keskiviikko 17. elokuuta 2011

Kirjahyllykeskiviikko: T niin kuin Tan, Tikka, Tóibín, Tyler...

T-alueeltani löytyy aika paljon kirjoja, mutta ne ovat vain muutamalta kirjailijalta. Yleensä en puhu muista kuin tästä aikuisten proosahyllystäni, mutta nyt täytyy mainita, että runohyllyssäni on ainakin Tabermannia, (lisää) Tikkaa, Tikkasta ja Timosta, sekä muistelmien joukossa minulle tärkeitä Tikkasen pariskunnan (Märta ja Henrik) teoksia. Tässä niitä ei kuitenkaan esitellä.


Essi Tammimaa: Paljain käsin


Tämän vuoden uutuuksia, josta kirjoitin täällä. Hieno, väkevä kertomus siskoksista ja naisista useassa polvessa, vaikka minua kirjailijan silmäänpistävä uudiskieli ei miellyttänyt. Kansi on upea!
Amy Tan: Ilon ja onnen tarinat; Keittiöjumalan vaimo; Luutohtorin tytär; Sata salattua aistia


Ah, Amy Tan. Ihastuin korviani myöten viitisentoista vuotta sitten lukemaani Keittiöjumalan vaimoon, joka on kiinalaisäidin rankka kertomus historiastaan amerikkalaiselle tyttärelleen. En tiedä, onko Keittiöjumalan vaimo Tanin paras kirja, mutta minulle se on jäänyt voimakkaimpana mieleen, varmasti siksikin, että se oli ensimmäiseni. Paremmin tunnetaan Tanin esikoinen Ilon ja onnen tarinat, jossa on kaikki ainekset ihanaan kirjaan (ja elokuvaan), ja ihana se onkin. Ei niin rankka kuin Keittiöjumalan vaimo. Sata salattua aistia oli äitini suosikki, ja sitä minäkin vielä rakastin. Sitten aloin ehkä jo turtua Tanin samankaltaisiin aiheisiin, ja Luutohtorin tytärtä en oikein edes muista. Viimeisintä, Rouva Chenin henkeä, en ole tullut edes hankkineeksi.


Amy Tan on silti ikuisesti yksi lempikirjailjoitani, ja aion lukea häntä tänä vuonna uudelleen Nostalgian jäljillä -haastetta varten. Toivottavasti en pety! Romaanit käsittelevät hurmaavalla tavalla kiinalaista ja amerikkalaista kulttuuria, Kiinan historiaa, perhsuhteita etenkin äitien ja tytärten välillä, ja identiteetin muodostumista. Muistan aina mainostaa, että meillä on sama syntymäpäivämäärä Tanin - ja Siri Hustvedtin - kanssa. :)


Eeva Tikka: Annu; Aurinkoratsastus; Haapaperhonen; Hiljainen kesä; Jyrkänparras; Kahdesti kastettu; Lohikäärmekylpy; Punainen härkä; Tulen jano


Eeva Tikka on minulle vielä tärkeämpi kirjailija kuin Amy Tan. En ole kotoisin Kiinasta, vaan Pohjois-Karjalasta, ja sinne Tikan juurevat kirjat sijoittuvat. Hän on myös kirjallisesti, laadullisesti taitavampi kielenkäyttäjä kuin uskomattomia tarinoita puolestaan kutova Tan.


Kuten kuvasta näkyy, olen keräillyt Tikan teoksia jonkin verran, mutta aion jonakin päivänä omistaa ne kaikki. Monta vielä puuttuu. Luin Tikan teoksia samoihin aikoihin kuin Amy Tania, aikaisemminkin, mutta äskettäinen palaaminen Aurinkoratsastus-romaaniin osoitti, että Tikka uppoaa minuun edelleen kuin veitsi voihin. Myös omistamani kaksi novellikokoelmaa, Kahdesti kastettu ja Tulen jano, ovat aamunovellien pinossani, ja olen niitä varovasti ja ihastellen aloitellut. Muistaakseni pidin vielä enemmän Tikan vanhemmista novelleista, mutta hyvin toimivat nämäkin.


