keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Kirjabloggaajien joulukalenteri keskiviikkona: Viides luukku eli joulupähkinä


Rakastan joulua. Yksi tärkeimpiä joulutunnelmaa etukäteen luovista asioista on kirjallisuus. Etenkin lastenkirjoista löytyy suloisia joulukuvauksia, joihin palaaminen vuosi toisensa jälkeen tuo ripauksen lapsuuden joulujen taikaa myös tähän päivään. Myös aikuisten kirjallisuudessa käsitellään usein joulua, etenkin perheiden yhteenkokoontumista sen aikana. Kuten asiaan kuuluu, kuvaukset ovat usein kompleksisempia ja osoittavat, että lasten aikuistuessa sopuisaa juhlamieltä voi olla vaikea saman katon alla löytää.

Itse joulunpyhinä yksi tärkeimmistä asioista minulle taas on ruoka. Hyvä ruoka on elämän hienoimpia asioita, yhdessä syöminen rakkaiden kanssa suuri nautinto ja jouluruokien maut sekä tuoksut kantavat mukanaan runsaasti perinteitä ja muistoja. Tosin ainakin meillä joulupöytä on myös reilusti uusiutunut vuosien aikana, mutta joitakin vanhoja perinteitä on mukava pitää yllä.

Kirjabloggaajien joulukalenterissa (lue lisää täältä) haluan vuorollani yhdistää nämä kaksi joulurakkauttani: kirjallisuuden ja ruoan. Jaan alla jouluruokailuun liittyviä lainauksia useista kirjoista ja te saatte joko vain nauttia niistä tai lisäksi arvata kommenttiboksissa, mistä kirjoista lainauksia on poimittu. Paljastan joulupähkinän oikeat vastaukset aikaisintaan viikon päästä ja osallistua saa siihen saakka. Oikein arvanneille on luvassa mainetta, kunniaa ja hyvää joulumieltä.




Lainaus 1: Lumous haihtui. Renny leikkasi kalkkunaa ripein ottein. Kaikki alkoivat puhua. Oltiin yhtä mieltä siitä, ettei rouva Wragge ollut koskaan valmistanut parempaa päivällistä. Hänen kastikkeensa ei ollut koskaan ollut mehukkaampaa ja tasaisempaa, karpalohyydelmänsä ei koskaan paremmin hyytynyttä, kukkakaalinsa valkoisempaa tai kermaisemmassa kastikkeessa kylpevää. Luumuvanukas oli niin kuohkeaa, että se juuri parahiksi pysyi koossa. Konjakki liekehti heijastuen pöydässä istuvien silmistä. Lapsetkin saivat jokainen vähän. Pieni Philipkin sai osansa Pheasantin lusikasta. Olisi istuttu pidempäänkin jälkiruoan, pähkinöiden ja rusinain ääressä, mutta lapset olivat maltittomia näkemään kuusta.


Lainaus 2. Ruokailuhuoneen pöydässä oli joululiina. Keskelle oli aseteltu männynkäpyjä, valkoista ja vihreää orjanlaakeria, punaisia kynttilöitä ja hopeisia kelloja. Denise kantoi ruokaa keittiöstä: texasilaisia greippejä, munakokkelia, pekonia ja hänen itsensä leipomaa leipää ja joulupullaa.

Lumipeite tehosti preerian voimakasta valoa.

Kuten tapana oli, Gary istui yksin pöydän yhdellä sivulla. Denise ja Chip istuivat häntä vastapäätä, Denise Enidin puolella ja Chip Alfredin puolella.

"Oikein, oikein, oikein hyvää joulua!" Enid sanoi katsoen vuorotellen silmiin jokaista lastaan.

Alfred, pää alas painuneena. söi jo täyttä päätä.

Myö Gary alkoi syödä, nopeasti, kelloaan vilkaisten.

Chip oli unohtanut, miten maistuvaa kahvi oli näillä seuduin.


Lainaus 3. Mutta sitten joulukinkku oli kuitenkin uunissa. Isä oli ottanut joulukuusen sisään parvekkeelta ja virittänyt siihen kynttilät. Nyt se seisoi telkkarihuoneen nurkassa ja Sakari, minä ja Markku koristeltiin se isoäidin suomalaisilla joulutontuilla, välkkeellä ja muovikoristeilla. Kello oli pian kolme ja silloin alkaisi Aku Ankan joulutervehdys. Me syötäisiin jouluohjelman jälkeen. Pöydällä oli vadissa appelsiineja ja klementiinejä. Isä oli ottanut joulukaljan esiin. Hänellä ja äidillä oli viiniä maitolaseissa. Me istuttiin sohvapöydän ympärillä. Telkkari oli päällä mutta ilmassa oli riidan tuntua. Yksi ainoa sana puuttui. Ja äiti sen sanoi.




