maanantai 22. elokuuta 2011

Mitä luettais -maanantai: Syksyn kirjatIlahduttakaapa vanhaa blogistia ja kertokaa pitkästä aikaa, mitä olette lukemassa tai mitä lähiaikojen lukusuunnitelmanne sisältävät!


Kuten sivupalkista näkyy, minulla on kesken Siri Hustvedtin Kesä ilman miehiä ja bussikirjana Juhani Ahon Yksin (joka ei valitettavasti montaa matkaa hyvin ohuena kirjana kestä), ja vielä lapsettaviin fiiliksiin sekä nostalgiannälkään Maija Poppanen. Nyt minulla on tosin taas niin paljon töiden puolesta luettavia romaaneja, että nämä muut edennevät hyvin hitaasti.


Työkirjojani en voi kuitenkaan lukea metsäisillä kävelyretkilläni, ja olenkin nyt innoissani äänikirjojen maailman vihdoin avauduttua minulle. Kirjoitan myöhemmin siitä sekä ensimmäisestä kuunnellusta, Fannie Flaggin Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Café -kirjasta enemmän, mutta sen verran koukkuun olen tähän harrastukseen sekä kuuntelemiini kirjoihin jäänyt, että olen juuri laajentanut kuunteluaikaa kävelylenkeistä myös kotitöiden tekemiseen. Ihaninta kirjan kuuntelu on kuitenkin ulkona luonnossa. Tiedän jo nyt, että Linda Olssonin Laulaisin sinulle lempeitä lauluja tulee muistuttamaan minua ikuisesti ja suloisesti syksyisen kirpeistä metsäpoluista. Tai toisinpäin.


Minulla on välittömällä TBR-listallani vanhojen kirjojen lisäksi yhä myös useita kevään uutuuksia. Siksi olen yrittänyt suhtautua syksyn kirjoihin maltillisesti. En halua haalia liikaa luettavaa ja alkaa tuntea lukemiseen kiirettä tai pakkoa. Syksyn listoilla on ilman muuta todella paljon hyvää ja kaunista, ja monesta alla listaamattomasta teoksesta tulen varmasti kiinnostumaan esimerkiksi innostavien blogiarvioiden myötä. Mutta tässä kuitenkin kustantamoittain lajiteltu valikoimani juuri ilmestyneitä tai pian ilmestyviä teoksia, joiden lukemista suunnittelen ja odotan kovasti (mukana nyt vain aikuisten kirjat, eikä harrastekirjoja):


Atena


En ole ainakaan nyt heti tarttumassa mihinkään Atenan syksyn uutuuksiin. Mutta olen kovin kiinnostunut Jukka Laajarinteen Muumit ja olemisen arvoitus -pokkarista.


Avain

 • Marisha Rasi-Koskinen: Katariina
 • Lionel Shriver: Jonnekin pois
+ mahdollisesti Helmi Kekkonen: Valinta


Bazar

Bazarin kevät iski subjektiiviseen minuun kuin tuhat volttia, mutta syksystä en löydä yhtään teosta, jonka etukäteen ajateltuna haluaisin ehdottomasti lukea. Olen kyllä kiinnostunut Philippa Gregoryn Valkoinen kuningatar -romaanista, sillä tämän Gregoryn sarjan olen monelta suunnalta kuullut olevan todellista brittiläisen royal fictionin aatelia. En vain tiedä, olenko enää niin kiinnostunut historiallisista romaaneista.


Gummerus
 • Michael Cunningham: Illan tullen
+ muutamakin mahdollisesti-kirja - ja tietenkin jo luettu Chris Cleaven Little Been tarina!


Helsinki-kirjat
 • Valhe & viettelys. Tarinoita pettämisestä. Tästä kiinnostuin siksikin, että ostin juuri AdLibriksen alesta Merete Mazzarellan Uskottomuuden houkutus -teoksen, ja luen mielelläni kirjoja teemoittain.

Johnny Kniga
 • Erlend Loe: Hiljaiset päivät Nigellan lumoissa

Karisto
 • Jamie Ford: Hotelli Panama

Like

Likeltäkään ei poikkeuksellisesti tänä syksynä löytynyt mitään etukäteisesti tajuntaani räjäyttävää teosta, mutta mieli voi toki muuttua, kun kuulen kirjoista lisää.