Tikan useiden kirjojen kannet ovat tietenkin jo typograafisesti vanhentuneita, mutta pidän hirveästi kirjailijan siskon, Saara Tikan taiteesta, joka koristaa melkein jokaisen kirjan kantta. Ja jos minun "claim to fameni" Amy Tanin kohdalla oli sama syntymäpäivä, niin nyt voin kehaista lapsena asuneeni sekä Eeva että Saara Tikan naapurina. :)


Colm Tóibín: Brooklyn


Tämän vuoden uutuuksia, josta kirjoitin täällä, ja joka on ollut yksi tämän vuoden mieleenpainuvimpia lukuelämyksiä - kaikessa eleettömyydessään. Ihana kirja, ihana kansi!
William Trevor: Matilda's England


Tässä taas lahjaksi saamiani Penguin 60s -sarjan pikku kirjoja, jotka olen varmasti joskus lukenut, mutta joita en sen tarkemmin muista. Tämä kyllä kiehtoo näistä erityisesti ihanan kantensa ja mielenkiintoisen kuvailun vuoksi. Kirja koostuu kolmesta novellista, jotka muodostavat kokonaisuuden ja päähenkilö Matildan elämäkerran sijoittuen ajallisesti toiseen maailmansotaan ja sen ympärille.
Anton Tsehov: Kolme sisarta; Tarpeettomia ihmisiä


Tsehov on aina kiehtonut minua eniten venäläisistä klassikoista, joita tunnen hävettävän huonosti. Luin keväällä Kolme sisarta -näytelmän, johon petyin, mutta uskon näytelmämuodon miljoonine henkilöhahmoineen hämänneen ja sekoittaneen minua. Yläluokan joutilaisuus oli kuitenkin juuri niin viehättävää, kuin olin ajatellut. Tarpeettomia ihmisiä -novellikokoelman olen hankkinut joskus muistaakseni Inan suosituksesta, ja nyt aamunovelliprojektini aikana olen lukenut kirjasta pari ensimmäistä tarinaa. Ne ovat olleet hyvin lyhyitä, mutta samalla hyvin vaikuttavia.


Anne Tyler: Avioliiton lyhyt oppimäärä; Elämän tikapuilla; Nooan kompassi; Oikukas planeetta


Kirjoitin Anne Tylerista viimeksi tällä viikolla, ja aiemmin olen lukenut häneltä viereisen kuvan kirjoista alimmaiset. Juuri lukemani Amerikan lapset on siis äitini, ei minun, samoin kuin lainahyllyssäni oleva Päivällinen Koti-ikävän ravintolassa. Äiti tosin vähän lupaili, että saisin pitää joitakin lainaamistani kirjoista... :)


Pidän Tylerista todella paljon, ja varmasti kasvatan kokoelmaani hänen kirjoillaan vastakin. Nythän minulla on lähinnä noita pokkareita, jotka ovat alkaneet vähän ärsyttää säilytettävien kirjojen kohdalla. Muuten on toki ihanaa, että kirjoista on olemassa edullisia ja kevyesti käsilaukussa kulkevia pokkaripainoksia.


Mitä kirjoja löytyy teidän hyllyjenne t-risteyksistä (hahaa näitä sanaleikkejä..)? Ovatko minun T-kirjani teille tuttuja?

24 kommenttia:

  1. Minulta löytyy näköjään Teestä myös paljon kirjoja, mutta aika paljon samoilta kirjailioilta: eniten Jari Tervoa (Ohrana, Rokuli, Troikka) ja Antti Tuuria (Talvisota, Ameriikan raitti, Rukajärven tie), Heikki Turusta (Simpauttaja ja Kivenpyörittäjän kylä, enkä ole muuten vielä lukenut kumpaakaan). Lisäksi löytyy Hanna Tuurin Orapihlajapiiri, Ann Tylerin Hengitysharjoituksia ja Talvion Linnoituksen iloiset rouvat, lisäksi Pentti H. Tikkaselta yksi sotakirja, jonka nimi karkasi juuri mielestä. Teemaan liittyen ammattikirjallisuuden puolelta löytyy myös Martti Turtolan Ryti-elämäkerta, josta olen kirjoittanut bloginkin puolella.

