keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Kasivsruokakeskiviikko - Vegaanikeittiön käsikirja

Celine Steen & Joni Marie Newman: Vegaanikeittiön käsikirja (The Complete Guide to Vegan Food Substitutions).
Kustantaja: Moreeni, 2011.
Suomentanut: Janna Rancken ja Noora Huhtanen.
Kansi: Satu Kontinen.
Sivuja: 264.
Genre: Keittokirja/ruokakirja.
Arvio: 4/5.
Lue kustantajan esittely täältä.


Anteeksi postauksen runsas kuvitus - en voinut vastustaa.


Pidän tässä kirjassa monesta asiasta. Sen ulkoasu on söpö ja miellyttävä pahvikansineen, miellyttävine sivupapereineen ja pyöristettyine kulmineen. Myös kirjan idea on loistava: kertoa, kuinka tavalliset sekaruokareseptit saa muunnettua vegaanisiksi, ja jakaa muuta vegaanitietoutta resepteineen.


Pari asiaa kirjassa myös häiritsee. Ensimmäinen on se, että ulkomainen keittokirja on ulkomainen keittokirja, vaikka käännöksessä olisi "huomioitu ainesten saatavuus Suomesta" niin kuin kustantajan sivuilla luvataan. Toinen on se, että kun kirjasta on tehty erittäin runsas tietopaketti, joka on taitettu melko pienille sivuille, tuntuu paksun ja usein pienikuvaisen kirjan avaaminen raskaalta - eikä nautinnolta, niin kuin lifestylekirjojen selailun pitäisi tuntua.


Kirja on kyllä hauskannäköinen sisältäkin ja sen kuvat ovat kauniita, mutta kaikki on niin pientä ja tiiviissä tilassa, että vähän hengästyttää. Suurin harmistus tulee siitä, että kasvisruokavaliosta kiinnostunut aloittelija voisi helposti saada tästä kirjasta kuvan, että vegaanisen ruoan valmistaminen on todella monimutkaista ja vaatii harvinaislaatuisia sekä vaikeasti löydettäviä ainesosia. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole.


Kirja sopiikin ehkä parhaimmin jo veganismia tunteville, jotka haluavat laajentaa tietämystään ja hieman "hifistellä". Teos on loistava ostos myös niille, jotka pitävät sekaruoan mausta, mutteivät halua esimerkiksi eettisistä syistä sitä syödä. On niitäkin vegaaneja, jotka eivät edes pidä eläinperäisten tuotteiden mausta ja/tai muutenkin suosivat ennemmin rehellisesti kasviksille perustuvaa, maukasta ruokavaliota kuin esimerkiksi lihatuotteiden jäljittelyä.


Minä pidän lihan ja etenkin maitotuotteiden mausta, joten olen kiinnostunut korvaavien tuotteiden tai reseptien löytämisestä. Silti tämä kirja jotenkin lannisti minut tiiviydellään ja ulkomaisen alkuperän vuoksi hieman vierailla konsteillaan ja monessa reseptissä eksoottisilla ainesosillaan. Ei tuollaisesta ehkä pitäisi lannistua, mutta olen tässä nyt rehellinen, vaikka kannatan hirveästi vegaanisten keittokirjojen tekemistä ja julkaisua, enkä haluaisi tätäkään moittia. Vilpittömänä suunnitelmana minullakin on tähän tutustua ja perehtyä entistä paremmin, kokeilla vinkkejä ja reseptejä. 


Vegaanikeittiön käsikirja (suomenkielinen nimi ei kerro sisällöstä yhtä paljon kuin alkuperäinen, jota olisi kyllä ollut vaikea kääntää sujuvaksi suomeksi) on jaettu kuuteen osaan, joilla on sekä lennokkaat että selventävät otsikot:

  • Ensimmäinen osa: Päästetään lehmät kotiin! Idioottivarmoja vaihtoehtoja maitotuotteille
  • Toinen osa: Arvon kanakin ansaitsee! Idioottivarmoja vaihtoehtoja munalle
  • Kolmas osa: Eläköön eläin! Idioottivarmoja vaihtoehtoja lihalle
  • Neljäs osa: Mesi mehiläisille! Idioottivarmoja vaihtoehtoja hunajalle ja eläintuotannon sivutuotteille
  • Viides osa: Keho iloitkoon! Idioottivarmoja vaihtoehtoja gluteenille, soijalle, sokerille ja rasvalle
  • Kuudes osa: Keittiömenestys! Ruoka-aineiden vegaanisen korvaamisen täydellinen taulukko

Resepteissä on mukana sekä yksinkertaisia että hyvinkin haastavia ohjeita. Reseptien ohessa on selventäviä symboleita kertomassa, mitä tuotteita ohjeella voi korvata ja kenelle resepti sopii. On siis otettu huomioon allergikot merkitsemällä, kun ruoka on esimerkiksi pähkinätön tai gluteeniton. Symboleja on myös esimerkiksi helppoudelle, haastavuudelle tai vähärasvaisuudelle.

