maanantai 23. tammikuuta 2017

Hyllynlämmittäjä ja kevään kiinnostavimmat uutuudet

Vuosi 2017 tuntuu kohdallani alkavan kirjafiiliksissä suorastaan kihisten. Minulla oli heti vuoden vaihtuessa olo, että haluan osallistua haasteisiin ja lukea ns. tavoitteellisesti, tehdä ihania suunnitelmia ja yrittää myös pitäytyä niissä. Nyt vaikuttaisi siltä, että alustavat lukusuunnitelmat on tehty ja lyöty pitkälti lukkoon.

Ensinnäkin kuulun muutaman ystävän kanssa perustettuun lukupiiriin, jossa valitsemme vuorokuukausina luettavan kirjan tietyn teeman mukaan. Tämä piiri on pyörinyt jo vuoden, ja tällä hetkellä teemamme on 1980-luku (tuolloin ilmestyneet kirjat), helmikuussa hyppäämme jo Nobel-voittajiin.

Toiseksi lähdin innokkaana mukaan Sivumennen-podcastin lanseeraamaan Hyllynlämmittäjä-haasteeseen -- kun ystävä ymmärsi haastaa. Sivumennen ei ollut minulle ennestään tuttu, mutta olen havainnut sen vetäjät Johanna Laitisen ja Jonna Tapanaisen muuten somen kautta fiksuiksi ja hauskoiksi kirjallisuusihmisiksi, joten aloin kuunnella heidän podcastiaan nyt, kun sain parahiksi yhden äänikirjan päätökseen (Liane Moriartyn Three Wishes -- ehkä paras äänikirja ikinä <3 ).

Hyllynlämmittäjä-haasteen idea on mitä järkevin: lukea 12 kuukauden aikana omasta hyllystä 12 teosta, jotka ovat lämmittäneet sitä jo tarpeeksi kauan. Kirjahylly on minulle, kuten varmasti monelle muullekin lukijalle, paitsi jatkuva ilon aihe myös paineen luoja. Hyllytila on rajallinen, ja kun kirjat lisääntyvät nopeammin kuin niitä ehtii lukea, joutuu tekemään kipeitä päätöksiä sen suhteen, mistä kaikesta on pakko luopua raivatakseen tilaa uusille tulokkaille. Siitä huolimatta minullakin on lukuisia (lukuisia) kirjoja, jotka pysyvät hyllyssä vuosi-inventaariosta toiseen, koska ihan todella haluan ja aion lukea ne, mutta joihin saakka en vain ole koskaan ehtinyt.

Siivosin juuri kirjahyllyni jälleen kerran (ja lähetin kierrätyskeskukseen laatikoittain kirjoja), ja samalla oli hyvä valita nuo 12 teosta tähän haasteeseen. Se oli hyvin vaikeaa, koska vaikka yritin valita vain sellaisia, jotka ovat odottaneet vuoroaan oikeasti kauan ja jotka ihan oikeasti haluan lukea ilman velvollisuudentunteita, minun piti lähteä liikkeelle noin 30 kirjasta. Lisäksi lähes kaikki niistä tuntuivat olevan paksuja järkäleitä. Ei kauhean yllättävää, tosin, koska varmasti usein juuri kirjan paksuus on estänyt tarttumasta siihen ensimmäisten joukossa ja TBR-listani vanhimmat ja ohuimmat teokset olen lukenut vuosien varrella silloin tällöin järjestämieni vuorokauden mittaisten lukumaratonien aikana.

