tiistai 8. tammikuuta 2013

Tiukkojen haasteiden tiistai - Miten kävi haasteessa Underbara finlandssvenskar vid papper?

Toinen vuonna 2012 emännöimistäni haasteista oli suomenruotsalaiseen kirjallisuuteen tutustumaan kehottava Underbara finlandssvenskar vid papper. Alkuperäinen haastesivu löytyy täältä.

Olen aika pettynyt omaan saldooni, sillä olisin halunnut lukea monia ihania suomenruotsalaiskirjoja, jotka jäivät nyt odottamaan parempia aikoja. Toisaalta luin kuitenkin yllättävän monta suunnittelemaani teosta. Haastetta lanseeratessani kirjoitin nimittäin näin:

Minä olen lukenut tänä vuonna jo Johan Bargumia ja Merete Mazzarellaa, ja molempia aion lukea lisääkin, ainakin heidän tuoreet uutuusteoksensa. Haluaisin lukea myös Tove Janssonin aikuisille suunnattuja teoksia (Kesäkirjan olen listannut jo Kuusi kovaa kotimaista -haasteeseen), ja lisää Märta Tikkasta. Tutustuisin mielelläni vihdoin Bo Carpelaniin ja Fredrik Långiin, ja haluaisin lukea Claes Anderssonin muistelmateoksen Jokainen sydämeni lyönti. Ostin juuri kirja-alesta myös kolme Vivi-Ann Sjögrenin muistelmateosta, sillä ihastuin hänen tyyliinsä Kuukausiliitteen ruoka-artikkeleissa. Lasten kanssa tulee varmasti luettua suomenruotsalaisia kuvakirjoja...

Ja tosiaan luin lisää Bargumia, Mazzarellaa ja Tikkasta, kaksi Tove Janssonin aikuisten teosta (toisen vieläpä på svenska) sekä Claes Anderssonin muistelmateoksen. Luin myös lasten kanssa suomenruotsalaisia lastenkirjoja, mutta blogiin asti niistä pääsi vain Adalmiinan helmi

Harmittelen kuitenkin erityisen paljon, etten saanut vieläkään kuin aloitettua Bo Carpelanin Lehtiä syksyn arkistosta -teosta tai luettua ollenkaan Vivi-Ann Sjögrenin kirjoja. Molemmat ovat ehdottomasti tämän vuoden TBR-listalla!

Yhteensä luin tai bloggasin 11 suomenruotsalaisesta teoksesta, jotka jakautuivat kategorioihin seuraavasti:

Finlandssvenska damer

 • Karin Ehrnrooth: Vinoon varttunut tyttö
 • Tove Jansson: Kesäkirja
 • Tove Jansson: Rent spel
 • Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina

Finlandssvenska herrar

 • Johan Bargum: Syyskesä
 • Johan Bargum: Syyspurjehdus

Barn- och ungdomsböcker

 • Zachris Topelius: Adalmiinan helmi

Sakprosa

 • Claes Andersson: Jokainen sydämeni lyönti
 • Merete Mazzarella: Ainoat todelliset asiat
 • Merete Mazzarella: Juhlista kotiin
 • Henrik Tikkanen: Yrjönkatu


Miten teillä muilla sujui?

14 kommenttia:

 1. Sinulla on oikein kivan näköinen lista! Oli tarkoitukseni lukea myös Janssonin Kesäkirja haasteeseen, mutta en valitettavasti ehtinyt paria sivua pidemmälle, joten se ehkä jää odottamaan ensi kesän tunnelmointia :)

  Minä luin 14-16, riippuen, kuinka lasketaan. Tove Janssonin Muumipappa ja meri-/Pappan och havet- teoksen luin molemmilla kielillä, joten saat päättää lasketaanko molemmat. Topeliuksen kauhunovelli Bruden ei ole tavallaan kokonainen teos, mutta en tiedä esiintyykö sitä edes missään teoksessa. Ei ainakaan suomeksi, sillä minusta pitäisi tulla sen ensimmäinen suomentaja :) Mutta eipä näillä pikkuseikoilla kai mitään väliä ole, kun en edes kuudellatoista voi viedä voittoa tästä. (Ainakin tiedän yhden bloggarin, jolla on paljon enemmän :))

  Lista kirjoista arvio-linkkeineen löytyy tämän bloggauksen lopusta:
  http://www.matkallamikamikamaahan.blogspot.fi/2012/12/vuoden-vaihtumisen-kunniaksi-ajattelin.html

  VastaaPoista
 2. 10 kirjaa 10 eri kirjailijalta: CAndersson, BCarpelan, KKorkea-aho, ULLundberg, FLång, MMazzarella, EWahlström, KWestö, MWestö ja RÅsbacka.

  Lisätietoja: http://kirjantila.blogspot.fi/2013/01/ikkunoita-auki-eurooppaan-ja-muita.html

  VastaaPoista
 3. Kun kyseinen kirjallisuuden alue on jäänyt minulle kovin vieraaksi niin tavoitteeni oli lukea yksi kirja jonka on kirjoittanut joku muu kuin Tove Jansson. Luinkin kolme eli vaikka määrät jäivät jälkeen monista muista niin henkilökohtaisella tasolla käy onnistumisesta :)

  Eli Tua Forsströmin Hevosten parissa vietetyn yön jälkeen (ei oikein säväyttänyt), Philip Teirin Donner-ryhmä (aika hauska) ja samistelu, Claes Anderssonin Jokainen sydämeni lyönti (joka oli varsin mainio lukukokemus).