Otava
 • Chimamanda Ngozi Adichie: Huominen on liian kaukana
 • Siri Hustvedt: Kesä ilman miehiä (kesken)
 • Anna-Leena Härkönen: Onnen tunti
 • David Nicholls: Sinä päivänä
+ mahdollisesti Regina Rask: Jouluihminen


Schildts
 • Vida Vendela: Rakastavat

Siltala
 • Jonathan Franzen: Vapaus
 • Aulikki Oksanen: Kolmas sisar
+ jo lukemani Amy Chuan Tiikeriäidin taistelulaulu


Tammi
 • Marja-Leena Virtanen: Kirjeitä kiven alle
+ mahdollisesti Annamari Marttinen: Ero ja jo lukemani Anna Pihlajaniemen Adoptiomatka.


Teos

Teoksenkaan syksyyn ei nyt valitettavasti kuulu yhtään pakko lukea -teosta, mutta pari mahdollisesti-kirjaa siellä kyllä on!


WSOY
 • Juhani Aho: Valikoima lastuja
 • Alaa al-Aswani: Chicagolaisittain
 • Tatiana de Rosnay: Viimeinen kesä
 • Panu Rajala: Naisten mies ja aatteiden. Juhani Ahon elämäntaide
 • Lisa See: Shanghain tytöt
 • Johanna Venho: Syntysanat

Nyt listattuna huomaan, että onhan noita kirjoja reilusti tuossakin, vaikka mielestäni olen pitänyt itseni aika hyvin aisoissa toistaiseksi. Vain kahden suurimman kustantajan kohdalla mopo on hieman karannut käsistä. :) Pienemmistä Avain ja Siltala näyttävät nousevan listallani korkealle kokoonsa nähden. Kaikki kustantamot eivät tässä tietenkään ole mukana, mutta olen yrittänyt listata merkittävimmät.

Siis näillä kirjaeväillä syksyyn. Lukurikasta alkanutta viikkoa kaikille lukijoilleni!

19 kommenttia:

 1. Ihanat kaverukset ikkunalaudalla ;)

  Nyt luen Susan Flectherin Irlantilaista tyttöä ja aloittelen siinä rinnalla Juha Itkosen Huolimattomia unelmia -novellikokoelmaa.

  Ja seuraavaksi sitten..hmm..en ole vielä päättänyt, vaikka usein se seuraavakin jo siintää mielessä. Ehkä kenties Diane Chamberlainin Saran totuus, sillä en ole lukenut vuosiin häneltä mitään ja ne mitä aikanaan luin, pidin kovasti!

  VastaaPoista
 2. Jee, uusi Erlend Loe! Miten kummassa en ole nähnyt sitä millään muulla uutuuslistalla? Mutta kiitos tiedosta siis.

  Luen juuri Iris Murdochia (yllätys yllätys), seuraavana jonossa on uusi Kauko Röyhkä (joka löytyi yllättäen kirjastosta heti ilmestymisensä jälkeen) ja sitten pitäisi kai vihdoin lukea Riikka Pulkkista, kun vaimonikin on nyt innostunut hänen kirjoistaan.

  VastaaPoista
 3. Sain juuri luettua Johan Bargumin Syyskesän, kesken on Merete Mazzarellan Täti ja krokotiili ja kohta aloittelen Tove Janssonin Kesäkirjaa, jonka vihdoin sain hankittua omaan kirjastooni.

  VastaaPoista
 4. Susa, nuo otukset ovat tosiaan hurmaavat, ja asuvat tätini kuistin ikkunalaudalla. :) Tuo on kutkuttava tilanne, kun seuraavan kirjan valinta on vielä auki. <3

  Pekka, ole hyvä vain. :) Minä olen lukenut Loelta vain pari aiempaa kirjaa, mutta tämä kuulostaa niin hauskalta, että se täytyy lukea! Riikka Pulkkinen on myös minun lukusuunnitelmissani.

  Jaana, minulla on myös niin Mazzarellan kuin Janssonin aikuistuotannon lukeminen osana syksyn lukusuunnitelmia. :)

  VastaaPoista
 5. Haluaisin myös lukea tuon Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafén. Olen lukenut muutamia kehuvia kommentteja siitä.

  Tällä hetkellä luvun alla on Kathryn Stockettin Piiat. Alan pian olla loppusuoralla ja voi, olen tykännyt todella paljon!

