keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Kirjahyllykeskiviikko: L niin kuin Lahiri, Leet, Linna, Loe...

Nyt on jotenkin tosi kiva kirjain vuorossa. L-hyllystäni löytyy monipuolinen valikoima kirjoja, joista moni on ollut oikein hyvä, ja paljon on myös sellaisia, joiden lukemista odotan kauheasti.


Selma Lagerlöf: Gösta Berlingin taru
Tällä kirjalla on kohdallani vähän surullinen tarina. Rakastin nuorena Lagerlöfin romaaniin perustunutta Jerusalem-televisiosarjaa, ja kun yleisesti ottaen pidän 1800-luvun loppupuolen kirjallisuudesta sekä ruotsalaisista teoksista, olin jotenkin varma, että Gösta Berling olisi "minun kirjani" ja Suuri Lukukokemus. En kuitenkaan päässyt juonesta kiinni millään, ja tämä on yksi harvoja kirjoja, jotka olen lopettanut kesken ilman aikomusta palata asiaan myöhemmin uudelleen. Klassikkostatuksensa ansiosta se on kuitenkin saanut jäädä hyllyyn huokumaan minulta ilmeisesti puuttuvaa sivistystä. :)


Jhumpa Lahiri: Tuore maa; Tämä siunattu koti
Lahiri on monen (bloggaajankin) suosikki, ja myös minä pidin kovasti kauniskantisesta novellikokoelmasta Tämä siunattu koti. Ihan suurimpien suosikkieni joukkoon se ei noussut, mutta erittäin hyvä ja suositeltava kirja se silti on, ja etenkin esikoiseksi vahva. Tuore maa -kokoelma minulla on vielä lukematta, samoin Kaima-romaani, jonka parissa olen kuitenkin tehnyt vähän töitä, ja tunnen kirjan siksi melko hyvin. Ainakin Tuore maa on suunnitelmissa lukea tänä vuonna, osana Totally British: Commonwealth -haastetta.


Adam Langer: California Avenue.
Tästä olen tainnut puhua blogissani aiemminkin. Hankin kirjan heti sen ilmestyttyä vuonna 2006 Hesarin arvion innostamana, mutten ole vieläkään lukenut tätä. Romaanissa kuuluu yhdistyvän moni minua kiinnostava teema: juutalaisuus, luokkajako, vähemmistöidentiteetti, Yhdysvallat... Lisäksi olen kuullut kirjasta vain kiittäviä arvioita. Aionkin lukea sen tänä vuonna. En ole varma, sopiiko tämä maahanmuuttotarinahaasteeseen, eli ovatko tarinan juutalaisperheet ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia, mutta hyvällä tuurilla saan tästä vielä haastekirjankin. :) Hieno kansi, muuten.


Janice Y.K. Lee: Pianotunnit
Luin tämän pari vuotta sitten ja pidin hyvin paljon. Kyseessä on "laadukas viihderomaani" tai "viihdyttävä lukuromaani", eli sujuva, juonivetoinen, viihdyttävä kirja, joka ei ole kuitenkaan (minun makuuni) liian naiivi tai lattea. Kirjoitin tästä ja avasin keskustelun kirjasta täällä. Tässäkin on rakastamaani maahanmuutto- ja vähemmistöyhteisöteemaa. Tällä kertaa länsimaiset asuvat 1940- ja 1950-lukujen Hongkongissa. Kansi on hyvin kaunis, mutten tiedä, kuvaako se romaanin luonnetta kovinkaan hyvin.


Mara Lee: Ladies
Tämän voisi luokitella ihan samoin kuin Pianotunnit yllä, vaikka kyseessä onkin ihan erilainen romaani. Ruotsalainen Ladies on moderni, välillä shokeeraava ja jopa vähän trillerimäinen kertomus naisista ja naisten välisestä ystävyydestä. Oikein mukaansatempaava kirja, muttei laadullisesti mitään klassikkoainesta. Suosittelen vaikka kesälukemiseksi, samoin kuin Pianotunteja!
Doris Lessing: The Fifth Child
Tämän ostin vasta helmikuiselta Dubain matkalta ja aion lukea tänä vuonna (osana sitä Commonwealth- tai miksei Modern Women Writers -haastettakin). Olen lukenut Lessingiltä vain alkua Erittäin kissamaista -kokoelmasta, mutta kirjan kuvaukset hallitsemattomasti elävistä ja lisääntyvistä kissoista sekä etenkin niiden lahtaamisesta olivat liikaa teini-ikäisen herkälle mielelle.  The Fifth Child (suom. Viides lapsi) -romaani kiinnostaa minua erityisesti, koska moni on verrannut sitä teemoiltaan suuresti arvostamaani Lionel Shriverin Poikani Keviniin. Tässäkin on hieno kansi.


