torstai 9. kesäkuuta 2011

Tietotorstai - Noora Shingler: Marjoja & maskaraa

Noora Shingler: Marjoja & maskaraa. Kuinka hylkäsin turhat ruoka- ja kosmetiikkakemikaalit.
Kustantaja: Atena, 2011.
Sivuja: 289.
Genre: Tietokirja.
Arvio: 4/5.
Lue kustantajan esittely täältä.


Vihreät kirjat osa 10.


Olin joitakin vuosia sitten töissä erään kustantamon tiedotuksessa, ja muistan Noora Shinglerin lehdistötilaisuudesta, johon hän kuittasi itsensä sisään Kemikaalicocktail-bloginsa nimellä. Asia on jäänyt minulle mieleen, koska blogit olivat tuolloin vielä harvinaisempia ja enemmän marginaalissa, enkä ollut ennen nähnyt bloggaajia lehdistötilaisuuksissa. Toisekseen minua jäi mietityttämään Shinglerin blogin idea. Tuohon aikaan kemikaaleista, ympäristömyrkyistä ja lisäaineista ei puhuttu niin paljon kuin nykyisin.


Sittemmin Nooran blogi on tullut minullekin tutummaksi. Kemikaalicocktail liittyi myöhemmin osaksi YLEn rahoittamaa Uusi Musta -sivustoa ja Shingleristä tuli sivuston toimittaja sekä tuottaja. Mukana on myös muita innokkaita kirjoittajia, ja Uusi Musta jakaa nykyisin kiitettävästi tietoa "kestävästä elämästä ja terveydestä kiinnostuneille kuluttajille". Minäkin huomaan jakavani suunnilleen joka toisen sivuston artikkeleista Facebookissa. Ihan äskettäin ilmoitettiin, että Shingler on lähtemässä Uudesta Mustasta ja siirtymässä toistaiseksi tuntemattomiin uusiin haasteisiin. Onnea matkaan!


Tässä välissä hän kirjoitti myös tämän kirjan, Marjoja & maskaraa. Tiesin Shinglerin blogin pohjalta odottaa hyvää, informatiivista tekstiä rennolla asenteella, enkä joutunut pettymään. Kirja on myös hauskan näköinen, hyvin taitettu. Sisältö on jaettu kahteen osaan: ruokaan ja kosmetiikkaan. Ruokaosio keskittyy kertomaan ei-niin-imartelevia faktoja maidosta, leivästä, sokerista, hiivasta ja lihasta. Näiden ruokien tai ainesten terveellisyys kyseenalaistetaan, tai ainakin niiden jatkuvan tankkaamisen tarpeellisuus. Kirja kiinnittää lukijan huomion esimerkiksi suomalaisen elintarviketeollisuuden ja ruokavaliosuositusten väliseen yhteyteen. Lisäksi teksti infoaa lisä- ja torjunta-aineista, puffaa luomua sekä superruokia, ja antaa kasan kivoja, terveellisiä reseptejä. Kattava, hyvä paketti!


Minä kannatin ennestäänkin luomua. Alunperin etenkin eläinperäisissä tuotteissa vähentääkseni elollisten olentojen kärsimyksiä, mutta sittemmin iän lisääntyessä ja varsinkin saatettuani lapsia maailmaan, aloin kiinnostua myös luomuruoan lisä- ja torjunta-aineettomuudesta. Olen jonkin verran luomusta lukenut aiemminkin, mutta Shinglerin kirja onnistui silti yllättämään faktoilla siitä, kuinka paljon terveellisempää luomuruoka oikeasti onkaan. En esimerkiksi tiennyt, että luomutomaatit sisältävät 79-97 prosenttia enemmän flavonoideja kuin tavalliset. Tai että luomukurkussa on 30-100 kertaa vähemmän nitraattia kuin tavallisessa. Tai että luomumaidossa on omega-3-rasvahappoja jopa 60 prosenttia enemmän kuin tavallisessa. Nämä ovat sellaisia syitä, jotka saavat jopa mieheni ostamaan luomua.


