perjantai 25. toukokuuta 2012

Kirjavan kammarin lukumaraton

Tunti 0, klo 15.00


Nyt se alkaa. Kirjoitan tätä oikeasti klo 14.15 ja ajastan jutun kolmeksi, jolloin hyökkään jo ensimmäisen kirjan kimppuun. Kävin äsken hakemassa vielä kirjastosta sen Kate Chopinin Heräämisen ja päätin lisätä pinoon vielä eilen saamani Ingmar Bergmanin Sunnuntailapsen. Olen katsellut, että valikoimassani on joitakin yhteneväisiä teemoja, jotka saattavat ohjata lukuvalintojani, mutta tärkein kriteeri olkoon edelleen fiilis.


Taidan aloittaa Joyce Carol Oatesin romaanilla Kosto: rakkaustarina, koska Oates on kirjailija, jota olen kiihkeästi halunnut lukea jo vuosia, mutten ole jostain syystä vielä lukenut. Lisäksi Kostoa on ehkä parempi lukea tuolla auringonpaisteessa ja linnunlaulussa kuin illan pimeydessä.


Maratonvalmistelut eivät sujuneet ihan suunnitelmieni mukaan. Olin ajatellut nukkua oikein myöhään, että olisin kunnolla levännyt, mutta en saanutkaan enää unta miehen lähdettyä töihin heti kahdeksan jälkeen. Olin kai niin innoissani tästä maratonista. :) Sitten ajattelin, että aloitan päivän oikein rennosti, enkä ainakaan lue mitään, mutta päädyin lopulta heti aamusta lukemaan ja korjailemaan omaa käsikirjoitustani 150 sivua, jotka olin jo edellisenä iltana saanut muka valmiiksi.


No, kaikesta huolimatta olen todella innostunut siitä, että kohta se alkaa, ja odotan malttamattomana. Käyn vielä kitkemässä etupihalla ja sen jälkeen onkin hyvä oikaista aurinkoon lukemaan.


Ainakin minulla on paljon ruokaa. Tavoistani poiketen ostin kaikenlaisia eineksiä ja naposteltavaa, vaikka olisin selvinnyt vallan hyvin ilmankin. Tuntui vain, että nyt täytyy saada kaikki mahdolliset varastot täyteen. Jos kyllästymispisteessä tuntuu, että lukemista helpottaa, kun saa syödä jääkaapista valmiin vuohenjuusto-tomaattileivän, olkoon sitten niin. Olen varustautunut. :)


Minulla on myös paljon erilaisia juomia. Olen käytännössä lopettanut limujen ja energiajuomien nauttimisen, mutta nyt ostin häpeilemättä kevytkokista ja sokeritonta Red Bullia. Tuhlasin myös rakastamaani jääkahviin ja ostin vielä alkoholitonta olutta, sillä liian aikaisin ei sovi alkaa tissutella helteestä ja perjantaista huolimatta. Täytyy jaksaa lukea pitkälle yöhön. Mutta on minulla sentään hyvää viiniäkin loppuiltaa varten.


***

Tunti 2, klo 17.00

Oatesin Koston lukeminen sujui nopeasti. Olin arvellut sen noin 150 sivussa menevän kolmisen tuntia, mutta lopulta aikaa kului vain tunti neljäkymmentä minuuttia. Kirja oli kyllä nopealukuinen, sillä taitto oli väljä, sivuilla paljon valkoista, eikä teksti ollut lainkaan vaikeaselkoista.

Järkyttävää tekstin sisältö toki oli, mutta kirjasta ei jäänyt kuitenkaan paha mieli, niin kuin olin pelännyt. Mielenkuohua enemmän lukemista hidasti ajoittain naapurit, jotka grillasivat ja söivät ulkona, ja joiden jutustelua jäin välillä väkisin kuuntelemaan. :D Luin koko teoksen ulkona ihanassa auringonpaisteessa. Aurinko meni pilveen juuri, kun olin lukemassa ihan viimeisiä sivuja. Nyt siirryin sisälle ja lämmitin syötäväksi eilistä tofuwokkia.

Olin ajatellut, että seuraava kirja voisi olla teemaa jatkaen Märta Tikkasen Miestä ei voi raiskata, mutta ehkä luen raiskausten väliin kuitenkin jotakin valoisampaa. Valinta oli lopulta yllättävän vaikea, mutta päätin lopulta aloittaa Hernán Rivera Letelierin chileläisromaanin Elokuvankertoja.


***

Tunti 3, klo 18.00

Elokuvankertoja oli todellinen pienoisromaani: vain 133 pientä sivua ja edelleen väljällä taitolla. Luin sen alle 40 minuutissa. Tarina ei ollut ihan niin valoisa kuin olin ajatellut eikä tässäkään selvitty täysin ilman seksuaalista väkivaltaa. En oikein osaa vielä sanoa, mitä mieltä olin kirjasta, mutta palaan asiaan myöhemmin varsinaisen arvion myötä.

Nyt toivon onnistuvani valitsemaan jotakin muuta. Olisin voinut jatkaa latinalaisamerikkalaista teemaa Gabriel García Márquezin Muistojeni ilottomilla huorilla, mutta mieleni tekee lukea Claes Anderssonin Jokainen sydämeni lyönti -muistelma. Tämän kanssa menee todennäköisesti hieman pidempään. Lukeminen ei vielä väsytä yhtään, mutta harmittaa, kun ei voi lukea kaikkia kirjoja kerralla. :)


***Tunti 5, klo 20.44


Claes Anderssonin muistelmateos oli kyllä ihana. Ei ehkä niin ihana kuin odotin, mutta toisaalta odottamattomalla tavalla parempi. Lukiessa meni 2,5 tuntia, sivuja kirjassa on 175. Olin tätä lukiessani jo selvästi levottomampi. Se ehkä johtui pitkälti siitä, että kirja haastoi ajattelemaan ja vertaamaan omiin kokemuksiin. Niinpä katselin välillä ikkunasta ulos, ajattelin ja muistelin. Mutta hyppäsin välillä myös tietokoneella muistaessani, etten ole edes katsonut, mikä toukokuun päivittäisen valokuvahaasteen tämänpäiväinen aihe on ("Unusual" - taidan kuvata päivän päätteeksi sen tekstimäärän, joka tuli luetuksi) tai yrittäessäni selvittää, kuka kirjailija on Anderssonin ex-vaimo (en saanut selville, ehkä tämä pitäisi tietää muutenkin). Ja kirjoittelin tekstiviestejä juuri matkoilta palanneen isosiskon kanssa.


