perjantai 14. joulukuuta 2012

Perjantain pikapäivitys ja pähkinäratkaisut


Hei vaan! Tulin ilmoittamaan lyhyesti, että olen hyvissä sielun ja ruumiin voimissa. Olen vain ollut hiukan kiireinen blogikirjoittelua ajatellen. Ensin vietimme pitkää viikonloppua ja kyläilimme ystäväperheen luona. Sitten saimme vatsataudin, joka kävi läpi koko perheen ja vaikeutti muihin asioihin keskittymistä. Samoihin aikoihin sain paljon toimeksiantoja, joiden parissa on nyt kulunut pitkälti paitsi päivät myös illat. En ole lukenut ns. vapaa-ajan kirjoja yli viikkoon, mutta toisaalta työtehtävät ovat onneksi liittyneet juuri kaunokirjallisuuden lukemiseen. 

Myös jouluvalmistelut ja -fiilistelyt ovat lohkaisseet oman osansa ajastani. Siihen ja viimekertaiseen joulukalenteripostaukseen liittyen paljastan nyt joulupähkinän vastaukset. Ne kaikki taidettiin kyllä lopulta arvatakin - ainakin suunnilleen.Lainaus 1. oli peräisin kanadalaisen Mazo de la Rochen Jalna-sarjasta, niin kuin moni tiesikin. Kukaan ei tainnut arvata kuitenkaan itse teosta oikein. Katkelma oli sarjan loppuosan kirjasta Jalnan kukoistus (Whiteoak Harvest). Jalna oli varhaisnuoruuteni ehdoton suosikkisarja, jota luin intohimoisesti noin 10-vuotiaasta eteenpäin useiden vuosien ajan. En ole uskaltanut lukea Jalna-kirjoja enää aikuisena, mutta sopivaa joululainausta etsiessäni totesin, että voisin hyvinkin löytää kirjoista oikeanlaista nostalgista tunnelmaa ilman "hömppäkartanokirjallisuudelle" tuhahtelua.

Jalnassa asuvan Whiteoakin suvun tunnistivat oikein Leena Lumi, Sanna, Margit ja Anonyymi, joka oli selvästi edistyneitä Jalna-tuntijoita, mutta arvaus ei osunut valitettavasti ihan kohdilleen.

Lainaus 2. oli yhdysvaltalaisen Jonathan Franzenin upeasta romaanista Muutoksia. Kirjassa on kuvattu erään perheen joulunviettoa ahdistavan herkullisesti, mutta valitettavasti jouluaterioinnista ei löytynyt parasta mahdollista pätkää. En silti malttanut olla ottamatta teosta mukaan.

Kirjan tiesi tai arvasi oikein vain Katja, joka saa erityispisteet, koska hän ei ole käsittääkseni edes lukenut ko. romaania. :)

Lainaus 3. oli ruotsinsuomalaisen Susanna Alakosken omaelämäkerrallisesta romaanista Sikalat. Moni tiesi tai arvasi tämän, osa hieman epäröiden. Täytyy sanoa, että minäkään en kirjan lukemisesta huolimatta olisi ehkä arvannut tämän katkelman tyylin perusteella teosta oikein. Vaikuttava kirja, kuitenkin, ja melkein yhtä hieno elokuva (jonka nimi on suomeksi Sovitus).

Kirjan arvelivat oikein Katja, Sanna, Liisa ja kaksi anonyymia, ja kirjailijan kohdalla osuivat oikeaan myös Pihi nainen ja Miia.

Lainaus 4. oli yhdysvaltalaisen Lisa Genovan hienosta Edelleen Alice -romaanista, niin kuin moni tiesikin. Oikeaan osuivat Pihi nainen, Katja, Miia, SannaLiisa ja Anonyymi. Osa taas kirjaa lukematta, mutta niin olinkin arvellut käyvän, sillä moni kirjamaailmaa seuraava tietää, mistä romaani kertoo.