No tällainen -- aika kunnianhimoinen, sanoisin -- kirjapino sai lopulta kunnian tulla kohotetuksi Hyllynlämmittäjän arvokkaaseen asemaan. Arvoin saman tien ensimmäisenä aloitettavan teoksen, ja arpa suosi tietenkin lähes paksuinta teosta, Joyce Carol Oatesin Blondia. Mutta ei se mitään, aloitin sen ihan innoissani ja myös pidän alusta kovasti.Kuvan teokset alhaalta ylös (tajusin muuten vasta tässä listatessa, että valikoimasta tuli hyvin voimakkaasti amerikkalainen):


 • Craig Thompson: Habibi
 • Marilyn French: Naistenhuone
 • Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät
 • Jennifer Egan: The Keep (suom. Sydäntorni)
 • Joyce Carol Oates: Blondi
 • Richard Powers: Laulut joita lauloimme
 • Michael Cunningham: Koti maailman laidalla
 • Christos Tsiolkas: The Slap
 • Sylvia Plath: The Bell Jar (suom. Lasikellon alla)
 • John Steinbeck: Vihan hedelmät
 • Jayne Anne Phillips: Kiuru ja termiitti
 • Toni Morrison: Minun kansani, minun rakkaani 


Lukupiirikirjojen ja hyllynlämmittäjien lisäksi haluan lukea myös uutuuksia. Niinpä tein myös listan kevään kiinnostavimmista uutuuskirjoista, joita luen ainakin alkuun ilman lukkoonlyötyjä suunnitelmia ja aikatauluja, mutta aloitin eilen Venla Hiidensalon Sinun tähtesi -romaanin. Alla koko lista (joka ei ole kaikenkattava vaan sellainen vuoden alun fiilisten mukaan poimittu, varmasti unohdin tai ohitin huomaamattani monta listalle oikeasti kuuluvaa):


 • Chimamanda Ngozi Adichie: Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä
 • Petina Gappah: Muistojen kirja
 • Geir Gulliksen: Kertomus eräästä avioliitosta
 • Yaa Gyasi: Matkalla kotiin
 • Joel Haahtela: Mistä maailmat alkavat
 • Venla Hiidensalo: Sinun tähtesi
 • Katja Kallio: Yön kantaja
 • Han Kang: Vegetaristi
 • Katja Kaukonen: Lumikadun kertoja
 • Jenni Linturi: Jälleenrakennus
 • Liane Moriarty: Tavalliset pikku pihajuhlat
 • Ian McEwan: Pähkinänkuori
 • Zadie Smith: Swing Time
 • Philip Teir: Tällä tavalla maailma loppuu
 • Hanya Yanagihara: Pieni elämä

Niin, ja sitten luen tietenkin edelleen lasten- ja nuortenromaaneja lapsilleni. Yleensä on kerralla kesken kolme: yksi kummankin kanssa kahdestaan luettava ja yksi yhteinen. Mukavaa kun lasten kasvaessa heille luettavat kirjat muuttuvat koko ajan minullekin mieluisammiksi ja kiinnostavammiksi.

Näillä eväillä vuoden alkuun!

10 kommenttia:

 1. Minulla oli viime vuonna vastaava Top10 omista lukemattomista kirjoistani ja sain luettua 6/10. Luen ne neljä ja teen sitten uuden Top10 listan. Jostakin syystä noita lukemattomia vain kertyy.
  Tuo uusien kirjojen lista on myös vaikuttava ja siellä on muutama, jonka aion itsekin lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä, miten minulle käy. :) Olen kyllä yleensä aika hyvä ns. suunnitelmallisessa lukemisessa, mutta eihän sitä voi tietää, mitä vuosi tuo tullessaan.

   Poista
 2. Oih! Thompsonin Habibi on kyllä ihana sarjakuvaromaani! Oates ja Valtonen ovat minullakin omasta hyllystä lukematta, samoin liian moni muu. Pitäisi varmaan itsekin osallistua tähän haasteeseen tai lukea edes muutama oman hyllyn kirja. Kiinnostavien uutuskirjojen listasi kuulostaa hyvältä, minäkin olen aikeissa lukea ainakin Adichieta, Haahtelaa, McEwania ja Yanagiharaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Habibia on moni ylistänyt, ja pari vuotta sitten (?) käytin kirjamessutarjousta hyväkseni ja ostin kirjan hyllyyn, mutta jospa nyt saisin jopa luettua sen. :)

   Uutuuksissa on kyllä nyt kiinnostavia, myös käännöspuolella, siinä kun viime vuosi oli ehkä käännetyn puolella hitusen laimea.