Billie Letts: Sydämeesi kodin teen
Tämä on heräteostos muutaman vuoden takaa, kun katsoin kirjasta tehdyn herttaisen elokuvan pääosassaan suosikkini Natalie Portman. Elokuva ei ollut elämää suurempi, mutta kun huomasin lopputeksteistä sen perustuvan romaaniin, päättelin tuon romaanin olevan sellainen hyvänmielen etelävaltiolaistarina, joista yleensä pidän. Niinpä tilasin kirjan saman tien huuto.netistä, mutten ole vielä lukenut sitä.
Väinö Linna: Tuntematon sotilas; Täällä Pohjantähden alla
Nämä eivät kai esittelyjä kaipaa. Arvostan Tuntemattoman henkilökuvausta ja montaa muutakin ansiota, mutta Pohjantähti on minulle se merkittävä Linnan romaani ja ylipäätään ehkä suosikkini suomalaisista klassikoista. Tai no, onhan se Ahon Papin rouvakin aivan ihana. Ja Waltarin Sinuhe. Luin muuten Tuntemattoman kirjallisuusopintojen vuoksi uudelleen pari vuotta sitten, mutta Pohjantähteen en ole aikuisena enää palannut. Ehkä pitäisi. Se varmasti kestäisi toisenkin lukukerran ja saattaisi avautua nyt uudellakin tavalla.


Penelope Lively: A Long Night at Abu Simbel
Sain näitä Penguin 60s Classics -sarjan (julkaistiin Penguin-kustantamon 60-vuotisen taipaleen kunniaksi) pikku kirjoja ex-anoppikokelaalta omistuskirjoitusten mukaan "iltasaduiksi" 1990-luvun puolivälissä. Ihania kirjasia! En muista tämänkään sisällöstä enää paljon muuta kuin että hyvä oli, mutta kyseessä on arvostetun Penelope Livelyn kolme novellia. Kirjassa on alle 60 sivua ja se on muutenkin pieni ja siten hetkessä luettu. Päätin heti verestää muistiani ja ottaa tämän seuraavalle bussimatkalleni seuraksi.
Erlend Loe: Supernaiivi
Tämä lienee useimmille tuttu kirja. Lukemisesta on minulla aikaa, mutta muistan tämän norjalaien kirjan vieläkin todella hyvin, ja etenkin sen, kuinka nautittava ja naurattava se oli. Suosittelen kaikille, jotka kaipaavat hyvää tuulta ja iloista mieltä. Olen sen verran tosikko, etten yleensä jaksa kiinnostua huumorikirjoista, mutta tämä on loistava, eikä siis todellakaan mikään puujalkavitsikirja.




Onko teillä kokemuksia, mielipiteitä tai muistoja joistakin näistä? Entä mitä L-kirjoja teiltä löytyy?

17 kommenttia:

  1. Lahirin Tuore maa on ainoa häneltä lukemani kirja, pidin siitä kovasti. Ja Loen Supernaiivi on ihan yliveto omalla sarallaan. :)

    Tajusin, etten ole vielä ehtinyt katsoa k-kirjojanikaan, mutta vilkuilenpa l-kirjojani ensin. Meiltä löytyvät ainakin:

    Erlend Loe: Supernaivi, L
    Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
    Donna Leon: Kuolema tulvan aikaan
    Leena Lehtolainen: Ennen lähtöä, Kuparisydän
    Kai Laitinen: Pitkät vedet ja maailmanrannat (muistelmateos)
    Väinö Linna: Täällä pohjantähden alla 1

    Yllttävän vähän (etenkin kun tyttönimeni alkaa L:llä)!

