tiistai 22. toukokuuta 2012

Tunnustustiistai: Liebster Blog ja 11 vastausta

Sain Janelta tuoreehkosta Kirja ja kuppi kaakaota -blogista mukavan Liebster Blog -tunnustuksen, kiitos kovasti! Näitä tunnustuksia jaetaan omille lempiblogeille, joilla on vielä alle 200 rekisteröitynyttä lukijaa, ja jaetaan samalla niiden ilosanomaa.




Olen ollut huonosti mukana blogeissa nyt, ja varmasti suurin osa minunkin suosikkiblogeistani on tämän suloisen tunnustuksen jo saanut. Listaan silti tähän vaikkapa viisi ihanaista blogia, joilla ei vielä ole yli 200 lukijaa:


No niin, olisin tietenkin halunnut listata 15 hyvää blogia lisää, mutta ainakin kaikissa noissa kehotan teitä hyvät lukijat vierailemaan ja liittymään vakilukijaksikin.

Lisäksi Sara Saran kirjat -blogista oli muistanut minua 11 kysymyksen ja vastauksen haasteella. Kiitos, Sara! Hänen bloginsa muuten keskittyy suloisiin tyttökirjoihin ja sivun kautta pääsee myös Saran Tyttökirjaklassikot-verkkokirjakauppaan. Upea aarreaitta!

Tämän haasteen ideana on vastata haastajan keksimiin 11 kysymykseen ja haastaa sen jälkeen omilla keksimillä 11 kysymyksellä muita bloggaajia mukaan. Olen hypännyt tähänkin junaan aika myöhään mukaan ja minusta tuntuu, että kaikki tietämäni bloggaajat on jo moneen kertaan haastettu. Pelkään, ettei kukaan enää toivo lisää kysymyksiä, joten siksi jätän ne nyt laatimatta. Toivottavasti ette pidä tätä itsekkyytenä!


MUOKS: Tutkin asiaa vähän enemmän ja huomasin olleeni väärässä. Ei tähän ole osallistunut vielä lähellekään kaikki. Voi tietysti olla, että heidät on haastettu minun huomaamattani, eivätkä ole ehtineet tai välittäneet vastata, mutta haastan nyt kuitenkin monia kivoja kanssabloggaajia tähän mukaan. Kysymykset ja haastettujen lista löytyvät lopusta!

Ensin Saran keksimiin kysymyksiin.


1. Lempikirjastosi?


Käyn tällä hetkellä eniten läheisessä Nöykkiön kirjastossa, joka on ihanan pieni ja kotoisa. Vanhoista lähikirjastoistani suosikkini täällä pääkaupunkiseudulla on Rikhardinkadun kirjasto hienossa, vanhassa rakennuksessaan ja entisellä kotiseudullani Joensuussa sen pääkirjasto, joka oli aikanaan 1990-luvulla valmistuessaan mielestäni uskomattoman hieno. Lapsena pidin taas eniten Joensuun Niinivaaran kirjastosta, jossa oli kokolattiamatot ja rauhoittavan vihreä värimaailma.



2. Mistä ostat pääasiassa kirjoja? Kirjakaupasta, verkkokaupasta, marketista antikvariaatista/kirpputoreilta vai joku muu?



Tällä hetkellä ostan eniten kirjoja sieltä, missä ne ovat alennuksessa, eli aika usein verkosta (kaupat, antikvariaatit, huutokaupat) tai käytettyjen kirjojen pisteistä turuilta ja toreilta. Ostan ja vaihdan kirjoja paljon myös ystäviltä/ystävien kanssa.



3. Sinulle tärkeä nuortenkirja?



Mä mistä alkaisin. Niin kuin olen usein täällä blogissa sanonut, en enää lue juuri nuortenkirjoja, mutta koska olen aina ollut lukutoukka, nuoruutenikin on täynnä rakkaita kirjamuistoja. Ja lapsuuteni, jolloin luin varmaankin suurimman osan nuortenkirjoista, ja nuorena luin sitten vuorostaan aikuisten kirjoja.