Nyt on sellainen olo, että voisin tehdä jo muutakin kuin lukea, mutta minkäänlaista epätoivoa ei ole ilmassa. Ihan hyvillä mielin aloitan seuraavan teoksen. Enkä ole vielä päättänyt, mikä se on. Päätän kohta. Huomaan, että kun pöytä on täynnä hyviä kirjoja ja jääkaappi täynnä herkullisia ruokia ja juomia, minusta tulee vähän neuvoton. Kaikkea tekisi vähän mieli, mutta tuntuu, ettei lopulta mitään niin paljon, että se ansaitsisi tulla valituksi kaikkien muiden joukosta.


Kaikenlaista. Nyt menen kuitenkin valitsemaan sen seuraavan kirjan.


Päätös on tehty ja sinetöity. Helmi Kekkosen Valinta. Ja ai niin, Anderssonia aloittaessani otin rehvakkaasti kaveriksi kokista ja sipsejä, mutten jaksanut kovin paljon. Puolivälissä kävin sitten tuon kuvatun Jaakobin painin ja valitsin lopulta Starbucks Frappuccinon, mutta sekään ei lopulta maistunut kovin hyvältä, kun en onnistunut kunnolla perustelemaan valintaa itselleni. Nyt täytyy kyllä lopettaa näin vakava suhtautuminen näihin elämän suuriin valintoihin. Onneksi juuri nyt vatsa onkin niin täynnä, ettei mitään tee mieli.


***

Tunti 7, klo 22.32

Valinta on vielä kesken. Olen lukenut 1,5 tuntia ja edennyt 85 sivua. Kieli on sellaista, että se ottaa enemmän aikaa. Hienoa, kieli siis. Sekä Anderssonin teoksessa että tässä Kekkosen romaanissa käsitellään muistoja ja muistamista. Niitä olen sitten miettinyt ja äsken oli pakko nousta kaivamaan esiin yksi valokuva lapsuudesta. Olen siinä täyttänyt juuri kolme ja muistan kuvanottohetken ympäriltä sellaista, että olen varma muistavani itse, en kenenkään kertomana. Mutta pakko sanoa silti, että ainakin kuvittelen muistavani. Muisti on juonikas.

Meidän kuopus on juuri täyttänyt kolme. On yhtä aikaa hauskaa ja pelottavaa ajatella, että hänelle alkaa jo syntyä pysyviä muistoja. Toisille syntyy toki jo paljon aiemmin ja toisille vasta myöhemmin.

Halusin kirjoittaa tämän välipäivityksen oikeastaan siksi, että aloin miettiä sitä, minne sijoitamme kirjojen tapahtumat päässämme. Olen jutellut tästä siskojeni kanssa ja meille on yhteistä se, että lukemamme kirjat tapahtuvat jommassakummassa mummilassamme. Tai mummin ja ukin mökillä. No, nyt noilla paikoilla on jo eri nimet, mutta kuitenkin. Mistähän sekin johtuu? Eivät ne ikinä omaan lapsuuskotiin sijoitu, en ainakaan muista. Mutta nyt huomasin Valintaa lukiessani, että sijoitan sen appivanhempien kesäpaikkaan, jota mekin käytämme paljon. Eivät talot ulkoa tai sisältä varmaan koskaan ihan yksi yhteen ole, mutta silti tunnistettavissa.

Ajattelin ensin, että ei tämä aina päde, että kyllä nyt ainakin Elokuvankertojan aaltopeltihökkelin kuvittelin ihan itse, mutta sitten tajusin, että kyllä senkin pohja oli päässäni toisesta mummilastamme. Ihan hassua. Pitäisi alkaa miettiä tätä ihan järjestelmällisesti.

Nyt jatkan lukemista. Se on edelleen ihanaa.


***

Tunti 8, klo 23.45

Sain juuri Valinnan loppuun. Siinä oli 160 sivua ja aikaa kului melkein kolme tuntia. Tämä oli tosiaan kieleltään ja muutenkin sellainen kirja, jota luki vähän hitaammin. Ehkä pitkä putkeenlukeminen ja kellonaikakin alkavat vähitellen vaikuttaa. Kirjan loppu oli hieno. Pidin Valinnasta myös muuten, mutta tätäkin täytyy vähän sulatella ja palata asiaan myöhemmin paremmin.

Ei tee vieläkään mieli lopettaa lukemista. En ole vielä yhtään miettinyt, mitä seuraavaksi ja kuinka kauan mahdollisesti vielä jaksan ennen kuin uni tulee. Tai ehkä olisi kiva katsoa vielä vähän telkkaria ennen kuin menen nukkumaan. Mutta kyllä minä vielä jonkun ainakin aloitan. Käyn nyt valitsemassa.

Äh, vaikea valita. Tekee ainakin mieli lukea vaihteeksi englanniksi. Mietin vielä The Great Gatsbyn, Beside the Sean ja Who's Afraid of Virginia Woolfin? välillä. Ehkä pidän pienen tauon ja päätän sitten. Ai niin, pitää ottaa nopeasti vielä se päivän kuvakin.