    Sinun T-kirjasi eivät ole tuttuja, jäin miettimään, olenkohan lukenut Tsehovilta mitään? Täytyy lisätä varmuuden vuoksi lukulistaan!

    VastaaPoista
  2. Minullakin oli oma Amy Tan -kauteni, joka tosin alkoi Ilon ja Onnen tarinoista. Ihana kirja, vieläkin! Sitten kyllästyin ja tuli pidempi tauko. Viime vuonna luin Luutohtorin tyttären, ja se kolahti, kenties tuli se tuli vastaan juuri oikealla hetkellä. Rouva Chenin hengestä en oikein piitannut...

    VastaaPoista
  3. Hei Karoliina!

    Palaan vielä sen verran edelliseen kirjaimeen, että suosittelen lukemaan vähintäin Aksel Sandemosen Pakolainen ylittää jälkensä, jossa on kuuluisa Janten laki. Sain Sandemoseen innoituksen Meriluodolta ja ikisuosikikseni tulikin Kadonnut on vain unta. Ihmissudessa taas on...Felicia Venhaug.

    Ja nyt kirjaimeen, jota ei kovin paljoa löytynyt:

    Colm Tóibín: Brooklyn

    Maila Talvio: Kootut teokset (8 osaa)

    Leo Tolstoi: Sota ja rauha (4 osaa kahteen kertaan, joista toisen painos vuodelta 1924)

    Jorma & Päivi Tuomi-Nikula: Nikolai II

    Johan Theorin: Hämärän hetki, Yömyrsky, Verikallio

    Glas Triebel: Pikku Prinssin viimeinen lento

    Tommy Tabermann: Eroottiset runot, Veren sokeri, Valitusvirsiä valkoisille heteroille

    Z. Topelius: Välskärin kertomukset.

    Elämyksellistä loppuviikkoa sinulle!

    Lenchen

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Mulla ei ole kirjat hyllyssä aakkosittain, joten jotakin saattoi jäädä huomaamatta. Mutta ainakin seuraavien kirjailijoiden teoksia löytyy:
    Anne Tyler
    Donna Tartt
    Elise Title
    Z. Topelius
    Märta Tikkanen
    Sue Townsend
    Leo Tolstoi
    Mikael Torfason
    Mark Twain ja
    Jari Tervo.
    Amy Tanin Ilon ja onnen tarinoita minulla pitäisi myös olla, mutta nyt sitä ei näkynyt. Ehkä olen lainannut sen jollekin.

    VastaaPoista
  6. No näitä ei oo paljon tai sit en vaan jaksanu kattoa kunnolla:
    Thorvall: Hyvänyön satuja Aarre. lapsuuteni lempikirjoja, löytyi iltatorilta halvalla.
    Travers: Maija Poppanen
    Tuominen + co.: Ravistettava omskakas, Kuinka ideat syntyvät? Luovan ajattelun käsikirja.(On muuten loistava kirja.)
    Tervo: Huimaavat korot
    Tikkanen: Sofian oma kirja, Sofia aikuisena

    S:ään vielä Sillanpää: Nuorena nukkunut ja Curtis Sittenfeldkin löytyi.

    Innostuin suuresti samana päivänä sun kanssa syntyneistä kirjailijoista ja heti googlettamaan omaa synttäriä: Avaruussukkula Atlantiksen ensilento, Saksat yhdistyivät, Aale Tynni, James Herriot, Tommy Lee, Jonna Järnefelt, Gwen Stefani, Neve Campbell ja näköjään yksi Bäkkäreistäkin, Kevin Richardson. Ooh, Perfect! :D
    -Katriina-

    VastaaPoista
  7. Hei Karoliina, minun hyllyistä löytyy T:stä tosi vähän kirjoja. Viime keskiviikon S:stä olisi löytynyt vaikka kuinka paljon, mutta missasin sen ja ehkä parempikin niin!