    Sekä totta kai isot pinot Astrid Lindgreniä. ;)

    VastaaPoista
  2. Supernaiivi! ♥ Sen lisäksi L:n kohdalta löytyy:

    Toivo Laakso: Kuin ensi kesä
    Heli Laaksonen: Peippo vei
    Heini Lehväslaiho: Varpusen luita
    Tim Lihoreau: Tammikuukammo
    Astrid Lindgren: Ronja Ryövärintytär ja Veljeni Leijonamieli
    John Ajvide Lindqvist: Ystävät hämärän jälkeen
    Erlend Loe: Muleum

    Heli Laaksosen uusin on kohta lukuvuorossa. Sain sen tupaantuliaislahjaksi ihanalta isosiskoltani ♥ Myös Ystävät hämärän jälkeen on vielä lukematta.

    VastaaPoista
  3. Selma Lagerlöf: Nuoren tytön päiväkirja

    Väinö Linna: Täällä Pohjan tähden alla

    Mary. S. Lovell, Mitfordin tytöt

    Phil Lovesay: Verinen perintö

    Eino Leino: Yli laaksojen laulupuiden

    Doris Lessing: Viides lapsi

    Anna-Liisa Lundkvist: Tyttö sateessa

    Åsa Larsson: Suden taival, Kunnes vihasi asettuu, Musta polku, Aurinkomyrsky

    Richard Llewellyn: Vihreä oli laaksoni

    Ja tietysti runsaasti Astrid Lindgrenin kirjoja. Olen luullut, että tässä leikissä eivät saa olla mukana lastenkirjat, harraste-, tieto- yms.kirjat eli olen sitten jättänyt paljon kertomatta.

    Mukavaa viikon jatkoa helteen merkeissä!

    VastaaPoista
  4. Lessingin Viides lapsi on hieno kirja, mutta tarina on niin karmiva, että laitoin kirjan kiertoon muuton yhteydessä. Minullahan on itselläni neljä lasta, ja jos joskus saisin viidennen, en halua että kirja tuijottaa hyllystä :). Tunnelmat ja juoni ovat tavallaan hyvin samantyyppiset kuin Hustvedtin Kaikki mitä rakastin -romaanissa.

    VastaaPoista
  5. Noista kirjoista kokemusta on Doris Lessingin kirjasta, joka oli tosi vaikuttava teos.

    Pianotunnit sekä Ladies:in olen halunnut tovin jo lukea.

    L-kirjaimesta löytyy aika jännäripanotteista...

    Åsa Larsson:
    - Aurinkomyrsky
    -Musta polku
    -Suden taival
    -Kunnes vihasi asettuu

    Leena Lehtolainen:
    -Kun luulut unohtaneesi
    - Veren vimma
    -Jonakin onnellisena päivänä
    - Rivo satakieli

    Riitta Jalonen:
    -Enkeliyöt
    -Rakkausmuistot

    VastaaPoista
  6. Uusimpana L-kirjana hyllystäni löytyy Rosamund Luptonin Sister, jonka aion lukea yhtenä kirjana siskoshaasteeseen. :)

    Lisäksi löytyy:
    - Väinö Linnan Tuntematon sotilas ja Täällä pohjantähden alla (joita kumpaakaan en ole lukenut kokonaan, ja HÄPEÄN sitä syvästi!! :D)
    - John le Carrén Uskollinen puutarhuri ja Pieni rumpalityttö
    - Leena Landerin Tummien perhosten koti
    - D. H. Lawrencen Lady Chatterlayn rakastaja
    - Pierre La Muren Punainen mylly
    - Judith Lennoxin Ystävien talo ja Jäljen rantahiekassa
    - Bette Bao Lordin Kevätkuu.

    Tämmöisiä näin äkkiseltään vilkaistuani. Lisäksi haluaisin että hyllystäni löytyisi myös Stieg Larssonin Millennium-trilogia, ja Jhumpa Lahiria, jota en ole vielä lukenut, mutta johon luulisin ihastuvani. :)

    Voi että minä pidän näistä kirjahyllykeskiviikoista!! <3 :)

    VastaaPoista
  7. Kirjahyllykeskiviikko myös mun suosikki, kävin aiemmin jo kurkkimassa, että joko saan taas olla suuna ja päänä... :)
    Astrid Lindgrenejä PALJON suurin osa mun vanhoja. Mio Poikani Mio jostain syystä puuttui ja sen sain viime kesänä huutiksen kautta pilkkahintaan.

