tiistai 12. huhtikuuta 2011

Tietotiistai - Anu Silfverberg: Luonto pakastimessa, osa 3

Anu Silfverberg: Luonto pakastimessa. Osa 3: Koti.
Kustantaja: Teos, 2011.
Genre: Esseekokoelma.
Arvio: 4,75/5.
Lue kustantajan esittely täältä.


Vihreät kirjat osa 3


Anu Silfverbergin esseekokoelman lainaaminen jatkuu. Aiemmat postaukset voi lukea täältä ja täältä. Tässä osiossa Koti Silfverberg käsittelee suomalaisuuden käsitteitä.


"Linkki- ja leikekokoelmissani on muuan hauska pikku namu. Se on yksittäinen kommentti, mutta kertoo paljon. Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Leif Fagernäs sanoo Talouselämän haastattelussa: 'Suomen kaltaisessa maassa ei tarvita lobbauksen pelisääntöjä. Meillä jokainen tietää, mitä on vastuullinen yritystoiminta ja mikä on lainvastaista ja epäeettistä.'


Suomen Kaltainen Maa. Sellainen, sen kaltainen maa tämä on. Lauseessa tiivistyy ihanasti käsitys suomalaisesta 'rehellisyydestä', joka puolestaan on suomalaisen vilpillisyyden vahvasti sykkivä sydän. 


Suomi on valmis, sitä ei tarvitse eikä kannata tarkastella kriittisesti."


"Väite, että rehellisyys voisi olla kokonaisen kansakunnan ominaisuus verrattuna muihin kansakuntiin, on nationalistisuudessaan naurettava. Ennen kaikkea se on historiaton.


Rehellisyys kun ei toimi sillä tavalla. Joissain tilanteissa epärehellisyys on yleisempää ja hyödyllisempää kuin toisissa. Jos elää alueella, jossa syystä tai toisesta on epävakaat olot, tulee eteen enemmän tilanteita, joissa on valehdeltava - esimerkiksi selvitäkseen hengissä tai suojatakseen lähimmäisiään. Suomessa on tavattu ihmetellä esimerkiksi turvapaikanhakijoita, jotka valehtelevat taustoistaan, ymmärtämättä, että toisenlaisessa todellisuudessa totuuden paljastaminen juuri viranomaisille on yhtä kuin kuolemantuomio."


"Aalto-yliopiston dosentti Kyösti Tarvainen osallistui kesällä 2010 suomalaisuuden suojeluun varoittamalla, että 'ainutlaatuinen suomalainen kulttuuri' voi olla uhattuna, jos maahan päästetään 'islamilaisia'."


"Tarvainen käsittelee toistuvasti 'islamilaisia' yhtenä maahanmuuttajaryhmänä, ikään kuin jossain olisi maa ja kansakunta nimeltä Islam, josta tämä joukko tänne tulee. Ja huoli on suuri: 'Jo pelkkä kantasuomalaisia ja islamilaisia tarkasteleva ennuste osoittaa, että jos ainutlaatuinen suomalainen kulttuuri halutaan turvata ja säilyttää, maahanmuuttopolitiikkaan tarvitaan muutoksia.' Toimituksessa on varmaankin poistettu osuus, jossa Tarvainen ehdottaa, että muslimien lisääntyminen keskeytettäisiin lailla, ja lapsettomiksi näin jäävät naiset hedelmöitettäisiin hänen omalla, suomalaisella siemenellään. (Sisäsiittoisuudesta voi toki seurata erinäisiä kansanterveydellisiä haittoja, mutta se ei ole mitään uutta tässä maassa, ja on sitä paitsi pieni uhraus kantasuomalaisen kulttuurin säilymisen tiellä.)


Niin - kun maahanmuuttokriitikko puhuu 'suomalaisesta', hän tarkoittaa: minä. Hän tarkoittaa myös: minä, ei muut. 


Suomalaisuuden suojelijoiden mielissä Suomen idea on ennemminkin idea muista maista: suomalainen rehellisyys tarkoittaa, että muut ovat epärehellisiä, suomalainen aitous tarkoittaa, että muut ovat epäaitoja. Suomalainen kristillisyys on muiden pakanallisuutta, ja suomalainen mieheys muiden homoutta.


