen liioittelu" on tullut osaksi kieltämme. Minäkin taidan ilmoittaa täällä blogissa rakastavani eri asioita tai kirjoja melkein yhtä usein, kun nimeän niitä ihaniksi. ;)


Lapsille sanon päivittäin rakastavani heitä ja miehellekin usein. Rakastan monia muitakin ihmisiä, mutta asian ääneen toteaminen on jo vaikeampaa. Lähdin kuitenkin jo sivupoluille aiheesta, sanasta, joka on rakas, ei rakastaa. Käytän rakasta jonkin verran hellittelysanana, mutta yleisemmin käytössä taitaa olla kulta. Moni asia ja ihminen on minulle rakas, mutta ihan ensimmäisenä sanasta tulee mieleen romanttisen rakkauteni kohde, mies, puoliso, pitkäaikainen kumppani - joka puhtaasta rakkaudesta (?) rakensi minulle tänään uuden kirjahyllyn. :) Kiitos, Teemu!


Jos joku vielä haluaa sanoja, ilmoita asiasta tämän postauksen kommenttiosiossa, niin lähetän sinulle omat viisi pohdinnan aihetta.


Ensi viikon aikana suunnitelmissani on vastata kommentteihin täällä ja tietenkin käydä vierailulla teidän blogeissanne muutaman päivän tauon jälkeen. Tarkoituksena on myös postata ainakin arvio Jonathan Franzenin upeista Muutoksista, toinenkin haastevastaus ja purkua kesän/syksyn kirjahankinnoista. Todennäköisesti mukaan mahtuu myös joku tieto- ja/tai lastenkirja. Myös poistoperjantai pysynee kuvioissa. ;) Viikonloppuna juhlimme kahden päivän ajan Stellan syntymäpäiviä, joten silloin voi olla hiljaisempaa.


Hyvää alkavaa viikkoa kaikille lukijoille!

13 kommenttia:

 1. Muutoksia kiinnostaa kovastikin, sitä on ennakolta kehuttu. (sie) hih.

  Koska saa nähdä kuvia uudesta kirjahyllystä?

  VastaaPoista
 2. Minäkin pelkäsin lapsena, että se, nimenomaan kiikkustuoli, keikahtaa ympäri ;) Ja yhäkin vähän kateellisena huokailen sinun somalle kiikkustuolille ♥

  Tekisi mieli pyytää omat sanat minullekin, mutta nyt tuntuu, että olisi monia juttuja tulossa jo blogiin kunhan ehdin kirjoittaa, niin taitavat jäädä tällä erää.

  VastaaPoista
 3. Minä otan mielelläni sanoja, kiitos.

  Oli mielenkiintoista lukea pohdintoja saamistasi sanoista.

  Ihania kuvia!

  VastaaPoista
 4. Jaan kanssasi tuon, että vaikka pyrin elämään melko vaatimattomasti muuten, niin ripaus luksusta aina silloin tällöin kohottaa elämän laatua kummasti. Ja en myöskään mielelläni yövy hotelleissa, joissa on alle neljä tähteä ;)

  VastaaPoista
 5. Kyllä täällä Etelä-Pohjanmaallakin on kiikkuja, tuo sana tulee multakin luontevammin. :)

  VastaaPoista
 6. Minullekin kelpaisi viisi sanaa pohdittaviksi :)

  Kiikkutuoli olisi kyllä ihana :) Lapsuuteni Lapissakin puhuttiin aina kiikkutuolista, vai olikohan se Itä-Suomesta kotoisin olevan äitini sanavarastoa.. Hmm..

  Arjen luksus on kyllä ihanaa! Vaikka kotiäitinä en aina ehtisi muutoin itseäni hemmotella niin aamukahvini nautiskelen aina kauniista kahvimukista :)

  VastaaPoista
 7. Minäkin haluaisin nähdä kuvan uudesta hyllystä! Mielestäni voisi olla sellainen blogisääntö, että aina jos saa uuden hyllyn tai järjestää vanhansa, siitä pitää julkaista kuva. ;)

  Ja kahden pikkusiskon isosiskona en voi olla kuin samaa mieltä siskoudesta. :)

  VastaaPoista
 8. Kyllä minäkin olen enemmän kiikkunut kuin keinunut, mutta nyt taidan puhua jo keinutuolista. Ja kesällä saimme pihalle keinun, emme kiikkua. Hmm. :)

  Tunnistin itseni sinun luksus-kuvauksestasi. Vaikka tulen itsekin toimeen vähällä ja pyrin vaalimaan ympäristöystävällisiä arvoja, niin hotelleissa en minäkään mene mielelläni alle neljän tähden paikkoihin. Muistan, miten opiskeluaikanakin Ruisrockissa olin kaverini kanssa yötä hotellissa enkä missään koulu/telttamajoituksessa. :)

  Odotan innolla mietteitäsi Franzenin kirjasta!