    Lindberg Pirkko: Bereniken hiukset (ikuisuuslainassa äitiltä)

    Levola Kari: Kunnian kentät, tässä Neumannin nimmari

    Lindholm, Rantanen: Yhden Yön tarina

    LOE ERLEND: SUPERNAIIVI
    DOPPLER
    NAISEN TALLOMA
    L
    TOSIASIOITA SUOMESTA
    MARIA & JOSE
    Rakastan Loe:a. Ja vain 3 noista olen ehtinyt lukea. Supernaiivi ja Doppler on sellaisia, että tulee ajateltua omaa elämäänsä, että teenköhän mä sittenkin jotain väärin, olisinko onnellisempi jos muuttaisin hirven kanssa metsään niinkuin Dopplerissa tapahtuu.

    Seuraavaksi toinen suosikki. Tuo trilogia on ihana ja harmittelen, kun kirjahyllystä puuttuu Käsky. Elokuvasta pidin kovasti.
    Lander Leena: Tummien perhosten koti
    Tulkoon myrsky
    Iloisen kotiinpaluun asuinsijat
    Purppurapurjeet

    Lindqvist Martti: Hyvä elämä
    Auttajan varjo
    Surun tie
    Kuolemaa väkevämpi

    Lyytinen, Reini: Parisuhdepäiväkirja
    tästä luin jostain Cosmosta tai Trendistä ja kun tuli jossain halvalla vastaan, ostin. Pidin, erikoinen, surullinen.

    Lätti Mika: Wallun elämää

    Laaksonen Heli: Sulavoi
    Ilo joka elättelöö

    Leino Marko: Joulutarina
    tää tuli kaverilta joululahjaks, koska tässä on Antti Tuiskun kuva :)

    Luoti, Vesala, Ylönen, Kostiainen: PMMP

    Leskinen JayJay: Tää on myös mun maailma

    Leroy J T: Sarah
    ei käsitystä mikä toi on ja miks mulla on se tai mistä on tullut

    Larsson Stieg: Tyttö joka leikki tulella (ilmaiseksi Vammalan torilta viime vuonna Vanhan Kirjallisuuden Päivien aikaan)
    -Katriina-

    VastaaPoista
  8. Gösta Berlingin tarun olen lukenut joskus kauan sitten ja muistaakseni jopa pidin siitä. Pianotunnit haluan ehdottomasti lukea. Viides lapsi oli, voi kai sanoa, järkyttävän hyvä.
    Tuntemattoman sotilaan luin lukiossa ja Pohjantähden yleisen kirjallisuustieteen opintojen yhteydessä. Pakollisia siis, mutta hyviä sellaisia.

    Minähän tykkään niin listoista ja aivan erityisesti näistä Kirjahyllykeskiviikko-listoista.Tässä omani:

    Laajarinne Jukka: Muumit ja olemisen arvoitus

    Laaksonen Heli: Sulavoi

    Lagerlöf Selma: Gösta Berlingin taru

    Lahtela Markku: Yksinäinen mies

    Laxness Haldór: Läpi harmaan kiven,
    Salka Valka

    Leblanc Maurice: Arsène Lupin

    Leino Eino:Alla kasvon kaikkivallan,
    Helkavisrsiä, Virta venhettä vie

    Lenz Siegfried: Deutschstunde,
    Arnes Nachlass

    Lindberg Pirkko: Hotell Hemlängtan

    Leo Maxim: Talviuni Berliinissä

    Lessing Doris:Kultainen muistikirja,
    Viides lapsi, Vandra i skugga,
    Mies joka ei halunnut naimisiin, Kesä ennen pimeää

    Liehu Rakel: Helene

    Linna Väinö: Tuntematon sotilas,
    Täällä Pohjantähden alla, Oheisia

    London Jack: Merisusi,
    Skriet från vildmarken

    Lustig Arnold: Pimeydellä ei ole varjoa

    Lundkvist Artur: Vidinge vals,
    Snapphanes liv och död
    Jne.