Ja vaikka yleinen tieto-osuus tuntuu kirjassa tainnuttavalta, itse reseptit kuulostavat ja kuvat näyttävät herkullisilta. Taisinkin lähestyä kirjaa väärin, kun lähdin lukemaan sitä ikään kuin tietokirjana. Parempi olisi alkaa vain kokeilla parhaimmilta kuulostavia ruokaohjeita ja oppia eläinperäisten tuotteiden vegaanista korvaamista siinä sivussa. 

Lupaan kokeilla pian kirjan ohjeita myös käytännössä, mutta jo ennen sitä voin kertoa kokemuksen syvällä rintaäänellä, että myös vegaanisia ruokia valmistamalla voi syödä todella herkullisesti, monipuolisesti ja täysipainoisesti - eikä sen tarvitse olla vaikeaa, monimutkaista tai vaatia harvinaislaatuisia tuotteita. Suosittelen teosta lämpimästi niille, jotka pitävät tämän mielessä!


6 kommenttia:

  1. Nyt kiinnostaisi kuulla, että onko vastaasi tullut sitten juuri tällaista aloittelijoille sopivaa kasvisruoka- tai vegaanikeittokirjaa, jonka haluaisit vinkata? Tuolla on parhaillaan sipulit marinoitumassa vegeburgereiden täyttöä varten, mutta karvaisempi puoliskoni on keksinyt tuhista että kaikki lihattomat reseptit edellyttävät aina jotain eksoottisia ruoka-aineita hehtaarimarketista. e.e Ei tietenkään totta, mutta mulle/meille on kyllä sattunut pari sellaista keittokirjaa, joissa tällaisia "kikkailuohjeita" tosiaan on aika paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä kasvisruokakirjoja on paljon, ja vegaanisia löytyy tämän Vegaaniliiton linkin takaa: http://www.vegaaniliitto.fi/tavarat.php3?ryhm%E4=ruoka

      Minulla ei ole tuolta listalta löytyvää Vegaanin kotiruokakirjaa, mutta se kuulostaa aika hyvältä yksinkertaisen arkiruoan opukselta. Hyvä yksinkertaisen vegaanisen ruoan blogi on minusta esimerkiksi Koti ja puutarha (http://keittiojapuutarha.blogspot.com/), ja lakto-ovo-kasvisruokablogi Pumpkin Jam (http://pumpkin-jam.blogspot.com/). Tosi hyvä sivusto on Vegaanituotteet (http://www.vegaanituotteet.net/), jossa on listattuna eineksistä ja karkeista lähtien kaikki marketeissa myytävät vegaaniset elintarvikkeet.

      Ja täällä on esimerkiksi yksi postaukseni kolmesta kasviksiin keskittyvästä, hyvästä keittokirjasta: http://kirjavakammari.blogspot.com/2011/05/tietotiistai-vihreat-keittokirjat-osa-8.html Lisää löytyy blogini keittokirjat-tunnisteen alta.

      Toivottavasti näistä oli apua!

      Poista
    2. Niin, ja tietysi Chocochili-blogissa kannattaa käydä. Se on oikein hyvä ja selkeän kaunis blogi Viiden tähden vegaani -keittokirjan kirjoittajalta, ja siellä on juttujen joukossa paljon tietoa esim. siitä, mistä vegaanisen ruoanlaiton aineksia hyvin saa: http://chocochili.net/

      Poista
  2. Samaa ajattelin kysyä kuin Maukka eli onko tällaiselle kokeilunhaluiselle aloittelijalle joku hyvä lähtökohta? :)

    Kivalta tämä kirja kyllä kuvien perusteella vaikutaa, voisin tsekkailla jostain ja vaikka tyrkätä opuksen miehelle, se kokkaa paljon paremmin kuin minä, :)

    Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnea, voit lukea tuon vastaukseni Maukalle yltä. Toivottavasti siitä on apua, ja lisääkin saa mielellään kysyä. :)

      Poista
  3. Näin äkkiseltään vaikuttaa kyllä vähän täyteen tupatulta kirjalta :O Itse kun käytän keittokirjoja toisinaan juurikin vaikka leipoessa, ja silloin ohjeen täytyy kyllä olla just eikä melkeen selkeä, että voi vaan välillä vilasta ja tarkistaa.

    Itse oon syönyt pääpainotteisesti vegaanista ruokaa melkein viis vuotta (en kuitenkaan ole itse täysin vegaani, mutta poikaystävä on), enkä kyllä vaihtais enää takaisin lihansyöntiin :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...