keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Kirjahyllykeskiviikko: L niin kuin Lahiri, Leet, Linna, Loe...

Nyt on jotenkin tosi kiva kirjain vuorossa. L-hyllystäni löytyy monipuolinen valikoima kirjoja, joista moni on ollut oikein hyvä, ja paljon on myös sellaisia, joiden lukemista odotan kauheasti.


Selma Lagerlöf: Gösta Berlingin taru
Tällä kirjalla on kohdallani vähän surullinen tarina. Rakastin nuorena Lagerlöfin romaaniin perustunutta Jerusalem-televisiosarjaa, ja kun yleisesti ottaen pidän 1800-luvun loppupuolen kirjallisuudesta sekä ruotsalaisista teoksista, olin jotenkin varma, että Gösta Berling olisi "minun kirjani" ja Suuri Lukukokemus. En kuitenkaan päässyt juonesta kiinni millään, ja tämä on yksi harvoja kirjoja, jotka olen lopettanut kesken ilman aikomusta palata asiaan myöhemmin uudelleen. Klassikkostatuksensa ansiosta se on kuitenkin saanut jäädä hyllyyn huokumaan minulta ilmeisesti puuttuvaa sivistystä. :)


Jhumpa Lahiri: Tuore maa; Tämä siunattu koti
Lahiri on monen (bloggaajankin) suosikki, ja myös minä pidin kovasti kauniskantisesta novellikokoelmasta Tämä siunattu koti. Ihan suurimpien suosikkieni joukkoon se ei noussut, mutta erittäin hyvä ja suositeltava kirja se silti on, ja etenkin esikoiseksi vahva. Tuore maa -kokoelma minulla on vielä lukematta, samoin Kaima-romaani, jonka parissa olen kuitenkin tehnyt vähän töitä, ja tunnen kirjan siksi melko hyvin. Ainakin Tuore maa on suunnitelmissa lukea tänä vuonna, osana Totally British: Commonwealth -haastetta.


Adam Langer: California Avenue.
Tästä olen tainnut puhua blogissani aiemminkin. Hankin kirjan heti sen ilmestyttyä vuonna 2006 Hesarin arvion innostamana, mutten ole vieläkään lukenut tätä. Romaanissa kuuluu yhdistyvän moni minua kiinnostava teema: juutalaisuus, luokkajako, vähemmistöidentiteetti, Yhdysvallat... Lisäksi olen kuullut kirjasta vain kiittäviä arvioita. Aionkin lukea sen tänä vuonna. En ole varma, sopiiko tämä maahanmuuttotarinahaasteeseen, eli ovatko tarinan juutalaisperheet ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia, mutta hyvällä tuurilla saan tästä vielä haastekirjankin. :) Hieno kansi, muuten.


Janice Y.K. Lee: Pianotunnit
Luin tämän pari vuotta sitten ja pidin hyvin paljon. Kyseessä on "laadukas viihderomaani" tai "viihdyttävä lukuromaani", eli sujuva, juonivetoinen, viihdyttävä kirja, joka ei ole kuitenkaan (minun makuuni) liian naiivi tai lattea. Kirjoitin tästä ja avasin keskustelun kirjasta täällä. Tässäkin on rakastamaani maahanmuutto- ja vähemmistöyhteisöteemaa. Tällä kertaa länsimaiset asuvat 1940- ja 1950-lukujen Hongkongissa. Kansi on hyvin kaunis, mutten tiedä, kuvaako se romaanin luonnetta kovinkaan hyvin.


Mara Lee: Ladies
Tämän voisi luokitella ihan samoin kuin Pianotunnit yllä, vaikka kyseessä onkin ihan erilainen romaani. Ruotsalainen Ladies on moderni, välillä shokeeraava ja jopa vähän trillerimäinen kertomus naisista ja naisten välisestä ystävyydestä. Oikein mukaansatempaava kirja, muttei laadullisesti mitään klassikkoainesta. Suosittelen vaikka kesälukemiseksi, samoin kuin Pianotunteja!
Doris Lessing: The Fifth Child
Tämän ostin vasta helmikuiselta Dubain matkalta ja aion lukea tänä vuonna (osana sitä Commonwealth- tai miksei Modern Women Writers -haastettakin). Olen lukenut Lessingiltä vain alkua Erittäin kissamaista -kokoelmasta, mutta kirjan kuvaukset hallitsemattomasti elävistä ja lisääntyvistä kissoista sekä etenkin niiden lahtaamisesta olivat liikaa teini-ikäisen herkälle mielelle.  The Fifth Child (suom. Viides lapsi) -romaani kiinnostaa minua erityisesti, koska moni on verrannut sitä teemoiltaan suuresti arvostamaani Lionel Shriverin Poikani Keviniin. Tässäkin on hieno kansi.