    Nyt kaivoin hyllyn perukoilta esiin Tsehovin Nainen ja sylikoira. Valikoiman novelleja. Yhden novellin niistä voisi lukea aamulla, se olisi tarpeeksi lyhyt. Kaksi muuta ovat liian pitkiä. Olen opiskeluaikoina lukenut Kolme sisarta, mutta en muista sitä.
    Sen lisäksi hyllystä löytyy Donna Tartin Jumalat juhlivat öisin, joka muutama vuosi sitten teki vaikutuksen. Sitten on pari Pirjo Tuomisen kirjaa, joita en ole koskaan lukenut. Viimeisimpiä hankintojani kirpparilta on Topeliuksen Lukemisia lapsille.

    Anne Tyleria en ole lukenut, mutta kiinnostaisi tutustua!

    VastaaPoista
  8. Ihana kurkkia sinun ja muiden T-kirjoja. Itselläni niitä on yllättävän vähän, mutta tässä ei-aakkosissa olevien hyllyjeni satoa:

    - Anne Tyler (ensimmäisenä - ihan kuin SuperShield ässän kohdalla): Aikaa sitten aikuisina, Amerikan lapset, Accidental Tourist, Patchwork Planet, Ladder of Years, Pako, Avioliiton lyhyt oppimäärä
    - Essi Tammimaa: Paljain käsin
    - Hanna Tuuri: Orapihlajapiiri, Irlantilainen aamiainen
    - Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin, Little Friend
    - Z. Topelius: Adalmiinan helmi (näytelmäkirja)
    - Michel Tournier: Rakastavaisten illallinen, Perjantai (en ole lukenut)
    - Jari Tervo: Kallellaan
    - Amy Tan: Ilon ja onnen tarinat
    - Petri Tamminen: Enon opetukset
    - Antonio Tabucchi: Taivaaranta (lukematta)
    - Tommy Tabermannilta löytyy useita runokokoelmia

    VastaaPoista
  9. Sinulla on paljon ihania kirjoja T:ssa - minullakin on Tyleria, kohta (Morren ansiosta!) Tammimaa, Talviota, Topeliusta ja Tolstoita, Tikkaa olen lukenut mutta en omista (ja hehkutuksesti ansiosta pitää muistaa lukea lisää), Toibinia haluan ehdottomasti lukea.

    VastaaPoista
  10. Hmm..T:tä ei löydy muuta kuin:

    Anne Tyler, koko tuotanto enkuksi, en olekaan koskaan lukenut Tylerin kirjojen suomennoksia. Ilmeisesti ovat hyviä? Onko sama suomentaja koko tuotannolla vai useampia?

    Michel Tournieria ranskaksi

    ja Donna Tartin kaksi opusta.

    Mitä Karoliina tarkoitat tuolla Tammimaan uudiskielellä? Tammimaa on minulle tuntematon kirjailija - teema kiinnostava.

    Nyt on heti muista tiettyä kirjaa/kirjailijaa, mutta joistain viime aikoina lukemistani suomalaisista teksteistä minulle on tullut sellainen outo olo...ihan kuin teksti olisi aluksi kirjoitettu jollain muulla kielellä ja sitten käännetty, vaikka kysessä ihan suomeksi kirjoitettu juttu.
    Periaatteessa ihan oikeakielistä ja sujuvaakin, mutta jotain kummallista lauserakenteissa ja sanavalinnoissa.

    Tsehovia en tainnut koskaan lukea, näyteltynä nähnyt kyllä aika paljonkin. Viime kesänä näin täällä Genevessä aivan järkyttävän Lokki "modernisoinnin", jossa kaikki roolihahmot kekkuloivat alasti tahi aamutakkiin verhottuina kiiltävän kaltevan kuution päällä ja replikoivat tympääntyneellä nasaaliäänellä. Ja teksti oli "siirretty" tänne Geneveen ja paikat ja ihmisten nimet olivat täkäläisiä.

    Olisin lähtenyt kesken pois, mutta kun istuin aivan keskellä, niin en ensin kehdannut ja sitten sivuilta ja ovien vierestä lähtikin porukkaa ja minua rupesi säälittämään ne näyttelijäparat ja katsoin näytelmän koko hirveydessään loppuun. Pahinta oli se, että loppuhuipennus oli niin tragikoominen, että väkisin alkoi naurattaa - koko katsomoa. Silloin vasta näyttelijät säälittikin. Nyyhkivät siinä säälittävissä aamutakeissaan ja tarkoitus oli herättää katsojissa riipiviä tunteita eikä tehdä komediaa.