Shingler alkoi itse tarkistaa syömisiään vatsavaivojensa vuoksi. Tätä asiaa käydään paljon läpi, eikä syyttä, sillä ns. ärtyneestä paksusuolesta kärsii todella moni. Toki minullakin on ajoittaista turvotusta, mutta minulla ei ole koskaan ollut suuria ongelmia vatsani tai suolistoni kanssa. Tämä omakohtaisuuden puuttuminen teki osasta informaatiota minulle jos ei nyt turhaa, niin hieman vähemmän kiinnostavaa. Mutta tiedän heti monta ihmistä, joille suoliston tervehdyttämisneuvot tulevat tarpeeseen, joten tärkeää tietoa Shingler jakaa.


Kosmetiikan suhteen olen vasta heräämässä luonnollisten vaihtoehtojen maailmaan, joten kirjan kosmetiikkaosio ei vielä puhutellut minua suoraan. Tiedän siitä kuitenkin olevan minulle suuri apu, kun saan aikaiseksi aloittaa toden teolla meikkipussini uudistamisen. Mielenkiintoista tietoa myös tässä teoksen jälkimmäisessä osassa joka tapauksessa on, esimerkiksi aurinkorasvoista, joita olen aina vähän vierastanut, enkä välttämättä syyttä (en tosin viihdy kovin paljon auringossa ylipäätään). Tai siitä, että on terveellisempää vaalentaa kuin tummentaa hiuksiaan (ellei tummenna luonnon henna-aineella), vuhuu! :D


Marjoja & maskaraa on hyvin informatiivinen paketti. Ehkä liiankin. Olen lukenut viime aikoina paljon näitä "vihreitä kirjoja", joten lievä informaatioähky voi johtua siitäkin, mutta melkein olen sitä mieltä, että ruoka- ja kosmetiikkaosiot olisi voinut jakaa erillisiinkin teoksiin. On onni, että Shingler osaa kirjoittaa hyvin ja hauskasti, eikä muutenkaan suhtaudu elämään tai oppeihinsa liian ryppyotsaisesti. Muuten paketti olisi raskas sulatettava kerralla. Mutta ilman muuta suosittelen teosta (sekä Kemikaalicocktail- ja Uusi Musta -sivustoja) kaikille, joita terveys ja ympäristö vähänkään kiinnostavat. Näistä lähteistä arjessa kiinni oleva tieto löytyy rennossa ja helpostilähestyttävässä paketissa.

9 kommenttia:

  1. Itse kävin tämän kirjan pari päivää sitten ostamassa ja nyt pitäisi se ehtiä lukaista. Oli hauska lukea sinun arvio kirjasta, koska itsekin olen neidin blogia seuraillut ja mietin vähän että onko kirjalla mitään uutta annettavaa.

    VastaaPoista
  2. Kiinnostavaa! Tuo aurinkovoideasia on nyt ajankohtainen; esitetäänkö kirjassa mitään luomuvaihtoehtoa, kun ihan koko aikaa ei saa lapsia pysymään varjossakaan?

    VastaaPoista
  3. Juuri tällä viikolla luin töissä jotain vanhaa (viime talvista/keväistä) lehteä, jossa oli kiinnostava juttu Shingleristä, kirjakin mainittiin. Pitäisi hankkia tuo kirja luettavaksi, vaikuttaa hirmuisen kiinnostavalta aihepiiriltään.

    VastaaPoista
  4. Kiva että teit tämän nyt Karoliina! Kyllä minä taidan tämän jossain vaiheessa lukaista. Selailin tätä silloin pari viikkoa sitten ja tosiaan taitollisesti tämä ainakin oli todella kivan näköinen. Ainakin tuo ruokapuoli tästä kiinnostaa, että sen ainakin luen sitten!