Billie Letts: Sydämeesi kodin teen
Tämä on heräteostos muutaman vuoden takaa, kun katsoin kirjasta tehdyn herttaisen elokuvan pääosassaan suosikkini Natalie Portman. Elokuva ei ollut elämää suurempi, mutta kun huomasin lopputeksteistä sen perustuvan romaaniin, päättelin tuon romaanin olevan sellainen hyvänmielen etelävaltiolaistarina, joista yleensä pidän. Niinpä tilasin kirjan saman tien huuto.netistä, mutten ole vielä lukenut sitä.
Väinö Linna: Tuntematon sotilas; Täällä Pohjantähden alla
Nämä eivät kai esittelyjä kaipaa. Arvostan Tuntemattoman henkilökuvausta ja montaa muutakin ansiota, mutta Pohjantähti on minulle se merkittävä Linnan romaani ja ylipäätään ehkä suosikkini suomalaisista klassikoista. Tai no, onhan se Ahon Papin rouvakin aivan ihana. Ja Waltarin Sinuhe. Luin muuten Tuntemattoman kirjallisuusopintojen vuoksi uudelleen pari vuotta sitten, mutta Pohjantähteen en ole aikuisena enää palannut. Ehkä pitäisi. Se varmasti kestäisi toisenkin lukukerran ja saattaisi avautua nyt uudellakin tavalla.


Penelope Lively: A Long Night at Abu Simbel
Sain näitä Penguin 60s Classics -sarjan (julkaistiin Penguin-kustantamon 60-vuotisen taipaleen kunniaksi) pikku kirjoja ex-anoppikokelaalta omistuskirjoitusten mukaan "iltasaduiksi" 1990-luvun puolivälissä. Ihania kirjasia! En muista tämänkään sisällöstä enää paljon muuta kuin että hyvä oli, mutta kyseessä on arvostetun Penelope Livelyn kolme novellia. Kirjassa on alle 60 sivua ja se on muutenkin pieni ja siten hetkessä luettu. Päätin heti verestää muistiani ja ottaa tämän seuraavalle bussimatkalleni seuraksi.
Erlend Loe: Supernaiivi
Tämä lienee useimmille tuttu kirja. Lukemisesta on minulla aikaa, mutta muistan tämän norjalaien kirjan vieläkin todella hyvin, ja etenkin sen, kuinka nautittava ja naurattava se oli. Suosittelen kaikille, jotka kaipaavat hyvää tuulta ja iloista mieltä. Olen sen verran tosikko, etten yleensä jaksa kiinnostua huumorikirjoista, mutta tämä on loistava, eikä siis todellakaan mikään puujalkavitsikirja.
Onko teillä kokemuksia, mielipiteitä tai muistoja joistakin näistä? Entä mitä L-kirjoja teiltä löytyy?

17 kommenttia:

 1. Lahirin Tuore maa on ainoa häneltä lukemani kirja, pidin siitä kovasti. Ja Loen Supernaiivi on ihan yliveto omalla sarallaan. :)

  Tajusin, etten ole vielä ehtinyt katsoa k-kirjojanikaan, mutta vilkuilenpa l-kirjojani ensin. Meiltä löytyvät ainakin:

  Erlend Loe: Supernaivi, L
  Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
  Donna Leon: Kuolema tulvan aikaan
  Leena Lehtolainen: Ennen lähtöä, Kuparisydän
  Kai Laitinen: Pitkät vedet ja maailmanrannat (muistelmateos)
  Väinö Linna: Täällä pohjantähden alla 1

  Yllttävän vähän (etenkin kun tyttönimeni alkaa L:llä)!