Erityisen tärkeitä nuortenkirjoja minulle ovat olleet esimerkiksi Susan Cooperin fantasiakirjat, S.E. Hintonilta mm. Me kolme ja jengi, Mary Marckin Eeva-sarja, L.M. Montgomeryn Anna-sarjan alkuosat, Erich Kästnerin Lisen ja Lotten salaisuus sekä Armine von Tempskin Pami-tytön paratiisi.



4. Pelottavin kirja, jonka olet lukenut?



Jaa-a, en taida ihan heti muistaa kovin pelottavia kirjoja. Lapsena varmasti jotkut jännityskirjat ovat pelottaneet, mutta aikuisena en muista mitään varsinaisesti pelänneeni. En toisaalta ole juuri lukenut kauhua tai edes jännitystä. Edgar Allan Poen Amontillado-tynnyri oli aika karmiva, mutta ei sekään minusta pelottava ollut.



5. Lempirunosi?



En lue hurjasti runoja, mutta lempilyriikkaa on toki silti paljon. Yksi lempirunoistani on Eeva Kilven Kun vain katsoo ja on hiljaa, toinen Wislawa Szymborskan Kissa tyhjässä talossa ja kolmas Katri Valan Helmiketju. On niitä tietysti muitakin, mutta tässä jokunen esimerkki.



6. Minkä elokuvan, joka pohjautuu kirjaan, olet katsonut viimeksi?



Voi, katson paljon elokuvia ja aika monet niistä pohjautuvat kirjaan. Mikähän olisi viimeisin ollut? Täytyy sanoa Poikani Kevin, kun en muista varmaksi, olenko jonkun "kirjaelokuvan" vielä sen jälkeen nähnyt. Olisi oikeasti hyvä listata katsomansa elokuvat samalla tavalla kuin luetut kirjat tänne blogiin.



7. Minkä kirjan maailmaan haluaisit uppoutua niin, että olisit siellä mukana "oikeastikin"?



Hmm, aika paha. Vaikkapa Michael Cunninghamin Illan tullen -romaanin aikuiseen, newyorkilaiseen taide- ja kulttuurimaailmaan. Tai Monika Fagerholmin Ihanat naiset rannalla -romaanin 60-lukulaiseen, suomenruotsalaiseen kesäparatiisiin. Myös joku Carol Shieldsin tai Anne Tylerin arkisen romaanin ympäristö voisi kelvata.


Tavallaan itsestäänselvä vastaus olisi joku lasten- tai nuortenkirjojen sadunhohtoinen maailma, mutta haluan kuitenkin olla aikuinen ja elää todellisuudessa. :) Ja vaikka minusta on ihana lukea haaveillen vaikkapa 1800-luvun yläluokkaisesta kartanoelämästä, luulen että naisena minun elämäni siellä olisi oikeasti loputtoman tylsää.



8. Mieluisin vuorokauden aika lukea?



Ehkä se on aamu. Valinta liittynee siihenkin, että lukeminen rauhassa aamuisin on harvinainen herkku ja lukuhetket tuntuvat suloisen varastetuilta. Iltaisin olen usein niin väsynyt, että lukeminen on taistelua nukahtamista vastaan.



9. Kesäkirjasi?



Minulla ei ole kirjaa, jonka lukisin joka kesä, mutta erityisen kesäisiä ovat mielessäni monet Astrid Lindgrenin ja Tove Janssonin lastenkirjat, jo yllä kerran mainittu Ihanat naiset rannalla -romaani sekä tietyt Joel Haahtelan kirjat, lukemistani Traumbach ja Naiset katsovat vastavaloon (koska Haahtela kirjoittaa minusta erityisen vuodenaikasidonnaisesti).


