Ennen kuin perustin tämän blogin, uhosin muiden tonteilla, että sitten kun olen bloggaaja, osallistun kyllä kaikenlaisiin haasteisiin. Tässä tulee niistä ensimmäinen. Yritän pitää itseni kuitenkin näiden kanssa kurissa, ettei tule luvattua liikoja. Tätä en voinut vastustaa.
Monikulttuurisuus on minulle läheinen aihe. Skinitoiminta oli Joensuussa aktiivisimmillaan nuoruusvuosinani, ja vastustimme sitä kiihkeästi ystävieni kanssa. Viimeistään siitä lähtien erilaisuuden suvaitseminen onkin ollut minulle tärkeä teema. Yliopisto-opintoihin liittyvän työharjoitteluni tein rasismin vastaisessa projektissa, ja graduni kirjoitin toisen polven maahanmuuttajien transnationalismista ja kulttuurisesta identiteetistä. (Eh, tajusin juuri, että olen unohtanut graduni tarkan otsikon, mutta aihe oli kuitenkin tuo..). Pääaineeni oli kehitysmaatutkimus ja Englannissa kävin opiskelemassa myös Afrikka-tutkimusta.
Muutenkin minua kiehtovat vähemmistöt ja erilaisuuden kokemuksen identiteettiä muokkaava vaikutus ihmiseen. Ei siis ihme, että rakastan lukea myös kaunokirjallisuutta maahanmuuttajista, vähemmistöistä ja ylipäätään erilaisista kulttuureista ja niissä elävistä ihmisistä. Tulen jatkossa bloggaamaan varmasti paljonkin monikulttuurisuudesta ja maailmankirjallisuudesta. Nyt kerron kuitenkin juuri tästä haasteesta:
Immigrant Stories Challenge 2011, eli maahanmuuttajatarinahaaste (ihanan pitkä sana!), löytyi amerikkalaisesta blogista Books in the City. Voitte halutessanne käydä liittymässä haasteeseen virallisesti täällä. Blogissa on meneillään myös aiheeseen liittyvä kirja-arvonta, johon voi liittyä maailmanlaajuisesti.
Haasteen ideana on siis lukea kirjoja maahanmuuttajista vuoden 2011 aikana. Kertaan haasteen säännöt tässä suomeksi:
- Haasteeseen kelpaavissa kirjoissa tulee olla maahanmuuttajan tarina, joka voi tarkoittaa kertomusta itse maahanmuutosta, kokemuksia maahanmuuttajana tai maahanmuuttajien lasten tarinaa.
- Haasteessa on kolme tasoa:
- "Juuri laivasta noussut": lukee 1-3 teemakirjaa vuoden aikana
- "Onko tämä minun maani?": lukee 4-6 kirjaa teemakirjaa vuoden aikana
- "Täysin integroitunut": lukee 6+ teemakirjaa vuoden aikana
- Alkuperäistä tasoa voi korottaa tarvittaessa vuoden mittaan.
- Haasteeseen voi sisällyttää kaikenlaisia kirjoja: romaaneja, novelleja, sarjakuvateoksia, tietokirjallisuutta, äänikirjoja ja sähköisiä kirjoja.
- Kirjojen uudelleenlukeminen ja päällekkäisyydet muiden haasteiden kanssa ovat sallittuja
Suomeksi on todella vaikea löytää listoja maahanmuuttajakirjallisuudesta, mutta esimerkiksi kirjastojen asiasanahakuja voi kokeilla apuna. Haasteen avanneessa Books in the City -blogissa on listattu jonkin verran englanninkielistä kirjallisuutta, mutta aika suppeasti. Lista kommentteineen löytyy täältä. Osa kirjoista on suomennettu. Käykää katsomassa myös todella hyvän amerikkalaisen kirjablogin, S.Krishna's Booksin "multicultural fiction" -kategoria, jossa on paljon maahanmuuttajakirjallisuutta.
Mitä suomalaisia maahanmuuttoromaaneja teille tulee mieleen? Eihän niitä monia ole. Tässä viime vuosilta muutama, jotka minä muistan näin yhtäkkiä, mutta jatkakaa ihmeessä listaa:
- Anja Snellman: Parvekejumalat (Otava 2010)
- Inna Patrakova: Tulkki (Gummerus 2010)
- Jukka Behm: Dr. Mumbai (Tammi 2007)
Ruotsissa on julkaistu ja sittemmin suomennettu ainakin erinomainen Susanna Alakosken Sikalat (Schildts 2007) sekä Marjaneh Bakhtarin Mistään kotosin (Otava 2007) ja Toista maata (Otava 2010).