  Sekä totta kai isot pinot Astrid Lindgreniä. ;)

  VastaaPoista
 2. Supernaiivi! ♥ Sen lisäksi L:n kohdalta löytyy:

  Toivo Laakso: Kuin ensi kesä
  Heli Laaksonen: Peippo vei
  Heini Lehväslaiho: Varpusen luita
  Tim Lihoreau: Tammikuukammo
  Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär ja Veljeni Leijonamieli
  John Ajvide Lindqvist: Ystävät hämärän jälkeen
  Erlend Loe: Muleum

  Heli Laaksosen uusin on kohta lukuvuorossa. Sain sen tupaantuliaislahjaksi ihanalta isosiskoltani ♥ Myös Ystävät hämärän jälkeen on vielä lukematta.

  VastaaPoista
 3. Selma Lagerlöf: Nuoren tytön päiväkirja

  Väinö Linna: Täällä Pohjan tähden alla

  Mary. S. Lovell, Mitfordin tytöt

  Phil Lovesay: Verinen perintö

  Eino Leino: Yli laaksojen laulupuiden

  Doris Lessing: Viides lapsi

  Anna-Liisa Lundkvist: Tyttö sateessa

  Åsa Larsson: Suden taival, Kunnes vihasi asettuu, Musta polku, Aurinkomyrsky

  Richard Llewellyn: Vihreä oli laaksoni

  Ja tietysti runsaasti Astrid Lindgrenin kirjoja. Olen luullut, että tässä leikissä eivät saa olla mukana lastenkirjat, harraste-, tieto- yms.kirjat eli olen sitten jättänyt paljon kertomatta.

  Mukavaa viikon jatkoa helteen merkeissä!

  VastaaPoista
 4. Lessingin Viides lapsi on hieno kirja, mutta tarina on niin karmiva, että laitoin kirjan kiertoon muuton yhteydessä. Minullahan on itselläni neljä lasta, ja jos joskus saisin viidennen, en halua että kirja tuijottaa hyllystä :). Tunnelmat ja juoni ovat tavallaan hyvin samantyyppiset kuin Hustvedtin Kaikki mitä rakastin -romaanissa.

  VastaaPoista
 5. Noista kirjoista kokemusta on Doris Lessingin kirjasta, joka oli tosi vaikuttava teos.

  Pianotunnit sekä Ladies:in olen halunnut tovin jo lukea.

  L-kirjaimesta löytyy aika jännäripanotteista...

  Åsa Larsson:
  - Aurinkomyrsky
  -Musta polku
  -Suden taival
  -Kunnes vihasi asettuu

  Leena Lehtolainen:
  -Kun luulut unohtaneesi
  - Veren vimma
  -Jonakin onnellisena päivänä
  - Rivo satakieli

  Riitta Jalonen:
  -Enkeliyöt
  -Rakkausmuistot

  VastaaPoista
 6. Uusimpana L-kirjana hyllystäni löytyy Rosamund Luptonin Sister, jonka aion lukea yhtenä kirjana siskoshaasteeseen. :)

  Lisäksi löytyy:
  - Väinö Linnan Tuntematon sotilas ja Täällä pohjantähden alla (joita kumpaakaan en ole lukenut kokonaan, ja HÄPEÄN sitä syvästi!! :D)
  - John le Carrén Uskollinen puutarhuri ja Pieni rumpalityttö
  - Leena Landerin Tummien perhosten koti
  - D. H. Lawrencen Lady Chatterlayn rakastaja
  - Pierre La Muren Punainen mylly
  - Judith Lennoxin Ystävien talo ja Jäljen rantahiekassa
  - Bette Bao Lordin Kevätkuu.

  Tämmöisiä näin äkkiseltään vilkaistuani. Lisäksi haluaisin että hyllystäni löytyisi myös Stieg Larssonin Millennium-trilogia, ja Jhumpa Lahiria, jota en ole vielä lukenut, mutta johon luulisin ihastuvani. :)

  Voi että minä pidän näistä kirjahyllykeskiviikoista!! <3 :)

  VastaaPoista
 7. Kirjahyllykeskiviikko myös mun suosikki, kävin aiemmin jo kurkkimassa, että joko saan taas olla suuna ja päänä... :)
  Astrid Lindgrenejä PALJON suurin osa mun vanhoja. Mio Poikani Mio jostain syystä puuttui ja sen sain viime kesänä huutiksen kautta pilkkahintaan.