Lainaus 5. oli sarjan tuoreimmasta suomennoksesta, Colm Tóibínin Brooklynista, jonka arvasin monen tunnistavan. Hieno irlantilainen maastamuuttoromaani, joka on monelle bloggaajallekin tuttu ja rakas. Oikein lainauksen lähteen tiesivät Anonyymi, Sara, Maria, Katja, Miia, Sanna ja Liisa.Kiitos kaikille leikkiin lähteneille! Pähkinää oli hauskaa laatia ja osallistua samalla taas yhteen kirjabloggaajien yhteistempaukseen. Voittajia tässä leikkimielisessä kilpailussa on kaksi, eli Katja ja Sanna, jotka molemmat arvasivat tai tiesivät oikein neljä viidestä pikku pähkinästä. Onnea!

Palaan linjoille taas niin pian kuin mahdollista, varmasti vielä ennen joulua. Siihen saakka lempeää juhlan odotusta teille kaikille!

7 kommenttia:

 1. Hauskaa, miten moni meni oikein. En tosiaan ole lukenut Muutoksia, mutta kirja on ollut hyllyssäni jo puolisentoista vuotta ja olen aloitellut ja selaillutkin sitä sieltä täältä. Tunnistin henkilöiden nimet. :)

  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sie olit kyllä taituri, kuten aiemmin kehuinkin. :)

   Ehkä miekin keksin omia pähkinöitä, niin voit tulla voittamaan senkin..hihih.

   Poista
  2. Katja, hyvin oli tosiaan jäänyt henkilöiden nimet mieleen. :) Toivottavasti vielä joskus luet kirjan, se on tosi hyvä!

   Nyt voi jo melkein taas toivottaa hyvää viikonloppua.. Tai ainakin loppuviikkoa. Siis kiitos samoin!

   Poista
 2. Kivaa! :) Minullakin on Muutoksia lukulistallani, mutta tuota kakkoslainausta en olisi millään arvannut :). Ja Jalna on aivan ihana sarja, minä olen suunnitellut sen uudelleenlukemista jossain vaiheessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti tosiaan meni, Sanna! Ihanaa, että aiot lukea Muutoksia. Minuakin periaatteessa kiehtoisi lukea Jalnat uudelleen, mutta en tiedä lopulta, uskallanko koskaan. Pelkään lumouksen särkyvän. :)

   Poista
 3. Jalna-anonyymi palaa linjoille: Olipa kiva joulupähkinä! Jalna on tosiaan ollut rakas ja tärkeä sarja - luin sitä innokkaasti teininä, lainasin kirjastosta ja sain myös lainaksi tädiltäni, jolla oli koko sarja. Ostin jokunen vuosi sitten sarjan antikasta, kauppias oli hyvin iloinen saadessaan hyllytilaa ja antoi vähän alennustakin :) Noin kymmenen vuotta sitte matkustin Ontarioon tutustuakseni ihan aitoon Jalna-maisemaan (oli matkaan myös työperäinenkin syy, mutta liitin matkaan sitten lomapäiviä...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jalna-anonyymi! Heh. Minä muuten sain ensimmäisen Jalna-kirjani (neljän ensimmäisen osan yhteisnide) tädiltäni lahjaksi. Kauan luulin, ettei muita Jalna-kirjoja olekaan, ja suunnilleen pissasin alleni innostuksesta, kun bongasin sarjan muut osat kerran kirjastossa. Elämän tähtihetkiä. :D

   Vastasinkin (tosi myöhässä!) tuolla edellisessä postauksessa jo, että minullakin on koko sarja hyllyssäni, mutta osa kirjoista on valitettavan huonokuntoisia. Ja muutenkin haluaisin kerätä kaikki siinä vihreässä asussaan, vaikka se yhteisnide minulle tietysti rakas onkin.

   Upeaa, että olet käynyt Ontariossa! Minäkin olen haaveillut paikasta kirjojen lukemisesta asti, mutta en ole päässyt vielä Vancouveria lähemmäs. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...