Omasta hyllystäni löytyy vielä näiden lisäksi esimerkiksi seuraavia:
- Umayya Abu-Hanna: Nurinkurin (WSOY 2003), Sinut (WSOY 2007)
- Monica Ali: Brick Lane (Otava 2005)
- J. G. Ballard: Auringon valtakunta (Otava, 1985)
- Hanif Kureishi: Esikaupunkien Buddha (WSOY 1990)
- Jhumpa Lahiri: Tämä siunattu koti (Tammi 2001), Kaima (Tammi 2005), Tuore maa (Tammi 2008)
- Janice Y. K. Lee: Pianotunnit (Tammi 2009)
- Frank McCourt: Amerikan ihmemaassa (Otava 1999)
- Amelie Nothomb: Nöyrin palvelijanne (Otava 2001) ja Samuraisyleily (Otava 2009)
- Catherine Sanderson: Petite Anglaise (Tammi 2008)
- Marjane Satrapi: Persepolis (Like 2004) ja Persepolis 2 (Like 2007)
- Zadie Smith: Valkoiset hampaat (WSOY 2001)
- Amy Tan: melkein koko tuotanto (WSOY)
Tietokirjallisuutta aiheesta eri näkökulmilla on niin paljon, etten edes yritä tehdä listaa teoksista. Mainitsen vain yhden tuoreen ja mielenkiintoisen oloisen kotimaisen kirjan, eli Husein Muhammedin Yhtä erilaiset - islam ja suomalainen kulttuuri (Teos 2011).
Kertokaa, jos lähdette haasteeseen mukaan, ja lisäksi minua kiinnostaa jo luetut suosikkimaahanmuuttotarinat sekä apu suomennetun maahanmuuttajakirjallisuuden listan jatkamisessa.
Taidan lähteä itse ihmettelemään tasolla "Onko tämä minun maani?", koska ainakin tuon verran maahanmuuttoon liittyviä kirjoja on listalla, jonka toivon käyväni läpi tänä vuonna. Katsotaan, jos pääsisin lopulta jopa "täysin integroituneeksi". :) Teen haasteesta ja sen etenemisestä kuvakkeen tuohon blogin sivuun lähiaikoina, tai sitten teen haasteista oman alasivunsa. Joka tapauksessa lupaan, että voitte seurata pyristelyjäni ja läksyttää lusmuilusta. :D
PS. Ärsyttää, kun listaaminen sai rivivälit vaihtelemaan pitkin postausta. Yritin korjata sitä kovasti, mutten onnistunut. Yrittäkää siis taas vain kestää...
Aivan mahtava teema! Karoliina, sinähän olet aivan ykkösbloggaaja: joka päivä jotakin uutta ja vihreää kumpuaa blogistasi. Iloitsen siitä, että olet aloittanut tämän hienon blogisi!
VastaaPoistaTämä teema on minullakin sydäntä lähellä, kun päivittäin olen tekemisissä maahanmuutajuuden kanssa. Kirjalistasi on loistava! Lisäisin siihen vielä V.S Naipaulin Mr. Biswasin talon ja ylipäätään nobelistin muuta tuotantoa, joka käsittelee lähinnä intialaisten kokemuksia vanhaa ja uutta kotimaataan kohtaan. Biswasilla on aika humoristinenkin ote asiaan. Olen tekemässä NÖF-tekstin kirjailijasta, kun saan ensin alta yhden Finlandia-kirjan.
Lasten- ja nuortenkirjallisuudessa teemaa on käsitelty myös aivan viime aikoina. Esimerkiksi uusin Annika Lutherin kirja käsittelee maahanmuuttajuutta. Aloitin kirjan, mutta se jäi ikävästi kesken, kun eräpäivä iski ja palautin kirjan jo kolmesti uusittuna takaisin kirjastoon. Täytyy palata kirjaan uudemman kerran. Alku oli mielenkiintoinen.
Tämä on erinomainen haaste! Luin hiljattain Jhumpa Lahirin Tuoreen maan ja mietin, että olisi hyvä lukea enemmänkin aiheeseen liittyvää kaunokirjallisuutta.
VastaaPoistaYksi aika hyvä suomalainen kirja on Ranya ElRamlyn Auringon asema.