  Lindberg Pirkko: Bereniken hiukset (ikuisuuslainassa äitiltä)

  Levola Kari: Kunnian kentät, tässä Neumannin nimmari

  Lindholm, Rantanen: Yhden Yön tarina

  LOE ERLEND: SUPERNAIIVI
  DOPPLER
  NAISEN TALLOMA
  L
  TOSIASIOITA SUOMESTA
  MARIA & JOSE
  Rakastan Loe:a. Ja vain 3 noista olen ehtinyt lukea. Supernaiivi ja Doppler on sellaisia, että tulee ajateltua omaa elämäänsä, että teenköhän mä sittenkin jotain väärin, olisinko onnellisempi jos muuttaisin hirven kanssa metsään niinkuin Dopplerissa tapahtuu.

  Seuraavaksi toinen suosikki. Tuo trilogia on ihana ja harmittelen, kun kirjahyllystä puuttuu Käsky. Elokuvasta pidin kovasti.
  Lander Leena: Tummien perhosten koti
  Tulkoon myrsky
  Iloisen kotiinpaluun asuinsijat
  Purppurapurjeet

  Lindqvist Martti: Hyvä elämä
  Auttajan varjo
  Surun tie
  Kuolemaa väkevämpi

  Lyytinen, Reini: Parisuhdepäiväkirja
  tästä luin jostain Cosmosta tai Trendistä ja kun tuli jossain halvalla vastaan, ostin. Pidin, erikoinen, surullinen.

  Lätti Mika: Wallun elämää

  Laaksonen Heli: Sulavoi
  Ilo joka elättelöö

  Leino Marko: Joulutarina
  tää tuli kaverilta joululahjaks, koska tässä on Antti Tuiskun kuva :)

  Luoti, Vesala, Ylönen, Kostiainen: PMMP

  Leskinen JayJay: Tää on myös mun maailma

  Leroy J T: Sarah
  ei käsitystä mikä toi on ja miks mulla on se tai mistä on tullut

  Larsson Stieg: Tyttö joka leikki tulella (ilmaiseksi Vammalan torilta viime vuonna Vanhan Kirjallisuuden Päivien aikaan)
  -Katriina-

  VastaaPoista
 8. Gösta Berlingin tarun olen lukenut joskus kauan sitten ja muistaakseni jopa pidin siitä. Pianotunnit haluan ehdottomasti lukea. Viides lapsi oli, voi kai sanoa, järkyttävän hyvä.
  Tuntemattoman sotilaan luin lukiossa ja Pohjantähden yleisen kirjallisuustieteen opintojen yhteydessä. Pakollisia siis, mutta hyviä sellaisia.

  Minähän tykkään niin listoista ja aivan erityisesti näistä Kirjahyllykeskiviikko-listoista.Tässä omani:

  Laajarinne Jukka: Muumit ja olemisen arvoitus

  Laaksonen Heli: Sulavoi

  Lagerlöf Selma: Gösta Berlingin taru

  Lahtela Markku: Yksinäinen mies

  Laxness Haldór: Läpi harmaan kiven,
  Salka Valka

  Leblanc Maurice: Arsène Lupin

  Leino Eino:Alla kasvon kaikkivallan,
  Helkavisrsiä, Virta venhettä vie

  Lenz Siegfried: Deutschstunde,
  Arnes Nachlass

  Lindberg Pirkko: Hotell Hemlängtan

  Leo Maxim: Talviuni Berliinissä

  Lessing Doris:Kultainen muistikirja,
  Viides lapsi, Vandra i skugga,
  Mies joka ei halunnut naimisiin, Kesä ennen pimeää

  Liehu Rakel: Helene

  Linna Väinö: Tuntematon sotilas,
  Täällä Pohjantähden alla, Oheisia

  London Jack: Merisusi,
  Skriet från vildmarken

  Lustig Arnold: Pimeydellä ei ole varjoa

  Lundkvist Artur: Vidinge vals,
  Snapphanes liv och död
  Jne.

