lauantai 1. joulukuuta 2012

Lastenkirjalauantai - Blogistanian Kuopus 2012: minun ääneni


Vuosi sitten kirjabloggaajat äänestivät ensimmäistä kertaa vuoden parhaista kirjoista. Järjestettiin Blogistanian Finlandia -äänestys kotimaisille ja Blogistanian Globalia -äänestys käännöskirjoille. Tänä vuonna päätimme äänestää myös vuoden parhaista lasten- ja nuortenkirjoista.

Tänään, 1.12., klo 10.00 lasten- ja nuortenkirjoista kirjoittavat bloggaajat antavat äänensä kolmen parhaan tänä vuonna Suomessa ilmestyneen "lanu-kirjan" puolesta. Tulokset ja Blogistanian Kuopus 2012 -voittaja julkistetaan Saran kirjat -blogissa maanantaina 3.12.2012.

Minä en juuri lue nuortenkirjoja. Alle kouluikäisten lasteni kanssa luen lähinnä kuvakirjoja, esikoisen kanssa lisäksi jonkin verran lastenromaaneja. Ehdokkaani tulevatkin näistä kategorioista. Kyseessä ovat nimenomaan minun ehdokkaani, mutta mielipiteeseeni varmasti vaikuttaa jonkin verran myös se, kuinka lapseni ovat kirjat ottaneet vastaan. Onhan luonnollistakin arvioida lastenkirjaa sen kohderyhmän arvostuksen perusteella.

Kuten arvata saattaa, valinta oli vaikea. Tasaisen loistavia lastenkirjauutuuksia tuli luettua paljon tänäkin vuonna. Koska joitakin poispudotuskriteerejä täytyi käyttää, jätin nyt pisteittä esimerkiksi nämä upeat kirjat, jotka ovat jo ennestään niin tuttuja ja tunnustettuja, että päätin lopulta jakaa ääneni toisaalle:


Näistä etenkin uudistunut Heinähattu ja Vilttitossu -kirja oli kovasti mieleeni.

Tämän jälkeen minulle jäi edelleen neljä hyvin vahvaa ehdokasta, mutta vain kolmea saa äänestää. Pudotin lopulta pois pistesijoilta ainoan käännöskirjaehdokkaani. Ehkä se oli hölmö päätös, mutta ajattelin nyt jakaa kunniaa kotimaisille tekijöille, kun en osannut laittaa kirjoja paremmuusjärjestykseen. Haluan silti nostaa esiin seuraavan kirjan, joka on hauska, viisas, ihanasti riimitelty ja modernin kuvituksensakin ansiosta myös lasten suosikki. Sitä paitsi se tulee Walesista, mikä on eurooppalaisittain mukavan eksoottista.

Kerrassaan ansiokas perintöprinssi!

Mutta sitten itse asiaan, TOP3:een. Valinnoissa näkyy ehkä ikäluokkani - tai jopa konservatiivisuuteni lastenkirjallisuuden suhteen. Rakastan satuja, vanhanaikaisia tarinoita, tunnelmia ja kuvitustyylejä. Valinnoissa näkyy silti viehtymykseni myös erikoisempiin kuvitusratkaisuihin. Ykkösvalinnassani perinne ja moderni yhdistyvät kauniisti, kun vanhaa suomalaista satua kuvitetaan tuoreella tyylillä.

Sisällöllisesti valinnoissani korostetaan empatiaa ja ystävällisyyttä sekä kirjoittamista ja lukemista, tarinoiden ja mielikuvituksen voimaa. Saduissa dramatiikka ja surukin ovat paikallaan, mutta halusin mukaan myös yhden realistisemman arkikuvauksen, joista pidän niistäkin. Ja kun lapsista on kyse, arkeakin tietysti sävyttää mielikuvitus.

Näiden pitkien selitysten jälkeen, ehdokkaani Blogistanian Kuopus 2012 -kisaan ovat tässä:
 1. Zacharias Topelius - Lena Frölander-Ulf: Adalmiinan helmi. Suom. Asko Sahlberg. Kustantaja: Teos & Söderströms. (3 pistettä)
 2. Enna Airik: Haavemaa. Kustantaja: Karisto. (2 pistettä)
 3. Marika Maijala - Juha Virta: Sylvi Kepposen kirjekaveri. Kustantaja: Otava. (1 piste)

2 kommenttia:

 1. Mua harmittaa, että Adalmiinan helmi ei mahtunut listalleni, se on kuitenkin upea teos. Hienoa, että nostit sen esille!

  Meilläkin luettiin tuo uusi Heinähattu ja Vilttitossu ja tykättiin, mutta en ehtinyt bloggaamaan siitä (ja kirja on jo takaisin kirjastossa). Minusta tuntui hämmentävältä, kun lastenromaanisarja täydentyi kuvakirjalla (tykkäsin kyllä ehkä enemmän Savolaisen kuin Majaluoman kuvituksesta), mutta lapsille se taisi olla ensimmäinen HH ja VT -kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, muistinkin että sinäkin pidit Adalmiinan helmestä. Se on ollut minulle tosiaan tämän lastenkirjavuoden, no, helmi. :)

   Mitäs teidän lapset pitivät HH&VT-kuvakirjasta?

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...