maanantai 1. lokakuuta 2012

Mietelmiä maanantaina

Maanantaina mietityttää moni asia. Esimerkiksi se, miten moni koululainen mieluummin kopioi kirjan juoniselostuksen netistä kuin lukee kirjan ja kirjoittaa siitä itse. Kirjabloggaajat puuttuivat tähän tänään hauskalla tempauksella, jossa kirjoitettiin feikkiselostuksia klassikoista ja muista äidinkielen kursseilla suosituista teoksista. Tiedotteen asiasta ja linkit hämäysarvioihin löytää esimerkiksi Kirjavan kammarin Facebook-sivulta. Asiasta uutisoi myös mm. Helsingin Sanomien Nyt-liitteen verkkosivu.

Itsekin erinäisiä kursseja vilunkipelillä suorittaneena (en tietenkään kirjallisuuden, mutta esim. tilastotieteen...) en ehkä osaa tarpeeksi voimakkaasti näitä liiankin nokkelia koululaisia paheksua, mutta kirjallisuuden ystävänä ja sen voimaan luottavana tätinä tietenkin toivoisin, että jokaiselle löytyisi kursseilla innostavaa luettavaa, eikä plagiointiin tarvitsisi turvautua. Tsemppiä opettajille, jotka sinnikkäästi yrittävät auttaa oppilaitaan löytämään kirjallisuuden taian!

Sekin on tänään mietityttänyt, kuinka paljon - tai paremminkin vähän - minulla mahtoi tulla syyskuussa luettua. Elokuu oli minulle todella hyvä ja runsassivuinen lukukuu, mutta syyskuuta leimasivat muut menot ja kiireet. No, totta puhuen luin aika paljon syyskuussakin, mutta hajanaisesti, sieltä täältä, aloittaen kirjoja ja jättäen ne kesken tai tauolle. Luin paljon myös töiden puolesta ja tehtävänkuvakin oli usein sellainen, että kirja tuli jättää kesken heti kun siltä tuntui.

Mutta muutenkin jonkinlainen lukujumi tai -levottomuus vaivasi. Nyt se tuntuu hiljalleen väistyvän, ja eilen luin pitkästä aikaa koko illan ihan vapaaehtoisesti ja nautin siitä.

Mutta mitä siis tuli luettua, kuinka monta teosta kokonaisuudessaan? Katsotaanpa.


Bloggasin (paitsi aiemmin luetuista kirjoista) myös kahdesta lasten kuvakirjasta:
Luin siis tosiaan vain 1871 sivua, kuusi aikuisten teosta loppuun saakka. Ne olivat keskenään hyvin erilaisia, mutta kokonaisuutena taisin nauttia eniten Edelleen Alicesta. Mieleni tekisi silti mainita melkein jokainen luettu kirja omien (hyvien!) erityisominaisuuksiensa vuoksi. Druckermanin teosta (josta bloggaan pian) suosittelen pienten lasten vanhemmille tai niille, jotka ovat sellaisiksi pyrkimässä (joille ei ole vielä liian myöhäistä kasvattaa bébéjä...), Hännisten kirjaa taas kustannusmaailmasta kiinnostuneille.

Syyskuussa luin lisäksi noin kymmenen teosta osittain ja moni niistä on yhä kesken juurikin tuon lukulevottomuuden vuoksi. Olen kyllä onnellinen sen ilmeisestä väistymisestä, sillä hyllyni pullistelevat uutta(kin), mielenkiintoista luettavaa. Kesken on jumin vuoksi edelleen jo aiemmin mainitsemani Ann-Marie MacDonaldin Linnuntietä sekä Javier Maríasin Rakastumisia. Niiden rinnalla aloitin Siri Hustvedtin Vapisevaa naista, kun mieli teki lukea tietokirjaa. 

Äänikirjana minulla on nyt menossa Paula McLainin The Paris Wife, joka vaikuttaa kiehtovalta. Mutta ihan ensimmäiseksi minun täytyy lukea Kate Chopinin Herääminen, joka on ollut lainassa kirjastosta kuukausikaupalla ja on pakko tällä viikolla palauttaa. Aloitin tuota kauan must-listallani ollutta teosta eilen ja heti se tuntui omaltani.

