keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Blogistanian Finlandia 2012: Minun ehdokkaani


Nyt äänestetään Blogistanian oman Finlandia-palkinnon voittajaa vuoden 2012 kotimaisista kaunokirjoista. Lisää tietoa äänestyksestä ja voittajan julkistamisesta löytää Sallan blogista, jossa tulosten luvataan olevan valmiit jo tänä iltana klo 20. Viime vuonnahan äänestyksemme voitti Katja Ketun Kätilö (WSOY).

Muistakaa myös käännöskirjojen Globalia-äänestys täällä Kirjavassa kammarissa kuukauden päästä!

Tästä Finlandia-äänestyksestä ajattelin alunperin jäävätä itseni tänä vuonna, kun olen julkaissut omankin romaanini. Mutta en minä sitten malttanutkaan jäädä pois. :) En sentään äänestä omaa teostani, mutta uskon pystyväni arvioimaan kollegoiden tuotoksia yhtä objektiivisesti kuin ennenkin. Ja kyseessähän on kuitenkin leikkimielinen harrastelijoiden äänestys.

Melkein suurempi syy minulla olisi jäävätä itseni siksi, että olen lukenut taas kerran enemmän käännöskirjallisuutta ja vanhoja teoksia, joten otokseni vuoden 2012 kotimaisista uutuuksista on pieni. Luin seitsemän aikuisten romaaniuutuutta, joista minun tulisi nyt valita kolme parasta (omani joukosta pois jättäen). 

Myöhemmin lisätty: Luin sittenkin yhdeksän tähän kilpailuun soveltuvaa kotimaista uutuutta. Terveisin matikkanero.

Neljän parhaan joukko on minulle selvä, mutta kuinka jättää yksi pois ja laittaa loput kolme järjestykseen? Päädyin lopulta siihen, että äänestän kuten blogistaniassa on mielestäni sopivaa: subjektiivisen kokemuksen pohjalta. Voin kertoa, että jos olisin valinnut erilaisen äänestysperiaatteen, olisi Aki Ollikaisen Nälkävuosi tällä listalla, mutta koska se henkilökohtaisena lukukokemuksena jätti minut hieman etäälle, pudotan teoksen listalta pois, eli neljänneksi. Pidän kuitenkin Nälkävuotta täysin objektiivisesti tarkasteltuna parempana romaanina kuin jotakin tai joitakin listalle valitsemiani teoksia.

Silti, tässä ne kolme kotimaista uutuutta, jotka tekivät minuun suurimman vaikutuksen ja jättivät syvimmän jäljen:

 1. Johan Bargum: Syyspurjehdus (3 pistettä)
 2. Joel Haahtela: Traumbach (2 pistettä)
 3. Jarmo Ihalainen: Perheestä ja alastomana juoksemisesta (1 piste)

Klikkaamalla linkkejä pääsee niistä kirjoittamiini blogiarvioihin.

Veikkaukseni on, että tänä vuonna oikea Finlandia-voittaja, eli Ulla-Lena Lundbergin Jää, voittaa myös Blogistanian palkinnon, mutta nähtäväksi ja jännättäväksi jää (no pun intended). En ole vielä itse lukenut Lundbergin kehuttua teosta, mutta luen kyllä pölyn hieman laskeuduttua. Uskon myös mainitun Nälkävuoden menestyvän hyvin Blogistanian Finlandia -äänestyksessä.

Onnea kaikille ehdokkaille, ja nyt tuloslaskentaa jännittämään!

22 kommenttia:

 1. Minäkin veikkaan, että Jää voittaa. Traumbach ja Syyspurjehdus olivat ihania, mutta eivät itselleni kuitenkaan ihan niitä suurimpia huippuja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, taisimme veikata molemmat lopulta väärin. :) Se on siinä mielessä ihan hyvä, että näin useampi kirja saa huomiota. Jää on menestynyt todella hyvin myös myyntilukuja katsoen. No, onhan tuo todennäköinen BF-voittajakin jo palkittu kirja. :)

   Minuun Traumbach ja Syyspurjehdus (ja kolmaskin ehdokkaani) jättivät ennen kaikkea vahvan tunnelmajäljen. Tällä hetkellä arvostan sellaista erityisen paljon. Ensi vuonna äänestän ehkä eri perustein. :)

   Poista
 2. Ihanaa, Syyspurjehdus! Minulla on Traumbach vielä lukematta, Ihalaisenkin voisin laittaa ehkä lukulistalle. Jännittävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, huomasin että Bargum pääsi sinunkin listallesi. <3

   Traumbach ei välttämättä tekisi minuun enää niin suurta vaikutusta, mutta koska se oli vuosi sitten vasta toinen Haahtelani, olin vielä kovin lumoutunut. Jälkeenpäinkin arvostan hienosti kuvattua kesäpäivien pysähtynyttä tunnelmaa, kertojanäänellä leikittelyä ja hienovaraista huumoria.