(Joensuusta on pakko sanoa, että tämä aihe on kahden muiston kautta läheinen. Kun valmistuin maisteriksi vuosituhannen vaihteessa, tein jonkin aikaa töitä ammattikoulutasoisen opetuksen parissa ja ensimmäinen opettamani kurssi oli monikulttuurinen Suomi. Oppilaiden joukossa oli skinejä. Hetken aikaa nieleskelin, mutta ihan hyvin se opetus varmaan sujui kun pyysivät useana vuonna uudestaankin ;) Ja myöhemmin opetin yliopistolla yhtä kansainvälistä kurssia, jonka pohjalta tehtiin pieni - ihan minikokoinen - kirjanen maahanmuuttajien arkiosallistumisesta Pohjois-Karjalassa.)
Vastaan punastellen: Kiitos kauniista sanoista taas kerran. Olette mahtavia. <3
VastaaPoistaKiitos myös lisävinkeistä, Valkoinen kirahvi. Naipaulit ovat minulla lukematta, mutta hän olisi varmasti tutustumisen arvoinen. Lastenkirjat on myös oikein hyvä pointti, ja sen voisi ehkä nostaa esille ihan omassa postauksessaan.
Katja, "Auringon asema", totta! Kiitos Joensuu-muistoista myös, oikein mielenkiintoista. Minun vanhempani vuorostaan kurssittivat joensuulaisia maahanmuuttajia tutustumaan yhteiskuntamme kiemuroihin.
Ja täytyy vielä sanoa, että vaikka niitä skinejä tosiaan Joensuussa pyöri aikoinaan ja pyörii varmaan jossakin määrin vieläkin, niin hieman epäreilulta tuntuu kaupungin kova maine tässä asiassa, kun samanlaista liikehdintää on valitettavasti varmasti kaikissa työttömyyden kurjistamissa pikkukaupungeissa Suomessa.. Joensuunkin nosti otsikoihin vasta uhri, joka "sattui" olemaan amerikkalainen palkattu urheilija, ja joka rasismista suivaantuneena lähti Joensuusta.
En siis silti puolustele skinejä millään tavalla tai väitä, ettei Joensuussa olisi rasismia. Iloisella Itä-Suomella on myös toiset kasvot.
MArianne Backlénin Karma, joka on aivan kamala kirja. Luin sen aikoinaan, kun tutustuin mieheeni, antoi tosi kivan ponnahduslaudan suhteeseen. Katjan mainitsema ElRamlyn Auringon asema on ehkä paras kirja asian tiimoilta. Lehtolaisen Mihin tytöt kadonneet voisi myös kuulua joukkoon. Lastenkirjojen puolelta postasin vähän aikaa sitten esim. Nopolan Kadonnut Kerala ja yksi Afrikka-kirja.
VastaaPoistaMyöskin minä asuin silloin skini-aikaan Joensuusssa ja juostiin karkuun skinejä, kun oli oikeusjuttuja, joissa silloinen poikaystäväni oli todistamassa. Hyvä muistot jäivät. Siis, siihen aikaan skinit jahtasivat muitakin kuin maahanmuuttajia...
Ja, tietysti joka päivä kuulen näitä tarinoita, kun olen työssä maahnamuuttajien parissa. En tiedä, Suomessa ei juuri kovasti ole näitä tarinoita kaunokirjallisessa muodossa. Pitäisikin keväällä löytää joku kirjoittamaan kirjaa elämästään...
Mari A., kiitos lisäyksistä ja kokemusten jakamisesta! Hei mekin juostiin skinejä karkuun, koska poikaystävälläni oli vähän pidempi tukka... Ja kaverini myös todistivat oikeudenkäynneissä, joissa joskus itsekin istuin seuraamassa. Onkohan meillä yhteisiä tuttuja? :)
VastaaPoistaUpea haaste! Minä mukaan hep!
VastaaPoistaItse suosittelen aiheesta Marjaneh Bakhtiarin kirjaa "mistään kotosin" joka tapahtuu Ruotsissa. Nautin tästä kirjasta kovin.
Niin ja sitten tulee mieleen Kingsolverin Myrkkypuun siemen, jota en ole lukenut mutta tämän haasteen puitteissa luultavasti luen.
VastaaPoistaJa vielä yksi, Vigdis Grimsdottirin Sydän, Kuu ja Sinilinnut, jossa liikutaan Islannissa ja Meksikossa ja jota juuri luen.
VastaaPoistaKAroliina: Paljonkin mahdollista, että on ollut samat oikeudenkäynnit. En tosin enää muista, kuka siinä oikeusjutussa oli oikein sitten mukana, eli että ketä hakattiin. Pienet piirit ;D
VastaaPoistaKäyn vielä lisäämässä Jean Kwok: Käännöksiä, joka ilmestyy keväällä suomeksi myös.