Vielä aloittamattomia uutuuksia, joita kovasti odotan, ovat mm. Paul Austerin Talvipäiväkirja, Julian Barnesin Kuin jokin päättyisi, Lisa Genovan Puolinainen, Alan Hollinghurstin Vieraan lapsi, Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut, Joyce Carol Oatesin Sisareni, rakkaani ja Sarah Winmanin Kani nimeltä jumala. Ja vaikka oman kirjailijuuteni myötä päätin, etten enää pyydä kotimaisesta proosasta arvostelukappaleita, olen hakenut kirjastosta esimerkiksi Sami Hilvon Rouva S.:n ja Markku Pääskysen Roona saa vastauksen -romaanin (ja melkein kymmenen muuta kirjaa, kuitenkin ei-uutuutta) ja odottelen Ulla-Lena Lundbergin sekä Petri Karran uutuuksien saapumista varattaviksi.

Tarkoitukseni on alkaa tänä syksynä lukea (uudelleen) läpi suosikkini Eeva Tikan tuotantoa ja olen lupautunut mukaan Liisan järjestämään Monika Fagerholmin Amerikkalaisen tytön -kimppalukuun - ainakin aluksi. Suoritan edelleen Kuutta kovaa kotimaista, Haahtela-vuottani sekä yritän lukea riskihaasteessa minulle nakitettuja kirjoja. Jo aiemmin päättämiini tämän syksyn kirjoihin kuuluvat myös ainakin Bo Carpelanin Lehtiä syksyn arkistosta sekä Vivi-Ann Sjögrenin Kissan kasvot ja Lassen kioski.

Kun päälle lisätään vielä työkirjat sekä lasten kanssa luettavat teokset, voi päätellä, ettei lukemisesta taaskaan ole tai tule pulaa. Ja mikäs sen ihanampaa! Mutta myönnän, etten varmasti tule toteuttamaan kaikkia tässä mainittuja lukusuunnitelmiani.

Nyt pitäisi enää tietää, mitä te luette, mitä aiotte tänä syksynä lukea ja mitä ihan erityisen paljon odotatte? Kertokaa, avautukaa! Kirjoista puhuminen on niin kaunis asia ja sopii erityisen hyvin syksyyn.

Leppoisan kirjavaa lokakuuta kaikille teille lukijoilleni!

20 kommenttia:

  1. Tuo viimeinen kysymyksesi on ihan mahdoton, koska kirjasyksy tuntuu olevan niin hyvä, että siitä voisi melkein juopua. :) Aion itse lukea ainakin Ulla-Lena Lundbergin, Riikka Pulkkisen, Markku Pääskysen ja Julian Barnesin kirjat. Myös tuo Kuinka kasvattaa bebe kiinnostaa. Lisäksi olisi ihana ehtiä lukea muutama kunnon klassikkopaksukainenkin.

    Ei muuten ihme, että sinulla on syyskuu mennyt osin muissa kuin blogiarviopuuhissa. Muuan esikoisromaanin ilmestyminen vienyt oman siivunsa ajankäytöstäsi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, hyviä tai hyviltä kuulostavia uutuuksia on taas ihan mahdottomasti. Pulkkinen kiinnostaa minuakin, mutta aloitan nyt ensin hänen vanhemmista teoksistaan, jotka minulla on yhä lukematta.. Totta on ajoitettu tälle kuulle, mutta voi olla, että siirrän sen marraskuulle tuon Amerikkalaisen tytön kimppaluvun vuoksi.

      Ja juu, ei elämä ole yhdeksi haipakaksi muuttunut esikoisromaanin myötä, mutta jonkin verran sen myötä on ollut menoja. Ja kirja-alalla syksy on toki muutenkin tapahtumia täynnä, kuten tiedät. :)

      Poista
  2. Minäkin sanoisin että ihmeen paljon olet ehtinyt lukemaan! Itsekin juuri lopettelen kuinka kasvattaa beb- kirjaa, katsotaan miten arviomme menevät yksiin :) olen kyllä samoissa fiiliksissä kuin Katja, hyvää luettavaa tuntuu olevan NIIIIIN paljon. Vihkivedet, Pandemonium ja Hitlerin kylkiluu ovat pinossa pällimäisenä. Pitäisi myös aloittaa se California Avenue jonka sain sinulta lukuhaasteeksi, mites sun rakastu kirjaan- haasteet? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna, hauskaa jos ehdit California Avenuen lukea, mutta ei paineita! Minulla on riskihaasteen kanssa surkea tilanne, mutta yritän tsempata tulevina kuukausina. Tuo yksi kesken olevista - Linnuntietä - on näitä riskikirjoja, mutta siinä on lähes tuhat sivua, niin kuin aika monessa muussakin minulle nakitetussa kirjassa, joten kyllä niissä kestää, kun eivät muutenkaan ole kevyimmästä päästä. :)