  VastaaPoista
 9. L-kirjain on melko antoisa:

  Heli Laaksonen:
  Sulavoi
  Sekaherelmäpuu

  Leena Lander:
  Syyspastoraali
  Tulkoon myrsky
  TTummien perhosten koti
  Iloisen kotiinpalun asuinsijat
  Käsky

  Halldor Laxness:
  Salka valka

  D.H.Lawrence:

  Rakastuneita naisia
  Lady Chatterleyn rakastaja

  Leena Lehtolainen:
  Rivo satakieli

  Joel Lehtonen:
  Lintukoto
  Putkinotko

  Eino Leino:
  Helkavirsi-Hymyilevä apollo

  Donna Leon:
  Sokea rakkaus
  Kuolema väärissä vaatteissa
  Ylimpiä ystäviä
  Kuolema tekee tiliä
  Verikivet

  Justine Levy:
  Tapaaminen Sorbonnen aukiolla

  Rosa liksom:
  Perhe
  Unohdettu vartti
  Kreisland

  Heidi Liehu:
  Rakkaus Pariisissa

  Rakel Liehu:
  Helene

  Väinö Linna:
  Täällä Pohjantähden alla 1-3
  Sotaromaani

  Reko Lundan:
  Rinnakkain
  Ilman suuria suruja

  Reko ja Tiina Lundan:
  Viikkoja, kuukausia

  Tiina Lundan:
  Ensimmäinen kesä

  Erityisen tärkeitä ja mieleenpainuvia ovat Linna ja Lundanit. Myös Rakel Liehun Helenestä pidin kovasti. Donna Leon on lempidekkaristini.

  VastaaPoista
 10. Vielä pitää lisätä juuri hankkimani Mary S. Lovellin Mitfordin tytöt.Olen kiinnostunut sisaruus-teemasta ja arvostelusi sai minut hankkimaan kirjan.

  VastaaPoista
 11. Hups tosiaan mullakin Liksomia, Kreisland, Yhden yön pysäkki, Tyhjän tien paratiisit.
  -K-

  VastaaPoista
 12. En jaksa etsiskellä tuolta hyllystä L-alkuisia, vanhan maantieteilijän kirjat kun hyllytetään täällä maanosittain, siis sen perusteella mistä kirjailija on lähtöisin;-)

  Mutta tuosta Mara Leen Ladies-kirjasta minä pidin paljon. Siinä oli hyvä sekoitus vähän kipeää kummallisuutta ja syvällistä ystävyyden/kateuden pohdintaa.

  VastaaPoista
 13. Löysin hyllyistä seuraavat L-kirjat:

  - Unni Lindell: Orkestgraven
  - Åsa Larssin: Musta polku
  - Väinö Linna: Tuntematon sotilas & Täällä Pohjantähden alla I-III
  - Selma Lagerlöf: Gösta Berlingin taru
  - Antoni Libera: Madame
  - Leena Lander: Käsky
  - Heli Laakonen: Raparperisyrän
  - 4 Leena Lehtolaisen dekkaria
  - 5 ruotsinkielistä Ulf Lundellin kirjaa (miehen kokoelmaa)
  - useita Juice Leskisen kirjoja (runokirjoja sekä kaikki Räkä ja Roiskis -kirjat)
  - useampi Astrid Lindgrenin kirja

  Haluaisin omistaa myös Erlend Loen kirjoja. Lessingin mainitun kirjan olen lukenut. Oli kyllä aika rankka.

  VastaaPoista
 14. Katja, tuo Kuin surmaisi satakielen täytyy minunkin pian hankkia! Tai oikeastaan To Kill a Mockinbird, sillä haluan lukea sen enkuksi.

