perjantai 1. heinäkuuta 2011

Arvonta + parhaiden (poisto)perjantai - Siri Hustvedt: Amerikkalainen elegia

Kaksi viikkoa tyrkyllä olleen Katja Kaukosen kehutun esikoisromaanin, Odelman, voitti omakseen...


uusi lukijani Eriqou!


Tästä näemme, että kannattaa rekisteröityä Kirjavan kammarin lukijaksi. ;D Onnea voittajalle, ja ilmoitathan yhteystietosi profiilistani löytyvään sähköpostiosoitteeseen, niin kirja pääsee uuteen kotiinsa.


Tämä viikko on ollut aika hullu, enkä ole itse asiassa saanut Ilsen Melleriäkään vielä postiin. Ihan hävettää. Mutta kyllä se sekin pian pääsee matkaan.


Tämänviikkoinen poistokirja on sama, josta kohta kirjoitan oman arvioni.
Kyseessä on siis yhden suosikkikirjailijani, Siri Hustvedtin, romaani Amerikkalainen elegia:


Siri Hustvedt: Amerikkalainen elegia (The Sorrows of an American).
Kustantaja: Otava, 2008.
Suomentanut: Kristiina Rikman.
Sivuja: 362.
Genre: Älykäs lukuromaani.
Arvio: 4,5/5.
Lue kustantajan esittely täältä.


Hustvedtista puhutaan suomalaisissa kirjablogeissa paljon, eikä ihme. Hän kirjoittaa sellaisia älykkäitä romaaneja, joita lukiessa ei tunne itseään kirjailijaa tyhmemmäksi, vaan ikään kuin yhtä sivistyneeksi. Osaksi Hustvedtin maailmaa. Kirjailija on valtavan oppinut ja lukenut. Sen huomaa hänen romaaneistaan, joissa viljellään viittauksia eri (korkea)kulttuurin alojen teoksiin ja kaanoneihin. Lisänä tulee hänen tietämyksensä vaikkapa psykologiasta ja lääketieteestä.


Hustvedt on silti jotenkin helposti lähestyttävä. Ehkä se johtuu hänen norjalaisista sukujuuristaan. Hänen romaaneissaan myös seikkaillaan luterilaisessa, pohjoismaissävytteisessä Minnesotassa - kulturellien Manhattanin ja Brooklynin lisäksi. Lähes kaikki ovat sitä mieltä, että Hustvedtin romaani Kaikki mitä rakastin on ollut kirjailijan täysosuma, jonka jälkeen muut teokset ovat kalvenneet vertailussa. Tiedän silti niitäkin, joista Amerikkalainen elegia tai jopa Lumous ovat Hustvedtin parhaimpia kirjoja.


Minä luin ensimmäisenä tuon legendaarisen, blogimaailmassa lyhenteellä KMR kulkevan romaanin. Se tapahtui ennen blogini aloittamista, mutta kirjoitin jotakin siitäkin lukukokemuksesta Lumous-arvioni yhteydessä. Olin lumoutunut KMR:stä, mutta vuorostaan itse Lumoukseen olin aika pettynyt. Ei sekään huono romaani ollut, mutta mielestäni aika amatöörimäinen. Sen vuoksi en odottanut paljon Amerikkalaiselta elegialtakaan, mutta tällä kertaa yllätyin positiivisesti.


Ei AE:kään KMR:n rinnalle kirinyt, mutta viihdyin sen parissa todella hyvin heti ensi sivulta. Olin sitä ennen yrittänyt väkisin lukea mukavuusalueeni ulkopuolista trilleriä, ja kun sitten luovutin ja siirryin Hustvedtin maailmaan, oloni oli todella helpottunut ja kotoisa. Pidin kirjassa kauhean monesta asiasta. Mainitsin vähän aikaa sitten, että olen viime aikoina törmännyt kirjoihin, joissa mies kirjoittaa naisen äänellä tai nainen on ainakin kirjan päähenkilönä. Hustvedt on nyt sekä KMR:ssä että AE:ssä käyttänyt kertojana/päähenkilönä miestä, ja onnistuu siinä mielestäni hyvin, vaikkei minulla omakohtaista kokemusta miehenä olosta olekaan. Kiva pikku detalji oli muuten myös KMR:n päähenkilön esiintyminen cameoroolissa AE:ssä.