      Poista
  3. Ihailtavan paljon olet kyllä lueskellut.Tällä hetkellä luettavana on Helmi Kekkosen valinta ja omaa vuoroaan odottaa Lisa Genovan puolinainen. Pakko tähän väliin mainita myös Katariina Romppaisen mustikkasoppa, joka oli myös mukava lukukokemus, vaikka ajattelin ensin että tuon tyylin kirja ei minuun kolahda. Sitä vastoin Tuomas Kyrön metsäjätti ei kolahtanut ja jäi kesken. Kirjasyksyltä odotan eniten Sofi Oksasen ja Riikka Pulkkisen uutuuksia ja taidanpa lukea tuon Puhdistuksen uudemman kerran leffan nähtyäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. May, Valinta on ihana ja toivon, että Puolinainenkin on (sillä Edelleen Alice oli)!

      Poista
  4. Ulla-Lena Lundbergia minäkin odotan. Luen Tarhapäivää. Seuraavaksi olisi Ann Rosmanin Marstrandtrilogian kolmas osa (ei taida vielä löytyä suomeksi).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nea, Lundberg on kustantajan kuvailun ja ensimmäisten arvioiden perusteella oikea helmi! Tarhapäivän haluaisin minäkin joskus lukea. Hyllystä löytyisi Yösyöttö, mutta kun vauva-ajat ovat meillä jo mennyttä aikaa, kiinnostaisi tuo Tarhapäivä enemmän.

      Poista
  5. Minä aion lukea ainakin Irvingiä! Odotan innolla, että olisi aikaa paneutua miehen kirjoihin taas kunnolla. Olen ehtinyt aloittaa Viimeinen yö Twisted Riverillä ja lukeakin siitä sata sivua, mutta vain pätkissä.

    Hirvittävästi olet tässä luetellut kirjoja, jotka löytyy omaltakin lukulistalta. Kunpa nyt olisi vähän enemmän aikaa! (Tämän viikon jälkeen pitäisi olla, mutta viikko on pitkä aika odotella, että pääsee taas lukemaan kunnolla...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, minäkin olen asettanut Irvingin yhdeksi syksyn "tavoitteista", mutta hän taitaa väkisinkin joutua odottamaan vuoroaan talveen saakka.

      Voi, kun saisikin jostakin oikein runsaasti lukuaikaa lahjaksi! Tänä viikonloppuna lähdemme miehen kanssa mökille ilman lapsia ja siellä tulee varmasti rauhoituttua lukemaan kunnolla, ainakin jos mies pääsee sään puolesta golfaamaan. :)

      Poista
  6. Minä toivon vihdoinkin käyväni oikeasti laiminlyödyn TBR-listani kimppuun.

    Ohjelmassa on myös kirjahyllyjen siivous ja rankalla kädellä suoritettava kirjaharvennus (ehkä siivousvimma johtuu siitä että täällä onkin kevät? Eilen mittari kipusi jopa 37 asteeseen!).

    Uutuuksista odotan innolla Oksasen uutta, jonka pitäisi olla matkalla kohti postilaatikkoamme.

    Lastenkirjoja tahkotaan entiseen malliin joka päivä. Pitäisi ryhdistäytyä ja kirjoittaa niistäkin blogiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sannabanana, jotenkin löysin blogisi vasta nyt, vaikka nimesi on jäänyt jo aiemmin mieleen. Kävin liittymässä lukijaksi nyt ja tulen tutustumaan sinuun paremmin hyvän hetken tullen. :) Sen verran kurkkasin, että olet Australiassa - mikä selittää kevään ja hurjan lämpötilan! Ah, olisi ihanaa saada päälle vimma siivota kirjahyllyt, mutta tänään sain sentään raivattua työpöydän kirja- ja paperipinot siistimmiksi ja nyt on levollisempi olla.

