tiistai 19. kesäkuuta 2012

Tenava- ja turistitiistai - Hurraa Helsinki! Ikioma kaupunki / MiniHelsinki

Karo Hämäläinen - Salla Savolainen: Hurraa Helsinki! Ikioma kaupunki./MiniHelsinki.
Kustantaja: Tammi, 2012.
Kansi: Markko Taina.
Sivuja: 48/28.
Genre: Lasten ja aikuisten kuvitettu tietokirja.
Arvio: 4,25/5.
Lue kustantajan esittelyt täältä ja täältä.


Rakas Helsinkimme on tänä vuonna maailman designpääkaupunki ja sen ansiosta on julkaistu kaksi hauskaa lapsillekin sopivaa, piirroskuvitettua kirjaa suomalaisesta muotoilusta. Pidän ideasta hyvin paljon ja kirjoissa on monia kivoja oivalluksia esitellä designia arkisissa ympyröissä. Kuvitus on taattua Salla Savolais -laatua ja värikkäät kuvat innostavat lapset katselemaan kirjoja. Etenkin tämä leivosaukeama on ollut meillä suosittu:


Kuvat miellyttävät kyllä aikuisenkin silmää ja niistä on kiva bongata tuttuja paikkoja sekä niitäkin kotimaisia designesineitä, joita ei ole tekstissä mainittu. Mukana on myös tietoiskuja, jotka kiinnostavat aikuisia ja ehkä myös vähän isompia lapsia. Tässä vaiheessa täytyy tosin teroittaa, että tekstiä, tarina ja tietoiskuja löytyy nimenomaan isokokoisemmasta Hurraa Helsinki! -kirjasta. Pieni, pahvisivuinen MiniHelsinki on vain suloinen katselukirja ilman tekstiä ja sopii sellaisenaan kaikenikäisille ja myös ulkomaalaisille. Toisaalta Hurraa Helsinki! -teoksestakin on tehty englanninkielinen versio.
Hurraa Helsinki! -kirjan tarina on ihan kiva olemassa, mutta ei se pääasia tässä kirjassa ole eikä ehkä kauhean vahvakaan. Ainakaan meillä lapset eivät ole vielä olleet kiinnostuneita kuuntelemaan tarinaa värikkään ja yksityiskohtaisen kuvituksen tulituksessa. Toisaalta tarina on 5-vuotiaalle Stellalle jo vähän lapsellinen ja 3-vuotias Dani taas vain sattuu olemaan hieman levoton kuuntelija.


Designia kirjassa on ihastuttavan monipuolisesti. Tarina alkaa tavallisen lapsiperheen kotoa, jossa on arkipäiväinen sekamelska, mutta muun muassa verhot, astiat ja valaisimet ovat tunnettua muotoilua. Muista arkisista esineistä kirjan sivuilla vilisee esimerkiksi vaatteita, kenkiä, laukkuja, pyöriä, avaimia, bussikortteja, istuimia ja naulakoita.
Näiden lisäksi esitellään tietenkin raitiovaunut - nuo Helsingin vihreät symbolit -, paljon arkkitehtuuria, joitakin nähtävyyksiä, leikkipuistovälineitä, patsaita, puistoja, valtamerilaivoja ja niitä leivoksia. Mainitaan tai näytetään myös muun muassa äitiyspakkaus, perinnedesignesimerkkeinä villasukat ja pärekorit, Hevisaurukset, Bubi-huuhkaja, Hakaniemen kauppahalli ja useita suunnittelijoita nimeltä.


Kaiken kaikkiaan nämä ovat hurmaavia teoksia. Olin hieman hämilläni miettiessäni näiden varsinaista kohderyhmää, mutta ehkä se on ihan pirteääkin, ettei näitä ole suunnattu suoraan yhdelle ikäryhmälle tai kansalle. Ajattelin, että näistä tulee loistavia lahjoja asunnonvaihtokumppaneillemme, vaikka eniten kirjoista saanevat irti juuri suomalaiset tai suomalaiseen designiin muuten perehtyneet.


Hurraa Helsinki! -kirjasta on kirjoittanut ihastuneena myös Viivi, jonka hauskasti stailattu aloituskuva voisi olla suoraan tästä teoksesta.


Osallistun kirjalla Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahtiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...