Pidin Amerikkalaisen elegian henkilögalleriasta erityisen paljon. Jos Lumouksessa framille marssitettiin jokseenkin kliseinen kavalkadi pikkukaupungin omituisia persoonia, vastaavia ylilyöntejä ei Elegiassa mielestäni ollut. Henkilöt olivat eläviä ja mielenkiintoisia, eikä heitä selitetty liikaa. No Burton oli ehkä karikatyyrimainen, eräänlainen kirjan comic relief. Päähenkilön, Erikin, päättyneestä avioliitosta ei kerrottu paljon, mutta hänen pakkomielteisen omainen, silti aika viaton, ihastumisensa alivuokralaiseensa, Mirandaan, on kuvailtu hienosti, samoin kuin lämmin suhde kyseisen alivuokralaisen pieneen tyttäreen, Eggyyn. Myös Erikin sisko, Inga, on mielestäni uskottava ja viehättävä. Mieltäni jäi muuten kaihertamaan, oliko hänet mainittu jo KMR:ssä, mutten ole vielä päässyt tarkistamaan asiaa.


Romaanin tunnelma, henkilöt ja psykologinen analyysi olivat ehdottoman vahvoja ja minulle mieleisiä. Mutta lopulta tuntui, ettei Hustvedt ollut keksinyt aiheilleen mitään järkevää draaman kaarta tai lopetusta. Lopussa kyllä pyrittiin vetämään lankoja yhteen ja yhdistelemään asioita jopa rautalangasta vääntämällä, mutta mielestäni loppu oli silti vähän latistava mitäänsanomattomuudessaan, ja muutenkin yleensä juonivetoisten romaanien ystävänä täytyy sanoa, että tarina ei ollut tämän romaanin vahvuus. Jäi olo, että kirjailijalla oli ollut runsaasti aiheita ja aineksia, jotka hän oli halunnut mukaan, mutta lopulta hän ei oikein ollut tiennyt, mitä niillä tehdä. Uskon, että tämä liittyy juuri Hustvedtin uskomattomaan monipuolisuuteen ja laajaan lukeneisuuteen. Silloin tulee helposti ahnehdittua mukaan kaikkea mielenkiintoista, vaikkei eri osasilla olisi lopulta mitään sijaa tarinassa.


Tästä huolimatta pidin romaanista yllättävänkin paljon ja odotan kovasti, että pääsen lukemaan Hustvedtin tuoreimman romaanin Kesä ilman miehiä


Elegian suomennoksesta vielä, että se oli luotettavan Kristiina Rikmanin käsialaa, mutta nautittavasta kielestä huolimatta huomioni kiinnittyi joihinkin pikkuasioihin, ehkä huolimattomuuksiin. Mutta tämä on melko turhaa nipottamista, joka johtuu vain siitä, että minä olen minä. Ilman muuta kokonaisuutena suomennos oli ansiokas.


Amerikkalaisesta elegiasta ovat kirjoittaneet aiemmin ainakin KatjaKuutar ja Aamuvirkku yksisarvinen.


Luin omaa kirjaani Costa Bravan rannoilla, ja siksi sivut ovat hieman kiharat Välimeren aalloista ja rahisevat rannan valkeasta hiekasta. Mutta onneksi minulla on tätä kirjaa kaksi kappaletta, joten arvonnan voittaja saa omakseen aivan iskemättömän niteen. Paitsi että sen etukansipaperissa on yläreunassa pieni, noin sentin mittainen repeämä. Se ei valitettavasti näy tuossa kuvassa, mutta odottakaas, kun tarkistan yhden asian...


Kyllä, se näkyy tässä ensiksi otetussa kuvassa, jota en halunnut viralliseksi arvontakuvaksi, kun näytän siinä niin ylimieliseltä. :D
Jos tuo repeämä ei häiritse, ja jos kirjalle löytyy käyttöä, tervetuloa mukaan uuteen poistoperjantain arvontaan. Ilmoittautumisaikaa on torstaille 7.7. klo 17.00 saakka, ja osallistujilla on mahdollisuus tienata kolme arpalipuketta. Yhden saa kustakin seuraavasta: ilmoittautumalla mukaan tämän postauksen kommenttiosiossa; olemalla rekisteröity lukijani Blogger-raadissa; ja linkittämällä arvontani omaan blogiinsa. Onnea matkaan!