    VastaaPoista
  9. L-kirjain on melko antoisa:

    Heli Laaksonen:
    Sulavoi
    Sekaherelmäpuu

    Leena Lander:
    Syyspastoraali
    Tulkoon myrsky
    TTummien perhosten koti
    Iloisen kotiinpalun asuinsijat
    Käsky

    Halldor Laxness:
    Salka valka

    D.H.Lawrence:

    Rakastuneita naisia
    Lady Chatterleyn rakastaja

    Leena Lehtolainen:
    Rivo satakieli

    Joel Lehtonen:
    Lintukoto
    Putkinotko

    Eino Leino:
    Helkavirsi-Hymyilevä apollo

    Donna Leon:
    Sokea rakkaus
    Kuolema väärissä vaatteissa
    Ylimpiä ystäviä
    Kuolema tekee tiliä
    Verikivet

    Justine Levy:
    Tapaaminen Sorbonnen aukiolla

    Rosa liksom:
    Perhe
    Unohdettu vartti
    Kreisland

    Heidi Liehu:
    Rakkaus Pariisissa

    Rakel Liehu:
    Helene

    Väinö Linna:
    Täällä Pohjantähden alla 1-3
    Sotaromaani

    Reko Lundan:
    Rinnakkain
    Ilman suuria suruja

    Reko ja Tiina Lundan:
    Viikkoja, kuukausia

    Tiina Lundan:
    Ensimmäinen kesä

    Erityisen tärkeitä ja mieleenpainuvia ovat Linna ja Lundanit. Myös Rakel Liehun Helenestä pidin kovasti. Donna Leon on lempidekkaristini.

    VastaaPoista
  10. Vielä pitää lisätä juuri hankkimani Mary S. Lovellin Mitfordin tytöt.Olen kiinnostunut sisaruus-teemasta ja arvostelusi sai minut hankkimaan kirjan.

    VastaaPoista
  11. Hups tosiaan mullakin Liksomia, Kreisland, Yhden yön pysäkki, Tyhjän tien paratiisit.
    -K-

    VastaaPoista
  12. En jaksa etsiskellä tuolta hyllystä L-alkuisia, vanhan maantieteilijän kirjat kun hyllytetään täällä maanosittain, siis sen perusteella mistä kirjailija on lähtöisin;-)

    Mutta tuosta Mara Leen Ladies-kirjasta minä pidin paljon. Siinä oli hyvä sekoitus vähän kipeää kummallisuutta ja syvällistä ystävyyden/kateuden pohdintaa.

    VastaaPoista
  13. Löysin hyllyistä seuraavat L-kirjat:

    - Unni Lindell: Orkestgraven
    - Åsa Larssin: Musta polku
    - Väinö Linna: Tuntematon sotilas & Täällä Pohjantähden alla I-III
    - Selma Lagerlöf: Gösta Berlingin taru
    - Antoni Libera: Madame
    - Leena Lander: Käsky
    - Heli Laakonen: Raparperisyrän
    - 4 Leena Lehtolaisen dekkaria
    - 5 ruotsinkielistä Ulf Lundellin kirjaa (miehen kokoelmaa)
    - useita Juice Leskisen kirjoja (runokirjoja sekä kaikki Räkä ja Roiskis -kirjat)
    - useampi Astrid Lindgrenin kirja

    Haluaisin omistaa myös Erlend Loen kirjoja. Lessingin mainitun kirjan olen lukenut. Oli kyllä aika rankka.

    VastaaPoista
  14. Katja, tuo Kuin surmaisi satakielen täytyy minunkin pian hankkia! Tai oikeastaan To Kill a Mockinbird, sillä haluan lukea sen enkuksi.