  VastaaPoista
 9. Karoliina, poistin epähuomiossa sähköpostia puhdistaessani sinun kommenttisi kesksutelusta. Se ei ollut tarkoitukseni, joten jos haluat, lähetä ihmeessä viestisi vielä uudelleen. Ilman muuta sen julkaisen. Tapanani kun ei ole ollut valikoida, kenen viestejä päästä blogiin.

  Edelleen lukijasi, Valkoinen kirahvi

  VastaaPoista
 10. Heh, Hanna, jatkoin kehumista tänään vallan arviossa asti. :D Voisin kuvata hyllyä sitten, kun olen saanut siirrettyä sinne kirjoja. Apua, milloinhan ehdin? =O

  Susa, kiva kuulla etten ole lapsieni kanssa (ollut) ainoa keinutuolifoobikko! :D Ja ai teillä se oli oikein kiikkuStuoli? Aika suloista. <3

  Katilein, kiitos! Kuvat ovat äskeiseltä Istanbulin matkalta - Hagia Sofian ja Topkapi-palatsin kupolikatoista. Alla viisi sanaa sinulle:

  Värit
  Kala
  Design
  Rumuus
  Kaneli.

  Jaana, kiva kuulla, että meitä vaatimattomasti eläviä, ajoittaista luksusta kaipaavia ja hostelleissa viihtymättömiä on muitakin. :D

  Satu, menin vanhana utelikkona googlailemaan tuota kiikku-/keinu-sanaa vielä, mutta ihmeen huonosti löysin mitään ns. virallista tietoa. Mutta se tosiaan yhdistettiin ainakin löytämissäni osumissa nimenomaan joko karjalan murteeseen, jopa kieleen, tai sitten Pohjanmaalle (ainakin Kälviä mainittiin vielä erikseen). Oman kokemuksen perusteella ainakin täällä Etelä-Suomessa (pääkaupunkiseudulla) ja toisaalta Satakunnassa/Pirkanmaalla sanotaan keinu. Missähän muuten käytetään sanaa liekku?

  Pihi nainen, eikös se Lappi ole ainakin suurelta osin itämurteiden aluetta? Kiikku sopisi siis kuvaan. :) Ja minäkin valitsen aamukahvimukini tarkasti! Alla viisi sanaa sinulle:

  Lehmä
  Hehku
  Uiminen
  Kevättalvi
  Keitto.

  Jenni, erinomainen sääntö! :) Lupaan tosiaan kuvia, kunhan tormistaudun ja saan järjesteltyä kodin kirjahyllyt uudelleen. Tämä uusi hylly on vähän hassussa paikassa, ja oikeastaan se käsittää vain hyllytasoja, sillä Teemu teki sen sellaiseen turhaan tilaan portaikossamme kaiteen takana. Mutta on se ihana! Samoin kuin siskot. <3 Sinä oletkin jotenkin ihan esikoisen/vanhimman siskon oloinen, sellainen viisas ja järkevä. :)

  Katja, aloin nyt miettiä, että onkohan pihakeinu ollut meilläkin sentään aina keinu eikä kiikku? Hmm. Muistini voi tehdä tepposiakin. :) Ja hih, minäkään en ole yhtään perinteinen rokkifestari-ihminen. Olen aina ollut vain Ilosaarirockissa ja yöpynyt kotona/vanhemmilla/siskoni luona tai sitten Pori Jazzeilla (joka nyt on itsessäänkin varsinainen snobifestari) ja yöpynyt ystäväni luona. No okei, kerran kävin Ruisrockissa ja olin toisen yön koulumajoituksessa, mutta ei se kyllä kivaa ollutkaan. :) Muistan ainakin kahdesti "pakottaneeni" siskoni kanssa vanhemmat vaihtamaan hotellia, joka ei kelvannut meille, ja partioleiriltäkin taisimme tulla pitkälti telttamajoituksen ja ulkohuussien vuoksi kesken pois. Voi elämä! (Ja Franzenin jo löysitkin tämän päivän postauksesta. :)

  Valkoinen kirahvi, harmillista että poistit viestin, mutta antaa sen nyt olla, sillä tiedät jo mielipiteeni ja ko. keskustelu ei enää kiinnosta minua.

  VastaaPoista
 11. Kauniit katot!

  Meillä rakas ja kulta vuorottelevat hellittelysanoina niin, että jos toinen käyttää toista niin toinen sitten toista. :)

  Mökillä olevat kiikkutuolit ovat lämpimissä muistoissa vaikka niillä keikkaamista kyllä pelkäsi pienenä hirveästi! Ehkä minäkin saan kotiin kiikkutuolin sitten kun meillä on enemmän tilaa.

  Ihana sinun näköisesi tunnustus.

  Kaunista viikkoa!

  VastaaPoista
 12. Anytime, Katilein! :)

  Linnea, kiitos sanoistasi, ja kaunista viikkoa sinullekin (sekä rakkaalle kullalle :)!

  Lisää kiikkutuolifoobikkoja! :D Suosittelen hankkimista lämpimästi kaikille. Keinuminen on rauhoittavaa ja meditatiivista, ja kun istun aina jalat ylhäällä/solmussa allani tai tuolilla, vahvistaa keinuminen jopa vatsalihaksia. ;D

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...