lauantai 5. toukokuuta 2012

Listalauantai: 10 + 10 Lifesavers

Suomalaisissa kirjablogeissa on alkanut kiertää hauskoja ja mielenkiintoisia listoja kymmenestä kirjasta, jotka ovat pelastaneet lukijansa elämän. Kirjabloggaajista ensimmäisena listansa kai esitteli Helmi K. ja kertoi samalla, että idea on alunperin ranskalaiselta nettisivulta, jolla eri alojen taitelijat listaavat kymmenen heille tärkeää, "hengen pelastanutta", musiikkikappaletta.


Mutta idea istuu erinomaisesti myös kirjallisuuteen. Siitä tulee mieleen myös Lukukeskuksen ja WSOY:n kutsu kirjoittaa kirjasta, joka muutti lukijansa elämän. Sitten Pekka vielä yhdisti molemmat, eli listasi sekä kirjat että kappaleet, jotka ovat pelastaneet hänen elämänsä. Matkin Pekkaa.


Ideana kai on, ettei valintoja tule perustella. En kyllä haluaisikaan, mutta sen verran sanon, ettei kummassakaan listassa ole kymmentä suurinta suosikkiani, vaan nimenomaan kirjoja ja kappaleita, jotka ovat jossakin elämänvaiheessa ja tilanteessa tulleet tärkeiksi ja läheisiksi, antaneet tukea ja lohtua tai avanneet uusia polkuja ja tapoja ajatella. Toki ne myös ovat (olleet) hyviä, mutta eivät välttämättä parhaita.


TEN BOOKS THAT SAVED MY LIFE
 • Richard Bach: Lokki Joonatan
 • Melissa Bank: Nyt nappaa!
 • Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love
 • Gaute Heivoll: Etten palaisi tuhkaksi
 • Aila Meriluoto: Vaarallista kokea
 • Chelsea Quinn Yarbro: Messages from Michael
 • Jonathan Safran Foer: Eläinten syömisestä
 • Lionel Shriver: Poikani Kevin
 • Märta Tikkanen: Kaksi
 • Richard Yates: Revolutionary Road

TEN SONGS THAT SAVED MY LIFE
 • A-ha: Crying in the Rain
 • Lily Allen: He Wasn't There
 • Beethoven: Kuutamosonaatti
 • Dido: Don't Think of Me
 • Samuli Edelmann: Ihana ilta
 • Ella Fitzgerald & Louis Armstrong: Summertime
 • Norah Jones: Turn Me On
 • Alanis Morissette: Flinch/Hands Clean/That Particular Time
 • Skunk Anansie: Secretly
 • Tehosekoitin: Pillitä Elli pillitä
 • Ultra Bra: Entäs nyt?

Jälkimmäisessä listassa huijasin vähän Alaniksen kohdalla, sillä hän on pelastanut minut niin monta kertaa, etten millään osaa valita vain yhtä kappaletta. Häneltä on muuten tulossa elokuussa uusi levy, jee!

Olisi muuten kiva tehdä vastaava lista myös elokuvista... Ehkä vielä teenkin! Mistä tuli hakematta mieleen, että tänään tulee elokuvakanavalta Never Let Me Go, jonka ajattelin nyt uskaltautua katsomaan ennen kirjan lukemista, kun elokuvakin on kuulemma hyvä.

Hyvää viikonlopun jatkoa!

20 kommenttia:

 1. Entäs nyt? -kappaleesta hurraata, UB:n parhaita mutta kovin on sivuun jäänyt isompien hittien tieltä...

  Kirjoista ainoa lukemani on Lokki Joonatan, joka olisi ehkä jossain muussa elämäntilanteessa tai ikävaiheessa saattanut kolahtaa mutta ei nyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entäs nyt on tosiaan suuri, pieni kappale. Anni Sinnemäki on nerokas sanoittaja, mutta pidän todella paljon yleisesti ottaen myös noista Ahmatovan runoista sovitetuista kappaleista.

   Minäkin pelkään, että Lokki Joonatan olisi minusta nyt coelhomaisen nolo. Mutta siinä on hyvä sanoma ja se tosiaan kolahti, kun luin sen noin 12-vuotiaana.

   Poista
 2. Märta Tikkaasen Kaksi ja Eva Dahlgrenin Jag vill se min älskade komma från de vilda -yhtäaikaa. Siinä ihan paras setti!

  VastaaPoista
 3. Norah Jones! Ja Tehosekoitin hymytti. :)

  Vahvoja kirjojakin sinulla listalla, kaikkia en ole lukenut mutta suurimman osan tiedän.

  Voihan, pitäisiköhän minunkin nyt tämä, on kiva.

  Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pillitä Elli pillitän voima pelastajana oli juuri siinä, että se sai hymyilemään. ;)

   Toivottavasti sinäkin teet tämän - tai olet jo tehnyt. En ehtinyt viikonlopun aikana blogeihin.

   Aurinkoa maanantaihin ja koko viikkoon, Linnea!

   Poista
 4. Nämä listat ovat niin mielenkiintoisia!

  Kirjalistaltasi olen lukenut vain kolme kirjaa, mutta ne ovat kaikki minullekin tärkeitä, eli Gilbert, Shriver ja Tikkanen. Moni muu kirja on sellainen jonka haluan lukea.

