tiistai 4. syyskuuta 2012

Totally British -tiistai - Mary Ann Shaffer ja Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Mary Ann Shaffer ja Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville (The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society).
Kustantaja: Otava, 2010.
Suomentanut: Jaana Kapari-Jatta.
Sivuja: 298.
Genre: Herttainen historiallinen kirjeromaani.
Arvio: 4,5/5.
Lue kustantajan esittely täältä.

"Lentomatka Guernseylle olisi ilman muuta nopeampi ja miellyttävämpi kuin postivenekyyti (Clovis Fossey pyysi kertomaan että lentoemännät tarjoilevat matkustajille giniä, mitä postiveneessä ei tehdä). Mutta jos merisairaus ei vaivaa teitä kovin pahasti, suosittelisin tulemaan iltapäivälaivalla Weymouthista. Gurnsey on kauneimmillaan, kun sitä lähestyy mereltä joko auringon laskiessa tai kun taivaalla on kultareunaisia mustia myrskypilviä tai kun sumu on juuri hälvenemässä saaren yltä. Sillä tavalla itse näin Guernseyn ensimmäisen kerran tuoreena nuorikkona."

Odotin tämän kirjan (jonka koko titteliä varsinkaan molempien kirjoittajien nimillä höystettynä ei moneen kertaan jaksaisi kirjoittaa) lukemista aika lailla kiihkeästi pari vuotta. Joskus tänä keväänä päätin, että teos saisi olla yksi "kesäkirjoistani" ja lukisin sen vihdoin. Näin teinkin - en ihan alkuperäisen haaveeni mukaisesti Brittein saarilla, mutta heti sen matkan jälkeen.

En pettynyt kirjaan suurista odotuksista huolimatta. Ei tähän oikein voi pettyä. Ehkä lukiessa en ollut niin hurmoksessa kuin olin ajatellut, mutta kirjan arvo tuntuu vain kasvavan mielessäni lukukokemuksen jälkeen ja hihittelin äskenkin hyvilläni, kun selasin taas romaanin parhaita kohtia.

Olin ajatellut, että hienointa tässä on varmaankin Guernseyn saari, sen omaleimainen yhteisö, 1940-luku ja kirjemuoto. Kaikki nuo osaset tekivät tästä kirjasta hienon ja originellin, mutta minulle parasta tässä teoksessa oli sen päähenkilö. Juliet Ashton on ihan mieletön! Ehkä hauskin ja nasevin naishahmo, jonka äkkiseltään kaunokirjallisuudesta muistan. Hän on moderni, humoristinen, itseironinen, sanavalmis ja itsenäinen nainen, jonka kynä luistaa upeasti ja täyttää kirjeet sutkautuksilla ja anekdooteilla, mutta saa arkisimmatkin asiat kuulostamaan hurmaavilta.

Juliet Ashton on tietenkin fiktiivinen hahmo, jonka ihanuus on kirjailijan, Mary Ann Shafferin, ansiota. Kerta kaikkiaan mainio luomus. Vaikka kyllä kirjan muutkin henkilöt ovat suuria persoonia. Minulle tuli kirjan tyylistä, sanailusta ja pienistä huomioista monta kertaa mieleen Tove Jansson ja Muumilaakso. Kuunnelkaa vaikka, mitä Dawsey kertoo Julietille Guernseyn teatteriseurueesta:

"Isola on lukenut Clovisille repliikkejä ja hän sanoo että Clovisin suoritus tulee ällistyttämään meidät, eritoten siinä kohdassa kun hän kuoltuaan sihahtaa: 'Filippoin luona näät mun jälleen!' Isola sanoaa, että on valvonut kolme yötä ihan vain koska on miettinyt miten Clovis sen sihahtaa. Hän liioittelee, mutta vain sen verran että hänellä on itsellään hauskaa."

