keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Kirjahyllykeskiviikko: Hankintoja Istanbulin matkalta

En liene ainoa, jolla on tapana käydä matkoilla kirjakaupoissa ja ostella niistä kirjojakin, vaikka samat teokset saisi usein halvemmalla vaikkapa Amazonista.


Kävimme tänä syksynä Teemun kanssa Istanbulissa, joka oli muuten upea kaupunki. Katsoin etukäteen tietoa kirjakaupoista, joissa myytäisiin englanninkielistä kirjallisuutta. Päädyin pieneen ja sympaattiseen kauppaan nimeltä Robinson Crusoe 389. Siellä oli kokoonsa nähden hyvä valikoima englanninkielisiä kirjoja turkinkielisten rinnalla. Kaunokirjallisuushylly ei ollut kauhean laaja, ja se keskittyi aika pitkälti klassikoihin sekä muuhun korkeakirjallisuuteen. Uutuuksia ei tullut siis sieltä osteltua, mutta muutama muu mielenkiintoinen kirja kyllä.


Italo Calvino: Mr. Palomar (Palomar)


Italo Calvino on kirjailija, jota monet suorastaan palvovat. Hänen tyylinsä ei suoraan sanottuna kuulosta minulle sopivalta, mutta hän on silti kuulunut jo jonkin aikaa kirjailijoihin, joita haluan kokeilla joko yllättyäkseni iloisesti tai ainakin laajentaakseni yleissivistystäni. Mitään erityistä syytä lukea italialaista Calvinoa juuri englanniksi minulla ei ole, hänen kirjojaan vain sattui olemaan sopivalla hetkellä tyrkyllä ja päätin valita niistä sen, joka takakannen perusteella kuulosti kiinnostavimmalta. Mr. Palomarissa (suom. Herra Palomar) päähenkilö tarkkailee maailmaa ympärillään tehden siitä filosofisia havaintoja etsiessään syytä olemassaololle.


Truman Capote: Breakfast at Tiffany's


Tämä klassikko ja koko Truman Capoten tuotanto on minulla toistaiseksi lukematta. Uskomatonta kyllä, katsoin kirjan pohjalta tehdyn hyvin kuuluisan elokuvankin vasta tänä vuonna. Se oli hurmaava, aivan kuten tähtensä Audrey Hepburn. Elokuvakokemuksen ja tämän Katjan arvion myötä mieleni on tehnyt lukea kirjakin, samoin kuin Sam Wassonin taustoittava tietoteos Auringonnousu Manhattanilla, josta ovat kirjoittaneet niin ikään Katja sekä Susa


Iris Murdoch: The Time of the Angels


Murdoch on myös yksi kirjailija, joka on kummitellut mielessäni kauan. Nimi on etäisesti tuttu jo aikojen takaa, ja joitakin vuosia sitten katsoin hänestä tehdyn elokuvan Iris, josta pidin - en vähiten loistavien näyttelijöiden Judi Denchin, Jim Broadbentin ja Kate Winsletin vuoksi. Mielenkiintoani on viime aikoina lisännyt se, että Poplaari-blogin Pekka on kova Murdoch-fani, ja olen oppinut luottamaan Pekan kirjamakuun paljon. En ollut kuitenkaan vielä erityisesti syventynyt aiheeseen tai Murdochin teoksiin, mutta kun niitä oli sopivasti tarjolla sievä rivi, valitsin yhden taas kiinnostavimmalta kuulostavan takakannen perusteella. Valittu teos The Time of the Angels (suom. Enkelten aika) kertoo papista, joka alkaa epäillä uskoaan ja vihata jumalaansa, ja sen on määrä käsitellä "hyviä ja pahoja voimia". Melko kiintoisaa.


Nick Hornby: The Complete Polysyllabic Spree


Romaanien lisäksi ostin viimein tämän, eräänlaisen kirjailija Hornbyn lukupäiväkirjan. Se oli jäänyt kummittelemaan mieleeni Lurun hyvän arvion jälkeen, ja sittemmin siitä ovat kirjoittaneet myös Zephyr ja Booksy. Olen lukenut Hornbylta vain yhden romaanin, Uskollisen äänentoiston, mutta pidin siitä kovasti. Lisäksi Hornby on britti ja hauska, ja minä luen tosi mielelläni muiden kokemuksia lukemisesta (se lienee tullut kirjablogistaniassa selväksi, hih). Ostopäätös oli toisin sanoen erittäin helppo.