  Ja juu, meilläkin on lastenhyllyssä tietenkin Lindgreniä enemmän kuin laki sallii. :)

  Janninna, onkohan ketään, joka ei olisi pitänyt Supernaiivista? :)

  Leena, kiitos samoin! Sana on täällä vapaa, joten lukijat saavat kertoa mistä kirjoistaan haluavat. Minä en listaa lyriikkaa, tietokirjoja (edes elämäkerrallisia, kuten esimerkiksi tuo Mitfordin tytöt, joka minullakin on) tai lastenkirjoja tässä yhteydessä oikeastaan ihan käytännön syistä, koska ne ovat kaikki eri hyllyissä. :)

  Pienen mökin emäntä, on hyvä tietää, ettei odota mitään lempeää Viidenneltä lapselta, mutta jos sitä verrataan kahteen suuresti rakastamaani kirjaan (Poikani Kevin ja KMR), täytyy se joka tapauksessa lukea. Minähän luin Keviniä odottaessani ensimmäistä lastamme... ;)

  Susa, sinä varmasti pitäisit Pianotunneista ja Ladiesista - toivottavasti luet ne pian! Mutta hei, mites Riitta Jalonen kuuluu tähän satsiin...? :D

  Sara, kiva kun tykkäät. <3 Ja hei, tuo Sister on se yksi, josta anni m. bloggasi! Minäkin haluan lukea sen!

  Katriina, kiva kun löysit Mio, poikani, Mion. :) Minäkin olen keräillyt aikuisena tosi mittavan kokoelman ikisuosikkiani Lindgreniä. Ja minullakin on muuten tuo Loen Maria ja Jose. En oikein tiedä, kuinka se luokitellaan, mutta olen laittanut sen joka tapauksessa lastenkirjallisuushyllyyn. Sinulla on muuten paljon musiikkiaiheista kirjallisuutta.

  Clarissa, kiva kun tulit listaamaan! Pianotunteja voin tosiaan suositella, kunhan ei odota korkeakirjallisuutta. Minä haluaisin tuon Muumit ja olemisen arvoituksen.

  Jaana, sinulla(kin) on tosiaan paljon L-kirjailijoita. Lundanit ovat kyllä kehuttuja tekijöitä, joihin olisi varmasti hyvä tutustua. Myös tuo Liehun Helene on takuulla hyvä. Ja kiva kuulla, että innostuit hankkimaan Mitfordin tytöt!

  Erja, ihana kun joku toinenkin on lukenut Ladiesin ja vielä pitänytkin! Sen ilmestyessä ei ollut vielä juuri suomalaisia kirjablogeja, enkä minä niitä ainakaan seurannut, enkä ole muutenkaan kuullut Ladiesista oikein keneltäkään. Hih.

  Anna Elina, alkaa melkein hirvittää, kun kaikki sanovat Lessingin Viidettä lasta niin järkyttäväksi. Mutta ainakaan se ei tule sitten yllätyksenä!

  Kiitos kaikille kommentoineille ja kirjojaan listanneille! <3

  VastaaPoista
 15. Eilen en ehtinyt, mutta nyt lällään älläni täällä.


  - Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
  - D. H. Lawrence: Lady Chatterlayn rakastaja
  - Leino Eino: Helkavirsiä
  - Linna Väinö: Tuntematon sotilas
  - Joel Lehtonen:
  Lintukoto
  Putkinotko
  Valitut
  Kerran kesällä (2 eri painosta)
  Rakastunut rampa
  - Pär Lagerqvist:
  Barabbas
  Kääpiö
  - Maritta Lintunen:
  Mozartin hiukset
  Heijastus
  Ovisilmä
  Tapaus Sidoroff
  - Elina Loisa: Julkeat
  - Kai Laitinen:
  Aino Kallaksen maailma
  Kirjojen virrassa (blogini nimi on tästä väännös)
  (ja lisäksi muita kirjallisuushistoriallisia kirjoja.)
  - Fredrik Lång: Minä, Dosentti ja Jane
  - Hugh Laurie: Järein asein
  - Leskov: Valitut
  - Lermontov: Aikamme sankari
  - Maiju Lassila: Tulitikkuja lainaamassa
  - Le Clézio J.M.G: Harhaileva tähti
  - Linnakoski: Teokset 1-3

  VastaaPoista
 16. Samaa mieltä Maria ja Josesta, tuntuu mustakin nuorelle polvelle suunnatulta, mutta kun on Loen kirja, niin ostin. (edullisesti Fidasta, joten en pitkään pohtinut)
  Musiikki on mun fiksaatio, viimeksi löysin Ricky Martinista kertovan kirjan. :D
  -Katriina-

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...