Tai miten Juliet kuvailee Sidneylle leikkimistään pienen Kit-tytön kanssa Dawseyn saapuessa paikalle:

"Olimme hänen tullessaan kaunistautuneet hienoimmilla koruillamme ja marssimme pitkin huonetta Pomp and Circumstancen sävähdyttävien sävelten kaikuessa gramofonista. Kit teki Dawseylle viitan tiskipyyhkeestä ja hän yhtyi marssiin. Minusta tuntuu että hänen sukupuussaan piileskelee ylimys, sillä hän osaa tuijottaa hyväntahtoisesti tyhjyyteen aivan kuin herttua."

Herttaisten kirjeiden ja arkipäiväisten sattumusten lisäksi kirja kertoo myös sodasta. Guernseyn saari oli toisen maailmansodan aikaan miehitettynä ja sen asukkaat joutuivat kärsimään kaikenlaisista kauheuksista. Niihin romaani toki suhtautuu asianmukaisella vakavuudella, mutta silti tämä on ilman muuta hyvänmielen kirja. Sopisi hyvin lohtukirjaksi vaikeisiin elämäntilanteisiin. Rakkaustarinakin kirjasta löytyy, mutta toisin kuin saattaisi kuvitella, imelät rakkauskohtaukset loistavat poissaolollaan. Romanssit on kuvattu kirjan henkeen sopivan realistisesti ja konstailemattomasti. Juliet on rakkausasioissakin niin huippu! (Anteeksi nyt jo tämä hehkutus.)

Ja vaikka minua itse Guernseyn saari ei ihastuttanut kirjassa kaikkein eniten, on se silti kuvattu suloisesti ja hurmaavasti. Voin vain kuvitella, kuinka moni on alkanut tämän kirjan luettuaan haaveilla matkasta tai jopa muuttamisesta Guernseylle. Luultavaa on, että romaani on ollut piristysruiske saaren turismille, mutta en äkkiseltään löytänyt tietoa asiasta. Sen sijaan löysin tiedon, että kirjasta tehtävään elokuvaan Julietin osaan on pestattu Kate Winslet. Oi, miten sopiva hän siihen rooliin onkaan!

Jos jollakulla on vielä tämä kirja lukematta, suosittelen sitä lämpimästi esimerkiksi hetkiin, jolloin kaipaa rohkaisua ja esimerkkiä siitä, miten elämä kantaa.

"Kunpa olisin tuntenut nuo sanat silloin kun näin, miten saksalaiset joukot laskeutuivat maahan lentokone lentokoneen perään ja nousivat satamassa laivoista! En osannut ajatella muuta kuin: 'Kirottua, kirottua' yhä uudestaan ja uudestaan. Jos olisin voinut ajatella sanoja 'Paennut päivän valo on, ja ja meidät pimeys yllättää', ne olisivat jollakin tapaa lohduttaneet minua ja olisin jaksanut ruveta taistelemaan niissä oloissa sen sijaan että rohkeuteni valahti jalkoihin."

Kirjallisesta piiristä perunankuoripaistoksen ystäville ovat kertoneet blogeissaan myös esimerkiksi Amma, Tintti, Penjami, Jori, Sonja, Maria, Norkku, Sara, ZephyrJenniJoana, Laura, Leena LumiSanna ja Kirjasieppo. Ja moni muu, mutta nyt en ehdi kolmea hakusivua pidemmälle - enkä lukea edes näitä linkittämiäni juttuja, sillä olen lähdössä päiväkodin vanhempainiltaan, mutta palaan kyllä mielenkiinnolla lueskelemaan muiden näkemyksiä tästä teoksesta.

Osallistun teoksella ainakin haasteeseen Ikkunat auki Eurooppaan, mutta minun täytyy selvittää myöhemmin, mihin kategoriaan Guernseyn saari oikeastaan ko. haasteessa sopisi.