Näiden neljän teoksen kanssa pääsin ulos Robinson Crusoesta, ja ah, muistui juuri mieleen, kuinka menin sen jälkeen istumaan samaisen kävelykadun aurinkoiselle Starbucks-terassille juomaan jääkahvia ja lukemaan loppuun David Nichollsin Sinä päivänä... Oi, se oli hieno päivä.


Paluumatkalla Atatürk-lentokentällä minulla oli hieman aikaa ja liikaa Turkin valuuttaa jäljellä. Kauhistelin lentokentän kirjakaupan hintoja, mutta laitoin rahani mieluummin ylihintaiseenkin kirjaan kuin mihinkään muuhun.


Sarah Blake: The Postmistress


Harkinnan jälkeen ylihintaiseksi pokkariksi valikoitui The Postmistress, joka oli jäänyt mieleeni ulkomaisen blogimaailman kiittävistä arvioista. Tämä on selvää lukuromaani- tai paremminkin women's fiction -kamaa ja toivon viettäväni sen kanssa joskus nautinnollisia hetkiä. Blaken esikoinen sijoittuu toisen maailmansodan aikaan, sekä Yhdysvaltoihin että Eurooppaan, ja keskittyy kolmen erilaisen naisen tarinoihin.


Ovatko nämä kirjat tai kirjailijat teille tuttuja? Entä oletteko tehneet viime aikoina - tai aiemminkin erityisen mieleenpainuvia - kirjahankintoja ulkomaan matkoilta?


Kauniiksi lopuksi turistikuva Istanbulin "Sinisestä moskeijasta".

11 kommenttia:

  1. Istanbul on varmasti jännittävä kaupunki, siellä minäkin mielelläni kävisin.

    Olen ajatellut hankkia itselleni e-kirjojen lukulaitteen joululahjaksi, tarkoituksena olisi että lukisin enemmän englanniksi jotta kielitaito ei ihan kuihtuisi. Nyt puuttuisi vain vinkkejä siitä, mitä sitä oikein lukisi.

    Englanninkielisiä kirjablogeja on vaikka kuinka valtavasti, niiden joukosta on vaikeaa löytyää itselle sopivia. Niinpä ajattelenkin röyhkeästi kysyä sinulta, voisitko suositella joitakin hyviksi havaitsemiasi blogeja, kun ilmeisesti seuraat useitakin. Kielitaidolleni olisivat sopivampia lukuromaanit, ei ihan niin kevyttä kuin chick lit, mutta ei liian kielellisesti kunnianhimoistakaan.

    Kiitokset jo etukäteen <3

    VastaaPoista
  2. En ole varmastikaan vuosiin käynyt missään ulkomaanreissussa ostamatta vähintään yhtä kirjaa (teen ehkä 3-4 ulkomaanmatkaa vuodessa). Ei varmaan yllätä ketään. Tuorein hankinta on viime perjantailta, Budapestista tarttui mukaan Antal Szerbin The Pendragon Legend.

    Eniten kirjoja tulee (kielen takia) ostettua Briteistä ja Espanjasta (tai siis englannin- ja espanjankielisistä maista, jotka nyt useimmiten sattuvat olemaan nuo), mutta tuolla Budapestissä tosiaan hoksasin, että voin toki ostaa maan kirjallisuutta englanniksi käännettynä, vaikka en maan omaa kieltä osaisi. Samalla ehkä tulee tutustuttua sellaiseen kirjallisuuteen jota ei muuten lukisi.

    Olen muuten pitkään halunnut käydä Istanbulissa, toivottavasti jonain päivänä toteutuu se haave :)

    VastaaPoista
  3. Ostamistasi kirjoista olen lukenut vain Aamiaisen Tiffanylla. Calvinolta on lukenut kirjan Paroni puussa. Siitä pidin.

    Ostan matkoilta yleensä kyseisen maan kirjallisuutta, kuten ilmeisesti Miiakin. Pyrin ostamaan alkukielisiä kirjoja, jos vain kielitaitoni suinkin riittää. Viime aikoina olen käynyt lähinnä Espanjassa ja saksankielisissä maissa. Joistakin ko. kirjoista olen blogannutkin.

