tiistai 21. helmikuuta 2012

Totally British -tiistai - Catherine Hall: Days of Grace

Catherine Hall: Days of Grace.
Kustantaja: Viking Books/Penguin Books UK, 2010.
Sivuja: 294.
Genre: Kahden aikatason lukuromaani.
Arvio: 4,25/5.
Lue kustantajan esittely täältä.

"When we got there it was crowded but strangely quiet. Some of the little ones were crying, clinging to their mothers, and a few of the bigger boys ran about, pretending to shoot at each other like soldiers. But most of us were silent and still, waiting to see what was going to happen. I knew that nothing I said or did would change anything. I couldn’t stop the war. I couldn’t even make Ma change her mind about sending me away. I didn’t know where I was going, where I would sleep that night or where I would wake up in the morning. All I knew was that Ma wouldn’t be there with me. I swallowed hard, trying to force back the panic that was rising in my throat. When a whistle screeched and a teacher clapped her hands to make us listen, I thought I was going to be sick. A hush fell over the schoolyard.

‘Say goodbye to your mothers and line up in pairs,’ the teacher shouted. ‘Quickly, now. We’ve no time to lose.’"


Kuuntelin englantilaisen Catherine Hallin esikoisromaanin Days of Grace äänikirjana. Se valikoitui kuuntelulistalleni kehuvien blogiarvioiden ansiosta. Oikeastaan vielä kehutumpi on ollut Hallin toinen romaani, The Proof of Love, mutta tuntui jotenkin mukavammalta aloittaa esikoisesta, jonka asetelmakin kuulosti lähtökohtaisesti kiinnostavammalta.

Romaani kulkee vuorotellen kahdessa aikatasossa, mutta saman päähenkilön elämästä kertoen. Ensimmäisessä osiossa Nora on jo vanha ja sairas nainen, joka ystävystyy läheisesti naapurissa asuvan, raskaana olevan nuoren naisen kanssa. Uusi ystävyys nostaa pintaan tunteita ja muistoja ajasta, jota kerrataan vuorottelevassa osiossa.

Siinä Nora on vielä nuori tyttö, joka evakuoidaan Lontoosta, toisen maailmansodan jaloista äitinsä luota pappisperheeseen Kentin maaseudulle. Perheen samanikäisestä tyttärestä, Gracesta, tulee hänen paras ystävänsä. Elämä maaseudulla on sodankin aikana verrattain huoletonta, mutta nuorten kasvukivut ja perheen sisäiset jännitteet tuovat tarinaan mutkia. Noran ja Gracen tarinaa seurataan aikuistumisen kynnykselle saakka.

Olin varsinkin aluksi hyvin ihastunut tähän kirjaan ja tarinaan. Loppua kohden se ehkä muuttui silmissäni hitusen tavanomaiseksi, mutta pidin romaanista kuitenkin loppuun saakka, eikä keskeyttäminen käynyt mielessä. Pidän rinnakkaistarinoista ja vaihtuvista aikatasoista romaaneissa, samoin pidän kaikesta englantilaisesta ja toiseen maailmansotaan liittyvistä kertomuksista. Hall kuvailee Noran elämää ja tunteita värikkäästi ja tunteikkaasti. Olisin saattanut pitää kirjailijan äänestä vielä enemmän itse luettuna. Nyt sinällään ihan hyvän äänikirjan lukijan eläytyvä näytteleminen ajoittain ärsytti.

Kuten näistä viehättävistä kansikuvistakin voi päätellä, kyseessä on romaani tyttöjen välisestä ystävyydestä. Nuoret Nora ja Grace ovat kuin paita ja peppu, ja tuo suhde jättää Noraan lähtemättömät jäljet. Vanhalla iällä hänelle suodaan vielä mahdollisuus toiseen läheiseen ystävyyssuhteeseen, joka on minun kirjallisen makuni mukaista sukupolvet ylittävää, aika epätodennäköistä sielunkumppanuutta. Jennin blogissa keskusteltiin juuri vähän aikaa sitten "kirjallisesta ystävyydestä", ja sielläkin mietimme noita kirjoja eri-ikäisten naisten ystävyydestä. Mieleen tulivat ainakin Fannie Flaggin Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Café, Linda Olssonin Laulaisin sinulle lempeitä lauluja ja Siri Hustvedtin Kesä ilman miehiä. Ihanan Teräskukat (Steel Magnolias) olen nähnyt vain elokuvana, mutta se perustuu Robert Harlingin samannimiseen näytelmään, eli olisi luettavissa, sekin.

Kaiken kaikkiaan Days of Grace oli koskettava romaani ystävyydestä, rakkaudesta, perheestä ja sodasta. Ei se mikään elämää muuttava, ravisuttava lukukokemus minulle ollut, mutta suosittelen kirjaa ilman muuta ja lämpimästi traagisen koskettavia tarinoita ja kaunista kieltä rakastaville. Lisää arvioita kirjasta voi lukea esimerkiksi sen Goodreads-sivulta. Minä aion ehdottomasti lukea tai kuunnella myös sen Hallin seuraavan romaanin, The Proof of Love.

