keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Kirjahyllykeskiviikko: I niin kuin Ibsen, Ishiguro ja Istanmäki


Tällä viikolla löytyy kuulkaa melko laiha saalis hyllystäni. Ja vilkaisin vähän, että ensi viikolla on vielä laihempaa luvassa. No mutta näillä keleillä kukaan ei varmaan jaksakaan lukea pitkiä postauksia - käydään siis suoraan asiaan.

Henrik Ibsen: Nukkekoti

Tutustuin Nukkekotiin ensimmäisen kerran lukiossa, kun meille annettiin äidinkielentunnilla pienryhmissä tekstejä, jotka meidän piti sen saman tunnin aikana dramatisoida ja esittää luokan edessä. Minä ja luokkatoverini saimme työstettäväksi tekstiksemme Nukkekodin loppukohtauksen, jossa Nora kertoo aviomiehelleen lähtevänsä ja jättävänsä tämän sekä heidän lapsensa. 

Muilla ryhmillä oli esityksissään liikettä, asusteita ja vaarallisia tilanteita. Me päätimme käytännössä vain lukea tekstin. Toki näytellen, mutta ilman pukeutumista tai suurta liikettä. Ajattelin esityksen olevan muille tylsä.

Tunnin lopuksi meidän piti kuitenkin kirjoittaa lapulle suosikkiesityksemme palautteineen, ja kävi niin, että valtaosa luokkatovereistamme valitsi meidän dialogimme parhaaksi esitykseksi. Varmasti siihen suurena syynä oli Ibsenin loistava teksti, mutta sain uskomattoman paljon myös henkilökohtaista, ylistävää palautetta eläytymisestäni. Se tuntui todella hyvältä, ja olenkin säästänyt nuo lippuset ja lappuset. Niihin silloin tällöin laatikoiden siivouksen yhteydessä törmätessä palautetta on yhä ihanaa lukea.

Luin lopulta koko näytelmän vasta vuosia myöhemmin, ja siitä on muodostunut suursuosikkini klassikoiden joukossa. Äitimyytti ja erilaiset äitiyden toteuttamistavat muutenkin kiinnostavat minua suuresti, ja Noran hurjaa ratkaisua on mielenkiintoista pohtia.

Kazuo Ishiguro: Ole luonani ainaPitkän päivän ilta; Yösoittoja

Kirjoitin aiemmin Ishigurosta lyhyesti täällä. Olen kuitenkin lukenut häntä hyvin vähän. Yösoittoja olen lukenut osittain, mutta odotan kovasti hyvää hetkeä saattaa se loppuun. Siitä mitä luin, tuli mieleen Paul Austerin New York -trilogia, mutta minulle sopivammassa paketissa.

Pitkän päivän illankin alkua olen vilkuillut, ja aion lukea sen loppuun ihan kohta, sillä olen lukenut ja lukemassa kirjoja, jotka käsittelevät ainakin jossakin määrin samoja teemoja. Ole luonani aina on niin kehuttu, että senkin haluan lukea, vaikka utopia-/dystopiakirjallisuus ei yleensä ole lainkaan minun juttuni. Olen eräässä työtehtävässä käsitellyt tätä kirjaa niin paljon, että minulla on siitä aika hyvä kuva, ja tuntuu melkein kuin olisin sen jo lukenutkin.

Sisko Istanmäki: Liian paksu perhoseksi

Tämä oli 50 todella hyvän kirjan listallani, mutta en oikeastaan muista kirjaa kauhean hyvin. Sen muistan, että pidin todella paljon. Kirja oli Finlandia-ehdokkaana, ja tästähän on tehty hyvä tv-elokuvakin. Varmasti kirja, jonka joskus vielä luen uudelleen (mitä en usein tee).









Elämä on nyt monella tapaa ihanaa ja jännittävää. Jo suloisesti lämmittävä aurinko saa mielen iloiseksi, samoin kuin puutarhan virkoaminen. Suren mahdollisesti menetettyjä hedelmäpuitamme (rusakot!), mutta iloitsen uusista, kauniista kukista, kuten näistä syksyllä istuttamistani tulppaaneista (jotka tosin ovat minua ei-niin-hirveästi miellyttävää keltaista sävyä, mutta osa kukista on lähes valkoisia, ja muoto on joka tapauksessa hurmaava):
Toivotan onnellisia ja aurinkoisia kevätpäiviä muillekin!