  Musiikkilistalta itsellenikin mieluista musiikkia on Ultra Bra (ja kappalevalinnalle nostan vähintään kaksi peukkua pystyyn) ja Alanis, jolta erityisesti Supposed Former Infatuation Junkie oli minulle aikoinaan hyvin tärkeä levy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, minustakin nämä listat ovat tirkisteltävän mielenkiintoisia. Toivon, että niitä on pulpahdellut blogeihin paljon lisää sitten viime lukeman.

   Tajusin vasta nyt, että nuo kaikki nimeämäni Alaniksen biisit ovat samalta Under Rug Swept -levyltä, vaikka taisin kuunnella tuota SFIJ- ja sitä edeltävää levyä vielä enemmän. Minulle ylipäätään musiikissa lyriikat ovat _hyvin_ tärkeitä ja siksikin Alanis voimakkaana sanoittajana on niin tärkeä, vaikka on hänen musiikkinsa muutenkin toki nautittavaa.

   Poista
 5. Oi, Alanis! Mietin hänen Thank You:taan tai That I would be good:iaan omalle elämänpelastajalistalleni, mutta Tori Amos ja Björk menivät kuitenkin ohi, kun ajattelin biisin merkitystä oman elämäni kannalta. Mutta Alanis saa aina aikaan sellaisen tuttuuden ja lohdullisuuden tunteen. Norah Jones on muuten ihana, minulle sellaista elokuista fiilistelymusiikkia. <3 Ja Dido ja Ultra Brakin pitävät paikkaansa sydämessäni.

  Kirjat sitten... :) Listallasi on sellaisia kirjoja (Bach, Heivoll, Shriver), joista pidän kovasti. Heivoll tulee olemaan yksi tämän kirjavuoteni huikeimmista lukukokemuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä mietin aikoinaan, että That I Would Be Good olisi hyvä soitettava häissä. :) Ai kun odotan, että pääsen lukemaan sinunkin listasi, kunhan tästä joskus blogikierrokselle joudan.

   Norah Jones sopisi muuten varmasti erinomaisesti syksyyn, mutta minulle hän edustaa kevättä, ja vieläpä tarkemmin kevättä 2004. Siis tuo Come Away with Me -levy. Muuten en ole niin paljon häntä kuunnellutkaan, vaikka oli minulla ainakin se seuraava, Feels Like Home -levy, joskus ladattuna. Ja Back to Manhattan on uudemmasta tuotannosta muodostunut tärkeäksi kappaleeksi.

   Heivollia on vaikea ohittaa. Ehkä siksikin, että se on niin erilainen, ettei helposti vertaudu mihinkään.

   Poista
 6. Entäs nyt on tosiaan hyvä! Kirjalistassa jotkut ovat ilmeisiä, mutta oli siinä paljon minulle vieraitakin. Yleensäkin olen näitä listoja selatessa huomannut, että joukossa on paljon ihan vieraita kirjoja, mikä on kyllä kivakin. Onpahan vielä ehkä vaikuttavaa luettavaa edessä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä listat eroavat varmasti niistä jo nähdyistä parhaiden listoista, sillä joku tärkeäksi tai pelastavaksi noussut kirja (tai kappale) saattaa hyvinkin olla objektiivisesti katsottuna heikkolaatuisempi. Minullakin oli noilla listoilla ennen viimeisiä muokkauksia enemmänkin sellaisia, joita en välttämättä pidä edes kauhean hyvinä, mutta jotka ovat vaikuttaneet minuun merkittävästi.

   Poista
 7. Kiva lukea sinunkin listasi, Karoliina :)

  Minä en ole vielä päättänyt teenkö omaa listausta, mutta katsotaan ;)

  VastaaPoista
 8. Hei! Sinulle on jotain mukavaa blgissani :)
  http://kirjajakaakao.blogspot.com/2012/05/liebster-blog.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tunnustuksesta Jane! Kävin tutustumassa blogiisi ja liityin lukijaksi. :)

   Poista
 9. Kas, kas...meillä on kaksi samaa: Vaarallista kokea sekä Revolutionary Road. Nämä eivät selittelyjä kaipaa.

  Etten palaisi tuhkaksi on huima kirja, mutta se ei ollut minulle 'pelastuskirja'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, vaikka ei tuo minua lopulta yllätä. ;)

   Etten palaisi tuhkaksi on tosiaan minulle hyvin tuore pelastuskirja, joka sekä tuki että avasi silmiä juuri oikealla hetkellä.

   Poista
 10. Voi mitä listoja! <3 Kirjalistaltasi en ole lukenut yhtäkään, mutta paria poikkeusta lukuun ottamatta kaikki ovat tbr-listallani.

  Ja biisit taas, oi joi... :) Dido ja Alanis Morissette ovat suursuosikkejani vuosien takaa, ja Norah Jonesia rakastan. <3 Ja Ella Fitzgerald, oih... <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Sara, sinulla on paljon ihanaa luettavaa TBR-listallasi... Vaikka nämä ovat toisaalta niin henkilökohtaisia valintoja, eivätkä siis välttämättä kolahda kaikkiin samalla tavalla.

   Kivaa kuulla, että sinäkin pidät Didosta, Alaniksesta, Norah Jonesista ja Ella Fitzgeraldista. Hyvä maku! <3

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...