  VastaaPoista
 4. Luin laskutavasta riippuen 4 tai 8 kirjaa, eli Anni Blomqvistin Myrskyluoto-sarjan, Philip Teirin novellikokoelman Donner-ryhmä ja lastenkirjallisuuden puolelta Bo Carpelanin runokokoelman Taivaan maalari ja Topeliuksen Adalmiinan helmen. Tulos on kutakuinkin sellainen kuin odotinkin.

  VastaaPoista
 5. Kuusi kirjaa kolmesta kategoriasta, lasten- ja nuortenkirjallisuus jäi pois, vaikka tavoite oli edes jotakin siihen lukea. Erityisen paljon pidin Vivi-Ann Sjögrenin Meksikon-päiväkirjasta ja Monika Fagerholmin & Martin Johnsonin Merestä.

  Tästä haasteesta en tehnyt erillistä loppupostausta, mutta luetut kirjat ja linkit teksteihini ovat täällä: http://suketus.blogspot.fi/p/suoritettuja-lukuhaasteita.html

  Kiitos tästäkin haasteesta, Karoliina!

  VastaaPoista
 6. Minä luin 10 kirjaa 8 eri kirjailijalta. Sikäli meni vähän alta tavoitteiden, etten lukenut kuin yhden sakprosa-kategoriasta. Löytyvät blogini Haasteet 2012 ylävälilehdeltä http://jaana-tlltoisenthdenalla.blogspot.fi/p/haasteet-2012.html

  VastaaPoista
 7. Kuittasin damer-kategorian Tove Janssonin novellikokoelmalla Kevyt kantamus ja sakprosan Anna-Lena Laurénin kirjalla "Hulluja nuo venäläiset". Vähän jäi harmittamaan ette ehtinytkään lukea kahta muuta kirjaa jotka olin lainannut muita kategorioita ajatellen!

  VastaaPoista
 8. Suunnittelin ja haaveilin lukevani tähän haasteeseen vaikka mitä, mutta lopulta ruli luettua ainoastaan kaksi Tove Janssonia.

  VastaaPoista
 9. 23 kirjaa ja neljä kategoriaa: http://kirjavakukko.blogspot.fi/2012/12/underbara-finlandssvenskor-vid-papper.html Sakprosa-kirjoja sain luettua vain yhden ja erityisesti niitä olisin halunnut lukea enempi. Se tavoite tuli täytettyä, että luin muutakin kuin Tove Janssonia ja Claes Anderssonia.

  VastaaPoista
 10. Kuten jo toisaalla totesin, kolmeen kirjaan se jäi:
  Bo Carpelan: Lehtiä syksyn arkistosta
  Johan Bargum: Syyspurjehdus
  Johan Bargum: Kolme kaksi yksi

  Kaksi ensimmäistä olivat loistavia, kolmas kehno. Viimeksi mainittu onnistui myös tappamaan hyvin alkaneen Bargum-innostuksen, mutta tänä vuonna ajattelin kyllä yrittää uudestaan. Samoin Carpelanin parissa aion tietysti jatkaa, vuoden aikana tuli haalittua hänen kirjojaan peräti kuusi kappaletta lisää. Jos hyvin käy, tästä lukuvuodesta tulee suomenruotsalaisten osalta edellistä parempi, Lundbergin Jää tuli siis jo luettua.

  VastaaPoista
 11. Luen sitä mukaa suomenruotsalaisia kuin niitä ilmestyy, jos vain käsiini saan. Carpelanin luin viime vuonna, olen aikoinaan tavannut kirjailijan Naantalin kirjaston ja pohjola Nordenin paikallisosaston järjestämässä tilaisuudessa ja sen jälkeen kirjastossa kahvilla ja menetin syydämeni. Ihana kirjailija ja surin poismenoaan kuin omaista. Jansson, Mazzarella, Bargum ovat aina lukulistalla ja tietysti Ulla-Leena Lundberg jonka Jää oli ihanan konstailematon ja viisas kirja.

  VastaaPoista
 12. Luin 10 kirjaa. Kuusi kategoriaan finlandssvenska damer (Tikkasen Suurpyytäjän, Janssonin Kuvanveistäjän tyttären, Holmströmin Camera Obscuran, Lundbergin Jään ja Fagerholmilta Amerikkalaisen tytön ja Lolan), kaksi herrar-kategoriaan (Bargumin Syyskesän ja Syyspurjehduksen) sekä kaksi sakprosaan (Mazzarellan Silloin en koskaan ole yksin ja Tikkasen Kaksi).

  Pidin oikeasti jokaisesta näistä kirjoista todella paljon. Suomenruotsalaiset selvästi sopivat minulle. Miehiä olisi voinut lukea enemmän, mutta ehkä tänä vuonna.

  Ykkössuosikkikin on helppo nimetä: se on Kaksi :)

  VastaaPoista
 13. Tähän haasteeseen luin vain kaksi kirjaa: Edith Södergranin Kultaiset linnut ja Johan Bargumin Syyspurjehduksen. Linkit arvioihini löytyvät vielä ainakin jonkin aikaa
  haastesivultani.

  VastaaPoista
 14. Taisin lukea kahdeksan suomenruotsalaista kirjaa, lähinnä daameja (2xMazzarella, 2xLundberg, Fagerholm, Sjögren) sekä herrat Bargum & Topelius, lastenkirjoja taisi olla vain sinunkin lukemasi Adalmiinan helmi. Sakproosaan noista taitaisivat mennä Mazzarellan kaksi kirjaa ja Fagerholm.

  Olen koonnut tämän(kin) haasteen suorituksia tänne:

  http://sininenlinna.blogspot.fi/p/lukuhaasteet-2012.html

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...