32 kommenttia:

 1. Osallistun kahdella arvalla, kiitos!:)

  Hustvedtiltä en ole vielä lukenut kuin Vapisevan naisen, tosin Kaikki mitä rakastin odottaa kirjahyllyssä lukijaansa. Uskon, että Hustvedtillä on todella hyvät mahdollisuudet saada minusta uskollinen lukija, tosin ensin pitäisi malttaa pysähtyä lukemaan jotain häneltä:D

  VastaaPoista
 2. Olen mukana 3 arvalla, vaikka sanottava on, että olen lukenut Hustvedtiltä aiemmin Lumouksen, josta en liiemmin välittänyt :D

  Mutta haluan uskoa kirjailijaan, koska niin monet häntä kehuvat ja antaa mahdollisuuden.

  VastaaPoista
 3. Kahdella mukana! Hustvedt on tuntematon suuruus toistaiseksi, varmasti kokeilemisen arvoinen :-)

  VastaaPoista
 4. Nyt en osallistu, sillä löysin amerikkalaisen elegian viime kuussa kirpparilta ;)

  Mutta pakkoa sanoa, että näytät niin kauniilta tuossa kuvassa ja sitä siis oletkin ;)

  VastaaPoista
 5. No niin, voittoputki päälle siis vain! Tosin en ole varma, onko minulla tuota omassa hyllyssäni, enkä jaksa hiipiä katsomaankaan. Mutta jos voitan, tiedän kyllä monta, joille voisin tämän lahjoittaa.

  Sitä paitsi haluan linkittää sinut kaunistamaan omaa tonttiani, joten kolmella mukana.

  Ja kiva kun oot täällä, niin kuin me muskarissa aina laulettiin. :)

  VastaaPoista
 6. Kolmella arvalla osallistun. :)

  Ja samaa sanon kuin Susakin, näytät kauniilta, kesäiseltä ja onnelliselta. Ihana kuva! <3

  VastaaPoista
 7. Minulta löytyy myös jo Amerikkalainen elegia, toivottavasti se pääsee kauttasi nyt hyvään kotiin. :)

  On myönnettävä, että en totta puhuen muista Elegian juonesta oikein mitään. Haluaisin kyllä jossain vaiheessa lukea kaikki Hustvedtini uudelleen, etenkin KMR:n.

  Ja kaunis kuva minunkin mielestäni! Aikamoinen kesäonnetar todella :)

  VastaaPoista
 8. Kahdella arvalla mukana!

  Ihana kommentti tuo: "Mutta tämä on melko turhaa nipottamista, joka johtuu vain siitä, että minä olen minä." Otan tämän omaan käyttöön, nipotus kunniaan! :)

  VastaaPoista
 9. Kahdella mukana jälleen. :)
  Oma Hustvedt-kokemukseni rajoittuu tällä hetkellä vain KMR:ään, mutta sen perusteella todellakin lisää minulle, kiitos!

  VastaaPoista
 10. Kolmella arvalla lähden mukaan! Tervetuloa takaisin Suomen kesään!

  VastaaPoista
 11. Osallistun kolmella. Sinun hiuksesi näyttävät aivan upeilta näissä kuvissa. (Huomasin tämän kirjoitettuani, että Susakin oli kommentoinut samaa) Mutta silti tosi kauniita kuvia. (menee vähän muotiblogikommentoinniksi)

  (aika paljon sulkeita)

  (ihana, kun olet takaisin)

  VastaaPoista
 12. Mukana kahdella arvalla. Hustvedtin kirjija en ole yhtään lukenut, mutta haluaisin ne kyllä lukea :)

  Miten teidän loma meni? Oliko vaihtokoti mieleinen? Aurinkoisia lomapäiviä toivotellen!

  VastaaPoista
 13. Kahdella mukaan :) Hustvedt on keikkunut luettavien listalla, mutta ei ole vielä tarttunut kirjastosta mukaan. Jos nyt onni suosisi...

  VastaaPoista
 14. Kahdella arvalla mukaan ! Ja hyvää kesää :)

  VastaaPoista
 15. Onnea arvontaan, Sonja! Minulla on vielä Vapiseva nainen lukematta, mutta se on tietokirjana ihan eri sarjassa, enkä pidä sen kanssa kiirettä.

  Onnea arvontaan, Katri! Minusta tuo Lumous on ollut selvästi huonoin näistä kolmesta lukemastani Hustvedtista. Toivottavasti jatkat H-kokeiluja!

