lauantai 24. syyskuuta 2011

Lastenkirjalauantai: Hyönteiset - eläinmaailman pieniä ihmeitä

John Woodward: Hyönteiset - eläinmaailman pieniä ihmeitä. Tutkija-sarja (Viewfinder: Insects). 
Kustantaja: Karisto, 2011.
Suomentanut: Elina Lustig.
Kansi: Jonathan Gilbert.
Sivuja: 29.
Genre: Lasten tietokirja.
Arvio: 4,5/5.
Lue kustantajan esittely täältä.


Karisto tahtoo kustantamona jäädä vähälle huomiolle pienuutensa ja sijaintinsa (pääkaupunkiseudun ulkopuolella) vuoksi. Mutta etenkin lastenkirjallisuuden saralla Karisto on loistanut jo kauan. Lapsuuden ja nuoruuden suosikkikirjojani selatessa huomaan, että todella moni on Kariston kustantama. Ja nytkin omille lapsille luettavaa etsiessäni löydän paljon helmiä Kariston valikoimista.


Tämäkin Hyönteiset-tietoteos on mainio paketti. Kirja on näyttävä ja selkeä, siinä on mukana lapsia innostava, irrotettava suurennuslasi, ja mukana on vielä jännittäviä piilosivuja sekä luukkuja. Sivuja ei ole alle kouluikäiselle liikaa, eikä aukeamia ole tungettu uuvuttavan täyteen tekstiä. Silti tietoa on saatu mahdutettua mukaan sen verran paljon, että opittavaa riittää varmasti vanhemmillekin lapsille. Tekijää on konsultoinut asiantuntija BBC:n Natural History Unitista.
Meillä pian 2,5-vuotias Dani ei vielä jaksa kiinnostua hyönteistiedosta, mutta suurennuslasista tuli silti tappelu isosiskon kanssa. :) Lisäksi kaikenlainen pelottava ja ällöttävä kuvina kiinnostaa Daniakin. Stella täyttää pian 5 vuotta, ja vaikkei hän ole varsinainen tutkijaluonne, dinosaurusten ohella myös hyönteiset kiinnostavat. Tähän vaikuttaa varmasti myös Samu ja Salla -tv-sarjassa nähty ja sittemmin Se on totta vieköön minun kirjani -tarinana luettu Sallan innostus vastaavanlaiseen hyönteisteokseen.


Tätä teosta on helppo suositella monenikäisille tutkijoille sekä hyönteisistä kiinnostuneille lapsille. Näyttävänä kirjana tämä olisi mielestäni oikein hyvä valinta myös lahjaksi.

9 kommenttia:

 1. Oi, tämä täytynee hankkia! Meidän tuo 2 vee kun erityisesti tykkää kaikista ötököistä, hyi/hui :)

  Ja tuo neljävee muuten on sellainen tutkijaluonne ;)

  VastaaPoista
 2. Aivan ihana ötökkäkirja! Tänään juuri löysimme poikien kanssa ison etanan, joka limoitti pienet kädet ja vieläpä tahmasi toiset keltaiseen johonkin.... ei ötökät täällä ällötä :-)! Kohta on talvi ja ötökät poissa, joten kirja voisi olla hyvä korvike!

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä!

  Paitsi omia lapsiani uskoisin tuon kiinnostavan myös oppilaitani. Opetan toka luokkaa.

  Meillä on tämän vuoden teemana metsä ja juuri viime viikolla opettelimme yhden kivan hyönteislaulun ja opiskelimme hyönteisiä. Mietinkin, mistä löytyisi kiva hyönteiskirja lapsille. Koulussamme olevat hyönteiskirjat ovat enemmän aikuisille laadittuja.

  VastaaPoista
 4. Olisiko tuo liian "vauvojen kirja" 7-vuotiaalle :) ?

  VastaaPoista
 5. Hups en huomannut, että täällä oli toinenkin susa :D

  VastaaPoista
 6. Oi miten hieno kirja! Minulla oli joskus pienenä sademetsäkirja jossa oli myös suurennuslasi ja se oli NIIN kiinnostava. Kiitos Karoliina tästä vinkistä, tämä on esiteltävä Jippo-verkkolehdessä vähintäänkin!

  VastaaPoista
 7. Tämä kirja uppoaisi takuulla meidän eskarilaiseen. Hän samalla pelkää ja on kiinnostunut kaikista öttiäisistä. Jo kolmevuotiaana hän hoki Suomen luonto-kirjasta kuulemiaan ötököiden nimiä: "Jymyjäärä, papintappaja, lantiainen ja sontilainen, metsäsittiäinen...". :) Nyt hän lukee aika hyvin jo itse, joten tämä voisi olla kirja paikallaan.

  VastaaPoista
 8. Paula, minä olen kovasti yrittänyt opettaa pelotonta ja arvostavaa suhtautumista ötököihinkin, mutta silti täällä kauhistellaan, pelätään ja jopa tallotaan kuoliaiksi. :/ Otan siis mielelläni apuja vastaan tältä kirjalta. :)

  Katilein, tämä olisi varmasti hyvä ihan "virallisessakin" opetusmielessä. Tätä sarjaa on ilmestynyt paljon muitakin, eri aihepiirin kirjoja, tosin en ole nyt tarkistanut, onko niitä suomennettu.

  Toinen Susa :), en usko, että tämä on 7-vuotiaalle liian lapsellinen. Myös kirjan oma ikäsuositus on 4-8-vuotiaille.

  Linnea, ole hyvä vain! On kyllä kiva, että lapsia houkutellaan ja miellytetään tuollaisilla "härpäkkeillä", jotka innostavat lukemaan ja oppimaan. :)

  Katja, ihana litania! :D Mekin ollaan tästä ihmetelty monien ötököiden hassuja nimiä. :) Toivottavasti saatte kirjan teidän A:lle!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...