Tänä kesänä aion lukea ainakin Tove Janssonin Kesäkirjan, Håkan Nesserin Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä -romaanin sekä Mary Ann Shafferin ja Annie Barrowsin Kirjallisen piirin perunankuoripaistoksen ystäville. Tietysti muutakin, mutta nämä olen nyt toistaiseksi lisännyt "viralliselle" kesäkirjalistalleni. :)



10. Mitä luet juuri nyt?



Jennifer Eganin romaania Aika suuri hämäys. Lisäksi loppusuoralla äänikirjana on J. Courtney Sullivanin romaani Maine. Pitkänä, hitaana lueskeluprojektina kesken on yhä myös Tove Janssonin Rent spel. Työn puolesta olen lueskellut viime aikoina noin kymmentä romaania, jotka ovat kaikki kyllä kesken, mutten nyt silti laske niitä ehkä tähän.



11. Seksikkäin fiktiivinen kirjan henkilö? Perustelut!



Hahaa! Itsestäänselvä vastaus olisi Mr Darcy, mutta yritän keksiä jotakin omaperäisempää. Äh, toistan silti taas itseäni: Ihastuin Illan tullen -päähenkilö Peteriin ja taidan ihastua usein myös Joel Haahtelan romaanien miespäähenkilöihin. Hei, Peter muuten muistuttaa monia heistä! Hänkin on sellainen miehekäs vatuloija.


Ollakseen seksikäs kirjan miespuolisen henkilöhahmon täytyy siis olla miehekäs, älykäs, pohdiskeleva, emotinaalisesti tarpeeksi tasapainoinen, naisia arvostava, itsestään huolehtiva ja urbaani. Näin se ehkä minulla menee. :)




***

Ja nyt haastan vastaamaan alta löytyviin kysymyksiini seuraavat bloggaajat, joiden vastaamattomuudesta en pahastu yhtään, mutta jos tykkäätte kertoa itsestänne, luen mielelläni:


Vastattavat 11 kysymystä ovat tässä:
  1. Kuka on vaikuttanut eniten siihen, että sinusta on tullut kirjojen ystävä?
  2. Nimeä yksi kirja, jonka haluaisit lapsesi (nykyisen/mahdollisen tulevan/kuvitteellisen) elämänsä aikana lukevan.
  3. Mikä on paras tänä vuonna tähän mennessä lukemasi kirja?
  4. Kuka on suosikkisi ulkomaisista naiskirjailijoista?
  5. Entä ulkomaisista mieskirjailijoista?
  6. Entä kotimaisista naiskirjailijoista?
  7. Entä kotimaisista mieskirjailijoista?
  8. Odotatko erityisen kovasti jonkun syksyllä ilmestyvän kirjan lukemista? Minkä?
  9. Antaako ympäristö esimerkkiä - onko perheessäsi (nykyisessä tai lapsuuskodissa) muita kovia lukijoita kuin sinä?
  10. Mainitse yksi kirja, joka yhdistyy mielessäsi vahvasti paikkaan/tilanteeseen, jossa sen luit. Kerro myös se paikka/tilanne. :)
  11. Missä luet mieluimmin?

30 kommenttia:

  1. Ihanan realistinen vastaus kysymykseen numero 7. Minähän rakastan historiassa maailmansotien välistä aikaa ja pidän myös siihen aikakauteen liittyvistä kirjoista, mutta en todellakaan haluaisi elää sitä aikaa: kahden sodan ja suuren laman varjossa.
    Jäin myös miettimään tuota seksikkäintä mieshahmoa ja mieleeni tuli "Missä kuljimme kerran" kirjan Eccu, tosin juoppo loppua kohti, mutta jotenkin niin ihanan herkkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kiehtovat ajat kirjallisuudessa ovat voineet olla ihan toista todellisuudessa.

      Eccu oli muistaakseni aika ihana, kyllä. Luin tuon kirjan esikoisen vauva-aikana ja ehkä siitä johtuen muistan siitä hirveän vähän.