  En ole ollenkaan varma mitä lukisin seuraavaksi. Sarah Watersin Vieras kartanossa houkuttaisi, mutta ehkä otan ensin jotain lyhyempää, esimerkiksi Maritta Lintusen Sukukaktuksen. Kirjastolainojakin olisi muutama: Terry Pratchettin Johan riitti!, Augusten Burroughsin Juoksee saksien kanssa, Alexander McCall Smithin Tears of the Giraffe ja Richard Yatesin Revolutionary Road. Taidan laittaa äänestyksen pystyyn blogiini näiden kirjastokirjojen osalta, en osaa itse päättää minkä niistä lukisin ensimmäiseksi :--D

  VastaaPoista
 6. Voi että oli mukavaa lukea tätä listaa, suurin osa listaamistasi kirjoista oli sellaisia joita itsekin olen syksyn uutuuskuvastoista ihastellut. <3 Lisäisin näihin vielä ehkä eniten odottamani Gummeruksen kirjan, Mathias Malzieun Sydämen mekaniikan, sekä Bazarilta John Boynen Tarkoin vartioidun talon. Cunninghamin uusinta odotan myös kovasti, sekä Avain-kustantamolta Valinnan ja Katariinan lukemista.

  Tällä hetkellä minulla on edelleen kesken Cunninghamin Tunnit, Supisen ja Leinosen Rautasydän, sekä ohessa pari novellikokoelmaa joita luen fiiliksen mukaan. Tämä elokuu on ollut siitä kummallinen, että olen tehnyt niin valtavasti töitä etten ole ehtinyt kunnolla lukea oikein missään kohtaa, ja blogimaailmaan olen ehtinyt paneutua ihan harmillisen vähän (minulla on vielä monta kirjahyllykeskiviikkoakin kommentoimatta, ehdottomasti osallistun niihin kun vaan ehdin!). Onneksi ensi viikolla helpottaa ja alkaa olla vähän paremmin vapaatakin aikaa... :)

  Yöpöydälläni seuraavaksi lukemista odottaa muuten Flaggin Fried Green Tomatoes (joka minun on pitänyt jo pitkään lukea), joten aika samoissa kirjoissa mennään. :) <3

  Ps. Ykkösellä alkaa juuri viisiosainen New York -aiheinen sarja, oih! Katso se, minäkin katson! :)

  VastaaPoista
 7. Minäkin sain listattua syksyn odotetuimmat uutuudet, ja niinähän siinä taas kävi, että voin ihan huoletta todeta, että kiinnostava luettava ei taida tulevaisuudessakaan maailmasta loppua...

  VastaaPoista
 8. Minulla on aina niin pitkä TBR-lista, että kommentoin vain noita mainitsemiasi uutuuksia: minua kiinnostaa ainakin Kekkosen Valinta, Shriverin Jonnekin pois, Cunningham, Valhe&viettelys, kaikki mainitsemasi Otavan kirjat, Oksanen, Marttinen, Aho ja Rajalan Aho-kirja, Johanna Venho... Nyt pitää googlettaa myös Vendelan kirja, sillä sittä en ole kuullut.

  VastaaPoista
 9. Tällä hetkellä minulla on kesken Orwellin Vuonna 1984, josta olen pitänyt kovasti. Ja seuraavaksi lukuun otetaan Montgomeryn Anna omassa kodissaan ja Bauerin Hautanummi.

  Uutuuksiin en ole vielä oikein jaksanut kunnolla keskittyä, mutta ehkä loppuviikosta, kun virallinen syksy taas alkaa, kaivan kirjaluettelot esiin ja pohdin mitä sitä voisi lukea. Hirveän pitkää listaa tuskin teen, muita kirjoja on niin paljon mielessä...

  VastaaPoista
 10. Karoliina, sinun listaltasi löytyi about viisi samaa kuin minullakin on. Pari kevään uutuuskirjaa aion vielä tehdä, mutta mikä parasta, nyt olen lukemassa kovasti odottamaani syksyn uutuutta.

  ja kuten tiedätkin teen myös tietokirjoja. Osa niistä vie kovasti aikaa, kuten Initiaanit, joka on aivan loistava. Ja sitten niitä harrastekirjoja ja runoja. Hiukan myös lastenkirjoja.

  Jos kerron, mitä teen, sitten suunnitelmat kuitenkin menevät ihan toisin.

  Susan kanssa oli paljon samoja...

  Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle! Lumoava kuva sinusta sivupalkissa.