22 kommenttia:

 1. Aivan heti ei tule mieleen toista vastaavaa hyvänmielen kirjaa, pidin tästä todella paljon. Tekisi mieli lukea kirja uudestaan, kerroit siitä niin houkuttelevasti. Ihanaa, että et pettynyt lukemaasi, kaikkien kehujen ja ennakkoylistysten jälkeen.
  Nuo kannet ovat tällaiselle kirjeitä rakastavalle luku sinänsä,sillä jokainen niistä houkuttelisi lukemaan kirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Clarissa, luin äskettäin englanniksi yhden hyvin samantyylisen kirjan kuin tämä. Saa nähdä suomennetaanko se ja tuleeko siitä monelle lohtukirja.

   Kannet ovat suloisia nekin ja minä tosiaan pidän kirjeromaaneista. Kirjeistäkin, juu, mutta paperikirjeitä ei tule enää kirjoitettua. Arkistoin kuitenkin esimerkiksi sähköpostikirjeenvaihtoa.

   Poista
 2. Minä pidin tästä kirjasta paljon. Kirjasta voi pitää paljon, vaikka se ei menisikään loppuvuodesta kuumaan ryhmään. Tämä on suloinen kirja, kerronta kohdillaan, mutta kirja kantaa myös erästä historiamme synkkää tapahtumaa, josta minulla ei ollut aavistustakaan. Oppia ikä kaikki!

  Kumpi kansi mahtaa olla brittiläinen, ylempi vai alempi in English?

  Olen suositellut tätä kaikille! Vaikka lukisi kuinka mieluusti rankkoja kirjoja, niin näitä on ihan pakko saada välillä. Tämä kirja vertautuu minulla aina Siilin eleganssiin, vaikka eri maa, eri kirjailijat, eri kaikki. Ehkä ne yhtyvät jollakin mielen tunnetähdellä...tai kuun tomussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, ei tämä ole niin "kuuma" tai elämyksellinen, mutta herttainen ja suloinen. Enkä minäkään tiennyt sodasta ja Kanaalisaarista. Lukeminen sivistää, vaikka kyse olisi sivistymättömistä asioista.

   Ylempi englanninkielinen kansi on brittiläisen pokkaripainoksen, alempi sekä brittiläisen että amerikkalaisen kovakantisen. Briteissä jälkimmäisestä on myös samaa versiota kuin suomalaisessa painoksessa. Australiassakin on oma versionsa, mutta henki on minusta sama kaikissa: kirjeet korostuvat, niin kuin pitääkin.

   Minä en ole lukenut Siilin eleganssia, mutta ehkä pitäisi!

   Poista
 3. En lukenut juttuasi kauhean tarkkaan, sillä kannoin juuri puoli tuntia sitten tämän kirjastosta kotiin. Mutta sen verran vilkaisin että hyvältä vaikuttaa!

  VastaaPoista
 4. Tämä on ihan ehdoton kirja lukulistallani, jonka olemassaoloa en tietäisi ilman ihania blogeja. Kirja on niin kauniskin, että se oli pakko ostaa myös omaan kirjahyllyyn. Olen viettänyt itse aikoinaan useamman kuukauden Guernseylla ja siksikin kirja houkuttaa minua kovasti!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nino, oi kerro, millaista on Guernseylla?!?

   Poista
  2. Oih, niin kaunista. Ajattelin, että kun joskus luen tämän kirjan ja kirjoitan ajatuksiani siitä niin liitän mukaan valokuvia tuolta kesältä. Yksi kauneimmista näkemistäni paikoista!!

   Poista
  3. Voi että! Nyt jään odottelemaan postaustasi ja niitä valokuvia. <3

   Poista
 5. Olen iloinen, ettei tämä tuottanut pettymystä sinulle! :) odotan kovasti, että unohtaisin kirjan tapahtumat kunnolla ja voisin lukea tämän uudelleen.