  Onnea arvontaan, Booksy! Hustvedt ei ole ehkä kaikille, mutta hirveän pidetty hän on, ja minusta helppo suositeltava. :)

  Susa, muistinkin että sinulla tämä kirja jo on. :)

  Onnea arvontaan, Ilse, ja kiitos! Mekin laulettiin aikoinaan Stellan muskarissa tuota. :D "Onko Ilse-tyttö täällä? On Ilse-tyttö täällä..." :D

  Onnea arvontaan, Sara! <3

  Linnea, niin juuri, minunkin oli vaikea muistaa tätä kirjoittaessa, mitä kirjassa oikeastaan tapahtui, vaikkei lukemisesta ole kuin noin viikko. Sen sijaan muistin henkilöt, tunnelman ja erilaisia yksityiskohtia hyvin. :)

  Onnea arvontaan, Luru, ja hahahahaha! Nipotus on kyllä aivan aliarvostettu taipumus. :D

  Onnea arvontaan, Riina! Tämä kirja on mielestäni hyvin samantyyppinen kuin KMR, joskaan ei yhtä hyvä.

  Onnea arvontaan, Marja-Leena, ja kiitos!

  Onnea arvontaan, sulkeis-Hanna (sanoo eräskin sulkeita taajaan viljelevä), ja kiitos! <3

  Onnea arvontaan, Anna, ja kiitos! Loma meni monella tavalla älyttömän hyvin (joskin erään uhmaikäisen takia kaupunkireissut vaihdettiin pitkälti rantaelämään) ja vaihtokoti oli kaunis, toimiva ja hyvinvarusteltu - ei olisi voinut parempaa toivoa!

  Onnea arvontaan, Villis! Toivottavasti tutustut Hustvedtiin pian tavalla tai toisella. :)

  Onnea arvontaan, Kirjahiiri, ja kiitos samoin!

  Lopuksi vielä kollektiivinen kiitos kuvakehuista. <3 Onnistunut otos johtuu varmaankin noista Hannan mainitsemista hiuksista, joita olin kerrankin vähän laittanut työhaastattelun kunniaksi. :D

  VastaaPoista
 16. Kolmella arvalla mukana :) en olekaan lukenut ennen Hustvedtia

  VastaaPoista
 17. Tulen mukaan kahdella arvalla.

  Eikä olisi Costa Bravan hiekka kirjan välissä haitannut, mulla on sitä on jo ennestään Perez-Reverten Yhdeksännen portin välissä, säilytän niitä hippusia suurena aarteena!

  VastaaPoista
 18. Lähden kolmella mukaan. Olen kyllä lukenut Amerikkalaisen elegian, mutten sitä omista. Muistaakseni oli ihan kelpo kirja, muttei kuitenkaan mikään huippuhyvä. Pidän jostain syystä enemmän Hustvedtin puolison Paul Austerin kirjoista - oon siitä kyllä pahoillani naissukupuolen puolesta, mutta minkä sitä makuasioille voi. ;-)

  VastaaPoista
 19. Osallistun kahdella arvalla! :) En ole Hustvedtiä aiemmin lukenut ja olen halunnut jo pidempään tutustua, tosin voipi olla että tuo Kaikki mitä rakastin voisi olla parempi ensikosketus-romaani, koska sitä on niin monessa paikassa kehuttu. Uskoisin kuitenkin että myös tämän Amerikkalaisen elegian täytyy olla oikein hyvä!

  VastaaPoista
 20. Onpa taas hyvä poistokirja! Olen siis mukana kolmella arvalla :--)

  VastaaPoista
 21. Onnea arvontaan, Milla, ja samoin Erja! Ooh, sinähän olisit voinut alkaa kerätä Costa Bravan hiekalla varustettuja kirjoja. :D (Ihana paikka, muuten. Ihmettelen, ettei sinne tehdä Suomesta seuramatkoja. Ainakaan käsittääkseni, toisaalta en ole seurannut sitä skeneä lapsuusvuosien jälkeen, heh.)

  Anna Elina, onnea arvontaan! Naissukupuoli antaa nyt minun suullani sinulle anteeksi. :D Mullahan on Auster-trauma, sillä halusin niin kauheasti pitää hänestä, mutten ihastunut New York -trilogiaan ollenkaan. Aion kyllä lukea vielä muutakin häneltä, sitten joskus.