  VastaaPoista
 11. Mitä luettais-maanantai onkin osuva juuri nyt. :) Lopettelin nimittäin hiljattain ihanan Jonathan Carrollin Naurujen maan ja mietin, että mitä ihmettä seuraavaksi... Luultavasti kotimaista, mutta "älykkökaunoa", kepeää kerrontaa vaiko vakava-aiheinen lukuromaani? Sano sinä. :)

  Kiitos sinun minäkin olen keksimässä äänikirjat ja olen aamuisin kuunnellut juuri tuoa Fannie Flaggin kirjaa. Nautin siitä, koska etelävaltiolainen aksentti on niin ihanaa kuunneltavaa.

  Ja mitä syyskirjalistaukseesi tulee, niin Katariinan ja Valinnan luinkin jo ja pidin molemmista. Cunninghamin kirjaa odotan, samoin Fordin Hotelli Panamaa, Adichien Huominen on liian kaukana-kokoelmaa sekä Venhon Syntysanoja. Aika paljon samoja :)

  Ja on tosiaan veikeitä kavereita tuossa yläkuvassa. <3

  VastaaPoista
 12. Minäkin odotan tuota uutta Loeta, L on ehdoton suosikkini tähän asti hänen tuotoksistaan.

  Katariina odottelee minua kirjapinossa.

  Nyt minulla on kesken Mrs Fry's Diary (ihanaa brittihuumoria vaihteeksi!) ja Helmi Kekkosen Kotiin. Sen jälkeen odottaa Leikaksen Melominen, Adoptiomatka, se Katariina, pari tietokirjaa.. :)

  VastaaPoista
 13. Sain juuri loppuun Ravi Hagen kirjan De Niron peli, joka kertoi kahdesta ystävyksestä Libanonin sisällissodan kurimuksessa.

  Seuraava kirja on joku näistä yöpöydällä odottavista:
  Mikael Niemi: Aivot pellolle
  Edgar Allan Poe: Arhur Gordon Pymin selonteko (kiitoksia vinkistä Lähiöneidon lokikirja blogiin!)
  Laura Restrepo: Houre
  Belinda Bauer: Hautanummi

  Ellei sitten käy niin, että kirjastosta tupsahtaa joku varattu syksyn uutuus, joka on tietysti pakko lukea nopeasti...

  Äänikirjapuolelella - joihin muuten minäkin olen koukussa, nykyään jopa silittäminen on hauskaa - menossa on Emma Donoghuen Room. Eli olen Audiblen asiakas minäkin.

  Syksyn odotetuimpia uutuuksia minulle ovat Kari Hotakaisen ja Sari Peltoniemen kirjat.

  VastaaPoista
 14. Miekin mietin, että teenkö tälleen koostetusti syksyn kirjatärpit vai kirjoitanko sitten aina syysjuhlien yhteyteen, kuten tein keväällä. (En toki syyskirjoista, mutta ymmärsit varmaan)

  Ihana lukea muiden listoja, varsinkin kun itse yritän pitää maltin ja tolkun päässä. .)

  VastaaPoista
 15. Tällä hetkellä kesken on Essi Tammimaan Paljain käsin. Seuraavaksi ajattelin lukea Toibinin Brooklynin sekä Kellyn Luonnonlapsi Calpurnia Taten. Minulla vain sattuu olemaan sellainen tapa että kun suunnittelen etukäteen lukemisiani, ne tuppaavat harvemmin kuitenkaan menemään niin =)

  Syksyn uutuuksista kiinnostaa varsinkin Rasi-Koskinen. Vielä en ole juurikaan uskaltanut katsella syksyn kirjojen perään kun keväänkin kirjat ovat enemmän tai vähemmän lukematta... =)

  VastaaPoista
 16. Laura, Fried Green Tomatoes oli ihana, vaikka kuuntelinkin lyhennetyn version. :) Oletko nähnyt elokuvan? Se on yhtä herttainen. Ja ah, Piiat! <3 Voin kertoa jo nyt, että äänestäisin ehdottomasti sinulle seuraavaksi luettavaksi Revolutionary Roadia, joka on mahtava. Vieras kartanossa on kyllä myös hyvä.

  Sara, kaikelle on aikansa. :) Kiva kuitenkin, että pääset taas kohta paremmin kirjojen maailmaan. Minäkin haluan vielä lukea tai kuunnella Fried Green Tomatoesin kokonaan, on se niin suloinen! Mulla meni nyt ohi tuo eka jakso New York -sarjasta, mutta kiitos vihjeestä kuitenkin! Pitää muuten katsoa, jos se löytyisi Areenasta. Toinen jakso tuleekin jo tänään. <3

  Tessa, näinhän se on. :D En tiedä, milloin ja miten itsensä saisi hyväksymään sen, että kaikkea ei koskaan ehdi tai pysty lukemaan!

