torstai 3. toukokuuta 2012

Tenavatorstai - Tove Jansson: Kuinkas sitten kävikään iPad-versiona

Tove Jansson: Kuinkas sitten kävikään (Hur gick det sen).
Kustantaja: WSOY, 2012 (alkup. 1952).
Suomentanut: Hannes Korpi-Anttila.
Lukija: Rinna Paatso.
Kansi ja kuvitus: Tove Jansson.
Genre: Lasten kuvakirja/iPad-sovellus.
Tekninen toteutus: Spinfy Oy.
Arvio: 4,75/5.
Lue kustantajan esittely täältä.


Kehitys kehittyy ja siinä sivussa myös kirjojen ystävien valinnanmahdollisuudet. Kun Tove Janssonin iki-ihanasta, 60 vuotta sitten ilmestyneestä kuvakirjasta Kuinkas sitten kävikään ilmoitettiin tehdyn iPad-sovellus, piti se hankkia ihmeteltäväksi. Eikä toteutus ole lainkaan pöllömpi!


Ensikokeiluun kirja pääsi automatkalla vanhempien istuessa edessä ja lasten takana. Viisivuotiaalle oli tarpeeksi helppoa tutustua kirjaan ensimmäistä kertaa itsenäisesti ja mahdollisuus kuunnella tarina samalla äänikirjana tuli tarpeeseen. Rinna Paatso lukee tekstit miellyttävällä äänellä sopivasti eläytyen ja välillä vaikeastikin rytmitetystä riimittelystä hienosti selviten. Myös teoksen muu äänimaailma on onnistunut. Linnut laulavat, pöllöt huhuilevat, tuuli suhisee ja meri kohisee aidon kuuloisesti.


Myöhemmin kirjaan on tutustuttu myös yhdessä kotona, ja tällöin on mahdollista valita tekstit esiin ja lukea kirja itse lapselle - tai lapsi voi toki lukea itsekin, jos osaa. Alkuun hauskinta ainakin meidän Stellalle oli sähköisen sovelluksen interaktiivisuus. Jokaisella aukeamalla on kohtia, joita koskemalla saa hahmot liikkumaan tai tapahtumaan muuta jännittävää. Rauhoittuneen Vilijonkan kuvan voi piirtää myös iPadilla (moneen kertaan) ja näkinkenkiä availlessa helmi löytyy joka kerta eri simpukankuoresta.


Vähitellen interakiivisuuden uutuudenviehätys varmasti haihtuu, mutta sen jälkeen lapsi jaksaa ehkä paremmin keskittyä kuuntelemaan itse tarinaa ja ihailemaan kuvia. Meille tämä oli tuttu teos ennestään, mutta kirjaa luettiin ahkerimmin pari vuotta sitten, joten paljon oli Stellalta jo unohtunutkin. Danille tämä oli ensimmäinen kosketus klassikkoon ja tästä onkin hyvä jatkaa tutustumista aitoihin muumikuvakirjoihin.


Kuinkas sitten kävikään -iPad-kuvitus näyttää terävältä ja vähintään yhtä hienolta kuin painetussa kirjassa. No, alkuperäisversion jänniä reikiä ja kurkistusaukkoja ei ole ihan sellaisinaan pystytty tietenkään toteuttamaan, mutta aika lähelle on usein päästy ja korvaamaan on siis keksitty monenlaisia uusia yllätyksiä. 


Mielestäni tämä oli hyvin onnistunut sovellus kaikin puolin. Meille tämä oli ensimmäinen sähköinen kuvakirjakokeilu, mutta se ei varmastikaan jää viimeiseksi. Toivottavasti näitä tehdään Suomessakin rohkeasti lisää. Tabletti on lastenkin käsiin hyvin istuva laite, ja tällaiset hyvintehdyt, monipuoliset kuvakirjasovellukset ovat ihana lisäviihdyke esimerkiksi juuri automatkoille pelien ja elokuvien rinnalle.


Kuinkas sitten kävikään -iPad-versiota on ihmetellyt myös Nora exlibris.

18 kommenttia:

  1. Tämä on aivan ihana kirja äidin tai isän lukea lapselle vaikka tuhannesti! Lapsi muistaa yhteiset lukuhetket aina. Tämä on yksi niistä, jota meillä on luettu todella paljon ja olen osannut tämän ihan ulkoa;-)

    Opetusalan amattilaiset kehoittavat lukemaan lapselle vielä senkin jälkeen, kun lapsi on oppinut lukemaan. Äidin ääni, isän ääni, kummitädin ääni ja heidän eri tapansa lukea sama kirja. Siinä pääomaa, jota ei vie onneksi mikään tekniikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, mekin luettiin tämä tosiaan pari vuotta sitten lähes puhki. Melkein kirjaimellisesti, sillä yhdellä automatkalla kirja oli samassa laukussa kuin eväät, ja huonosti suljettu vesipullo teki tuhojaan sen verran, että piti ostaa uusi kirja tilalle. :)

      Minä luen niin mielelläni ääneen, että varmasti pakotan lapset kuuntelemaan vielä senkin jälkeen, kun oppivat ise lukemaan. :D

      Poista
    2. Hyvä juttu;-) Tämä tieto rauhoittaa minua. Ääneen lukemisessa on jotain ikiaikaisen ihanaa. Ja lapsesi muistavat aina teidän yhteiset lukutuokionne.