  Mutu, onnea arvontaan! Voisi olla melkein parempi lukea muut Hustvedtit ennen KMR:ää, sillä nekin ovat hyviä, mutta tuntuvat helposti pettymyksiltä tuon mestariteoksen jälkeen.

  Onnea arvontaan, Laura!

  VastaaPoista
 22. Osallistun! Vielä en ole saanut yhtäkään ko. kirjailijan teosta luettua, vaikka kovasti kiinnostaa. Odotan lienen "oikeaa" aikaa. :)

  T. Elisa

  VastaaPoista
 23. Kolmella tulisin taas mukaan. Luin tämän vähän aikaa sitten ja en panisi ollenkaan pahakseni, vaikka se saapuisi kirjahyllyni jatkoksi, oli sen verran vakuuttava teos. :)

  VastaaPoista
 24. Kahdella arvalla tulisin mieluusti mukaan. En ole tätä vielä lukenut vaikka "pitäisi"-listan hännillä onkin.

  VastaaPoista
 25. Hustvedt on minullakin vielä lukematta ja kokematta, mutta arviosi perusteella tästä olisi hyvä aloittaa! :) Osallistun siis kolmella arvalla mukaan.

  VastaaPoista
 26. Onnea arvontaan, Elisa! Ja toivottavasti oikea aika on joka tapauksessa pian. :)

  Peikkis, onnea arvontaan! Minullekin tämä on teos, jonka haluan omistaa (vähän kastuneilla sivuilla ja hiekanjyvillä maustettunakin, heh).

  Onnea arvontaan, tiiti66! Toivottavasti saat Elegiasi pian luettua, vaikkei onnetar tällä kertaa suosisikaan.

  Zephyr, onnea arvontaan! Tästä olisi tosiaan mielestäni hyvä aloittaa. Uusinta en ole vielä lukenut, mutta KMR:n jälkeen muut saattavat tuntua todellisuutta huonommilta, ja Lumous oli taas minusta sen verran heikko, etten tiedä innostaisiko se ensimmäisenä Hustvedtina lukemaan lisää. Amerikkalainen elegia on sopivasti jotain siltä väliltä. :)

  VastaaPoista
 27. Mukana kolmella - olen kirjan lukenut, mutta Hustvedtit olisi kiva saada omaan hyllyyn (KMR: bongasin juuri kirppikseltä 50 sentillä!). Minähän pidin Amerikkalaisesta Elegiasta enemmän kuin KMR:sta, mutta syy on lähinnä se, että jälkimmäisen loppuosa oli niin synkkä. AE:ssa oli enemmän toivoa, vaikka siinäkin oli vaikeita aiheita. KMR:n alkuosa sen sijaan oli aivan ihana!

  VastaaPoista
 28. Osallistun kahdella arvalla, tämä olisi mukava saada omaankin kirjahyllyyn.

  VastaaPoista
 29. Onnea arvontaan Marialle ja Kiiulle!

  Maria, kylläpä olisi halvalla KMR irronnut! Ja ahaa, sinäkö se olit, joka piti Elegiasta enemmän! En muistanut ulkoa, mutta tiesin, että joku oli - tai ehkä teitä on useampikin. Mielenkiintoista, mutta ymmärrän perustelusi!

  VastaaPoista
 30. Kiitokset, kiitokset ja anteeksi tämä hitaus osoitteen laitossa. En edes ymmärtänyt tulla tänne kurkkimaan, kun en yleensä koskaan voita mistään mitään... Nyt osoitteen pitäisi olla sähköpostissasi. Hienoa saada tuo Odelma, kun olikin hankintalistalla.

  VastaaPoista
 31. Lämmin kiitos Amerikkalaisesta elegiasta, joka tömähti postilaatikkooni tänään! <3

  Minäkin luulin pitkään olevani ainoa, joka asettaa AE:n KMR:n yläpuolelle tai vähintäänkin rinnalle, mutta Poplaari-blogin Pekka on myös kirjoittanut pitävänsä AE:sta enemmän, muistaakseni siksi, että KMR:ssa juoni ottaa niin absurdeja kierroksia loppupuolella.

  VastaaPoista
 32. Kiitos Odelmasta, joka tipahti postiluukusta eilen. Heti piti ruveta lukemaan ja nyt yritän vähän annostella, etten liian nopeasti joudu pois tuosta taianomaisesta maailmasta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...