lauantai 4. helmikuuta 2012

Luetut lauantaina: tammikuu

Vuoden ensimmäinen kuukausi on nyt takana ja olemme jo helmikuussa. Pakkasmittaria ja ikkunasta näkyviä hankia katsoessa ei voi ehkä vielä puhua keväästä, mutta kyllä helmikuussa on jo ihan erilainen valo kuin vuodenvaihteessa. Valoa on tietysti yhä enemmän ja yhä useampia tunteja vuorokaudessa, mutta se on luonteeltaankin erilaista. Pidän kaikista vuodenajoista, mutta veitsi kurkulla nimeäisin suosikikseni ehkä kevään. Todella paljon pidän myös tästä kevättalvesta, joka lupaa jo niin paljon. Tai sitten olen helmikuussa syntyneenä vain puolueellinen. :)


Tammikuussa luin seuraavat teokset:


Kuukausi siis alkoi ja päättyi Bargumilla. :) Luin vain viisi kirjaa, joista kaksi oli kyllä kovasti paksuja - toisaalta kolme oli hyvin ohuita. Yhteensä sivuja kertyi 1731, mikä on verrattain vähän. Onneksi laatu korvasi todellakin määrää, sillä - voitteko kuvitella - kaikki nämä viisi olivat lähes täysien pisteiden kirjoja. Mikä ihana lukukuu, siis! 

Parasta näistä on oikeastaan mahdoton nimetä. Syyskesälle annoin pisteitä "vain" 4,5/5, mutta kaikki muut ovat saanet tai tulevat saamaan 4,75/5. Vapaus ja Jonnekin pois ovat molemmat aivan uskomattomia suuria aikalaisromaaneja, joissa käsitellään tärkeitä yhteiskunnallisia teemoja. Bargumin pienoisromaanit taas ovat tiheässä tunnelmassaan ja niukassa ilmaisussaan lähes sanoinkuvaamattoman ja ainutlaatuisen hienoja. Eikä kukaan voisi kirjoittaa yhtä lämpimän viisasta muisteloa kuolleesta äidistään kuin Merete Mazzarella. Kirjaa nostaa sekin, että mainittu äiti selvästi oli erityislaatuisen lämmin ja viisas ihminen.

Muista aiheista bloggasin sen verran runsaasti, etten nyt jaksa tai oikeastaan ehdikään linkittää niitä, mutta hakukonetta käyttämällä tai tammikuun alta löytyy kaikenlaista. Lanseerasin esimerkiksi Susipalatsin kimppaluvun ja kaksi blogihaastetta tälle vuodelle (Ikkunat auki Eurooppaan ja Underbara finlandssvenskor vi papper). Äänestimme Blogistanian Finlandia -voittajan, ja lanseerasimme oman kilpailun käännöskirjoille, eli Blogistanian Globalian.

Kirjoitin lisäksi koontipostauksen vuoden 2011 luetuista ja parhaista kirjoista. Bloggasin monista viime vuoden puolella lukemistani kirjoista. Arvoin Kirjavan kammarin viimevuotisiin haasteisiin osallistuneista voittajia ja esittelin ylpeänä uusia kirjahankintojani parikin kertaa. Blogille kuukausi oli toisin sanoen kovin värikäs ja runsas.

Tästä olikin hyvä aloittaa lukuvuosi 2012, ja jatkaa porskuttamista kohti iloisen kirjavaa kevättä!

6 kommenttia:

 1. Ihana talvenkeväinen kuva! Sinulla on tosiaan ollut hieno lukukuukausi. Minä en ole lukenut noista mitään, mutta blogisuosion perusteella ainakin Shriveriin olisi kyllä tutustuttava... Ja Merete Mazzarellasta tunnen pitäväni jo ennakolta, vaikken ole lukenut yhtään hänen kirjaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Kuva on viime vuodelta, mutta otettu näihin aikoihin.

   Shriveriä voi suositella kaikille, ja niin kyllä Mazzarellaakin. Tai oikeastaan mietin jälkimmäistä kirjailijana juuri tänään, kun olin lopettanut hänen uusimman teoksensa. Viihdyn hänen tekstissään kuin kotonani, mutta hän on sellainen viiltävän älykäs ja ironinen, eli ei sovi ehkä kuitenkaan jokaiseen mielentilaan tai kaikille. Herkkyyttä ja lämpöä ei niin suoraan löydy kuin joiltakin toisilta kirjoittajilta.

   Poista
 2. Sulla on kyllä ollut hieno lukukuu, kun olet lukenut noin hyvien pisteiden kirjoja!

  Bargumiin pitäisi pikkuhiljaa tutustua minunkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta! Ja Bargumista tykkäisit varmasti. Lukemistani kahdesta etenkin tämä Syyspurjehdus teki vaikutuksen ja tuntuisi kovasti "sinun kirjaltaasi".

   Poista
 3. Ihana kuva. Ja tuo lukulista kuulostaa tosi houkuttelevalta, varsinkin kun en ole yhtäkään noista vielä lukenut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja on kyllä siitäkin ihana lukukuu, että koko listaa voi tosi lämpimästi suositella muille lukijoille. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...