      Poista
  2. Olipa kivaa lukea vastauksiasi! Rikhardinkadun kirjasto on yksi suosikkikirjastoistani ja siellä on muuten hyvä englanninkielinen kokoelma yläkerroksessa!

    Pami-tytön paratiisi on ihana ja oli kiinnostavaa lukea havaijilaisesta kulttuurista, vaikkakin fiktiivisesti. Luin sen ekan kerran viime kesänä. En ole vielä keksinyt vastausta kohtaan 11, mutta sen tiedän, ettei se Mr Darcy ole ainakaan!

    Kiitos Karoliina! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, ihan totta, Rikhardinkadulla on kiva enkkukokoelma. :)

      En tiedä, uskallanko lukea Pami-tytön paratiisia enää aikuisena, se oli niin voimakas kokemus lapsena. Mutta haluan sen vielä omaan hyllyyni odottamaan Stellaa. :)

      Poista
    2. Oo, Pami-tytön paratiisi, minullakin on siitä lämpimiä muistoja! Toivottavasti löydät kirjan seuraavalle sukupolvelle :)

      Poista
    3. On sitä onneksi jonkin verran tuolla nettidivareissa näkynyt. Eiköhän yksi minunkin kohdalleni vielä osu! Hauska kuulla, että sinullakin on siitä hyvät muistot. :)

      Poista
  3. Kiitos tunnustuksesta, Karoliina! Sain näköjään heti pari uutta lukijaa. :)

    VastaaPoista
  4. Totta kai Mr. Dacry! Mutta kun oikein ajattelen, niin Haahtelan kirjoissa on moniakin hahmoja, joihin rakastua. :)

    Mainitsemistasi nuortenkirjoista kaikki ovat minullekin tärkeitä (tuli ihan halu lukea joku Susan Cooperin kirja), mutta Pami-tytön paratiisia en muista ollenkaan.

    Ja Joensuun kirjasto on minullekin tärkeä, pääkaupunkiseudun kaunein on ehdottomasti Rikhardinkadun kirjasto. Siellä on niin ihmeellinen valo ja sellainen kirjojen kirjaston tunnelma (mitä esim. Entressessä ei ole, vaikka se hieno onkin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, Pami-tytön paratiisi on mahtava kirja. Sinä voisitkin sen lukea, kun olet blogannut noista nuortenkirjoista. :) Tosin en kestäisi, jos teilaisit sen..

      Minä pidän usein uusistakin kirjastoista, kuten Ison Omenan (Entressessä en olekaan käynyt), mutta kyllä rakennuksen ikä ja kirjaston sijainti voivat tehdä eri tavalla kulturellin tunnelman.

      Poista
    2. Minullekin tuli heti mieleen Darcy, mutta sitten aloin pyöritellä, että onko se nyt varsinaisesti nimenomaan seksikäs... Pitäisi lukea kirja uudestaan tämän asian analysoimiseksi :)

      Poista
    3. Minusta Darcy on kyllä tosi hot, mutta se saattaa johtua aika paljon BBC:n filmatisoinnista ja Colin Firthista.. Mutta on se silti. Jostain syystä arrogantit paskiaiset vaan on. :)

      Poista
  5. Kiitos tunnustuksesta ja haasteesta :) Ihania kirja-aiheisia kysymyksiä - vastailen piakkoin.

    VastaaPoista
  6. Ilahdun aina, kun näen nuo tutut nuortenkirjat Lisen ja Lotten salaisuus ja Pami-tytön paratiisi. Pitää kyllä lukea ne uudelleen, onhan eka kerrasta jo vuosikymmeniä aikaa.
    Lempikirjastoni taisin mainita omassa blogissani, mutta tämä kesäkirjastomme on aivan yhtä tärkeä. Sieltä saa _aivan kaikki_ toivomansa kirjat ja ympäristökin on vanha ja arvokas.
    Seiskan vastaus tuntui niin tutulta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Clarissa, minä en tiedä, uskallanko lukea noita uudelleen. Pelkään pettyväni. Mutta toivon tyttäreni vielä joskus löytävän niiden taian.

