torstai 5. huhtikuuta 2012

Tenavatorstai - Barbara Taylor: Eläinten pesät

Barbara Taylor: Eläinten pesät (Animal Homes).
Kustantaja: Karisto, 2012.
Suomentanut: Elina Lustig.
Sivuja: 23.
Genre: Lasten tietokirja.
Arvio: 4,5/5.
Lue kustantajan esittely täältä.


Eläinten pesät on erinomainen tietokirja alle kouluikäisille ja vähän vanhemmillekin. Takakannen suositus 5+ on varmasti ihan oikea. Sitä nuorempien käsissä hienot 3D-aukeamat olisivat vaarassa mennä rikki ja tietoiskuja on kuitenkin sen verran paljon, että vaikka tämä kiinnosti kovasti meidän 5-vuotiastamme, luimme kirjan kahdessa erässä. Eihän tällaisia kirjoja ole välttämättä tarkoituskaan lukea yhdeltä istumalta, vaan niihin voi palata silloin tällöin. Stellakin sanoi kirjan loputtua, että "mä haluan pitää tään".


Kuvia ja tekstiä on sopivassa suhteessa alle kouluikäisille, eikä aukeamia ole liikaa. Hienoimpia on tietenkin 3D-aukeamat, mutta muillakin sivuilla oli tarpeeksi kiinnostavaa katsottavaa ja kuunneltavaa. Valitettavasti kolmiulotteisten aukeamien hienous ei kaksiulotteisissa kuvissa aukea.


Eläinten pesät on käännöskirja, eikä sen eläimistö ole kotoperäistä. Kotimainenkin vastaava teos Suomessa elävistä luonnonvaraisista eläimistä olisi toki kiva, mutta toisaalta eksoottisistakin eläimistä ja paikoista on aina hauska oppia. Kirjan käännös ja toimitus olivat minusta ihan onnistuneita, vaikka joitakin vähän erikoisia lauseita ja anglismeja on mukana ("Pesät ovat lähekkäin, koska määrässä on turvaa.")


Paitsi että tekstiä on sopivan vähän pienillekin lukijoille myös tietoiskujen sisältö on yleisesti ottaen helposti ymmärrettävissä. Silti ajattelin, kun tätä iltasatuna ja väsyneinä luettiin, että ei Stella taida jaksaa kunnolla kuunnella ja keskittyä. Mutta kun sitten tänään kuuntelin hänen selostavan kirjaa isälleen ja pikkuveljelleen, totesin pientenkin yksityiskohtien jääneen yllättävän tarkasti mieleen.


Suosittelen siis lämpimästi Eläinten pesiä noin 5-8-vuotiaille pikku tutkijoille. Hienot kolmiulotteiset aukeamat innostavat lapset lukemaan ja tutkimaan, mutta kirjassa riittää sisältöä senkin jälkeen, kun 3D-uutuudenviehätys on laantunut. 


Eläinten pesät on lukenut myös Leena Lumi.

9 kommenttia:

 1. Tämä vaikuttaa hienolta kirjalta, jotenkin hauska idea pesäteema!

  VastaaPoista
 2. Olen ihaillut tätä kaupassa, "me" ollaan tosiaan vielä alaikäisiä tälle kirjalle, täytyy vielä muutama vuosi odottaa:) Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 3. Minä pidin tästä paljon ja vaikka kummipoika onkin jo epulla, uskon, että kun hän tämän parin viikon päästä saa, juuri eläinten eksoottisuus herättää hänen kiinnostuksensa. R. tutki tätä kovasti;-)

  Kaunista pääsiäistä sinulle & co!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin uskon, että tämä menee hyvin vielä eka- ja tokaluokkalaisillekin. Olen vain vähän arka arvioimaan, kun ei ole vielä omista kokemusta viittä vuotta vanhempina, ja lapset on keskenäänkin niin erilaisia.

   Kiitos, ja hyvää alkanutta viikkoa teille sinne!

   Poista
 4. Kiva kirja, kiinnostaa! Tietokirjat ovat meidän juuri 6v. täyttäneelle neitokaiselle nyt tosi pop!

  Lokoisaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tämä on varmasti hyvä valinta 6-vuotiaalle tietokirjafanille. :) Hyvää alkanutta viikkoa sinulle ja perheellesi!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...