Lisäys klo 0.07: Päätin lukea vielä Véronique Olmin Beside the Sean. Mutta ensin selailen vähän kanavia. Ja ai niin, Valinnan aikana söin vähän leipää ja voita, join vähän viiniä. Nyt tekisi taas vähän mieli leipää. Voisin elää pelkällä leivällä.


***

Tunti 12, klo 3.00

Puoliväli. Nyt menen nukkumaan. Beside the Sea ei ollut fiksu valinta yön viimeiseksi kirjaksi. Ei etenkään, kun on ollut 1,5 viikkoa erossa lapsistaan ja ikävä on kova. Onneksi tulevat huomenna kotiin. Olmin kirjassa on 111 sivua ja luin sitä noin kaksi tuntia. Rankka trippi, huhhuh.

Laitan kellon soimaan kuuden tunnin päästä, mutta saa nähdä tarvitsenko enemmän unta. Yleensä kuusi tuntia riittää. Ehdin varmaan huomenna lukea vielä pari kirjaa. Katsotaan sitten aamulla, mitä ne ovat. Ainakin nyt tuntuu, että haluaisin lukea jotakin hyväosaisten turhaa, omahyväistä märehdintää. Vaikka sen Gatsbyn tai sitten H. Tikkasen valitusta. Tai oikein onnellisen lapsuuskuvauksen, niin kuin Ingmar Bergmanin Sunnuntailapsi takakannen perusteella ehkä on.

Ja ehkä luen vielä ihan vain yhden humoristisen jutun Anna-Leena Härkösen Kauhun tasapainosta painajaisia välttääkseni. Hyvää yötä ja huomiseen!


***

Tunti 18, klo 9.26

Heräsin suunnitelmien mukaisesti yhdeksältä. Öinen ahdistus on onneksi mennyttä, oli vaikea saada unta edes silloin kolmelta, kun Olmin kirja pyöri mielessä. Se oli hyvä teos, mutta mietin taas näiden superahdistavien kirjojen funktiota, niin kuin joskus kauan sitten blogissakin.

Hyvinkäällä on tapahtunut ikäviä, mutta Espoossa aurinko paistaa, lukuinto on aina uusi ja lapsetkin palaavat tänään maman hoiviin. Hain äsken jääkaapista tähän yöpöydälle vähän energiajuomaa ja frappuccinoa - nyt ei tuhlata aikaa kahvinkeittoon - joilla ajattelin jaksaa, kunnes tulee nälkä. Monien muiden tapaan en syö yleensä aamiaista. Perheen yhteisillä lomilla meillä on tosin tapana tehdä siitä koko päivän upein ateria ja ihana hetki.

Luin eilen Härkösen kokoelmasta yhden jutun, ja vaikkei se hirveästi säväyttänyt (oli siinä siis paljon hauskaa, mutta olen nirppanokka), ajattelin jatkaa Kauhun tasapainon parissa herätäkseni kunnolla. Sitten luulen siirtyväni ulos lukemaan, ja ainakin nyt kiinnostaisi eniten tutustua Henrik Tikkasen Yrjönkatuun.

Kiitos muuten ihan kauheasti kommenteista, tsempeistä ja tykkäämisistä täällä ja Facebookissa. Luen ja huomioin kaikki, ja olen niistä tosi iloinen, vaikken vielä keskity niihin vastailemaan. Kiva, kun olette hengessä mukana!


***

Tunti 19, klo 10.40

Härkösen 141 sivussa meni noin tunti, vähän yli. Jaa-a. Pidin näistä kolumneista aikoinaan Imagessa tosi paljon, mutta ehkä ne ovat vähän vanhentuneet. Tai minä olen. Joka tapauksessa kokoelma oli minusta vähintään epätasainen. Sentään pari kertaa nauroin ääneen, mikä on minun kohdallani jo meriitti. :)

Nyt sitten ulos Henrik Tikkasen kanssa. Lähikirjastossamme ei ollut Tikkas-hyllyssä niitä kehutumpia osoitekirjoja, joten Yrjönkadulle mennään. Nyt alkaa muuten tulla jo paniikki siitä, etten millään - tietenkään - ehdi maratonin aikana lukea kaikkia niitä kirjoja, jotka haluaisin. Ihan niin kuin niitä ei sitten ikinä enää voisi.


***

Tunti 21, klo 12.45

Henrik Tikkasen kanssa kului 1,5 helteistä tuntia. Ulkona on todella kuuma! Tulin vähäksi aikaa sisälle, etten pala ihan poroksi. Yrjönkatu ei ollut välttämättä erityisen laadukas teos, mutta oli se mielenkiintoinen. Ihan jo siksi, että oli kiinnostavaa lukea ensi kertaa Henrik Tikkasen omaa tekstiä, miestä joka on hänen vaimonsa kautta kasvanut silmissäni lähes myyttisiin mittoihin. Demonisiin myyttisiin mittoihin, mutta kuitenkin.

Lukiessa söin brunssina sen aiemmin mainitun vuohenjuusto-tomaattileivän. Ja join sekä kokista että paljon vettä. Pitäisi varmaan syödä taas myös perunalastuja tai muuta suolaista, koska alhainen verenpaineeni saa minut kestämään hellettä aika huonosti ja suolanpuute aiheuttaa inhottavia elohiiriä.

Nyt on aikaa lukea vielä kirja tai kaksi. Tai jotakin siltä väliltä. Arvon tässä neljän kirjan välillä, mutta taidan valita nyt sen Ingmar Bergmanin Sunnuntailapsen, joka kertoo helteisestä päivästä. Luen yleensäkin mielelläni vuodenaikaan ja säätilaan sopivia teoksia.