      Vau, onpa kerrassaan tunnelmallisen näköinen kirjasto linkkisi takana!

      Poista
  7. Hyrr tai siis kurrr, kiitos tunnustuksesta!

    Kiinnostavia vastauksia sinulla, tykkään! Aamulukeminen, oih. Kyllä minä vielä.. Aina välillä viikonloppuisin kun mies vielä nukkuu enkä tohdi herätä (se on siitä outo että se herää jos minä nousen) niin tönin sen tarpeeksi kauaksi että mahdun lukemaan.

    Ja ne romanttiset vatuloijat! Minun ykkösheikkouteni lienevät sellaiset vähän renttumaiset mutta silti kunnialliset miehet, vatuloijat siellä sitten heti seuraavana. Ah.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, Linnea!

      On sulla kyllä outo mies, hih. Mutta hyvä syy jäädä sänkyyn lukemaan! Ja renttumaiset, kunnialliset miehet kuulostavat aina kiehtovilta (niin kuin vaikka Rhett Butler), hekin, mutta ehkä noista miehekkäistä vatuloijista saa enemmän minun mieleeni olevia kirjoja. :)

      Poista
  8. Kiitos haasteesta! Aamulukeminen on ihanan syntisen oloista - jos sen tekee päivätyöläinen, siis. Eli herkkua. Kesäkirjoista, pidin kovasti Kati Tervon kesäpäiväkirjasta. Kiva tunnelma, yhdistyy mielessäni kesään ja mökkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, Arja! Aamulukeminen on suloisen syntistä myös viikonloppuisin lapsiperheessä. :) Kiitos Tervo-suosituksesta!

      Poista
  9. Oho, oli kiva huomata tuttuja kirjastoja tekstissäsi :) Terveisin joensuulainen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, Chrissie. :) Muutin Joensuusta pois 16 vuotta sitten, mutta käyn siellä yhä monta kertaa vuodessa ja olen sydämeltäni puoliksi joensuulainen. <3

      Poista
  10. Kiitos haasteesta - kävin kirjaamassa vastauksia näin aamun ratoksi :-) Kirjoihin saakka en vielä ole ehtinyt...

    VastaaPoista
  11. Vastasimme molemmat kysymyksiisi, jotka kyllä tuottivat päänvaivaa!

    VastaaPoista
  12. Oi, Katsi Valan Helmiketju...Ei sitä teinikalenteria löydy, johon en olisi sitä tellentanut samoin on runobihkojen laita. Se alkaa soida heti, kun kuulee runon nimen...

    VastaaPoista
  13. Kiitos haasteesta, oli hyviä kysymyksiä joihin oli mukava vastailla.

    Tuosta pelottavin kirja -jutusta muistui minulle mieleen Stephen Kingin Se, joka jäi nuorena kesken kun en uskaltanut lukea loppuun asti. Nyt voisikin jossain välissä kokeilla uudestaan. Pellet ovat ällöttäneet minua tuosta asti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, Kata!

      Minäkin luin teininä Stephen Kingin kirjoja ja olivathan ne usein kammottavia, mutten muista niitäkään lukiessani varsinaisesti pelänneeni. Tai sitten muistan väärin. :) Samoihin aikoihin luin myös Robin Cookin sairaalajännäreitä, jotka olivat karmivia myös.

      Tuo pellefobia on jännä. Olen tainnut joskus nähdä Sen elokuvana tai ainakin jonkun pätkän, joten tiedän, mistä puhut, mutta myös tuon kirjan/leffan ulkopuolella pellejä pelätään yleisesti. Ehkä se liittyy naamioitumiseen ja ihmisen todellisten ilmeiden ja eleiden peittymiseen.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...