Lainaus 4. Helpottuneena Alice otti esiin valkosuklaa-leipävanukkaan ainekset ja asetti ne työtasolle - vaniljauutetta, puoli litraa kermaa, maitoa, sokeria, valkosuklaata, challah-leivän ja kaksi kuuden munan rasiaa. Tusina munia? Jos se muistilehtiön sivu, jolle hänen äitinsä resepti oli kirjoitettu, oli vielä olemassa, Alice ei tiennyt missä se oli. Hänen ei ollut tarvinnut vilkaista sitä vuosikausiin. Se oli yksinkertainen resepti, ehkä jopa parempi kuin Martyn juustokakku, ja hän oli leiponut sen joka jouluaatto nuoresta tytöstä asti. Miten monta munaa? Niitä oli varmasti enemmän kuin kuusi, muuten hän olisi ottanut esiin vain yhden rasian. Oliko se seitsemän, kahdeksan, yhdeksän?


Lainaus 5. "Tämä oli viiden kalkkunan ja kahden kinkun ihme", neiti Murphy sanoi isä Floodille kun joka pöytään oli vielä jaettu isot vadit, joista sai ottaa lisää ruokaa.

*Brooklynin tapaan", hänen sisarensa sanoi.

"Hyvä että jälkiruuaksi on torttua", hän lisäsi, "eikä luumuputinkia, niin ei tarvitse huolehtia siitä että se pysyy kuumana."

"Eikö jo luulisi että he riisuvat lakkinsa kun syövät?" hänen sisarensa kysyi. "Eivätkö he tiedä että nyt ollaan Amerikassa?"

"Täällä ei ole sääntöjä", isä Flood sanoi. "Ja polttaa ja juodakin saa niin paljon kuin haluaa. Kunhan saadaan kaikki turvallisesti kotiin, se on pääasia. Aina tahtoo olla muutama, joka on turhan kovassa laitamyötäisessä mennäkseen kotiin."

"Liian päissään", sanoi toinen Murphyn neideistä.

"Voi joulupäivänä puhutaan laitamyötäisestä, ja minulla on heille siskonpeti valmiina omassa talossani", isä Flood sanoi.

"No mutta nyt on meidän vuoro istahtaa jouluaterialle", neiti Murphy sanoi. "Minä katan pöydän, olen pitänyt meille kaikille mukavan annoksen lämpimänä."




Oikein rauhallista joulunodotusta kaikille, ja tunnelmallista itsenäisyyspäivää huomenna!

39 kommenttia:

  1. Hyvä ruoka, perempi joulumieli. Meillä mennään aika perinteisillä, mutta jotain uutta on aina kiva kehitellä.

    Pähkinöistä ei mitään tietoa (auts, sain maistaa omaa lääkettäni =D). Ainoa, josta jollain lailla tuli tuttu olo, oli kolmas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, vanhan ja uuden yhdistely on hyvä resepti monessa asiassa. :)

      Poista
  2. En osaa kyllä arvata yhtään, mutta ihania kuvauksia!
    Joskin lainauksessa 3 on kardinaalivirhe!! Se on Samu Sirkan joulutervehdys, ei Aku Ankan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Morre, olet oikeassa Aku Ankasta ja Samu Sirkasta, joskin tuohon on syynsä, jonka voin paljastaa sitten, kun paljastan lähteet. :)

      Poista
    2. Niin, siis syy oli tosiaan se tuolla alempanakin mainittu, että tuo ohjelma on Ruotsissa nimellä Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul. Suomentaja on päätynyt sitten tuollaiseen ratkaisuun, toki sen voi kyseenalaistaa. :)

      Poista
  3. Makoisa pähkinä purtavaksi! Kolmosta veikkaisin otteeksi Alakosken Hyvää vangkilaa toivoo Jenna-kirjasta ja nelosta otteeksi Edelleen Alice-kirjasta. Kumpaakaan en ole kuitenkaan vielä lukenut joten erittäin villiä veikkausta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palailen nyt todella myöhään vastailemaan näihin kommentteihin. Noloa, mutta on vain ollut vähän sellainen joulukuu. :)

      Pihi nainen, hyvin arvasit puolitoista oikein lukematta kirjoja!

      Poista
  4. Ensimmäinen on Jalna-sarjasta.

    Olisiko Alice jostain Shieldsin kirjasta...,minulla on niitä pari luvussa vielä joulunaikaan.