   Laitapa Ihalainen listalle, sekin!

   Poista
 3. Syyspurjehdus oli aivan ihana, Jää odottaa lukemista koska ensi keskiviikkona pitäisi olla kirjallisuuspiirissä käsiteltävänä. Pidin valtavasti myös Anna Kortelaisen Ei kenenkään maassa. Tarinasta enemmän kuin laajuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa, Syyspurjehdus oli tosiaan maaginen. Minulla oli tarkoitus lukea se uudelleen syksyllä, mutta nyt ehkä täytyy vain hyväksyä, etten tässä elämäntilanteessa "jouda" lukemaan kirjoja useaan kertaan.

   Jää minun piti lukea tähän vuoden loppuun, mutta sitten kävi niin, että kirjan varmasti ansaitsemat hehkutus ja mediahuomio saivat lykkäämään suunnitelmaa. Kortelainen minulla on lukematta, mutta kirjan ajatus on viehättävä.

   Poista
 4. Jee Bargumille ja Haahtelalle! Ihalainen pitää laittaa lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin just Pekka, jee! Ja Ihalainen voisi hyvinkin olla sinunkin mieleesi. :)

   Poista
 5. Harmittelen etten ehtinyt lukea Syyspurjehdusta ennen tätä päivää. Aion kyllä lukea sen jossakin vaiheessa, samoin kuin Alastomana juoksemisen, joka odottelee jo vuoroaan yöpöydälläni. :)

  Täältäkin jee Haahtelalle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, en muistanutkaan, että Syyspurjehdus on sinulla vielä lukematta. Voi, tulet niin rakastamaan sitä, luulen!

   Ja mahtavaa, että Ihalainen on jo yöpöydällä. <3 Ja Haahtela, oi. <3

   Poista
 6. Karoliina, minunkin mielestäni Syyspurjehdus on paras kotimainen tänä vuonna.

  Onnellista, antoisaa vuotta 2013!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Leena, minä niin luotin siihen, että osallistut äänestykseen ja Bargum saa sinulta pisteitä. :)

   Kiitos, samoin! <3

   Poista
 7. Ihanaa, että annoit Syyspurjehdukselle kolme ääntä! Se kamppaili minulla kolmossijasta Teemestarin ja Nälkävuoden kanssa ja minua harmitti kovasti, kun sitten "jouduin" jättämään sen pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, minä olinkin melkein ihmeissäni, kun Bargum ei ollut listallasi. Mutta ymmärrän runsaudenpulan. :)

   Poista
 8. Syyspurjehdus oli minunkin suosikkejani, mutta ei ihan Top3-kirja. Ihalaisen haen tänään kirjastosta, eli se tulee pian lukuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, voi kun pitäisit Ihalaisesta. Olen ollut taas viime aikoina hyvin vakuttunut hyvästä kirjamaustasi. ;D Illan tullen jne. <3

   Poista
 9. Haahtela ♥ - mietin omalle listalleni, mutta jäi sitten kuitenkin neloseksi =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari a, Haahtela on kyllä <3 ja hyvin suosittu blogeissa, mutta Traumbach ylsi lopulta harvan ehdokaslistalle. Kiva tietää, että sinulla se oli kuitenkin lähellä. :)

   Poista
 10. Kivaa että Ihalainen sai sinulta pisteen! Minustakin tuo oli hyvä romaani... mutta omin, subjektiivisin perusteineni päätin jättää sen; vaikka kirja on hyvä, teemat eivät henkilökohtaisella tasolla oikein kolahtaneet.

  Globalia-pohdinta on jo kovasti käynnissä... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Booksy, pahoitteluni kommenttiin palaamisen myöhäisyydestä!

   Muistin, että sinäkin olet Ihalaisen lukenut (moni ei vielä ole) ja juuri tuo subjektiivisuus sai minut sitä äänestämään. Samalla ymmärrän hyvin, ettei kirja välttämättä kaikkia kosketa samalla tavalla, ja vaikka se on romaanina hyvä, ei ehkä teknisesti niin taitava, että sitä tulisi silloin äänestettyä. :)

   Minäkin olen nyt ihan Globalia-huuruissa. :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...