  Maria, heh, jäikö listastasi joku poiskin? :) Tuo Rakastavat-romaani kuulostaa minusta tosi mielenkiintoiselta, ja lisäksi kirjailija on miehensä kanssa käsikirjoittanut yhden lempielokuvistani (Away We Go), minkä perusteella jo odotan kirjalta paljon. :)

  Sonja, minäkin tosiaan yritin pitää uutuusintoiluni nyt aisoissa, mutta kertyihän tuolle listalle silti pituutta. :) Toisaalta haluan pysyä, ja minun täytyykin pysyä, kärryillä siitä, mitä kirjamaailmassa tapahtuu, joten uutuuksien hamstraaminen on ihan perusteltua.

  Leena, kiitos! Minä tykkään suunnitella, mutten suinkaan aina pidä orjallisesti kiinni tekemistäni suunnitelmista. :)

  Katja, sinä olet varmaankin ehtinyt jo seuraavan kirjasi aloittaa, mutta minä olisin tietenkin suositellut suosikkigenreäni, eli vakava-aiheista lukuromaania. :) Meillä on tosiaan samoja syysuutuuksia mielessä, mikä ei kylläkään suuresti yllätä. <3

  Linnea, nyt täytyy mennä googlaamaan Mrs Fry's Diary - kuulostaa hyvältä. :) Muitakin kivoja kirjoja sulla tulossa lukuun!

  Lukutoukka, hmm, Libanon kiinnostaa, sillä saatamme olla lähdössä sinne matkalle. Tai sitten emme, riippuu nyt vähän noista levottomuuksista sillä suunnalla. Listaltasi ainakin Poe kuulostaa varmalta valinnalta! Ja minulla on tuo Room odottamassa ihan painettuna kirjana. Äänikirjat todella tekevät kotitöistä monta astetta hauskempia - harmittelen, kun en ole tätä aiemmin tajunnut! Lasten ollessa kotona kuuntelu ei kyllä onnistuisi, mutta kun teen töitä kotoa käsin, niin päivän mittaan lasten ollessa päivähoidossa tulee kuitenkin tehtyä pieniä kotitöitä kuten pedattua sängyt, raivattua sotkut, viikattua ja ripustettua pyykkejä, tyhjennettyä ja täytettyä tiskikonetta... Nyt suorastaan odotan näitä puuhia. :)

  Hanna, ymmärsin. <3 Mutta hei, ihan tolokullinen listahan tämäkin oli. :D

  Kirppu, oi, sinullahan on hyvät kirjat menossa ja odottamassa! Tosin Calpurnia Tatea en ole vielä itse lukenut, mutta olen ihan varma, että se on hyvä. :) Suunnitelmia on kiva tehdä, ja niistä on kiva myös lipsua. Tulee sopivan kapinallinen olo. :D

  VastaaPoista
 17. Voihan ärsytys ! Tajusin juuri, että olen jostain syystä poistanut itseni lukijoistasi enkä siksi ole saanut blogisi päivityksiä bloggeriin. Ärh.

  Menossa on tällä hetkellä Brooklyn ja Muistojen huoneet. Pidän molemmista paljon. Kaikki muu elämä vain häiritsee lukemista, olen lukenut kesällä tosi vähän :-/

  VastaaPoista
 18. Petriin, kiva kun löysit tiesi takaisin! <3 Voi että, Brooklyn on ihana kirja. Samaa olen kuullut Muistojen huoneistakin, mutten ole (vielä) lukenut.

  VastaaPoista
 19. Minulta oli kokonaan mennyt tämä syksykirjoja koskeva postauksesi ohi...rakastan lukea näitä toisten listoja luettavista kirjoista. Luen parhaillaan Muumeja ja olemisen arvoitusta (Atena), Shiverin uusimman haluan lukea ehdottomasti, myös Loen uusin kiinnostaa. Olen vielä malttanut olla ostamatta Härkösen uusinta, kun Hotakaisen uusin on vielä kesken. Härkösen ostan ehkä jo tulevana viikonloppuna luettavaksi. Hustvedtin kirjaa olen miettinyt...että luenko suomeksi vai englanniksi. Siinä minun suosikkini listaltasi.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...