    Hauska pähkinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, uskalsin odottaa, että sinä tunnistat Jalnan. :) Ja Alice-arvauskin on aika hyvä, sillä minulle tuli tuosta Lisa Genovan Edelleen Alice -kirjasta kovasti mieleen Carol Shieldsin teokset. :)

      Poista
  5. Hahaa, taisin jopa arvata pari! Kolmonen Sikalat, viides Brooklyn. Hyvän ruoan nauttiminen hyvässä seurassa on kyllä joulun isoimpia kohokohtia. Mä tunnen antavani meidän perheelle juurikin niitä uusia perinteitä, itsehän syön siis jouluisin aina tacoja :D Jouluruoka, yök. Tai siis niitä tärkeimpiä jouluruokia, suklaata ja pipareita syön kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin arvattu, Anonyymi!

      Minä kävin jo tänään ensimmäisillä joulun ruokaostoksilla. Huh, heijaa. Minäkään en syö kaikkia joulun perinneruokia, jo siksikään, etten syö lihaa, mutta perinteisistä esimerkiksi riisipuuro, karjalanpiirakat, sienisalaatti, mäti, silli ja juurekset jossain muussa kuin vanhanaikaisessa laatikkomuodossa maistuvat kyllä. Ei niin perinteisinä ruokina meillä on syöty esimerkiksi etanoita joulupöydässä. :)

      Poista
  6. Ihana luukku, kiitos Karoliina! <3

    Sitaateista en tunnista kuin viimeisen, se on Colm Tóibínin ihanasta Brooklynistä. Niitä oli kuitenkin mukavaa lukea, hauskaa miten pienistä pätkistäkin jo pääsee pieneen joulutunnelmaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi, Sara. <3

      Arvasin, että tunnistaisit ihanan Brooklynin! :)

      Poista
  7. Minulla ei ole tietoa mistään ja arvauskin vain ykkosestä. Veikkaan Byattin Lasten kirjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen arvaus, Elma Ilona, minun alkoi heti tehdä mieli lukea Lasten kirja! Olen lukenut osan Pienen mustan kirjan kertomuksista ja tunnistan jo niistä tuollaisen vanhanaikaisen englantilaisuuden (tosin alkuperäisessä lainauksessa ollaan Kanadassa, mutta perhe on englantilais-irlantilaista syntyperää).

      Poista
  8. Aivan ihana kalenterinluukku!

    Lainaus 5 on Colm Toibinin Brooklynista! <3 Muita pähkinöitä pureksin vielä ja palaan ehkä arvailemaan ;)

    VastaaPoista
  9. Pähkinöistä ei ole aavistustakaan, mutta hyvä tehtävä. Varsinkin Alicesta haluaisin lukea enemmänkin. Lainaus 3 oli etäisesti tuttu, ja olen sen varmaan lukenut, mutta en muista mistä. Viimeiset kaksi virkettä siinä ovat tehokkaat. Siinäpä se, liian monen suomalaislapsen joulu.
    Kiitokset mielenkiintoisesta luukusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi, Elina! Edelleen Alice kannattaa ehdottomasti lukea, se on tosi hyvä.

      Poista
  10. Voi että! Vaikea, visainen joulukalenteri. Ykköstä en tunnista, kakkosen tunnistan Franzenin Muutoksiksi, kolmosen kohdalla peesailen Pihiä naista ja anonyymiä (mutta kumpi Alakosken kirja se on... veikkaan, että Sikalat), nelonen on Edelleen Alice ja viitonen iki-ihana Toibinin Brooklyn.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietäjämaisteri. Mie en ikinä tiä näitä, mutta nyt en olisi näitä kirjojakaan lukenut. Nolottaa, kun Jaanan pähkinöissä on mukana myös sellaisia kirjoja, jotka olen vasta lukenut, enkä siltikään tunnista. :D

      Poista
    2. Katja, sinä tiesit ja arvasit tosiaan kaikki paitsi ekan, vau! Hanna, hyvin sanottu tuo tietäjämaisteri. :)

      Poista
  11. Hoo miten kiva tämäkin luukku! Yritän olla lukematta muiden kommentteja, ja koitan ihan itse arvailla pähkinöitä :) Mikään ei kuulosta sillä lailla tutulle, että muistaisin lukeneeni, mutta pienellä salapoliiseilulla järkeilin ainakin tällaisia:

    Ensimmäisestä ja toisesta en oikein saa otetta, mitä nyt molemmat taitavat sijoittua Pohjois-Amerikkaan (ihan mainituista ruokalajeista päätellen), toinen ehkä Yhdysvaltain keskilänteen (koska preeria). Näilläkin spekseillä keksin kasapäin vaihtoehtoja :D