    VastaaPoista
  5. Kiinnostavia asioita, jälleen kerran! :-) Tuo luomutomaattiasia oli minulle ihan uutta. Onneksi tuleekin käytettyä luomua varsin paljon. Tämä kirja pitäisi ehtiä jossakin välissä lukemaan.

    Pienen mökin emäntä, Kemikaalucoctailin ja Uuden mustan nettisivuiltakin saa vinkit mm. auringolta suojautumiseen. Netissäkään ei kerrota absoluuttista totuutta siitä, mitä pitäisi käyttää, vaan kerrotaan millaista on tarjolla, mikä arveluttavaa, mikä tutkimuksien mukaan vaaratonta... jne. Tällainen kriittinen pohdinta on Shinglerin (& muiden Uudessa mustassa) vahvuus, kuten Karoliinakin kirjoittaa.

    VastaaPoista
  6. Minua kiinnostaisi kovastikin saada lisää tietoa luomukosmetiikasta. Olen yrittänyt hankkia nk. Fair trade-tuotteita (lähinnä Body Shopista), mutta luonnonmukaisia ne eivät kaiketi ole.

    Meillä mieheni ostaa innokkaasti luomuruokaa, tutkii pakkausten E-koodeja jne. Hyvä, pieni alku sekin.

    VastaaPoista
  7. Minua kiinnostaa tämä kirja todella paljon, sillä olen seurannut Nooran blogia pitkään. Käynyt hänen neuvomanaan Antioksidanttiklinikalla, josta sain paljon apua vatsaongelmiin. En värjää hiuksiani ja muutenkin olen pyrkinyt vähentämään kemikaalikuormitusta hygieniatuotteissa, kosmetiikassa ja ruuassa.

    Olen kerran jopa voittanut Kemikaalicocktailin arpajaisissa, hih. Tosi tärkeä tieto!

    VastaaPoista
  8. Katri, tämä on siitäkin hyvä kirja, että sen voi lukaista kerralla, ja/tai palata tietoiskuihin aina tarvittaessa. Minullakin tämä tosiaan pysyy "käytössä" esimerkiksi tulevien kosmetiikkaostosten takia.

    Pienen mökin emäntä, ei varsinaisesti mitään suoraa vaihtoehtoa, mutta kehotetaan olemaan varovainen voiteiden lutrauksen kanssa - etenkin lasten kanssa. Varmasti vaatteilla suojaaminen ja aurinkoajan kohtuullisena pitämisen yrittäminen ovat viisaimpia vaihtoehtoja. Tiedän suojaamisen kyllä olevan haastavaa lasten kanssa. Vielä Stellan ollessa 1-vuotias ja meidän lähtiessä Balille suositeltiin pienille ns. mekaanista suojaa tarjoavia voiteita - ja nyt niitä pidetään aika vaarallisina etenkin lapsille. Stellalla on ollut kiitollisesti isänsä iho, eikä pala helposti, mutta ei liika aurinko tietenkään silti hyvästä ole. Dani taas on perinyt minun herkemmän, vaaleamman ihoni.

    (Toinen) Katri: suosittelen! Shinglerillä on taito kirjoittaa kiinnostavasti ja hauskasti vakavista/tärkeistä asioista.

    Linnea, eiköhän tästä löydy vähän jokaiselle jotakin. Jopa biologille. :D

    Paula, sinullekin suosittelen. :) Kriittinen asenne ilman ryppyotsaisuutta on raikasta ja miellyttävää. Ja tosiaan, näitä tilastoja lukiessa alkaa ihmetellä, miksei luomun eduista kerrota selvemmin ja enemmän mediassa, ja miksi luomua edelleen ostetaan niin vähän.

    Hanna, sinä voittaja. :D Oletkin perehtynyt asioihin ja hyvin, ja onpa hienoa, että sait apua sinäkin ko. klinikalta! Sulla on muuten tosi kivan väriset hiukset, vaikket värjää niitä. <3

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...