Appivanhemmat lähtivät lasten kanssa juuri ajamaan Keski-Suomen kesäpaikasta tänne päin, eli he ovat täällä pian maratonin päätyttyä. Mahtavaa!


***

Tunti 24, klo 15.05

Nyt se on ohi. Viimeisten tuntien aikana iski levottomuus. Johtuiko se kuumuudesta vai kaikesta lukemisesta, en tiedä, mutta ensin lopetin kesken (sivulla 44) viehättävän Sunnuntailapsen. En siis sen huonouden vuoksi, vaan tuntui, että tässä tilanteessa tuollainen yhdenpäivän romaani etenee liian hitaasti. Aloitin sitten Petja Lähteen Poikaa, mutta senkin lopetin kesken (sivulle 41). Tuntui vain, etten jaksanut nyt lukea masentavista työttömyyslähiöistä.

Viimeisen tunnin aikana luin sitten vielä Gabriel García Márquezin Muistojeni ilottomat huorat (100 sivua). Luin siis yhteensä kai kahdeksan teosta. En ole varma, ylitinkö tavoitteeni, eli tuhat sivua, enkä ehdi sitä ihan vielä laskeakaan, sillä lapset tulevat kohta ja haluan käydä sitä ennen virkistävässä suihkussa ja vähän siivota paikkoja. Palaan siis vielä kerran tähän postaukseen tekemään lopullisen yhteenvedon.

Lyhyesti sanon kuitenkin, etten kokenut tätä lainkaan raskaaksi, vaan erittäin hauskaksi kokeeksi, jonka olisin ilman muuta valmis uusimaan joskus. Suosittelen lämpimästi!


***

Loppuyhteenveto, klo 23.45

Päivä ja ilta hujahtivat ihan huomaamatta ohi lasten palattua. Tällä säällä meillä juostaan lasten kotona ollessa nonstoppina ulos ja sisään, etu- ja takaovesta, niin omat kuin vieraat mukelot. Ja omat löytyvät milloin kotoa, milloin jommaltakummalta taloyhtiön leikkipaikalta, milloin naapurista ja milloin esimerkiksi puusta. Päivät eivät ole levollisia, sanoi maratoonari ihastuneena.

Mutta nyt lapset sentään nukkuvat ja voin istua alas kertaamaan suorituksiani. Luin maratonin aikana tosiaan kahdeksan teosta ja aloitin päälle vielä kahta, tässä järjestyksessä:
 • Joyce Carol Oates: Kosto: rakkaustarina. Otava, 2010. Sivuja 152, aikaa 1h 40min.
 • Hernán Rivera Letelier: Elokuvankertoja. Siltala, 2012. Sivuja 133, aikaa alle 40min.
 • Claes Andersson: Jokainen sydämeni lyönti. WSOY, 2009. Sivuja 175, aikaa 2h 30min.
 • Helmi Kekkonen: Valinta. Avain, 2011. Sivuja 160, aikaa alle 3h.
 • Véronique Olmi: Beside the Sea. Peirene Press, 2010. Sivuja 111, aikaa noin 2h.
 • Anna-Leena Härkönen: Kauhun tasapaino ja muita kirjoituksia. Otava, 2004. Sivuja 141, aikaa noin 1h.
 • Henrik Tikkanen: Yrjönkatu. WSOY, 1980. Sivuja 138, aikaa 1h 30min.
 • Ingmar Bergman: Sunnuntailapsi. Otava, 1993. Sivuja luettu 44, aikaa noin 40min.
 • Petja Lähde: Poika. WSOY, 2012. Sivuja luettu 41, aikaa noin 30min.
 • Gabriel García Márquez: Muistojeni ilottomat huorat. WSOY, 2006. Sivuja 100, aikaa 1h.

Sivuja kertyi siis yhteensä 1195. Minulla ei ollut virallista sivutavoitetta, mutta olin etukäteen laskeskellut, että olen todella ylittänyt itseni, jos luen vuorokauden aikana yli tuhat sivua. Joten jiihaa, totean todella ylittäneeni itseni. :D

Karkeasti laskettuna luin varsinaisesti noin 15 tuntia ja nukuin kuusi, joten muihin taukoihin kului lopulta kolmisen tuntia. Niistä pisin yksittäinen oli korkeintaan 45 minuuttia. Tunnissa luin keskimäärin (tauot poisluettuina) 80 sivua, mikä on minulle paljon. Olen joutunut työajan käytön vuoksi tarkkailemaan lukunopeuttani ja todennut, että se on yleensä keskimäärin 50 sivua tunnissa. Nyt varmasti halusinkin lukea nopeasti, mutta monet kirjat olivat myös hyvin nopealukuisia ja/tai väljästi taitettuja ja/tai pienikokoisia.

Luin muuten vain yhden kirjan englanniksi. Se ei ollut tietoinen päätös, mutta ehkä alitajuisesti suosin äidinkieltäni, jolla on yleensä nopeinta lukea. Alunperin muuten ajattelin, että luen lähinnä uutuuksia purkaakseni arvostelukappalepinoa, mutta en lopulta lukenut kuin yhden uutuuden ja aloitin toista. Melkein kaikki teokset on kyllä julkaistu (lukukielelläni) 2000-luvun puolella, joten suht tuoreita kirjoja ne kuitenkin olivat. Vanhimmat olivat Yrjönkatu vuodelta 1980 ja aloitettu Sunnuntailapsi vuodelta 1993.