    VastaaPoista
  4. Minulle tulikin heti Iris Murdochista mieleen Pekka :). Pekalla on tosiaan hyvä maku ja minullakin on Murdochiin tutustuminen viisiuotissuunnitelmassa; kirjoja on vain suomeksi todella huonosti saatavilla kirjastoistakaan.

    Minäkin taisin nähdä Aamiaisen Tiffanylla vasta tänä vuonna , ei siitä ainakaan kauan ole. Yllätyin, että elokuva oli niin surullinen ja "gangsta", olin odottanut jotain kepeämpää. No, olihan se toki kepeäkin, mutta ah niin kyynelöittävä! Capoten kirjoja en ole lukenut, mutta Katja on saanut minutkin kiinnostumaan.

    VastaaPoista
  5. Kaikki nimet näistä ovat tuttuja, mutta häpeäkseni tunnustan, etten ole lukenut yhtäkään noista. Täytynee varmaan paikkailla aukkoja jossain vaiheessa ;)

    Itse ostan nykyään aika harvoin kirjoja reissuilta. Ostan vain, jos on jotain hyvin spesiaalia eli Suomessa käydessä tulee ostettua, koska saa suomalaisten kirjailijoiden kirjoja. Niitä on muuten vähän hankala saada, koska postimaksut Suomesta tänne ovat tähtitieteelliset.

    Tulin juuri kuukauden pituiselta reissulta. Kävin kirjakaupoissa, mutten ostanut mitään. Pitkien reissujen eräs ongelma on painorajoitukset, joiden takia kirjahankintoja ei oikein edes viitsi tehdä.

    VastaaPoista
  6. Pekka täällä myhäilee tyytyväisenä ja melkein punastuneena. Ja suunnittelee tekevänsä kattavan Murdoch-postauksen vielä joskus, ehkä jo ensi vuonna...

    Murdochin lisäksi olen lukenut noista vain ilmeisimmän eli Hornbyn. Calvinolta yritin joskus aloittaa merkkiteosta Jos talviyönä matkamies, mutta en päässyt alkua pidemmälle. Capote voisi vaikka olla seuraava askel jenkkiklassikkoaukkojen paikkauksessa nyt Fitzgeraldin ja Yatesin jälkeen.

    En ole ostanut ulkomailta juuri mitään kirjoja, kun en ole reissaillutkaan. (Viimeksi poistuin maasta viikoksi kesällä 2000, uskokaa tai älkää.) Voisin kuvitella, että jos minut päästettäisiin mylläämään esim. Lontoon divareita, jälki voisi olla aika tuhoisaa. :)

    VastaaPoista
  7. Minusta tuntuu, ettei ulkomailla voi lomailla ostamatta kirjoja. Kerran onnistuin löytämään kirjakojupahasen jopa kreetalaisesta turistikylästä. Siellä ei ollut oikeaa kirjakauppaa, mutta tein silti kirjaostoksia. :) Kaupunkilomat ovatkin asia erikseen ja mieheni kanssa saatamme luurata kirjakaupoissa kokonaisen päivän. Se on ihanaa!

    Italo Calvino on ollut yksi suosikkikirjailijoistani, mutta Mr. Palomaria en ole lukenut. Se ei ole kiinnostanut minua tarpeeksi. :) Itse pidän eniten Calvinon satuallegorioista. En ole viime vuosina lukenut Calvinoa juuri lainkaan, joten olisi kiinnostavaa lukea ja siten nähdä, että vieläkö hän mahtuu suosikkieni joukkoon.

    Mutta Capoten Aamiainen Tiffanylla on kyllä ihana. Se on kirjana hyvin erilainen kuin elokuva, mutta tavattoman hieno. En itse asiassa tiedä, pidänkö siitä enemmän elokuvana vaiko kirjana.

    Murdochiin olen itsekin ajatellut tutustua.

    VastaaPoista
  8. Ulkomaan matkatuomisina on kirja minulle se tärkein. Sen jälkeen tulee suklaa tai muu ko. maalle tyypillinen herkku, josta voi nauttia sitten kotona kirjan kanssa:)
    Tuttuja kirjoja näkyi tuossa sinun ostoksissasi, mutta ohitin muut, kun näin tuon Murdochin . Shields, Atwood, Lessing ja Murdoch ovat minun kirjailijoitani. Ensimmäinen kirja, jonka lainasin aikoinaan oikein aikuisten puolelta oli Murdochin Kello. Se oli niin kiehtova ja ihana silloin. Hiukan sitten petyin myöhemmin, kun luin sen uudestaan eikä se enää ollutkaan ihan niin jännittävän ihana. Ehkä kerrot sitten joskus tuosta Enkelten ajasta - olen lukenut sen, mutta siitä on jo aikaa.