      Mukavaa viikonloppua ja laitahan itsesi tänään television eteen klo 21.30, jolloin Teemalta tulee Kate Winslet pääosassa joku filmi...Nyt ei kirja voita, vaikka juuri noihin aikoihin yritän käydä kirjaan kiinni eli olen aikaistanut.

      Poista
    3. Kiitos vinkistä, en ollut huomannut tuota leffa, jota en olekaan ennen nähnyt! Ihanaista viikonloppua myös sinulle. <3

      Poista
  2. Voi ihanaa, onpas mukava juttu, että tästä on tullut iPadille hyvä versio. Maailman paras kuvakirja... Melkein tekee mieli mennä hakemaan se tuolta hyllystä ja lukea uudestaan. (Tosin paperisena :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mene vain ja lue, Booksy. :) Sinulla ei ehkä tule hankittua tätä vielä sähköisenä, mutta lapsenlapsille sitten. ;)

      Poista
  3. Hieno ipad esittely :)

    Tove Janssonin tämä kirja on todella taiteellinen. Lapsena pelkäsin imurikohtaa. Laatukirja. Vielä enemmän pidän saman genren Kuka lohduttaisi Nyytiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jokke! Imurikohta jäi lapsuudesta minullekin vahvasti mieleen. Tässä se oli muuten toteutettu hauskasti siten, että putkessa ei näy ensisilmäykseltä mitään, mutta kun sitä seuraa sormella, putken sisällä olevat tavarat ja oliot tulevat näkyviin. :)

      Kuka lohduttaisi Nyytiä on myös ihana. Romanttisempi ja surullisempi kuin tämä. Siinä ainakin meidän lapsia kiehtoo mörkö, vaikka tämä Kuinkas sitten kävikään on hauskempija tässä on niitä kivoja kurkistusaukkoja.

      Poista
  4. Voi että, aika jännä tämä iPad! Minulle Kuinkas sitten kävikään on hyvin, hyvin rakas lapsuuden kirja ja veikkaisin etten ihan osaisi tuohon aipädeilyyn suhtautua. Mainiota kuitenkin kuulla, että toteutus on onnistunut, pääsee tämä teknologiasukupolvikin (vai mitä näitä nyt on) tutustumaan hienoon klassikkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, minusta tämä oli kyllä hyvin onnistunut kokeilu. Olen joissakin asioissa varmaan vähän jäärä, mutta tätä en näe millään tavalla huonona kehityksenä tai uhkana perinteisille kirjoille, vaan nämä uudet versiot vain täydentävät meidän lukutoukkien elämysmaailmaa. :) Juuri tuo mahdollisuus kuunnella tämä äänikirjana, esimerkiksi. Kyllä minä mielelläni luen lapsille ääneen, mutta jos en voi sitä esim. autossa tehdä, minusta on hienoa, että he voivat kuunnella kirjoja laitteen kautta sen sijaan, että pelaisivat vaikkapa Angry Birdsiä. :)

      Ja jos lapsi on oikein vastahakoinen painettujen kirjojen lukija, saattaa tosiaankin tästä silti innostua ja saada hienon lukukokemuksen!

      Poista
  5. Hei Karoliina juttusi sattui niin sopivasti, kun olen juuri pari päivää sitten hankkinut iPadin! Miten hankit tuon sovelluksen ja mistä? Olen vasta opettelemassa ja tutustumassa, joten en oikein tiedä vielä, miten toimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikko tuossa alla hienosti paikkasi poissaoloani ja kertoi, että tuolta App Storesta sen saa. :) Tämän saa myös iPhoneen, johon ajattelin sitä nyt uuden puhelimen myötä myös kokeilla.

      Poista
  6. App Storesta löytyy, kuten kaikki muutkin iPad-sovellukset. Kirjavinkeissäkin on arvio tästä: http://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/kuinkas-sitten-kavikaan/ - minusta tämä oli erittäin onnistunut versio kuvakirjaklassikosta.

    Suosittelen myös Kultakutria ja kolmea karhua, se on myös erittäin hyvin tehty iPad-kuvakirja: http://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/kultakutri-ja-kolme-karhua/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos avusta ja linkkivinkeistä, Mikko! Menenkin nyt katsomaan tuota Kultakutria sivuiltanne. Muutenkin voisin tutustua paremmin tuohon kuvakirjatarjontaan, vaikka se on vielä vähäistä.

      Poista
    2. Ai joku lukee niitä kuvakirja-arvioitakin! Mulla on reservissä muutama arvio ja myös kirjoja, joista pitäisi jaksaa kirjoittaa Kirjavinkkeihin. Täytyykin tehdä asialle jotain.

      Mulla ei ole vielä ipadia tai muuta vastaavaa laitetta, mutta jos olisi, en kyllä uskaltaisi tarttua tähän kirjaan uutena versiona. Kehuista huolimatta pelkään silti edelleen, että se olisi tuhottu jotekin.

      Poista
    3. Ainakin omassa blogissani huomaan, että vaikka lastenkirjapostauksiin kommentoidaan vähemmän, ne ovat usein ihan luetuimpien juttujen joukossa.

      Poista
  7. Kehitys kehittyy! Niinköhän tämä versio kestäisi paperiversiota paremmin pirpanoiden käsissä...? (Paperiversion ovat meidän täystuhot ehtineet jo repiä.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai teilläkin on käynyt painetulle kirjalle hassusti. :D Tämä varmastikin kestää paremmin, mutta kiva on olla molemmat versiot olemassa. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...