Kirjoitan näistä kaikista (loppuunluetuista) myöhemmin omat arvionsa, enkä osaa vielä sanoa varmaksi, mikä maratonin kirjoista nousee parhaimmaksi lukukokemukseksi tai jää mieleen suurimpana pettymyksenä. Sen verran kuitenkin sanon, että Oates, Andersson ja Kekkonen olivat juuri niin hyviä kuin odotinkin, tavallaan myös Olmi, mutta hänen romaaninsa oli myös ahdistavampi kuin kuvittelin, vaikka tiesin aiheen etukäteen. Kokemukseen tosin vaikutti myös lukuajankohta ja olosuhteet. Odotin myös Tikkasen teoksen olevan kiinnostava, mutta koska hänen teoksistaan juuri lukemaani ei ole kauheasti arvostettu, siitä yllätyin positiivisesti.

Pidin todella paljon myös Bergmanista, joka oli kirjailijana minulle uusi tuttavuus, eli hänen teoksensa jäi tosiaan kesken huonon hetken, ei teoksen laadun vuoksi. Luen kirjan ihan varmasti vielä loppuun. Toisesta keskenjääneestä, Lähteestä, en ole ihan varma. Todennäköisesti annan sille vielä toisen mahdollisuuden, mutta odotin kirjalta paljon, eikä alku saanutkaan minua syttymään. Toki luin vain hassut 40 sivua, joten kyllä kirja ansaitsisi vielä ainakin vähän jatkoa.

Toinen, johon hieman petyin odotuksiin nähden, oli Rivera Letelier. García Márquezista en oikein osaa vielä sanoa. Ajattelin, etten varmaankaan pidä kirjasta, mutta ehkä sitten kuitenkin jotenkin pidin. Olen lukenut häneltä aiemmin yhden teoksen, Rakkaudesta ja muista riivaajista, joten jonkinlainen ennakkoaavistus tyylistä minulla oli. Lattarikirjallisuus ei taida kuitenkaan olla minulle kovin iso juttu.

Nyt sanoisin, että suurin pettymys oli Härkönen. Yritin viime vuonna lukea pitkän tauon jälkeen hänen romaanejaan, enkä innostunut yhtään. Olen kuitenkin vaalinut hänestä kuvaa loistavana kolumnistina ja muutenkin hauskan asiatekstin kirjoittajana. Nyt luetun kokoelman kolumnit olivat ehkä kaikki minulle ennestään Imagesta tuttuja, mutta lukemisesta on niin paljon aikaa, että muistin hyvin harvan. Joukossa oli onneksi tosi hauskojakin hetkiä, joille harvinaista kyllä nauroin jopa ääneen, mutta aika moni kirjoitus oli minusta myös tylsä tai suoraan sanottuna huono. Luulen kuitenkin, että tämä johtui ennen kaikkea tekstin vanhenemisesta. Kolumnit tuppaavat olemaan sen verran ajankohtaisia, että nuo kymmenisen vuotta sitten julkaistut tuntuivat usein auttamattoman vanhanaikaisilta.

Äh, ei minun ollut tarkoitus kirjoittaa näin pitkästi ja tarkkaan lukemisistani. Yritän nyt sanoa lyhyesti tähän loppuun sen, että tämä maraton oli oikein todella hauska kokemus, jonka olin olettanut olevan rankka ja puuduttava, mutta joka oli lopulta kaikkea muuta. Jos minulle vielä joskus siunaantuu vastaavia tilaisuuksia, tempaisen ilman muuta jatkossakin. Moni muukin suunnittelee maratonia esim. kesäksi tai "kunhan tulee tilaisuus", ja vielä useampi taitaa siitä haaveilla. Rohkaisen ja kannustan kokeilemaan. 

Suosittelen maratonin ajaksi yksinäisyyttä. Ja aloitusajankohta kannattaa miettiä tarkkaan. Kirjainten virran Hanna oli minulle onneksi teroittanut, omasta kokemuksestaan viisastuneena, että kannattaa aloittaa iltapäivällä. Minunlaiseni yökukkuja olisi voinut aloittaa myöhemminkin kuin klo 15, mutta hyvin tämä näinkin toimi. Luin 12 tuntia ennen unia, mutta se ei tuntunut liian raskaalta. Tämän päivän pätkä jäi lyhyemmäksi, enkä päässytkään ihan samanlaiseen flow'hun kuin eilen, mutta se saattoi johtua paitsi kuumuudesta myös siitä, että tiesin maratonin kohta loppuvan ja sen päälle lasteni palaavan kotiin, joten mieli oli hieman levoton ja malttamaton.

Ja turhaan ostin niin paljon erilaisia juomia, herkkuja, naposteltavia ja helppoja eineksiä maratonia varten. Lukeminen oli itsessään niin kivaa, etten kaivannut mitään ylimääräistä kannustusta jääkaapilta. :) Tietenkin on hyvä - ja hauska - varustautua ja aina on ihanaa syödä sekä juoda hyvin, mutta olisin hyvin pärjännyt sillä, mitä kotoa yleensäkin löytyy.

Nyt vihdoin lopetan. Kiitos kanssaelämisestä ja kannustuksesta. Palaan vielä vastaamaan kommentteihinne myöhemmin, mutta tältä päivältä bloggailu saa riittää. Taidan katsoa vähän telkkaria - ja mennä sitten sänkyyn lukemaan. :)

82 kommenttia:

 1. Ilmassa on urheilujuhlan tuntua!

  VastaaPoista
 2. Komppaan Norkkua! Ja toivotan onnea urakkaa. Kosto onkin melkoinen kirja alkajaisiksi.