    Aika julmaa on tuo teatteri taiteenlajina. Jos homma ei toimi, niin varmasti aivan kamalaa vetää näytelmä loppuun. Siinä näyttämöllä, pakoon et pääse. Hui.

    Tais käydä niin, että ei tullu kommenttia tuli romaani :). Ensi kerralla napakammin!

    Lempi Sveitsistä

    VastaaPoista
  11. En jaksanut lähteä etsimään ei-aakkostetuista kirjahyllyistäni T-kirjoja, mutta haluan antaa sulle monen monta plussaa hienosta Eeva Tikka -kokoelmasta! Laillasi ihailen hänen tyyliään ja kirjojaan. Kuten olen tainnut jo mainitakin, luin häntä etenkin 1990-luvulla paljon ja käytin hänen lapsuusaiheisia kirjoja aineistona kirjallisuuden syventävien seminaarityössä. Viime vuosina Tikka on multa valitettavasti jäänyt unholaan.

    Pidän myös Tyleristä. Mulla on pari hänen kirjaansa (juuri tuo Amerikan lapset ja Aikaa sitten aikuisina). Amy Tanilta luin jokunen vuosi sitten Luutohtorin tyttären ja ihastuin siihen.

    VastaaPoista
  12. Tartt ja Tolkien (Donna ja J.R.R.) ovat täällä t-risteyksen koossa pitävät voimat :). Ensimmäiseltä löytyy Jumalat juhlivat öisin ja Pieni ystävä, toiselta tietenkin Taru sormusten herrasta, Keskeneräisten tarujen kirja ja Silmarillion.

    Sinun kirjasi olivat tällä kertaa harvinaisen vieraita.

    VastaaPoista
  13. Ai niin, Tolkien totta kai. Oli eri hyllyssä. Löytyyhän meiltä Taru sormusten herrasta-trilogia, Hobitti, Keskeneräisten tarujen kirja, Silmarillion ja Kirjeitä joulupukille. Keskeneräisten tarujen kirjaa en ole lukenut, muut kyllä.

    Katja / Lumiomena

    VastaaPoista
  14. Minun T-kirjani:

    Tommy Tabermann: Veren sokeri, Runot 1970-2010, Runoja Rosa Luxemburgille

    Johan Theorin: Hämärän hetki, Verikallio

    Anne Tyler: Amerikan lapset

    Kathleen Tessaron: Eleganssi

    Emma Tennant: Epäsäätyinen avioliitto

    Tomek Tryzna: Mene, rakasta

    Jari Tervo: Kallellaan

    Kati Tervo: Jääkaapin henki

    Hasan Ali Toptas: Varjottomat

    Essi Tammimaa: Paljain käsin

    VastaaPoista
  15. Minulla on niin paljon T-kirjoja, etten lähde niitä tähän listaamaan, mutta muutaman mainitakseni venäläiset klassikot Tolstoi, Tshehov, Turgenjev, muista tietysti Tolkien ja suomalaisista iki-ihana Topeliuksen Välskärin kertomukset.

    VastaaPoista
  16. Olipa meillä Amma erilaiset t-alueet! Vain Anne Tyler yhteisenä kirjailijana. :)

    Norkku, luulen että tuo Luutohtorin tytär taas osui minulla huonoon hetkeen, kyllästymispisteeseen? Tai toisaalta, en muista - ehkä se oli hyväkin, muttei jostain syystä tosiaan jäänyt mieleen. Rouva Chen on käsittääkseni aika erilainen kuin nuo muut, mutta kai se sekin täytyy joskus lukea. :)

    Lenchen, Janten laki ja Sandemose kiinnostavat kyllä ennen kaikkea Meriluodon vuoksi. Meiltäkin muuten löytyy yksi Theorin. Miehen hyllystä, mutta minäkin olen sen lukenut - ja sisäsivulla on kirjailijan omistuskin minulle. :) Oli ihan hyvä kirja, minusta dekkariallergisestakin. :D

    Maija, meillä on sentään muutama "yhteinen" kirjailija. :) Tuo on kyllä aika noloa, ettei minulla ole Tolstoita. Tai Topeliusta.