    Kolmas sen sijaan on selvästi jostain kirjasta, missä on suomalaissiirtolaisia Ruotsissa (koska muistaakseni Ruotsissa ja Norjassa Samu Sirkan joulutervehdys onkin Aku Ankan joulutervehdya, ja suomalaismummokin mainitaan, ja alkoholi ja perheriita), joten veikkaan Susanna Alakosken toista romaania Hyvää vangkilaa, toivoo Jenna. (Sikalat luin, ei kuulosta olevan siitä). Neljäs voisi olla kirjasta Edelleen Alice, koska se muistaakseni käsittelee muistisairautta ja siinä on Alice, ja vitoseksi veikkaan Colm Toibinin Brooklynia (vihjeinä taas siirtolaisuus, tekijän irlantilaisuus ja mainittu Brooklyn).

    No niin, googlaamalla sain selville myös ykkösen ja kakkosen, mutta en nyt laita niitä tähän, sehän olisi epistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miia, hyvin päätelty - joskin tuo Alakosken teos oli tosiaan Sikalat. En olisi kyllä itsekään tunnistanut kirjaa tuosta pätkästä. Ja hyvin googlattu myös. :)

      Poista
  12. Onpa kiva joulupähkinä! :) Ensimmäinen on Jalna-sarjasta, mutta osaa en tarkemmin muista. Kakkonen ei vaikuta tutulta, kolmonen taas kuulostaa Alakosken Sikalat-kirjasta tutulta, neljäs Genovan Edelleen Alice-kirjasta ja vitonen Toibinin Brooklynista ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sanna! Ihanaa, kun tunnistit Jalnan. Muistankin nyt, että olet lukenut niitä. Arvailit tai tiesit muutenkin tosi hyvin, ainoastaan kakkonen jäi pois. :)

      Poista
  13. Mukava pähkinä, mutta en tunnistanut muita kuin ensimmäisen, joka lienee jostakin Jalna-sarjan loppupään kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Margit, ja hauskaa, että tunnistit ekan Jalnaksi. :) Sarjan loppupäästäkin tuo lainaus tosiaan on.

      Poista
  14. Mainio kalenteriluukku: pähkinät kuuluvat jouluun :) Ja jouluruoka, namskis.

    1. ja 2. kohta eivät sano minulle mitään. Kolmosta veikkaan Sikaloiksi ja nelosta Edelleen Aliceksi. Vain viitosesta olen varma, Brooklyn.

    Ihanaa joulunodotusaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Liisa - ja hyvin arvattu/tiedetty kaikki kolme viimeistä!

      Samoin ihanaa joulunalusaikaa sinulle!

      Poista
  15. Veikkaan ekan sitaatin olevan kirjasta Return to Jalna (suom. Jalnan miehet palaavat). Aika hataraa on näitten muitten kanssa, mutta 3. on (ehkä) Alakosken Sikalat, ja 4. voisi olla Edelleen Alice.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin arvattu, Anonyymi, joskin Jalna-sitaatti oli kirjasta Jalnan kukoistus. :)

      Poista
  16. Niin, siis tuo ylläoleva arvaukseni Jalnan miehet palaavat -kirjasta perustuu siihen, että Philip-poika on vielä pieni :) Olen lukenut Jalna-kirjoja innokkaasti, ja jokunen vuosi sitten ostin koko sarjankin (niitä on aika pitkä rivi kirjahyllyssä...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin olet pitänyt Jalna-sarjasta. Minäkin olen hankkinut kirjat omaan hyllyyn, mutta osa on huonokuntoisia kirjaston poistokirjoja, jotka haluaisin vielä joskus korvata parempikuntoisilla teoksilla.

      Poista
  17. Siis ei hajuakaan vastauksista, mutta kiva oli otteita lukea :-) Hauskasti eri tyylisiä

    VastaaPoista
  18. Olipa hauska joululuukku ja hieno idea yhdistää nuo sitaattipähkinät mukaan. Ei tosin ole harvainta hajuakaan, mistä voisivat olla. Tosin lunttasin kommenteista, että kolmonen voisi kenties olla Alakosken Sikalta. Sen olen lukenut, mutten kyllä näin suorlta kädeltä muista tuollaista kohtaa.

    Itse rakastan joululaatikoita, ne ovat parasta joulussa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Elegia! Minä taas en ole oikein ikinä päässyt joululaatikoiden makuun. Paitsi punajuuren, mutta se ei ole ihan perinteinen. Teemme kyllä lanttu- ja porkkanakuutioita, joita haudutetaan valkosipulisessa (kasvis)kermassa, ja ne ovat herkkua minustakin. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...