21 kommenttia:

  1. I-hanuutta!!

    Nopeasti muistan vain Juha Itkosen Seitsemäntoista ja Kohti. Samoin Ishiguron Yösoittoja ja Pitkän päivän ilta. Eipä noita ii-kirjoja mahdottomasti ole.

    VastaaPoista
  2. IIK, miten se on jo keskiviikko!! Vastahan minä H-kirjoja luettelin!

    No katsotaanpas...Omasta hyllystä löytyy....ei kun ei löydykään yhtään I-kirjaa :O

    VastaaPoista
  3. Siis eikö tosiaan yhtään Itkosta?!? Miksei? Mulla on ylimääräisiä, lähetänkö sinne?

    Eikä Irvingiä! Nyt Katja pillastuu! :D

    No, i on vaikea. Jiin kohtaakin jo katselin, kun nyt oli pieni hetki aikaa. Aika hiljaista sielläkin oli. :)

    VastaaPoista
  4. Ingalls-Wilder Laura: Pieni talo suuressa metsässä, Pieni talo preerialla, Luumujen poukama, Hopeajärven rannalla, Pitkä talvi preerialla, Farmarin lapset
    Isokangas Antti: Minä suojelen sinua taiteelta, Villejä rubiineja
    Irving John: Kaikki isäni hotellit

    Ja tällä tutkimisella löytyi vielä 2 H-kirjaa, Heinonen Juha: The Road - tie, taivas ja tehtävä
    ja erityisesti tän unohtuminen harmittaa: Hedges Peter: What's eating Gilbert Grape

    I näyttäis olevan melko nihkeä kirjain, ei niitä juurikaan löydy.
    -Katriina-

    VastaaPoista
  5. Ihana Ilse. :D

    Tuli tuosta juuri mieleen, etten ole yhtään Irvingiä lukenut.

    VastaaPoista
  6. Hanna, myöhän samoissa mennään. :)

    Susa, ei mikään ihme! Mutta minua ihmetyttää, miten vähän minulla on J-kirjoja. Luulisi sen ainakin Suomessa olevan aika yleinen sukunimen aloittava kirjain.

    Ilse, hahaa! Olen lukenut vain yhden Itkosen (Anna minun rakastaa enemmän), joka ei ollut oma, mutta kyllkinä hyvä. Jostain syystä ei ole silti tullut luettua enempää, mutta _tietenkin_ hän on sillä nälkävuoden mittaisella TBR-listallani. Ottaisinhan mie niitä mielelläni omaan hyllyyn odottamaan, mutta älä sinä hoitovapaalainen nyt ala lähetellä!

    Katja jo tietää Irving-vammani ja taitaa tykätä minusta silti. :D Saattaa se silti vähän kiemurrella taas. :) Olen hälle kyllä luvannut, että annan Irvingille piakkoin mahdollisuuden. Ja varmasti tykkäänkin.

    Ai sullakin on hiljaista J-hyllyssä?? Jopas nyt jotakin.

    VastaaPoista
  7. Hupsista, väliin kiilattiin!

    Katriina, minulla ei muuten ole yhtään Ingallsejakaan, vaikken näissä postauksissa listaakaan lasten- ja nuortenkirjoja.

    Ajatella, Hanna, et sinäkään! En siis ole ainoa omituisuus.

    VastaaPoista
  8. Minulla on Istanmäki omassa hyllyssä lukemattomana. On ollut vuosia. Olen nähnyt elokuvan, tykkäsin, ja siksi olen ostanut kirjan, mutta niin se vain hyllyssä pölyttyy.:-)

    Nyt sain kipinän nostaa sen hyllystä luettavaksi (jossakin vaiheessa), kun luin, että olet rankannut sen top-50:iin! Kiitokset!

    VastaaPoista
  9. Voi iik tätä I-kirjailijoiden vähyyttä täälläkin! Tai ehkei se määrä, vaan se laatu. ;)

    Ilse jo mainitsikin minun I-kirjailijani, joskin kaksi bonusta tulee ikään kuin kaupan päälle. Nämä löysin:

    John Irving: Vesimies, Garpin maailma, Välisarjan avioliitto, Kaikki isäni hotellit, Oman elämänsä sankari, Ystäväni Owen Meany, Sirkuksen poika, Neljäs käsi (jos joskus luet jonkun Irvingin, niin ÄLÄ lue tätä), Elokuvaurani, Tuulesta temmattu tyttöystävä, Leski vuoden verran, Kunnes löydän sinut, Last night on Twisted river. Että kukako Irving-fani? Ja joo, tykkään sinusta silti. <3

    Juha Itkonen: Myöhempien aikojen pyhiä, Anna minun rakastaa enemmän, Kohti, Seitsemäntoista. Huolimattomia unelmia puuttuu. :/

    Ne bonukset ovat Witi Ihimaeran Valasratsastaja (jota en ole nähnyt elokuvana, mutta oli kiinnostava lukea maori-kirjallisuutta) sekä ruotsalainen hömppä Kajsa Ingemarssonin Kohtalonpyörä.