      Poista
  7. Hyvä kirjoitus.
    Plagiointia vastaan pitää opettajien tehdä erilaisia kokeita.
    ***
    Naivi ei kannata olla. Kautta vuosisatojen on lainattu kaverin vihkoa, kopioitu tehtäviä, otettu äidin kuivatut kasvit. Itse olen ollut rehellinen. Itse en ole harrastanut näitä, mutta joissain lukioaineissa oli isoveljen harjoituskirja osittain tehtynä.
    ***
    Tämän takia jokaiseen verkkokurssiin, ja jokaiseen kurssiin pitää liittyä selkeä oma koe, tentti tai muu vastaava kontrolloitu suoritus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokke, kyllä opettajien pitää tietenkin pyrkiä estämään plagiointi ja pinnaus, ilman muuta. Mutta tosiaan, vaikka olin aina hyvä koulussa ja aika kunnollinenkin, joissakin asioissa voi minusta vähän pinnatakin... Jos ei jää kiinni. :)

      Poista
  8. Kirjasuunnitelmia on vaikka millä mitalla!:) Olemme kuitenkin muuttamassa kuukauden kahden päästä, ja remppailu yms tulee varmasti syömään aikaa lukemiselta. Amerikkalaista kirjallisuutta olen jo ehtinyt haalia kotiin mukavasti, So American -haaste laahaa minulla hieman jäljessä, joten sen suhteen aion ottaa hyvän loppukirin - onhan yhdysvaltalainen kirjallisuus lempparini.

    Kuinka kasvattaa bébé kiinnostaa minuakin, lahjakirjana. Muutama ystävä on raskaana ja olisi hauska ilahduttaa heitä kirjalahjalla, mutta täytyy ensin tosiaan hieman vilkaista tuota kirjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sonja, muutto ja remontti vievät kyllä varmasti lukuaikaa - mutta tsemppiä ja onnea projektiin! Samoin So American -loppukiriin. Minunkin pitäisi jossakin vaiheessa tsekata haastetilanteeni.

      Bébé-kirja on varmasti hyvä odottaville vanhemmille. Siinä on hyviä käytännönkin vinkkejä, vaikka sävy on ennemmin narratiivinen kuin opasmainen.

      Poista
  9. Eipä tuo sinun lukemasi sivumäärä aivan mitätönkään ole! Ja suuria suunnitelmia tulossakin. :) Minua kiinnostaa tuo bébé-kirja, luin siitä jostain lehdestä ja vaikutti mielenkiintoiselta.

    Minä olen innostunut lukeman So American -kirjoja. Nyt syksyn aikana voisi yrittää täydennellä hakuammunnalla valittuja kirjoja jonkinlaisiksi pieniksi teemakokonaisuuksiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luru, bloggasinkin jo eilen tuosta Bébé-kirjasta ja uskon, että se on sinulle kiinnostava jo siinä käsiteltyjen yleisten kulttuurierojen takia.

      Olet tosiaan lukenut hyvin amerikkalaisia kirjoja. Olisi ihana tsempata haasteissa, mutta minulla on nyt niin paljon noita lukusuunnitelmia, että taidan tyytyä vain vuoden lopuksi katsomaan, miten kävi. :)

      Poista
  10. Kuin jokin päättyisi on yllätys: Olen ihan myyty. R:stä on tullut nyt testilukija, jonka mielipiteisiin voin verrata omiani. Kaksoisvirhe melkein aiheutti aviokriisin, sillä R. ei myönnä olevansa jossain tilanteessa Eric.Minä myönnän heti, että olsin Willy, jos R:n ja mun 'laji' olisi sama. R:n mielestä Kuin jokin päättyisi on hänen tänä vuonna lukemistaan paras kirja! Well...we'll see.

    Vieraan lapsi on vanginnut minut ja jotenkin haluasin vain jäädä siihen, enkä tulla ollenkaan pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, minä ajattelin ensin, että Barnesin kirjan täytyy olla hyvä, kun se oli Englannissa niin kehuttu, mutta sitten luin jonkun nuivemman suomalaisen arvion ja aloin epäröidä. Nyt on kuitenkin niin moni rakastunut suomennokseen, että odotukseni ovat korkealla.

      Samoin kuin Vieraan lapsen suhteen - sen kansikin on niin upea!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...