    Katriina, voi ei! Bongasin tuon Thorvallin Hyvänyön satuja kesällä Lastenkirjahylly-blogista, ja koska minäkin rakastin sitä lapsena, etsin heti nettidivarista kappaleen, jonka tilasin. Tajusin nyt, etten koskaan saanut myyjältä yhteydenottoa. Mur, täytyypä palata asiaan!

    Maija Poppanen löytyy myös meidän lastenkirjahyllystä (ja on minulla itse asiassa nyt kesken Nostalgian jäljillä- ja Totally British -haasteita varten)! Ja juu, mullakin on monia muitakin hauskoja synttärikaimoja näiden lempikirjailijoiden lisäksi - esim. Juice Leskinen. :)

    Sara, näihin kirjahyllypostauksiin on kyllä lupa kommentoida myös jälkikäteen. :) Uskon, että Anne Tyler sopisi sinulle hyvin!

    Katja, olet siis ilmeisesti lukenut yhteistä suosikkiamme Tyleria englanniksi? Mitä pidit, ja onko parempi kuin käännöksenä? Meilläkin on muuten tuo Tervon Kallellaan, jonka Teemu on lukenut, mutta minä en. :)

    Maria, ah, olen onnellinen, jos luet Tikkaa lisää ja Tóibíniakin! <3

    Lempi, minusta Tylerin suomennokset ovat toimineet hyvin. Olen lukenut Kristiinoiden Drews ja Rikman käännöksiä, mutta Tylerilla näyttää olleen muutama muukin kääntäjä vuosien varrella.

    Tammimaan uudiskielestä voit käydä kurkkaamassa yhden näytteen siellä arviossani teoksesta (joka on linkitettynä tässä Tammimaan yhteydessä). Hän käyttää valtavan paljon joko itsekeksimiään tai muuten niin valtavan harvinaisia sanoja, ettei lukija niitä ennestään tunnista. Pidän kielen uudistamisesta ja sanoilla leikittelystä, mutta minun makuuni se menee tässä teoksessa liiallisuuksiin ja häiritsee lukukokemusta. Kieli on jakanut lukijoita tehokkaasti, ja moni on sitä rakastanutkin.

    Kiitos teatterikokemuksen jakamisesta (vaikka kuulosti aika kauhealta)! Täällä saa rönsyillä ja kirjoittaa pitkästi - muutkin kuin minä. :D

    Anna Elina, mie olen niin iloinen, että sinäkin tykkäät kovasti Tikasta! <3 Ja Tylerista! Ja Amy Tanista! Onpas meillä yhteneväinen t-maku. :)

    Tessa, mullakin on Taru sormusten herrasta lastenhyllyssä, ja tietopuolella pari Tolkienia käsittelevää teosta. :) Taru kuului olennaisena osana nuoruuteeni. <3 Katjalle vielä, että minulla on tosiaan vain tuo TSH, enkä ole varma olenko kokonaan lukenut muita teoksia. No, Hobitin varmaan. Mutta jotenkin minulla se into keskittyi tuohon yhteen teokseen ja sen selityksiin.

    Susa, meilläkin taisi olla neljä, viisi yhteistä kirjaa. :) Miten tuo Emma Tennant kuulostaa nyt niin tutulta.. Pitääpä käydä googlaamassa!

    Margit, minulla on tosiaan tuo venäläisklassikko-osasto huonosti hallussa, minkä huomaa jo kirjahyllystäni. Siinä olisi projektia jollekin lukulomalle - tai vaikka eläkkeelle!

    VastaaPoista
  17. Tuo T niin kuin Tikka on jäänyt ihan häiritsemään mua sen jälkeen, kun vähän aikaa sitten kirjoitit hänestä! :) Vaikka yritän käyttää lähikuukaudet lähinnä omien kirjapinojen purkamiseen eli omasta hyllystä lukemiseen, mun on pakko hakea Tikkaa kirjastosta varmaan jo lähiaikoina. Tai sitten pitää kysyä, onko äidin hyllyssä. Mulla on tapana lainata sieltä ja kas, unohtaa palauttaa. :)

    VastaaPoista
  18. Onpa vaikuttava Eeva Tikka -kokoelma!