   Poista
 3. Onpa kiinnostava lista, mutta tuo Blondi...Arvaa vaan pitikö mun hakea se kirjastosta ja lukea joulun aikaan, mutta sitten tulikin flunssa, joka oli pysynyt poissa vuosia. Olin niin vetämätön. Blondin luen vielä!

  Listasi kiinnostavimmat minulle ovat, ne jotka ovat hyllyssäni, mutta eivät ole ehtineet sitä lämmittämään, sillä ne ovat jopa monasti luettuja: Marilyn French Naistenhuone (aikansa kapinakirja), Richard Powers Laulut joita lauloimme (erinomainen rotusorron ylistys hienolla tarinalla) ja ihon alle mennyt ja sinne jäänyt Jayne Anne Phillipsin Kiuru ja Termiitti.

  Hyvää alkanutta vuotta <3

  VastaaPoista
 4. Olisin voinut vaikka vannoa, että sinä, Leena, olet lukenut Blondin! Ja Naistenhuoneesta muistinkin sinun kehusi tai ainakin maininnan kulttimaineesta. Kiva kuulla muistakin kehuja!

  VastaaPoista
 5. Mitä mahtaa suunnitelmille nyt kuulua? Tuo Hyllynlämmittäjä-haaste on tosi kiva, mutta päätin vuodenvaihteessa, että en tee lukusuunnitelmia tälle vuodelle kahden melko pakkolukutahtisen vuoden jälkeen. Samoja kirjoja on minulla hyllyssä kuin sinullakin, samaten tuossa kevään kiinnostavien uutuuksien listalla on samoja :D Sain juuri luettua Yön kantajan, se on upea!

  VastaaPoista
 6. Hyllynlämmittäjät -haaste sai minut vetämään henkeä tosi syvään ja kiivaasti, mutta sitten sanoin sille tiukasti ei. 30 kirjaa ei riittäisi minulla mistä pitäisi valita, huh. Sivumennen -podcast on ihana, kuuntelin ekat putkeen kun en heti huomannut ruveta seuraamaan, nyt en malttaisi millään odottaa aina seuraavaa jaksoa.

  Tuosta Marilyn Frenchistä mietin, että mahtaako se enää tuntua tuoreelta tekstiltä?
  Silloin muinoin olin siitä kyllä ihan liekeissä. Mielenkiinnolla odotan juttuasi siitä.

  VastaaPoista
 7. Heh. Itsekin luin juuri Suosalmen 'Ihana on Altyn-Köl'. Virikkeeni oli Ville Haapasalon tv-vierailu upealla Altyn-Köl järvellä Venäjän Altailla.

  t. jormanen

  VastaaPoista
 8. Hi everyone I'm Mrs. ALEKSI TAISIYA, My husband divorced me 2 years ago to live with another woman and i have tried have him back but i could not, so i try to do many things to get him back and he refuse to come back. One faithful Friday morning, I visit a forum for tips on how to get your Ex back and there i saw a lady testifying on how Dr.AKHERE helped her to get her husband back after he was tie down with a spell by another woman. Although I never believed in spiritual work I reluctantly tried him because I was desperate and i contact him and explain my problems to him, to my greatest surprise Dr.AKHERE helped me to bring back my husband after 5days and now my relationship is more perfect just as he promised. Getting your ex back permanently does not only bring back someone you love but it will also reunite your lovers feelings. My husband now treats me like a Queen and always says he loves me all the time. If you are passing through difficulties in your relationship, Doctor AKHERE can help solve marital problems, restore broken relationships and some other things. I can assure he's highly potent and reliable. Email him for urgent help [AKHERETEMPLE@gmail.com ] or +2349057261346 .

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...