    Ja juu, meilläkin on lastenhyllyssä tietenkin Lindgreniä enemmän kuin laki sallii. :)

    Janninna, onkohan ketään, joka ei olisi pitänyt Supernaiivista? :)

    Leena, kiitos samoin! Sana on täällä vapaa, joten lukijat saavat kertoa mistä kirjoistaan haluavat. Minä en listaa lyriikkaa, tietokirjoja (edes elämäkerrallisia, kuten esimerkiksi tuo Mitfordin tytöt, joka minullakin on) tai lastenkirjoja tässä yhteydessä oikeastaan ihan käytännön syistä, koska ne ovat kaikki eri hyllyissä. :)

    Pienen mökin emäntä, on hyvä tietää, ettei odota mitään lempeää Viidenneltä lapselta, mutta jos sitä verrataan kahteen suuresti rakastamaani kirjaan (Poikani Kevin ja KMR), täytyy se joka tapauksessa lukea. Minähän luin Keviniä odottaessani ensimmäistä lastamme... ;)

    Susa, sinä varmasti pitäisit Pianotunneista ja Ladiesista - toivottavasti luet ne pian! Mutta hei, mites Riitta Jalonen kuuluu tähän satsiin...? :D

    Sara, kiva kun tykkäät. <3 Ja hei, tuo Sister on se yksi, josta anni m. bloggasi! Minäkin haluan lukea sen!

    Katriina, kiva kun löysit Mio, poikani, Mion. :) Minäkin olen keräillyt aikuisena tosi mittavan kokoelman ikisuosikkiani Lindgreniä. Ja minullakin on muuten tuo Loen Maria ja Jose. En oikein tiedä, kuinka se luokitellaan, mutta olen laittanut sen joka tapauksessa lastenkirjallisuushyllyyn. Sinulla on muuten paljon musiikkiaiheista kirjallisuutta.

    Clarissa, kiva kun tulit listaamaan! Pianotunteja voin tosiaan suositella, kunhan ei odota korkeakirjallisuutta. Minä haluaisin tuon Muumit ja olemisen arvoituksen.

    Jaana, sinulla(kin) on tosiaan paljon L-kirjailijoita. Lundanit ovat kyllä kehuttuja tekijöitä, joihin olisi varmasti hyvä tutustua. Myös tuo Liehun Helene on takuulla hyvä. Ja kiva kuulla, että innostuit hankkimaan Mitfordin tytöt!

    Erja, ihana kun joku toinenkin on lukenut Ladiesin ja vielä pitänytkin! Sen ilmestyessä ei ollut vielä juuri suomalaisia kirjablogeja, enkä minä niitä ainakaan seurannut, enkä ole muutenkaan kuullut Ladiesista oikein keneltäkään. Hih.

    Anna Elina, alkaa melkein hirvittää, kun kaikki sanovat Lessingin Viidettä lasta niin järkyttäväksi. Mutta ainakaan se ei tule sitten yllätyksenä!

    Kiitos kaikille kommentoineille ja kirjojaan listanneille! <3

    VastaaPoista
  15. Eilen en ehtinyt, mutta nyt lällään älläni täällä.


    - Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
    - D. H. Lawrence: Lady Chatterlayn rakastaja
    - Leino Eino: Helkavirsiä
    - Linna Väinö: Tuntematon sotilas
    - Joel Lehtonen:
    Lintukoto
    Putkinotko
    Valitut
    Kerran kesällä (2 eri painosta)
    Rakastunut rampa
    - Pär Lagerqvist:
    Barabbas
    Kääpiö
    - Maritta Lintunen:
    Mozartin hiukset
    Heijastus
    Ovisilmä
    Tapaus Sidoroff
    - Elina Loisa: Julkeat
    - Kai Laitinen:
    Aino Kallaksen maailma
    Kirjojen virrassa (blogini nimi on tästä väännös)
    (ja lisäksi muita kirjallisuushistoriallisia kirjoja.)
    - Fredrik Lång: Minä, Dosentti ja Jane
    - Hugh Laurie: Järein asein
    - Leskov: Valitut
    - Lermontov: Aikamme sankari
    - Maiju Lassila: Tulitikkuja lainaamassa
    - Le Clézio J.M.G: Harhaileva tähti
    - Linnakoski: Teokset 1-3

    VastaaPoista
  16. Samaa mieltä Maria ja Josesta, tuntuu mustakin nuorelle polvelle suunnatulta, mutta kun on Loen kirja, niin ostin. (edullisesti Fidasta, joten en pitkään pohtinut)
    Musiikki on mun fiksaatio, viimeksi löysin Ricky Martinista kertovan kirjan. :D
    -Katriina-

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...