  VastaaPoista
 3. *Heiluttaa kuvitteellista viiriä kannustuksen merkiksi*

  VastaaPoista
 4. Olen ihan täpinöissäni puolestasi:D Innostuin Hanna tempauksesta siinä määrin, että suunnittelen jo täyttä häkää omaa maratoniani - en tosin vielä tiedä milloin lähtisin sitä toteuttamaan. Kirjoja aion kuitenkin jo alkaa listailla - ehkä jo tänään!:) Hauskaa lukujuhlaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sonja. Ihan huippua! Kiinnostaa tosi paljon muiden maratonit ja niiden kirjalistat. :)

   Poista
 5. Hurraan isoon ääneen kannustukseksi! Woooohoooooooooo! :)

  VastaaPoista
 6. Maratooneja seuraillessa on tosiaan iskenyt itsellekin kipinä, ja omaa funtsiessa puolet huvista on nimenomaan tuon lukulistan kasaaminen ;D

  Tsemppiä koitokseen, loppuraporttia mielenkiintoa odotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Disa! Tämä on ilmeisen tarttuva tauti, ja minustakin listahulluna ja muutenkin suunnitelmallisena sekä tuo oman kirjalistan että muiden vastaavien lukeminen tulevaisuudessa on erityisen kiinnostavaa. :)

   Poista
 7. Kannustukset täältäkin ja lukemisen iloa! Kivaa sitten kuulla kuinka meni :)

  VastaaPoista
 8. Tämä on järkevä tapa aloittaa haaste, eli ei ihan aamusta, jolloin pääsee välissä unille. Tsemppiä, mulle iski kyllästyminen kuudennen kirjan paikkeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna! Sinun ansiostasi osasin aloittaa järkevään aikaan, joskin luin silti 12 tuntia putkeen, ennen kuin menin nukkumaan. Olin kuitenkin sen verran hitaampi, että ehdin lukea vain viisi kirjaa (ja yhden kolumnin) ennen unia, joten en päässyt testaamaan tuota "kuuden kirjan sääntöä". :)

   Poista
 9. Hejaheja Ihan totta, tämä on kuin urheilukilpailussa. Jännää!

  VastaaPoista
 10. Vau, tää on paljon kivempaa ku jääkiekko! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, Salla! Ainakin minulle oli kivempi lukea kuin olisi ollut pelata lätkää. :D

   Poista
 11. Täälläkin tsempataan ihan kympillä sinua, lukemisen iloa. Täytyy hattua nostaa kaikille, jotka jaksavat tämmöisen maratoonin suorittaa. Itse en millään pystyisi tämmöiseen!

  Kiva seurata kuinka sinulla sujuu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Aletheia! Ei tämä varmasti kaikille sovi, mutta minä ihan yllätyin, kuinka luontevasti ja helposti se sujui. :)

   Poista
 12. Jee! Hyvin menee! Andersson on varmaan ainakin sopivan erilainen edelliseen verrattuna - jotka nekin toki olivat keskenään aika erilaisia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, Katja, kiitos! Näitä tsemppauksia oli oikeasti ihana lukea maratonin aikana, vaikken silloin "tuhlannut aikaa" vastaamiseen. :) Onnistuin mielestäni aika hyvin valitsemaan erilaisia kirjoja, ainoastaan Ingmar Bergmanin muistelutyyli tuntui turhan samanlaiselta kuin Henrik Tikkasen heti perään, mutta olin siinä vaiheessa muutenkin levoton - en tiedä, olisiko se muuten häirinnyt.

   Poista
 13. Tsemppiä täältäkin! Hurjan mutta nautinnollisen kuuloinen haaste!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Millimolli! Nautintoa se tosiaan oli. :) Vaikka sanoin alunperin, ettei tämä ole mitään unelman toteuttamista, niin sitä se lopulta oikeastaan oli.

   Poista
 14. Claesin vaimo nro 1: Christina Forsten, nro 2: Katriina Kuusi. F. on kirjailija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsi, luotettava tietolähteeni! :) Christina taitaa käyttää nimeä Andersson ja on näköjään lastenkirjailija. Tuo Katriina Kuusi on käsittääkseni Claes Anderssonin avopuoliso, ei aviovaimo.

   Poista
  2. Kuka kukin on 1990 sanoo, että K. Kuusi on puoliso vuodesta 1970, joten siitä päättelin vaimoksi ;)

   Poista
 15. Sonjan sana lukujuhla on kyllä oiva! Voi kun voisin itsekin viettää tällaiset bileet ihan keskenäni. Enjoy, ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, ihan totta, lukujuhla kuvasi hyvin tuota vuorokautta. Ehkä sinäkin vielä joskus, vaikka siellä torpassasi. :) Kiitos!

   Poista
 16. Jaksaa jaksaa! :)

  Minä olen enemmän ja enemmän alkanut haaveilla omastakin vuorokauden lukumaratonista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaksoin! Kiitos, Susa. :) Suosittelen lämpimästi kaikille lukutoukille. <3

   Poista
 17. Tsemppiä. Näköjään kun varaa aikaa kirjojen lukemiseen saa yllättävän paljon luetuksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jokke! Kyllä olennaiseen keskittyessä näköjään ehtii hyvin. :)

   Poista
 18. Voi että, olen ilolla ja ihaillen seurannut urakkaasi! Ja arvaa vaan, alkaako minukin mieleni tehdä kokeilla samaa jossain kohtaa! :D

  Tsemppiä ja lukuiloa yön tunneille, hyviä unia ja tsemppiä taas aamulle (jokohan aamulla olisi jonkun Tikkasen vuoro?)! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara ja ihanaa! Toivottavasti sinäkin pääset toteuttamaan tämän vielä. :)

   Harmi, kun en ehtinyt Märtaan asti, mutta sentään luin ekan Henrikini, jee!

   Poista
 19. Onpas jännää olla hengessä mukana ja seurata väliaikatietoja! Ilmassa on ilmiselvästi suuren urheilujuhlan tuntua :)

  VastaaPoista
 20. Tätä on mielenkiintoista seurata, Ihanaa kun kirjojen lisäksi tulee ruokapäivitykset :). Onnea loppupuristukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jaana! Ja hyvä, että ruokajutut kiinnosti ainakin yhtä lukijaa. :)

   Poista
 21. Mahtavaa! Minäkin suunnittelen tempausta kesäloman aikana pidettäväksi... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, Salla, hienoa jos saa seurata sinunkin maratoniasi pian. :)

   Poista
 22. Selvästi ruoka- ja juomavalinnat ovat lähes yhtä tärkeitä kuin kirjavalinnat. (Teen muistiinpanoja omaa urakkaani varten.)