    Ishiguroa lukisin mieluusti.

    VastaaPoista
  10. Mie ainakin oon niin ihastunut Ishiguroon Yösoittojen perusteella. Haluan lukea häntä lisää! En hänen kirjojaan omista, mutta onneksi kirjastosta löytyy.

    Mulla on hyllyssä ainakin Liian paksu perhoseksi (pidin enemmän tv-elokuvasta - kerrankin niinkin päin) ja Irvingiltä sellainen paksu yhteisnide, jossa on Garpin maailma, Kaikki isäni hotellit ja Välisarjan avioliitto. Aika vaatimatonta Katjaan verrattuna.... ;-)

    Muitapa I-kirjailijoita ei sitten löydykään. H:ta olis vaikka miten paljon, mutta se meni jo viime viikolla. (Olen yrittänyt olla ahkera tutkija ja kirjoittanut kirja-arviota tieteellisestä opuksesta. Nyt sain sen matkaan ja pääsen taas kirjoittamaan enemmän blogijuttuja.)

    VastaaPoista
  11. Voi tuo Nukkekoti pitäisi lukea uudelleen. Nuorena minulla oli jossakin vaiheessa Ibsen-kausi ja tuo oli tietenkin suosikkini hänen näytelmistään.

    Siis onko kaikilla kirjat hyllyissään aakkosjärjestyksessä:O Minulla menisi puoli päivää kerätä kaikki kirjainten mukaan, mutta sen tiedän että I:llä ei paljon löytyisi. Tässä työpöydällä sattuu olemaan yksi, Muumit ja olemisen arvoitus-kirjan vieruskaveri eli Heli Ilaskarin Pieni mietiskelykirja.

    Olen joskus sanonut, että haluaisin saada aikaan kunnon vanhan ajan kartoteekin meidän kirjoista. Vielä sen teenkin!

    VastaaPoista
  12. Karoliina, hedelmäpuihin, etenkin nuorempiin, ensin myyräsuojus ja sitten vielä rusakkoverkot;-)Ne riisutuaan sitten juuri vapuksi.

    John Irving: Leski vuoden verran, Kunnes löydän sinut, Ystäväni Owen Meany, Oman elämänsä sankari, Viimeinen yö Twisted Riverillä. Myös Garpin maailma oli, mutta lahjoitin sen eräälle paljon lukevalle nuorelle miehelle.

    Francis Iles: Vakain tuumin ja harkiten

    Annika Idström: Sinitaivas

    Eva Illoinen: Päivän taite, taivaanrannalla harmaat pilvet.

    Kiitos samoin Sinulle!

    VastaaPoista
  13. Paula, olisi tosi kiva lukea Liian paksu perhoseksi -romaanista blogiarvio! Ehkä se sitten palaisi paremmin mieleenkin. :)

    Katja, kiva että tykkäät. <3 Maorikirjallisuudesta tuli mieleen, että olen ehkä lukenut Kerran sotureita, jonka kirjoittajaa en muista, mutta joka kertoi maoreista. Tai sitten olen vain nähnyt leffan. Ainakin meillä on se kirja, mutta se on Teemun. :D

    Anna Elina, minä muistelen, että Liian paksu perhoseksi oli minun mielestäni perinteiseen tyyliin kirjana vielä parempi. :) Ja hei, vanhojakin postauksia saa oikein mielellään kommentoida, eli käy vain kertomassa H-hyllystäsi viikon takaiseen postaukseen!

    Clarissa, minä en ole muuta Ibsenia lukenutkaan. Olen oikeastaan tämän blogin myötä huomannut, kuinka monelta kirjailijalta olen lukenut vain yksittäisen teoksen, vaikka se olisikin ollut todella hyvä. Ehkä minulla on hirveä into löytää koko ajan uusia kirjailijoita, enkä siksi malta kahlata koko tuotantoa läpi joltakin. No, nuorempana tein sitä kyllä.

    Minun mielestäni kirjojen täytyy olla aakkosjärjestyksessä, mutta valitettavasti kaikki eivät elä tämän dogmani mukaan. ;) Jos kirjoja on vähemmän kuin teillä, on ehkä helpompi muistaa tai löytää kulloisetkin kirjat.