22 kommenttia:

 1. Kirjan nimi tuntuu jotenkin tutulta... Olen varmaan törmännyt siihen Amazonin sivuilla surffaillessani tms. Muutenkin vaikuttaa sellaiselta, jonka voisin lukea vaikkapa loma-aikaan. Kuten tiedät, melkein kaikki Englantiin liittyvä kiehtoo ja usein myös toisen maailmansodan ajan Britanniaan liittyvissä kuvauksissa on jotain kiehtovaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai sitten nimi on tuttu sivupalkistani, jossa kirjan äänikirjakansi möllötti aika monta viikkoa. :) Tässä on tosiaan se ihana, että hyvän romaanin lisäksi saa annoksen Englantia ja kiehtovaa 1940-lukua.

   Poista
 2. Tämä(kin) kiinnostaa minua. Englanninkielisten kirjojen TBR-listani alkaa olla jo kunnoitettavan pituinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Englanninkielisissä kirjoissa on niin uskomattoman laaja valikoima, että omatkin TBR-listat usein hengästyttävät. :D

   Poista
 3. Vaikuttaa kyllä kiehtovalta tuo kirjan tarinan "kehys" ja ihania kansiakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin nämä kannet olivat kaikki aika kauniita. Ehkä pidän tuosta ylimmäisestä kaikkein eniten. Keskimmäinenkin on tosi kaunis, muttei viittaa 1940-lukuun tai sotaan samalla tavalla kuin muut kannet, tai ainakin se ylimmäinen. Alimmaisessa tuo unikot ovat tosi kauniit!

   Poista
  2. Ja nyt aloin vielä katsoa, että ehkä ne ei unikoita olekaan, ja ei kai niitä Englannissa edes kasva. :D No, kukat ovat kuitenkin kauniita alimmaisessa kannessa. ;)

   Poista
  3. Miksi niitä ei kasvaisi Englannissa, kun kasvaa Suomessakin? :) Muistelen ainakin useissa englantilaisissa Country Living-tyylisissä lehdissä nähneeni paljonkin unikoita. Mutta noista kannen kukista en osaa sanoa mitään.

   <3

   Poista
  4. No ihan totta, Katja. Minä aina kirjoitan, ennen kuin ajattelen asioita pidemmälle.. Varmasti niitä kasvaa luonnonvaraisena Englannissakin. Mulle tuli vain mieleen heti jotkut huumeviljelmät Afganistanissa. :)

   En silti osaa minäkään sanoa tuosta kuvasta varmaksi. Ehkä ajattelin niiden olevan unikoita automaattisesti siksi, että niillä on tärkeä symbolinen merkitys mm. Iso-Britanniassa sodassa kuolleita sotilaita muistettaessa.

   Poista
  5. Kyllä ne varmaan ovat unikoita. :) Ja koska tosiaan brittisotilaita muistetaan unikoilla, on niillä kukilla varmasti aika tärkeäkin rooli brittiläisessä kulttuurissa. Ja muistelen, että Kate Bushkin laulaa unikoista Sensual World-levyllään. :)

   Poista
  6. Kyllä, ja tuohon kanteen ne näpsäkästi istuisivat pommikoneiden kanssa. :)

   Poista
  7. Lempipuistossani Lontoon St. James's Parkissa on aina kesäisin ihana pikkuruinen unikkopelto. <3 Tuli vaan mieleen tästä unikkokeskustelusta. :D

   Poista
  8. Pääsisinköhän pistäytymään puistossasi tänä kesänä unikoita katsomassa.. <3

   Poista
 4. Minulla on jäänyt ihan jalkoihin tuo eng.kielinen TRB-pino. En ole saanut myöskään seurattua muun maailman blogistaniaa - jostain on tässä oman elämäni ruuhkassa tingittävä ja sieltä se on näköjään ollut. Pitäsi kai oikeasti opetella nuo äänikirjat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kaikkeen ei ole aikaa aina. :) Ja onneksi myös suomeksi ilmestyy riittävästi luettavaa. Mutta äänikirjat on ainakin mulle olleet ihana tapa saada "lukea" lisää silloinkin, kun ei muuten pystyisi.

   Poista
 5. Katkeaa kommentointi kesken tässä padissa

  VastaaPoista
 6. Noi kannet on kyllä aika houkuttelevia. :)

  VastaaPoista
 7. Kirjava kammari on kyllä ihana paikka! Täältä saa aina uusia mainioita lukuvinkkejä, tämänkin kirjan lisään tbr-listaani. Englanti ja toinen maailmansota, niistä aineksista kirjoitettu romaani menee minun kohdallani harvoin (jos koskaan) vikaan.

  Ja nuo kannet, voi ihanuus miten kauniita! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voisit varmasti pitää tästä kovasti. Ja kannattaa varmaan (muidenkin kuin minun) lukea myös se Hallin toinen, vielä kehutumpi, romaani. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...