Toisena yhteisenä piirteenä suomalaisuusfantasioissa on historiattomuus, ajan pysäyttäminen. Suomalaiset ovat sellaisia kuin ovat nyt ja ovat olleet enintään joitain kymmeniä vuosia. Tulevaisuutta suomalaisilla ei ole, paitsi vaalitun lähimenneisyyden säilyttäminen ja vahvistaminen ikuisesti.


Se, että ihmiset ovat aina liikkuneet, kulttuurit muuttuneet ja sulautuneet ja kehittyneet, ei koske tätä kuvaa lainkaan.


Itse asiassa näkemys suomalaisesta suoraselkäisyydestä joutuukin tässä nyt varsin ikävään valoon: kansa on ollut rehtiä ja reipasta niin kauan kuin on rakennettu maata, lähdetty valtameren tai lahden taa elintasopakolaisiksi tai kasvatettu hyvinvointia omassa maassa. Kun vaurautta on kasattu itselle kylliksi: pam, ovet ja ikkunat kiinni, löytäjä pitää!"


"Kulutin itse yhden iltapäivän lukemalla [perussuomalaisen Jussi] Halla-ahon blogia ja pohdiskelin, mikä rasistin määritelmä nykyään sitten oikein on. Nähtävästi melko kapea, jos hän ei siihen joukkoon sisälly.


Otetaanpa vaikka aihe maahanmuuttajien tekemät raiskaukset. 'Koska näin ollen yhä useampi nainen tulee joka tapauksessa raiskatuksi, toivon hartaasti, että uhrinsa sattumanvaraisesti valitsevien saalistajien kynsiin jäisivät oikeat naisihmiset. Vihervasemmistolaiset maailmanparantajat ja heidän äänestäjänsä. Mieluummin he kuin joku muu. Heihin ei tehoa mikään muu kuin se, että monikulttuuri osuu omaan nilkkaan.'


Sillä lailla!


On myönnettävä, että Halla-aho on oikeassa siinä, että monikulttuuri voi 'osua omaan nilkkaan'. Tosiaan, kaikki epämiellyttävät tai inhottavat ihmiset, joita ei ole suljettu leireille, vankiloihin tai rajojen taakse, voivat aina osua nilkkaamme. Mutta tämä ei ole mitään uutta. Nettikirjoittajan väitteen taustalla on hellyttävä usko, että jos ihmisoikeusaktivisteille selviäisi, että pakolaisuudesta seuraa sosiaalisia ongelmia, he kieltäisivät sen viipymättä. Ja että hyvä yhteiskunta olisi sellainen, missä jäljellä olisi vain itseä miellyttäviä ihmisiä.


Mahdollisuuksien antamisessa, hyvinvoinnin jakamisessa ja ihmisten auttamisessa ylipäänsä on tosiaan hirvittävä riski. Voi olla että autettavat eivät olekaan kivoja ja kiitollisia ja ylistä hyvyyttämme. Voi olla että he jopa vihaavat meitä eivätkä suostu muuttumaan kaltaisiksemme tai ylipäänsä käyttäytymään. Voi olla että he ovat kamalia ihmisiä.


Ei siinä sitten kai muuta voi kun sulkea kaikki rajat."

7 kommenttia:

  1. Sain kirjastosta saman kirjan, niin voin kohta osallistua näihin tiistaikeskusteluihin.

    Tänään muuten töissä juuri keskustelin oppilaiden kanssa samasta aiheesta, tai lähinnä suomalaisista. Mietin töistä tullessa, että mikä se suomalaisuus on, josta aina puhun, kun en tunnista itseäni siitä kuvasta yhtään... hassua ;D


    Rehellisyys. No, se toimii tässä maassa. En tiedä miksi sitä pitäisi nostaa jalustalle. Jostain luin sellaisen hyvän pätkän, että jos toisessa maassa on tapana vähän puhua sitä sun tätä, niin suomalaisia rehellisinä pidetään vähän reppanoina, kun ottavat kaiken todesta. Rehellisyys ei ole muualla sellainen hyve, josta erítyisemmin pidettäisiin kiinni. Itse asiassa ei ole edes valheita, koska jos vähän lisää tarinaan sävyä, niin onhan siinä kuitenkin ydin totta. Sanoisin, etä ihmisillä on hieman erilainen käsitys totuudesta ja valheesta ja siitä, mikä on hyve.

    VastaaPoista
  2. Merkkaan itselleni tämän mielenkiintoisen keskustelunalun, vaikken ole kirjaa lukenut. Mutta kiinnostava aihe! Palaan myöhemmin jatkamaan, nyt ruoanlaittoon!