VastaaPoistaLiityin haasteeseen ja postasin siitä blogissani. Pöllin sinulta suomenkieliset säännöt, anteeksi ja kiitos.
VastaaPoistaOlisin kans vinkannut tuota Marjaneh Bakhtiarin teosta Mistään kotoisin, mutta se oli jo sanottu.
VastaaPoistaMutta vinkkaan Jonas Hassen Khemirin Ajatussulttaanin.
Elma Ilona, kiva kun lähdit mukaan haasteeseen, ja kiitos lisävinkeistä! Todellakin on ihan ok pölliä säännöt suomeksi täältä. :)
VastaaPoistaMari A., tuo Kwokin kirja (suomennos) on minulla tilauksessa. Oletko lukenut sen jo englanniksi?
Hanna, mietinkin että mikä oli se ruotsalainen kirja, jonka ilmestyessä puhuttiin paljon siitä, että se oli kirjoitettu ns. maahanmuuttajaruotsilla. Oliko se juuri tämä?
Teoksen kustantaja SIlja Hiidenheimo vinkkasi, että listalle voisi lisätä Alexandra Salmelan esikoisteoksen "27 eli kuolema tekee taiteilijan".
VastaaPoistaTietenkin! *lyö käden otsaan* Omaksi puolustuksekseni sanon, etten ole vielä lukenut ko. teosta, ja jostakin syystä luulin, ettei maahanmuutto ole tässä edes teemana. Mutta on se, siellä muiden mukana.
Luulenpa, että tästä tulee yksi haastekirjani tänä vuonna. Kunhan pöly teoksen ympärillä on hieman laskeutunut.
Karoliina, Joo, tämä on kirjoitettu maahanmuuttajaslangilla.
VastaaPoistaSarjakuvavinkiksi annan Shaun Tanin The Arrival. Todella upea teos ja siinä ei ole tekstin tekstiä. Tunnelma maahanmuuttajana välittyy kuvien avulla.
Vielä muistui mieleen yksi jota voin lämpimästi suositella: Xiaolu Guon "Pieni punainen sanakirja rakastavaisille" joka kertoo kiinalaistytön elämästä ja rakkaudesta Lontoossa. Aivan hurmaava tarina, ykköskirja tähän haasteeseen osallistuville!
VastaaPoistaHeeei, Elma Ilona, tuo on muuten sellainen kirja, jonka liitin TBR-listalleni joskus aika kauan sitten jonkun todella kehuvan ja kiinnostaneen arvion myötä, mutta olen sittemmin unohtanut sen. Ihanaa, että muistutit! Olkoon se siis yksi haastekirjoista listallani myöskin. :)
VastaaPoistaMä en tiedä oikein millasta maahanmuuttajakirjallisuutta tässä haetaan, mutta esimerkiksi nuorten kirjallisuuden puolelta löytyy kirjasarja Alex (sisältää kolme kirjaa). Varmasti löytyy muitakin, mutten muista juuri nyt. Nuo Alex-kirjat olen lukenut, ja pidin kyllä. Kertoo nuorista pakolaisista, jotka päätyvät Suomeen hakemaan turvapaikkaa.
VastaaPoistaEnkä tiedä oikein onko tämä maahanmuuttaja-aiheinen kirja, mutta osui silmään hyllyttäessäni kirjoja tänään. Hella Wuolijoki "minusta tuli suomalainen".
Aihe on kyllä kiinnostava, osallistun itsekin haasteeseen, kuulostaa niin mielenkiintoiselta.
Mun vaarini oli maahanmuuttaja aikanaan, joten tähän on vähän kaukaisempaa omakohtaista kokemusta :)
Hei Karo, tervetuloa! Marja-Leena Tiaisen Alex-sarja on minulle tuttu. Noista aihepiirin lasten- ja nuortenkirjoista teen ehkä ihan oman postauksensa, koska sieltä löytyy paljon hyvää. Tiainen ylipäätään on aivan mahtava nuortenkirjailija!
VastaaPoistaMietin itse asiassa Hella Wuolijoesta ja hänen sisarestaan kertovaa Erkki Tuomiojan "Häivähdys punaista" -teosta tässä yhteydessä, mutta jätin lopulta tietokirjat tämän postauksen ulkopuolelle.
Suvun kokemukset sukupolvienkin takaa kyllä vaikuttavat meihin, näin uskon. Minullakin on, hassua kyllä, jotenkin diasporinen identiteetti mummini evakkouden ja loppuun asti jatkuneen Karjala-kaipuun takia.