  Hurjan mielenkiintoista seurata projektin etenemistä, ja jäin oikein miettimään tuota kirjojen tapahtumapaikkojen mielikuvien rakentumista. Minullakin usein mielikuvilla on tiettyjä, toistuvia vastineita omasta elämästä, mutta toiset ovat enemmän puhtaita mielikuvia, varsinkin jos tapahtumapaikka on hiukan eksoottisempi, vaikkapa kartano.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, oli ihana fiilistellä varsinkin etukäteen, että mitä kaikkea hyvää voikaan syödä ja juoda maratonin aikana. :D

   Kiva, kun jaksoit seurata. :) Minäkin vielä jatkoin tuota tapahtumapaikkojen miettimistä (pitää ehkä blogata joskus aiheesta, jos vain ikinä ehdin tämän maratonin myötä syntyneen kirjasuman takia...) ja totesin, että en nyt tietenkään mitään palatseja kuvittele meidän vaatimattomaksi mummilaksi, mutta ihan hämmästyttävän usein tuo mummila-/mökkijuttu tapahtuu ihan huomaamattani.

   Poista
 23. Mahtavaa Karoliina! Olen seurannut eilisestä luku-urakkaasi ja minustakin on kivaa lukea noista syömisistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, Sara, että jaksoit seurata ja että sinuakin kiinnosti myös ruokajutut! :)

   Poista
 24. Näyttää siltä, että sinä(kin) luet enemmän kuin etukäteen uskoit.

  (Kun tätä seuraa, alkaa tehdä mieli kokeilla uudestaan.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaakko, luin kyllä enemmän kuin uskoin, mutta lopulta sivumäärä "jäi" tuohon noin 1200:aan, kun olin ajatellut, että ehkä pääsen yli tuhannen sivun. Eli en niin hirveän paljon yli siitä lukenut. :) Toisaalta ajattelin, että luen ehkä viisi kirjaa ja luinkin kahdeksan (ja vähän päälle), mutta toki kirjat olivat lyhyitä.

   Minunkin tekee mieleni tehdä tämä vielä uudestaan, jos joskus tulee tilaisuus!

   Poista
 25. Oletpa ollut ahkera! Loppurutisus jäljellä enää :)

  VastaaPoista
 26. Tiedätkö, Karoliina - lukiessani Jokainen sydämeni lyönti -teosta mietin ihan samaa ja yritin googletella, että kuka se ensimmäinen vaimo oli, kun hänellä oli omakin taiteellinen ura jne. Sattumalta ihan joskus pari viikkoa sitten luin jostakin (vanhasta?) naistenlehdestä, ehkä Annasta, Anderssonin haastattelun, jossa mainittiin, että entinen vaimo oli Christina Andersson.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, Maria, etten ollut ainoa utelias. :D Minua asia alkoi kiinnostaa, kun Andersson mainitsi vaimon uran lähteneen nousuun heidän erottuaan.

   Poista
 27. Taidat jo olla loppusuoralla. Hurjasti olet jaksanut lukea - en ole ihan varma riittäisikö minun lukukuntoni samaan, mutta kiva olisi joskus kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Määrä ei tuntunut yhtään hurjalta. Suosittelen kokeilemaan, sittenhän sen tietää! :)

   Poista
 28. Onnea! Ihana kuulla, että lukumaraton oli hyvä kokemus. Alkaa melkein houkuttaa suorittaa samanlainen itsekin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katja! Tämä oli ehdottomasti hyvä kokemus - paljon miellyttävämpi kuin olin pelännyt. Olen ihan varma, että sinäkin nauttisit, joten anna mennä vain, jos saat joskus tilaisuuden!

   Poista
 29. Mainio raportti! Arvostin myös noita varustelu- ja tankkauspäivityksiä, koska vatsan nautinnothan ovat melkein yhtä tärkeitä kuin kirjat :) Mutta voi, et ehtinyt Fitzgeraldiin ja Capoteen! No, joskus toiste sitten. Minuakin alkoi entistä enemmän innostaa kokeilla tällaista lukumaratonia, mutta pitää löytää sopiva vuorokausi, jolloin olen yksin kotona. Muuten mies muodostuu liian suureksi häiriötekijäksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Luru! Ja kiva, että sinuakin kiinnostivat ruoat ja juomat. :) Ne ovat aina tärkeitä (ja ihania!) asioita, ja olisi kauhea ajatus lähteä tällaiseen urakkaan ilman mitään hyvää syötävää. :)

   Valitettavasti en ehtinyt noihin kirjoihin, mutta ne tulevat takuulla lukuun joskus vielä. Suosittelen kyllä sinullekin tätä, ja minullekin oli tärkeää, että myös mies oli poissa kotoa. :)

   Poista
 30. Aivan supersuoritus! :D Minä kokeilen tätä kyllä kesälomalla!

  VastaaPoista
 31. Mahtava maraton, Karoliina! Sait luettua hienon määrän teoksia ja en ole muuten lukenut niistä yhtäkään. Tuo Elokuvankertoja nyt kiinnostaisi, samoin molemmat Tikkaset.

  Ja hauska raportti, tätä oli mielenkiintoista lukea!

  Nyt tekisi mieli kokeilla tätä itsekin.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Linnea! Minä en tainnut hirveästi ihastua Elokuvankertojaan, mutta oli siinä ehdottomasti puolensa. Henrik Tikkasen teos oli parempi kuin odotin.

   Sinäkin vain kokeilemaan, kunhan olette asettuneet!