    VastaaPoista
  3. Mari A., ei näistä ole keskustelua hirveästi syntynyt, mutta ymmärrän sen ihan hyvin. Tällaiset aiheet ovat aina vaikeita etenkin netissä, jossa keskustelusta jäävät äänenpainojen, elekielen jne. sävyt pois. Monesti mielipiteet tuntuvat kirjoitettuna mustavalkoisemmilta, jyrkemmiltä ja ennen kaikkea hyökkävämmiltä. Vältän itsekin väittelyä netissä, mutta haluan jakaa tietoa tärkeistä asioista ja siksi kirjoitan uskollisesti lainauksia esim. tästä kirjasta. Toivon, että tekstiä luetaan, vaikkei sitä juuri kommentoida. :)

    Minusta ylipäätään ajatus valtiosta (siis lopulta keinotekoisista maastoon vedetyistä rajoista) tai kansakunnasta on ihan absurdi, kun oikein alkaa miettiä. Niiden perustella on vaikea perustella mitään kestävästi, mielestäni.

    Tuo on ihan totta, että rehellisyys tai valheellisuus ovat venyviä käsitteitä ja tarkoittavat eri asioita eri ihmisille. Lisäksi niitä arvostetaan eri tavoin eri paikoissa.

    Susa, tervetuloa takaisin sitten kun ehdit! :)

    VastaaPoista
  4. "Suomi on valmis, sitä ei tarvitse eikä kannata tarkastella kriittisesti." tai "Suomen kaltainen maa".

    Miten minulle tuli nyt mieleeni ydinvoimakeskelua - eihän Suomessa voi sattua ydinonnettomuutta, kun täällä kaikkea valvotaan niin paljon paremmin kuin vaikka Japanissa. "Uraani halkeaa" jne...

    Tämä oli tällainen pikakommentti, kun täytyy suunnata päiväkodille.

    VastaaPoista
  5. Katja, ihan totta. En tiedä, onko se nimenomaan suomalaisten juttu, kun en taida olla asunut tarpeeksi kauan missään muussa maassa, mutta täällä on yleisesti ottaen mielestäni aika sokea usko siihen, että kyllä Suomessa on asiat hyvin ja hoidossa. Suomalaisessa yhteiskunnassa on hirveän paljon hyvää (puhumattakaan luonnosta), mutta on järjetöntä ajatella, että jos joku asia on hyvin, toista ei saisi kritisoida tai kyseenalaistaa.

    Meidät on aika tehokkaasti aivopesty uskomaan, että oma maa mansikka, muu maa mustikka. Joskin minä pidän mustikoista enemmän... :D

    VastaaPoista
  6. Heh, just tällä viikolla norjalaisessa sanomalehdessä kirjoitettiin suomalaisten ydinvoima-uskosta. Siinä epäiltiin, että koska Nokian voittokulku on ollut niin hieno on suomalaisille syntynyt järkkymätön luottamus suomalaiseen teknologiaan ja usko siihen, ettei myöskään SUOMALAISESSA ydinvoimassa voi olla mitään vikaa. (Edes se 100 000 vuotta kestävä ydinjäte ei huolestuta, kun kyllä nyt SUOMALAINEN TEKNOLOGIA senkin ongelman ratkaisee…)

    Noissa maahanmuuttokriittisissa suomalaismielisissä hämmästyttää se, että heidän käsityksensä suomalaisuudesta on tosiaan vain ja ainoastaa se minkä he omasta peilistään näkevät. Eivät kaikki suomalaiset suinkaan jaa samoja arvoja tai tapoja. "Maassa maan tavalla"? Mitä sekin sitten tarkoittaa? Saunaa? Vaimon hakkaamista? Tuntemattoman sotilaan lukemista? Puhumattomuutta? Teknologiauskoa? Masennusta?

    Suomalaisuuteen voi liittää valtavasti erilaisia termejä, sekä positiivisia että negatiivisia. Minä rakastan ja arvostan monia asioita suomalaisuudessa, mutta minulle suomalaisuus ei todellakaan merkitse samaa kuin vaikkapa Halla-aholle.

    Ärsyttää, että rasistit ovat omineet "suomalaisuuden" itselleen. Siksi ymmärrän jossain määrin jopa sen Vihreän Liiton melko hölmön vaali-leijonalogon.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...