    Minulla on ei Tóibínia lukuun ottamatta ole mitään samoja T-kirjoja kuin sinulla. Tessan tavoin T-osaston valtias näyttää täälläkin olevan Herra Tolkien, teinivuosieni suosikkikirjailija. :)

    VastaaPoista
  19. Meillä saattaa olla ylimääräinen Thorvall jossain!!! Ainakin jossain vaiheessa oli, en muista onko se myyty vai onko se pahvilaatikossa Ö.
    Yritän tutkia asian NOPEASTI ja otan sitten vaikka suhun yhteyttä, jos tarvitset sitä?
    - Katriina -

    VastaaPoista
  20. Joo, olen toki lukenut Tyleria englanniksi ja itse asiassa varmaan enemmän kuin suomeksi. Jaa, mitähän sanoisin? Tylerin käännökset ovat tosi laadukkaita kaiken kaikkiaan, niitä ei voi moittia. Mutta kyllä hänen kirjansa vievät mukanaan alkukielelläkin. Oikeastaan hassua, mutta en edes osaa sanoa, luenko Tyleria mieluummin suomeksi vai englanniksi, sillä ei taida olla edes väliä. :)

    VastaaPoista
  21. Oho, minä en ole koskaan lukenut yhtään Eeva Tikkaa! Täytyypä korjata tilanne pian! Mitä kirjaa suosittelisit?

    VastaaPoista
  22. Jenni, minäkin sain juuri lopullisen vahvistuksen sille, että saan pitää kaikki äidin hyllystä nyt "lainaamani" kirjat - paitsi ne muutamat, joita hän ei ole vielä itse lukenut. ;) Ihanaa! Ja yhtä ihanaa, että olet kiinnostunut Tikasta. Olen jotenkin niin vakuuttunut, että Eeva Tikka on "sinun kirjailijasi", että pelkään luovani liikoja odotuksia ja että petyn kauheasti, jos et sitten pidäkään. :)

    Zephyr, Tolkien-kokoelma on kyllä syytä pitää aivan kunniapaikalla, sanottaisiin siitä mitä vain! Minulla on tosiaan vain se TSH, ja sekin pokkaripainoksena. Olen - tai olin - kyllä muuten suht perehtynyt esim. haltiakieleen ja Tarun runoihin ja lauluihin englanniksi (muistan muutaman edelleen ulkoa, kuten "Old Tom Bombadil is a merry fellow...". :)

    Katriina, olisin aivan myyty, jos saisin tuon Thorvallin!! Mutta ei paineita. :) (Olisi silti ihanaa.)

    Katja, kiitos sekavasta vastauksesta. :D Päättelen siis, että kääntäjät ovat onnistuneet, mutta Tyler on oikeastikin hyvä. :) Kun joskus ollaan puhuttu siitäkin, että onko sitä oikeasti niin rakastunut Carol Shieldsiin, vai Hanna Tarkan tulkintaan hänestä. Haluan lukea molempia vielä joskus alkukielellä!

    Reeta Karoliina, ah! Olen aivan yhtä varma kuin Jennin kohdalla, että rakastaisit Eeva Tikkaa. Ja samoin kuin Jennin kohdalla, petyn kieltämättä kauheasti, jos et rakastakaan. :) Olen lukenut Tikkani melkein kaikki piiiitkä aika sitten, mutta nyt uudelleenlukemani Aurinkoratsastus teki edelleen vaikutuksen. Muita mieleen vahvasti jääneitä romaaneja ovat esim. Punainen härkä, Hiljainen kesä ja Jyrkänparras. Tikka kirjoittaa myös mielettömiä novelleja, ja kokoelmat ovat upeita, esim. Alumiinikihlat tai Kuningaskalastaja.

    VastaaPoista
  23. Amy Tan on minunkin suosikkini vuosien takaa - tosin hyllystä löytyy vain kaksi hänen teostaan.

    VastaaPoista
  24. Eriqou, kiva kuulla! Amy Tan on ihana. Ja onhan sinulla melkein puolet hänen viidestä teoksestaan. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...