   Poista
 32. Mahtavaa! Hienoa kuulla että maraton oli sinulle noin hyvä kokemus. Ja luettujen lista on vaikuttava, määrältään ja sisällöltään. Nyt en malttaisi odottaa omaa maratoniani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kyllä se oli, Liisa! Kiitos! Minäkään en malta odottaa sinun maratoniasi. :)

   Poista
 33. Mahtava idea ja suoritus!
  Toteutam saman, jos joskus saan 24h loman perheestä. Itse en kyllä muuten tuohon pystyisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irene! Idea ei tosin ollut omani, näitä on tehty maailmalla kauan ja suomessakin ainakin kaksi bloggaajaa ennen minua. :)

   Ja joo, minullekin oli ehdoton edellytys, että perhe oli poissa tämän aikana.

   Poista
 34. Kaiken kaikkiaan hauska ja mielenkiintoinen lukurupeama sinulla, Karoliina! Oma kirjalistani on viilausta vaille valmis, huomenna suuntaan kirjastoon ja maratoonia aion kokeilla niinkin pian kuin ensi viikon perjantai-lauantai-akselilla:) Seuraavaksi täytyy varmaankin alkaa suunnitella ruokapolitiikkaa... :)

  VastaaPoista
 35. Upea suoritus, Karoliina! Urakkaasi oli kiva seurata. Jaksoit niin ahkerasti päivittää lukemisiasi, ja tuntojasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Margit! Kiva kun jaksoit seurata, vaikka olen niin kova kirjoittamaan. :)

   Poista
 36. sä oot uskomaton! respect! mahtavaa! oli ilo lukea ja seurata tätä, nyt vasta kommentoin. (mä luin yhden kirjan viikonloppuna ja oon ihan et ooh, mä osaan vielä lukea! ehkä joskus mäkin teen maratoonin :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiitos! Kaikki aikanaan, ehkä sullekin vielä maratonin aika koittaa. :)

   Poista
 37. Kamalaa, oli ensireaktioni! Löysin äsken blogisi googlatessani Anne Tyleriä, enkä ole ennen kuullutkaan lukumaratonista - pelimaratonit olivat tuttuja poikieni kautta. Huh huh, tuntuu, etten ikinä pystyisi samaan - mielestäni se kun on hyvien kirjojen tuhlausta ;) itse kun olen sellainen nautiskelija-lukija - mitä parempi kirja, sitä enemmän pelkään, että kohta se loppuu, ja säästelen. No, en minä varmaan pystyisi minkään sortin maratooniin. Ehkä kirjoitus-sellaiseen - onko niitä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, onneksi tämä ei sentään ole mikään kansalaisvelvollisuus - ainakaan vielä. :) Ei tämä varmastikaan kaikille sovi, mutta minä olin aivan yllättynyt, kuinka nautinnollista lukemista tuo olikaan. Eikä tavoitteena tarvitse olla mahdollisimman paljon kirjoja, vaan pääidea on se, että keskittyy nimenomaan lukemiseen kokonaisen vuorokauden. Kaikki eivät tietenkään halua, ja se on ihan ok. :)

   Varmasti on kirjoitusmaratonejakin järjestetty ja suoritettu, mutta mieleeni ei tule nyt yhtään, josta olisin kuullut.

   Poista
 38. Oi, tätä postusta oli IHANAA lukea! Kuulosti aivan hillittömän ihanalta! <3 Kiitos, kun jaoit tämän meidän kanssa!

  Minäkin olen päättänyt pitää lukumaratonin, heinäkuun loppupuolella täälläkin on tiedossa viikonloppu ilman perhettä, joten sitten! Nautin ajatuksesta valtavasti jo nyt… :-)

  Mutta vielä kerran, kiitos! Tää oli tosi hauska postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kiitos ihanasta kommentistasi, Reeta Karoliina! Ja nyt odotan innokkaana sinunkin maratoniasi. Ilman perhettä on ainoa oikea tapa järjestää tällainen nautinto. :)

   Poista
 39. Ennätin lukemaan tämän vasta nyt, mutta olipa tosi hauska juttu! Luit kyllä paljon. Jos joskus itse vastaavaan suoritukseen heittäytyisin, niin tuo iltapäivällä aloittaminen ja monta pientä kirjaa -taktiikka ovat hyviä vinkkejä. Luulen nimittäin, että ohuiden kirjojen nopea pinosta pinoon saaminen antaa jonkinlaisia onnistumisen kokemuksia :). Ehkä keskittymiskykykin pysyy paremmmin? Hauskaa että aloitit tuolla Oatesin Kostolla: Minäkin olen jo pitkään halunnut lukea jotain Oatesilta, ja Koston löysin joulun jälkeen alennusmyynnistä. Jossain vaiheessa on siis senkin vuoro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ohuiden kirjojen loppuunsaattaminen toi nimenomaan onnistumisen kokemuksia ja luettujen pino osoitti konkreettista edistymistä. Ainakin minulla se auttoi myös keskittymään.

   Kosto oli hyvä, muttei ehkä suloinen. :)

   Poista
 40. Olipa tätä mukava lukea! (Luin siis kaiken pötköön näin jälkikäteen.) Nautittavaa tekstiä suunnittelusta, valmisteluista ja toteutuksesta.

  En usko, että itse saisin vastaavaa toteutettua, vaikka ehkä tämänkaltainen "tempaus" tekisi minulle hyvää, luen aivan liian vähän nykyisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katri, olipa mukava kommentti!

   Minusta tämä oli tosiaan lopuksi paljon helpompaa kuin olin etukäteen kuvitellut, mutta ei tällaista kannata lähteä väkisin tekemään, jos ei ole fiilistä. :) Toivon itsesi kannalta joka tapauksessa, että saat jatkossa luettua enemmän!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...