    VastaaPoista
  9. Lukutoukka, Istanbul oli tosiaan ihana, ja melkein yhtä ihana on oma, uusi lukulaitteeni (Kindle), joten rohkaisen sinua hankkimaan sellaisen itsellesikin. :) Englanninkielisten kirjablogien maailma on tosiaan laaja. Suosittelen sinulle nyt alkajaisiksi mielestäni erinomaista amerikkalaista blogia, S. Krishna's Books (http://www.skrishnasbooks.com/). Swapna ensinnäkin lukee ihan uskomattomat määrät (noin kirjan päivässä) ja enimmäkseen juuri lukuromaaneja, ns. women's fictionia. Hänella on myös erinomainen tunnistejärjestelmä ja Review Database -alasivulla kirjat on kätevästi jaoteltu genreittäin, arvosanoittain jne. Blogi on mielestäni tosi selkeä ja sopii valikoiman puolesta hakemaasi. Ilmoittele, jos kaipaat lisävinkkejä!

    Miia, sinullekin sanon, että Istanbulista tosiaan kannattaa haaveilla. :) Tuo olisi hienoa, että ostaisi maasta aina paikallista kirjallisuutta, mutta minä en ole siihen vielä "pystynyt". Turkista meinasin ostaa Elif Shafakia, mutta kun yksi häneltä oli jo kotona suomeksi odottamassa, en sitten viitsinyt hamstrata lisää tietämättä, pidänkö kirjailijasta.

    Margit, vähän samat sanat sinulle kuin yllä Miialle. :) Minä olen lukenut tosi monia kieliä, mutta aikuisten kirjallisuutta pystyn lukemaan sujuvasti vain suomeksi ja englanniksi. Ja kevyempää varmasti ruotsiksi, ainakin nuortenkirjat sujuvat hyvin toisella kotimaisella. :) Yhdessä vaiheessa meillä oli tapana ostaa joka maasta lapsille kuvakirja paikallisella kielellä, mutta nyt sekin on unohtunut. :/

    Maria, Murdochista ei ole taidettu ottaa hirveästi uusia painoksia Suomessa, harmi! Minäkin olin vähän yllättynyt Aamiainen Tiffanylla elokuvasta. Sehän oli aika napakkakin, kun olin luullut sen olevan höttöromanttinen.

    Elegia, ulkosuomalaisena sitä varmaan säästäisi tosiaan kirjaostokset kotimaan reissuihin. :) Minä en ole reppureissaaja, mutta matkatavaroiden painosta aina kohtuuton osa koostuu kyllä kirjoista..

    Pekka, punastellaan vain vuorotellen. :) Ja kattava Murdoch-postaus olisi kyllä kuin mannaa taivaasta - onneksi ensi vuosi on jo ihan ovella! Ja hei, en minäkään sitten varmaan tykkää Calvinosta, jos et sinäkään. :D Revolutionary Road on lempiklassikoitani, mutta Fitzgerald on häpeällisesti yhä lukematta. Olet kyllä viihtynyt hyvin kotimaassa, mutta osaisin kuvitella sinut hyvin mylläämään brittiläisiä divareita. :)

    Katja, voi miten ihana löytö Kreetalta. :D Minä olen viime aikoina tehnyt kaupunkilomilla niin, että otan oman päivän kirjakaupoille. Esim. Istanbulissa se oli helposti järjestettävissä, mutta sitten taas vaikka Seattlessa lähdin oikein lautalla Bainbridge Islandiltamme (oi, sydän taas särkyi, kun ikävöin sinne niin!) viettämään päivän keskustassa lasten jäädessä Teemun hoiviin. Se kyllä harmitti, että eräs Seattlen legendaarinen kirjakauppa, josta olin lukenut paljon etukäteen, oli ihan juuri muuttanut keskustasta pois, ja sen verran kauas, ettei minun ollut järkevää yrittää seikkailla sinne. Mur. Mutta oli se silti ihana päivä. :) Muistin, että sinä (muiden muassa) pidät Calvinosta, mikä on rohkaisevaa. Mutta onnistuin ilmeisesti taas valitsemaan jotakin epätavallista klassikkokirjailijan tuotannosta. Näin käy aina! :D Tiffanya odotan, vaikken yhtään osaa sanoa, milloin se pääsee luettavaksi asti.