  VastaaPoista
 6. Tämä on tosiaan hieno kirja. Sellainen näennäisen kepeä, mutta aidosti sydämellinen - ja taustalla on vakavuutta. Minäkin kirjoitin tästä blogiini silloin kun kirjoitin vielä lyhyesti. Mutta se nyt ei varsinaisesti liity siihen, mitä minun piti kommentoida. Piti sanoa vain, että minun oli aluksi vaikea päästä sisälle kirjeromaaniin, mutta kun pääsin, löysin kokonaisen joukon mainioita henkilöitä, hienon tarinan ja sellaisen mieleen pitkäksi aikaa jäävän tunteen, jonka saavutin nyt sinun tekstistäsi uudelleen. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kuvasit kirjaa hyvin. Sinun juttusi ei ehtinyt tulla Googlessa vastaan kolmen sivun aikana, mutta käyn lukemassa senkin jahka ehdin. :)

   Minullekin tämä oli muuten aluksi hieman haastava, vaikka pidän kirjeromaaneista, sillä eri kirjoittajia ja vastaanottajia oli niin monia. Kiva, jos juttuni herätti saman tunnelman kuin kirjaa lukiessa. <3

   Poista
 7. Minäkin muistelen tätä edelleen lämmöllä, vaikka lukemisesta on vierähtänyt jo melkein puolitoista vuotta. Helmi siis! Ja voi kuinka ihanaa, jos Winslet näyttelee Julietia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, tämä on tosiaan helmi, ja kyllä Kate Winsletista tulee varmasti erinomainen Juliet!

   Poista
 8. Luin tämän ihastuttavan kirjeromaanin tänä kesänä toista kertaa. Tämä todella on helmi, jota huomaa lukevansa säästellen, ikään kuin "sipistellen", kun ei vielä tohtisi päästä kirjan loppuun. Kirjeet kantavat kaunista tarinaa ja totta, päähenkilö on loistava! En tiennytkään, että tästä on tulossa elokuva. Tämä kyseinen kirja itse asiassa johdatti minut tänne kirjablogien maailmaan etsiessäni muita perunankuoripaistoksen ystäviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, minä luen kirjoja harvoin uudelleen, mutta tämän voisin hyvin kuvitella lukevani jatkossa aina silloin tällöin. :) Elokuvaprojekti on netistä löytyneiden tietojen perusteella kulkenut aika kivistä polkua, mutta ilmeisesti alkuun ollaan vihdoin pääsemässä. Oli jotenkin herttaista lukea, että Guernseylta oli ilmoitettu, etteivät he voi ottaa ison Hollywood-projektin koneistoa vastaan, sillä saari on siihen liian pieni. :) Siksi suurin osa elokuvasta kuvataan muualla, mikä on tietysti toisaalta sääli.

   Aika ihanaa, että löysit kirjablogit tämän kirjan kautta!

   Poista
 9. Oi, tämä on niin ihana kirja! Varmasti luen sen vielä uudelleenkin. Minä pidin myös Julietista. Olisi ihanaa saada hänen kirjoittamansa kirje :) Minäkään en tiennyt, että tästä on tekeillä elokuva. Toivottavasti siihen tavoitetaan kirjan henki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tintti, minäkin olisin mielelläni kirjeenvaihdossa Julietin kanssa! Elokuvasta on pakko tulla hyvä - muuten maailmassa on liikaa pettyneitä ja vihaisia ihmisiä. :)

   Poista
 10. Ihanan kuuloinen. Olen monesti katsellut kirjaa sillä silmällä kirjastossa, ja arviosi luettuani taidan nyt mennä 'all the way'! Nuo lainaamasi janssonmaiset kohdat ovat kyllä loistavia. Minä vietin yläasteikäisenä jonkin verran aikaa Jerseyssä ja Guernseyssä, joten siksikin olisi mukava palata niihin maisemiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sannabanana, kyllä nyt ehdottomasti hankkimaan kirja - etenkin kun sinä - sinäkin - olet käynyt ihan tapahtumapaikoilla, vau! Millaista siellä oli, kyselee utelias??

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...