    Ja vielä: mikä on kartoteekki?

    Leena, meillä oli sellaiset runkosuojat puissa, mutta tällä lumimäärällä se ei riittänyt. Verkkojenkin olisi pitänyt olla varmaan pari metriä korkeat. :/ Katja neuvoi, että olisi voinut tampata vallihaudat lumeen puiden ympärille, mutta se on myöhäistä nyt. Kokeilin vielä radikaalia temppua ja pätkäisin rungot poikki terveeseen kohtaan saakka. Nyt vain toivon sormet ja varpaat ristissä, että jotakin alkaisi vielä versoa. En tiedä, viitsimmekö yrittää enää uudelleen uusilla taimilla. :/ Vaikka kai sitä jonkun täytyy tarjota ruokaa rusakoillekin... :D

    Irvingin lisäksi tuo Illoinen kiinnostaa, kun kerroit hänestä silloin keskiluokkahaasteen yhteydessä.

    VastaaPoista
  14. Kysyit, mikä on kartoteekki. No menepäs tänne, niin näet mitä olen siitä joskus kirjoittanut:) http://luovaapuuhastelua.blogspot.com/2011/01/asia-jota-en-kuitenkaan-toteuta.html

    VastaaPoista
  15. Listaan kirjat sen mukaan, mitkä on mun hyllyssä. Lastenhuoneessa oma hyllynsä. Ingalssit olen kerännyt vasta tässä muutaman vuoden sisällä ja nimenomaan omaan nostalgian nälkääni. Ja mun kirjat ei todellakaan ole aakkosjärjestyksessä, mun kirjat on fiilisjärjestyksessä. Suurimmat aarteet kahdella hyllyllä, muut sitten miten sattuu, aihepiireittäin; musiikki ja ammattikirjallisuus erikseen ja onpa 4 metriä kirjoja järjestelty värienkin mukaan kun halusin kokeilla miltä se näyttää. :)
    -Katriina-

    VastaaPoista
  16. Heh, en minäkään ole lukenut vielä Irvingiä, vaikka monta kertaa olen ollut jo lähellä. Mutta sitten on tullut aina jotakin vielä kiinnostavampaa, sori Katja :)

    Minulta löytyy iistä lähinnä Kaisa Ikolan Hullu Luokka-sarjaa, vietin niiden parissa hyvin tiiviisti murkkuikäni. Enää ne eivät herätä samanlaista hysteeristä viihtymistä, mutta lukemis- ja kirjoittamisharrastukseeni niillä on ollut pysyvä vaikutus.

    VastaaPoista
  17. Kiitos, Clarissa. :) Tuollainen olisikin hyödyllinen (ja aika ihana!) etenkin, jos on tosi paljon kirjoja, eikä järjestyksessä.

    Katriina, minä siirsin juuri äskettäin kaikki lasten- ja nuortenkirjat lastenhuoneeseen - myös omat vanhojen tyttökirjojen kokoelmani. Aikuisten hyllyssä eroteltuina ovat proosa, lyriikka ja tietokirjat eri aihealueineen. Jälkimmäinen jaottelu on kyllä tosi hankalaa, enkä suhtaudu siihen lainkaan yhtä ortodoksisesti ja intohimoisesti kuin kaunokirjojen aakkosjärjestelyyn. :)

    Sinäkin, Ammaseni! :D Kyllä Irving varmasti lukunsa ansaitsee. Minulla on vain ollut jostakin syystä uskoakseni perusteeton ennakkoluulo hyvin miehisistä ja tylsistä tiiliskivistä.

    Muistelen, että pikkusiskoni luki tuota Hullu luokka -sarjaa. Minä taidan olla liian vanhaa ikäpolvea ollakseni siihen tutustunut. :)

    VastaaPoista
  18. Jaaha, Blogger on täältäkin kadottanut kommentin, jossa ihastelin kirjojen kortistointi-ideaa ja selittelin Katriinalle meidän hyllytysjärjestelmää. Mutta ehkä ehditte käydä sen lukemassa ja siten tiedätte, etten ole teitä hylännyt. :)

    VastaaPoista
  19. Vielä löytyi
    Ingvar David H.: Kymmenet aivot
    ostettu, koska meidän suvussa aivoista on keskusteltu kovasti tiettyjen (harvinaisten) sairauksien vuoksi.

    Irving Andrew: Kuinka kesyttää krapula
    En tätä tarvitse, mutta huvikseni ostin kun halvalla sain...
    -Katriina-

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...