    Clarissa, näin meilläkin nykyisin: kirjat + paikalliset herkut. Ne ovat tärkeimpiä kotiinviemisiä ja jälkimmäiset toki myös tuliaisia. Ja voi että, sinä tunnet Murdochin ja pidät hänestä! Olen iloinen. En tiedä, milloin luen tuon omani (varmaan sitten, kun Pekka innostuttaa minut Murdoch-postauksellaan), mutta ilman muuta sitten bloggaan siitä. :)

    VastaaPoista
  10. Hei,

    rohkaistuinpa kommentoimaan ensimmäistä kertaa, vaikka blogiasi olen seurannut epäsäännöllisen säännöllisesti kesästä asti. Ensinnäkin kiitos, minäkin olen kiinnostunut toisten ihmisten lukukokemuksista, ja blogipostauksesi kommentteineen on tarjonnut niin kirjavinkkejä kuin kiinnostavia huomioita siitä, mitä muut ovat tykänneet omista suosikeistani tai inhokeistani.

    Tästä pääsenkin sujuvasti Hornbyn lukupäiväkirjaan - luin ko. kirjan keväällä, ostin sen Pariisista, muistaakseni Gibert Joseph -kirjakaupasta. Olen lukenut lähes kaikki Hornbyt; pidän hänen lämminhenkisestä huumoristaan ja henkilöiden inhimillisyydestä. Hornbyn kirjat ovat ehdottomasti suosikkejani ns. kevyen kirjallisuuden puolelta. "The Complete Polysyllabic Spree" ei pettänyt minua, Hornbyn tyyliin ihastunutta. Ainut harmituksen aihe oli, että useat kirjat, joista Hornby kirjoitti, ovat itselleni täysin tuntemattomia. Joistain kiinnostuin tosissani, mutta läheskään kaikkia ei ole suomennettu/löydy Suomesta. Tämähän ei tietysti haittaa, jos on valmis tilaamaan kirjansa esim. Amazonista alkukielisinä.

    Sitten siihen toiseen kysymykseen: kyllä, minäkin kierrän kirjakauppoja ulkomailla. Pariisissa asumisessa oli se etu, että kirjat olivat suorastaan naurettavan halpoja verrattuna siihen, mitä niistä saa Suomessa maksaa. Kuulu Shakespeare's Company tuli toki tutuksi, mutta suosin Pariisin lukuisia muita kirjakauppoja SC:n mielestäni kalliin hintatason vuoksi.

    Tulipa pitkä kommentti, vaikka alunperin piti vain kiittää blogista! (No ehkä tähän on osaselityksenä kirjoittamistaan odottava essee, jota ei vain huvittaisi aloittaa...) :)

    -Sonja

    VastaaPoista
  11. Hei Sonja, ja olipa kiva kun rohkaistuit kommentoimaan! On aina todella hauska uusista lukijoista, tai "piilossa" pysytellyistä. :) Mukava kuulla, etä blogista on ollut sinulle iloa!

    Kiitos Hornby-kokemuksesi jakamisesta! Minäkin uskon pitäväni kirjasta, mutta sitä lukiessa taitaa käydä samoin kuin kirjablogien kanssa, eli väkisinkin kiinnostuu kaikista esitellyistä ja kehutuista kirjoista. :)

    Shakespeare & Co:ssa hinnoissa on varmasti turistilisää, joten en hirveästi ihmettele, ettei joku kaupungissa asuva käy siellä säännöllisesti ostoksilla. Myös nuo Istanbulista ostetut kirjat olivat hävyttömän kalliita verrattuna vaikka Amazoniin, mutta haluan silti kirjashoppailla matkoilla, ja pidän myös siitä, että omistamieni kirjojen taustalla on joku tarina ja muisto.

    Pitkät kommentit ovat ilo, ja kuten olet varmasti huomannut, minäkään en ole mikään sanojen säästelijä. ;) Toivottavasti kommentoit toistekin!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...